Revista Presei – 20 ianuarie.”Orașul care ne omoară încet. Corupția, principala sursă a poluării”
20/01/2024 | Autor desy.demeter Categorii: Stiri / Revista Presei |
Buna dimineata intr-o zi de sambata, 20 ianuarie! Precipitațiile vor cuprinde treptat toată țara în acest sfârșit de săptămână, iar vremea se va răci semnificativ, anunță ANM, care a emis o informare de precipitații moderate cantitativ și intensificări ale vântului, valabilă până sâmbătă, la ora 17.00. Temporar vor fi precipitații în toate regiunile, iar în Muntenia și în zona Carpaților Orientali. Ninsorile vor continua pe parcursul zilei de sâmbătă în Oltenia, Muntenia și în Dobrogea, dar vor fi slabe cantitativ. Meteorologii anunță intensificări temporare ale vântului în toate regiunile, rafalele urmând să atingă viteze de 40… 50 km/h, astfel că ninsoarea va fi viscolită și vizibilitatea scăzută. Sâmbătă, minimele vor fi între -14 și -1 gr. C, iar ger va fi în mai multe regiuni. Maxime cuprinse între -4 gr.C și +5 gr. C, cu mențiunea că vor fi foarte puține locuri cu maxime de peste 3 C. In Bucuresti ninge. Temperaturi: 1/-6 gr.C.
“Dragoş Damian, Terapia Cluj: Protestul medicilor de familie: unde este mediul de afaceri care beneficiaza de serviciile lor, unde sunt asociaţiile profesionale care la vând medicamente, materiale sanitare, echipamente medicale, mobilier medical, ca să-i susţină? De ce tac toţi? .…Toti se bulucesc si se gudura pe langa medicii de familie cand e vorba sa le mai promoveze sau vanda niste medicamente, niste materiale sanitare, niste echipamente medicale, niste mobilier medical, sau orice altceva. Dar cand medicii de familie ies in strada ca sa-si apere drepturile, nimeni nu-i sustine. Probabil nu se intelege foarte bine rolul medicinei de familie, s-o spunem foarte clar: este ultima si cea mai importanta linie de aparare inaintea prabusirii sistemului sanitar, care functioneaza tot mai greu atat din cauza lipsei de finantare cat si din cauza managementului care lasa de dorit. Degeaba s-au dublat cheltuielile cu sanatatea in ultimii cinci ani si degeaba vor mai creste investitiile in sanatate daca linia de aparare formata din medicina de familie este lasata sa moara. Degeaba vom avea miliarde de euro din PNRR sau din alte surse de finantare pentru medicina secundara si tertiara daca linia de aparare formata din medicina de familie este lasata sa moara. A facut cineva un calcul cat castiga pe o consultatie un medic de familie, chiar si daca deconteaza mai multe servicii, si cat se castiga pe o consultatie in privat? A fost cineva sa stea cu un medic de familie o zi intreaga, sa priveasca prin ochii acestuia pacientii care vin la consultatii si problemele cu care se prezinta? A spus cineva ca peste 30% din medicii de familie sunt in pragul pensionarii si ca tot sistemul sanitar esta la risc pentru ca nu vine nimeni din urma sa-i inlocuiasca, toate posturile scoase la rezidentiat de medicina de familie sunt refuzate pentru ca se stie ca este o specialitate extrem de solicitanta? A recunoscut cineva ca intr-o tara ca a noastra care nu are strategii serioase de preventie tot medicilor de familie le revine aceasta responsabilitate? Asa cum in vara lui 2023 aproape nimeni din mediile de afaceri nu a sustinut protestele profesorilor care au iesit in strada nici anul asta nimeni nu sustine protestul medicilor de familie. Insa, atunci cand e vorba de criticat profesorii si medicii sau sistemul de invatamant si sistemul sanitar, toti isi dau cu pararea. ….” Integral: https://www.zf.ro
“Cât cheltuiește o firmă de transport de mici dimensiuni la fiecare început de an doar ca să poată ieși cu camioanele pe șosele / Calculele incredibile care i-au scos pe transportatori în stradă – studiu de caz .… În cadrul acestei analize, vom lua în calcul, în prima fază, doar costurile necesare la început de an pentru autorizarea și menținerea în circulație a parcului auto unei mici firme de transport, fără a mai pune la socoteală înființarea unei firme, investiția inițială și costurile de exploatare.
- În primul rând, orice firmă de transport care își desfășoară activitatea în mod legal, are nevoie de o licență comunitară de transport, care se obține de la ARR (Autoritatea Rutieră Romană). Aceasta are o valabilitate de 10 ani și costă 706 lei, indiferent de numărul de camioane deținute.
- Ulterior, pentru fiecare camion deținut, firma are nevoie de o copie conformă a licenței comunitare, care este nominală și care are valabilitatea de 1 an (cost 260/vehicul). Obținerea licenței comunitare de transport și a copiilor conforme pentru autovehicule este condiționată de o serie de cerințe ( contract de service pentru parcul auto, dovada deținerii unui spațiu de parcare, demonstrarea îndeplinirii capacității financiare, angajarea unui manager transport, etc. , conform OG 27/2011) care presupun o serie de costuri.
- În plus, fiecara camion sau ansamblu (camion+remorcă) deținut de o firma, are nevoie de RCA (asigurare obligatorie), ITP (inspectie tehnica periodica) care are valabilitate de 1 an, ITP tahograf (valabilitate 2 ani). Costul unui RCA pentru un camion pentru un an este cuprins intre 10000 și 18000 lei, în functie de mai multe criterii, costul unui ITP pentru un camion/ansamblu este cuprins între 450-700 lei, iar pentru ITP tahograf costul este cuprins intre 400 și 900 de lei (în functie de generația aparatului de înregistrare).
- Costul taxei de drum, doar pentru a se deplasa pe teritoriul României, pentru un singur autocamion îl poate costa pe micul transportator între 2770 și 5980 lei pe an, în funcție de greutatea autocamionului.
- În teorie, fiecare camion deținut de o firmă de transport, are nevoie de un șofer pentru a fi condus. Costurile cu salarizarea lunară au crescut și în România deoarece șoferii reprezintă o meserie căutată și bine plătită peste tot în Europa de Vest.
- Pentru ca acesta să poată își poată desfășura activitatea, are nevoie de o cartelă tahograf, un atestat profesional de conducator auto și de analize medicale anuale, costuri care sunt în general suportate de firma de transport unde lucrează. Costurile pentru toate acestea depășesc 300 de lei pe an.
- În concluzie, o firma de transport de dimensiuni mici, să presupunem 5 ansambluri camion + remorcă cu șoferii aferenți, are nevoie de un buget de 70000 de lei pe an doar pentru a fi pregătită să execute un transport.
ATENȚIE. Cheltuielile de mai sus reprezintă cheltuieli doar ca să poată ieși cu camioanele pe șosele. Pe lângă toate acestea se mai adaugă combustibilul, anvelopele, reviziile, deprecierile și multe alte cheltuieli date de dinamicitatea sectorului de transporturi. ….” Integral: https://www.g4media.ro
“Piața mereu găsește o soluție să evite plafonările. O lecție pentru premierul Marcel Ciolacu Premierul Marcel Ciolacu pare că este conștient cum funcționează piața liberă și, cu toate acestea, insistă să adopte măsuri populiste, precum prelungirea plafonării adaosului comercial la alimente, pentru a câștiga capital electoral. Însă uită că piața liberă își stabilește singură prețurile și va găsi modalități să evite decizii arbitrare. Așa se face că a apărut mălaiul la 1,05 kilograme și că ce plătești în minus pe făină dai în plus pe detergent. …. …. Vedem acum, șase luni mai târziu, că, într-adevăr, deciziile arbitrare luate din pixul unui ministru nu reușesc nici acum să învingă piața. Comercianții au reușit să găsească modalități să fenteze statul: a apărut mălaiul la 1,05 kg, în loc de mălaiul la un kilogram al cărui adaos este plafonat. Detergenții au devenit aproape un produs de lux, au fost vedeta scumpirilor în ultimul an, cu 23,27%, pentru că comercianții au transferat aici pierderea din vânzarea de produse alimentare la preț plafonat. Și nu sunt singurele produse care s-au scumpit mai mult. Numim doar câteva, potrivit comercianților: chimicale, cosmetice, detergenți, șervețele, role de bucătărie sau pampers, zarzavaturi, bulioane, produsele de băcănie, fidea, tăiței. Într-adevăr, inflația a crescut mai puțin la produsele plafonate prin măsura guvernamentală. Însă alte produse s-au scumpit în același timp mai mult. Drept urmare, ce plătești în minus pe făină dai în plus pe detergent, cumperi roșii mai ieftine, dar bulionul e mai scump. …. Și poate un exemplu și mai clar al distorsiunilor pe care le cauzează în piață deciziile arbitrare ale autorităților este reglementarea și plafonarea prețului gazelor, deși nu mai este criză energetică. Poate la momentul crizei plafonarea prețurilor avea sens și mulți consumatori au fost protejați de facturi uriașe. Însă prelungirea măsurii în prezent nu face decât să creeze alte distorsiuni. În prezent, statul român obligă producătorii să vândă gaz la un preț de 150 de lei/MWh (30 euro / MWh). La acesta se adaugă și alte tarife, iar la consumatorul casnic final prețul ajunge să treacă de 60 de euro / MWh. În același timp, pe bursele internaționale, gazele se tranzacționează la 30 euro / MWh, după cum a remarcat HotNews. Așadar, în România, producătorii și furnizorii nu au niciun motiv să ieftinească gazele, din moment ce sunt compensați pentru prețul mai mare. …..” Integral: https://economedia.ro
“Forumul Judecătorilor, avertisment legat de starea justiției: Noile legi ale justiției din 2022 sunt un eșec, regres inacceptabil pentru sistemul judiciar, independenţa e pusă în pericol Asociaţia Forumul Judecătorilor din România, care reunește magistrați considerați reformiști, a lansat joi un avertisment după disputa publică dintre CSM și Curtea Supremă și a arătat că independența sistemului judiciar e pusă ”serios” în pericol de legile promovate în 2022 de ministrul de la acel moment, Cătălin Predoiu. Forumul Judecătorilor a cerut într-un comunicat implementarea rapidă a reformelor cerute de Comisia Europeană, Comisia de la Veneția și Curtea de Justiție a UE. Apelul Forumului Judecătorilor vine într-un moment în care în majoritatea pozițiilor-cheie din sistemul judiciar au fost promovați magistrați considerați anti-reformiști. “…. Din păcate, noile legi ale justiției, adoptate în anul 2022 și prezentate drept un mare succes, s-au îndepărtat de la acest ideal, sistemul judiciar cunoscând un regres inacceptabil, independenţa sa fiind în mod serios pusă în pericol, deși garanțiile asigurate la momentul aderării la Uniunea Europeană ar fi trebuit să rămână intangibile ulterior aderării, astfel cum CJUE a stabilit deja prin Hotărârea din 20 aprilie 2021, pronunțată în cauza Repubblika, C‑896/19. Am avertizat constant asupra creării prin lege a unui control generalizat al Consiliului Superior al Magistraturii (spre exemplu, promovările la ÎCCJ, numirile în funcții de conducere, promovarea efectivă la tribunale și curți de apel și evaluarea, prin intermediul președinților curților de apel), respectiv al președinților de instanțe, dar și cu privire la reducerea rolului Institutului Național al Magistraturii, insuficienta reformare a Inspecției Judiciare, respectiv posibilitatea procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție de a infirma motivat toate măsurile și soluțiile adoptate de ceilalți procurori (cu excepția DNA și DIICOT). Pe lângă aceste aspecte, nerespectarea pe scară largă a hotărârilor obligatorii ale Curții de Justiție a Uniunii Europene poate genera proceduri de infringement din partea Comisiei Europene, cu efecte severe asupra bugetului de stat. ….” …..” Integral: https://www.g4media.ro
“400 de angajați, plătiți și cu 14.000 lei/lună la o companie de stat care de un an nu funcționează Compania Națională de Investiţii Rutiere a fost înființată degeaba, de aproape un an. Inclusiv Compania Naţională de Administrare a Infrastrucuturii Rutiere (CNAIR) recunoaște, afirmând că „Nu își găsește ritmul”. Salariile celor 400 de angajați merg, însă, și sunt considerabile. Oficialii Companiei Naţionale de Administrare a Infrastrucuturii Rutiere (CNAIR) afirmă că au făcut toate demersurile pentru a ajuta la operaţionalizarea Companiei Naţionale de Investiţii Rutiere, dar, după aproape un an, instituţia ”nu reuşeşte să îşi găsească ritmul şi să îşi îndeplinească rolul pentru care a fost înfiinţată”. …. ”La ora actuală CNIR este finanţată în totalitate din bugetul CNAIR care a pus inclusiv personalul propriu la dispoziţia nou înfiinţatei companii. Facem aceste eforturi pentru a ajuta CNIR să devină operaţională, deşi in ciuda sprijinului acordat, compania nu are nici până la ora actuală bugetul aprobat, schema de personal completă şi nici lista concretă de proiecte pe care le poate prelua de la CNAIR pentru a fi implementate. Pentru a avea rezultate este important ca Directorul General al CNIR să conştientizeze că trebuie să urgenteze măsurile necesare operaţionalizării acestei companii, care de circa un an nu reuşeşte să îşi găsească ritmul şi să îşi îndeplinească rolul pentru care a fost înfiinţată”, a mai transmis conducerea CNAIR. …..” …. Salarii la Compania Națională de Investiţii Rutiere (CNIR)– director general: 14.542 lei – director general adjunct: 14.542 lei – director adjunct: 11.388 lei – consilier director general/adjunct: 14.542 – inginer inginerie civilă, programator în domeniul software: 9.838 lei – subinginer: 7.222 lei – șofer: 5.349 lei – muncitor calificat: 4.737 lei. La aceste salarii, după caz, se adaugă indemnizații de conducere de până la 50% din salariu, sporuri pentru categorii de activități (implementare, suport direct, suport indirect) de 10-30% și, de exemplu, spor pentru performanță în activitate de până la maxim 45%, astfel încât majorarea totală aplicată să nu depășească 75% pentru activități de implementare, 65% pentru activități de suport direct și 55% pentru activități de suport indirect, raportat la salariul negociat inițial în limitele grilei de salarizare. De asemenea, angajații CNIR primesc tichetele cadou astfel:…..” Integral: https://newsweek.ro
“Orașul care ne omoară încet. Corupția, principala sursă a poluării ….. Bucureștenii ar putea trăi, în medie, cu 4 ani mai mult dacă nu ar fi expuși la poluarea din aer. Cel puțin așa susține un raport al Institutului de Sănătate Publică din 2020. S-ar putea ca rezultatele de astăzi să fie mult mai grave. Capitala României este a 5-a cea mai poluată capitală din Uniunea Europeană conform celui mai recent raport IPCC. Pentru că cifrele lustruiesc cel mai bine acest peisaj dezolant, vă las mai jos câteva date șterse de praf, cu iz de alarmă:
- Peste 2.800 de bucureșteni mor prematur în fiecare an din cauza poluării din oraș, potrivit raportului curat.aerlive.ro.
- În 2022, în București au fost 115 depășiri ale limitelor de poluare permise de lege pentru particulele în suspensie PM10, potrivit cumstam.ro.
- 34% din accidentele vasculare cerebrale şi 27% din bolile de inimă sunt asociate cu poluarea aerului conform OMS.
- 7 mp de spațiu verde pe cap de bucureștean – media UE este de 18 mp/locuitor
De unde vin aceste situații problematice și de ce am ajuns aici? 80% din poluare este provocată de mașini. Mai exact, mașinile din oraș produc 90% din emisiile de monoxid de carbon, 59% din cele de oxizi de azot, 45% de compuşi organici volatili şi 95% din emisiile de plumb, conform raportului Platformei de Mediu pentru București. 1,8 milioane de mașini în București și toți atâția locuitori. Asta în 2020. Cel mai probabil astăzi numărul mașinilor a depășit numărul celor cu buletin de București. …. Cu transportul în comun faci mai puțin de jumătate din timp decât conducând până la serviciu. Mai iei mașina? Cu excepția lui Nicușor Dan, primarii Bucureștiului au prioritizat dezvoltarea infrastructurii rutiere în pofida infrastructurii destinate transportului în comun și a celui alternativ. …. Arderi ilegale, groapa de gunoi și șantierele neconforme. Arderile ilegale de deșeuri au devenit cunoscute în perioada în care USR a numit la Garda de Mediu un om care s-a luat la trântă cu mafia din comunele din jurul Bucureștiului. ….. Toate acele substanțe nocive ajung în plămânii noștri și nicio autoritate nu pare să fie deranjată de asta. …. Aerul din sudul orașului e condimentat în mod special de gazele lansate de cei care administrează groapa de gunoi de la Vidra. A activitate criminală a pentru o economie la factura de gaze. Au documentat cazul foarte bine cei de la Recorder încă de acum doi ani. Din păcate nimeni nu a făcut niciun demers pentru a stopa otrăvirea intenționată a sute de mii de oameni din sudul Bucureștiului, comuna Berceni sau Vidra. O altă cantitate mare de praf ajunge în casele și plămânii noștri de la sutele de șantiere care nu respectă nicio normă de salubrizare și igienizare. Dezvoltarea imobiliară bezmetică a ajuns nu doar să ne blocheze traficul și lumina soarelui, dar și căile respiratorii. Numai în 2022 s-au dat peste 4500 de amenzi celor care construiau clădiri prin București. -….” Integral: https://www.hotnews.ro
“VIDEO Cum au ajuns elevii la Comisia Europeană în scandalul transportului gratuit: “Nimeni nu crede că ministerul mai poate rezolva ceva” Elevii protestează de la începutul anului școlar împotriva Hotărârii de Guvern 1337, din cauza căreia școlarii din 19 județe ale țării au rămas fără transport în comun gratuit. După proteste fizice în fața Ministerului Educației și o grevă japoneză în mai multe județe, situația nu s-a schimbat cu nimic. Asociația Elevilor din Constanța (AEC) a recurs la o sesizare la Comisia Europeană, iar elevii sunt pregătiți să acționeze în instanță ministerul, a explicat, în cadrul proiectului ENTR președinta AEC, Lorena Drăgușin. “Cel puțin pe mandatul meu, este prima sesizare la Comisia Europeană. Ne-a determinat faptul că ministerul nu ia măsuri în revocarea hotărârii de guvern și a trebuit să apelăm la o instanță mai mare, la Comisia Europeană, pentru că această hotărâre de guvern pe care noi am reclamat-o încalcă legislația europeană, prin regulamentul 1370″, explică Lorena Drăgușin situația actuală. Amintim faptul că acest act nu a fost prima alegere a elevilor. În urmă cu peste o săptămână, în prima zi de școală, zeci de elevi au protestat în fața Ministerului Educației, unde au cerut reintroducerea gratuității și demisia ministrului Ligia Deca. Au fost purtate discuții cu reprezentanții ministerului, însă, spune tânăra, nu a fost oferită nicio garanție reală. ….” Integral: https://www.g4media.ro
“Sancțiuni GDPR în România: amenzi totale de aproape 400.000 de euro în 2023 și locul 3 în UE la numărul de sancțiuni, după Spania și Italia În 2023, în România au fost aplicate amenzi în valoare de aproximativ 400.000 de euro din cauza încălcărilor Regulamentului general privind protecția datelor (GDPR), potrivit informațiilor furnizate de enforcementtracker.com. ….România se menține pe locul 3 în Europa în privința numărului de amenzi GDPR date din 2018 și până în prezent, cu 167 de sancțiuni în valoare totală de 1.084.450 de euro, potrivit datelor centralizate de către enforcementtracker.com. Primele două locuri rămân de asemenea, neschimbate față de anii trecuți. Spania a acordat cele mai multe amenzi (794 de amenzi, de puțin peste 63 de milioane de euro), urmată de Italia (333de amenzi – 145,28 de milioane de euro). …. Revenind la România, Autoritatea pentru protecția datelor personale a aplicat 51 de amenzi GDPR în 2023. Cele mai mari au fost primite în ordine de către: Rompetrol Downstream (110.000 de euro), UiPath (70.000 de euro), Dante International, compania care deține eMAG (32.000 de euro din trei amenzi ), Restart Energy One (25.000 de euro), Hora Credit IFN (24.000 de euro) și Automobile Bavaria (18.000 de euro). Anul 2023 a adus și o premieră pentru încălcările normelor GDPR. Au fost amendate primele partide politice, respectiv Partidul Uniunea Salvați România (USR), care a primit două sancțiuni – una de 3.000 și alte de 4.000 de euro, și Alianța pentru Unirea Românilor (AUR), cu 10.000 de euro. ….” Integral: https://www.economica.net
“Municipiul Oradea a obținut cel mai mare punctaj din ţară în auditul pentru fondurile elveţiene / Instrumentul de management este utilizat de 1.800 de oraşe europene …. „De astăzi, odată cu decernarea acestei diplome, Oradea face parte din reţeaua European Energy Award. În urma auditului realizat anul trecut, Oradea a obţinut un punctaj de 46,2% care este cel mai bun punctaj din ţară în acest moment, din alte câteva oraşe din ţară care au fost auditate, cum ar fi Alba Iulia, Cluj-Napoca, Turda, Deva, Sibiu, Braşov sau Iaşi. Asta înseamnă că ceea ce am făcut până acum în Oradea am făcut bine şi că ceea ce vom face de acum înainte, cu sprijinul tuturor celor implicaţi, va fi şi mai bine pentru a încerca să atragem şi mai multe fonduri europene, elveţiene, norvegiene, mai ales în domeniul energiei”, a declarat primarul municipiului Oradea, Florin Birta. Auditul a fost realizat de RoGBC în baza anumitor criterii şi indicatori, pe şase domenii: dezvoltare şi planificare spaţială; clădirile municipale şi facilităţi; aprovizionare şi eliminare; mobilitate urbană; organizare instituţională; comunicare şi cooperare; adaptarea la schimbări climatice. …. Acest instrument de management este utilizat de 1.800 de oraşe europene, majoritatea în Elveţia, Germania, Franţa, Italia şi Austria, o reţea în dezvoltare, cu alte oraşe din UE, chiar şi din Ucraina. Potrivit acestuia, o nouă perioadă de finanţare prin programe elveţiene va fi lansată în cursul anului 2024, în septembrie, pornind de la evaluarea realizată prin audit, urmând să fie accesate cinci domenii de finanţare…..” Integral: https://www.g4media.ro
“Un înalt oficial NATO avertizează: Civilii din țările aliate ar trebui să se pregătească pentru un “război total cu Rusia” …. În timp ce forțele armate sunt pregătite pentru izbucnirea unui război, cetățenii trebuie să fie, de asemenea, pregătiți pentru un conflict care ar necesita schimbări majore în viețile lor, a declarat, joi, amiralul Rob Bauer, președintele comitetului militar al NATO. Un număr mare de civili va trebui să fie mobilizat în caz de izbucnire a unui război, iar guvernele ar trebui să instituie sisteme pentru a gestiona acest proces, a declarat Bauer reporterilor după o reuniune a șefilor apărării din NATO la Bruxelles. ….Amiralul Bauer, un ofițer de marină olandez, a lăudat Suedia pentru că a cerut tuturor cetățenilor săi să se pregătească pentru război înainte ca țara să se alăture oficial alianței. … Săptămâna viitoare, aproximativ 90.000 de soldați NATO vor începe cel mai mare exercițiu militar al blocului de la Războiul Rece încoace. Operațiunea Steadfast Defender 2024 are acum o dimensiune mai mult decât dublă față de momentul în care a fost anunțată anul trecut și este concepută în mod explicit pentru a pregăti alianța pentru o invazie rusă. Exercițiile care se desfășoară în toată Europa până în luna mai. Dar înalții oficiali NATO sunt din ce în ce mai îngrijorați de faptul că guvernele și producătorii privați de arme rămân în urmă cu pregătirile pe frontul intern. Stocurile de arme și muniții au fost epuizate de conflictul din Ucraina și va dura ani de zile pentru a fi refăcute în ritmul actual de producție…. Între timp, Rusia și-a triplat cheltuielile militare, ajungând la 40% din întregul buget național, în timp ce a accelerat drastic liniile de fabricație. ….” Integral: https://stirileprotv.ro
“Șah mat la protestatari. Petre Daea, numit din nou Ministrul Agriculturii Negocierile dintre Guvern și agricultori riscă să intre într-un impas și mai mare după ce premierul Ciolacu a scos asul din mânecă. Acesta a decis înlocuirea actualului ministru al Agriculturii, Ion Popescu, cu mult mai cunoscutul Petre Daea. ….Protestele agricultorilor țin de mai bine de o săptămână și acestea au afectat vizibil activitatea de furt a Guvernului. Aceștia cer să nu mai permitem trecerea fără taxe a cerealelor ucrainene pe teritoriul țării noastre iar de partea cealaltă statul susține că orice sacrificiu merită făcut ca să pupăm în cur Bruxellesul suficient cât să ia președintele Klaus Iohannis un job acolo, după ce îi expiră mandatul de putoare națională…..” Integral: https://www.timesnewroman.ro
Instructiuni comentarii:
Pentru a comenta sub identitatea de pe blogul anterior TheophylePoliteia autentificati-va mai intai, apasand pe iconul corespunzator din formular. [ Ex. pentru autentificare Wordpress apasati iconul ]
“LIVE VIDEO Nava spațială japoneză „Moon Sniper” a aselenizat pe suprafața Lunii / Japonia devine a cincea țară care ajunge pe satelitul natural al Pământului ….”
https://www.g4media.ro/live-video-nava-spatiala-japoneza-moon-sniper-a-aterizat-pe-suprafata-lunii-japonia-devine-a-cincea-tara-care-ajunge-pe-satelitul-natural-al-pamantului.html
“O femeie însoțită de un bichon, dată jos din autobuz. „Nu este permis accesul cu câini periculoși”….’
https://www.hotnews.ro/stiri-esential-26836898-femeie-insotita-bichon-data-jos-din-autobuz-nu-este-permis-accesul-caini-periculosi.htm
“Die zwei Kollonelen
În noiembrie 2023 am băut bere cu doi colonei, în restaurantul „La Mămicu” din București. Discuțiile au fost deosebit de interesante. Ei au vorbit, aproximativ pe rând, iar eu am tăcut, am ascultat și am consumat (fusesem invitat). Încerc să redau aici ideile principale ale coloneilor, atât cât mă ajută mintea.
Primo: „Măi băiatule, noi suntem țara. Noi suntem coloana vertebrală a acestui stat. Noi ținem la un loc toată șandramaua; nu zicem că suntem buni, că suntem deștepți, că suntem onești, că suntem bine-intenționați sau măcar competenți. Nu. Noi suntem, pur și simplu. Întreaga viață a unui stat modern, inclusiv a acestuia, se orânduiește în jurul structurilor de forță. E un fapt simplu, care ție s-ar putea să nu-ți convină, dar e un fapt. Antreprenorii aduc prosperitate societății prin munca lor și a angajaților lor, iar noi aducem stabilitate, previzibilitate, ordine. Fără ei, noi am fi săraci ca pe vremea lui Nea Nicu, iar fără noi, ei ar munci în condiții de război civil sau de războaie ale bandelor, ca în Haiti, Honduras sau Venezuela. Așa cum e acum, e foarte bine. Și pentru noi, și pentru ei. E adevărat că voi, intelectualii, ați cam rămas pe dinafară; dar oricând puteți face politică! E drăguț, e curat, e sigur, vă dăm și vouă destul, iar voi faceți ce știți mai bine: vă-njurați unii pe alții. Asta faceți și-acum, în disputele voastre principiale, doar că pe gratis”……”
https://www.contributors.ro/die-zwei-kollonelen/
Buna ziua
Pe vremea lui Theophyle, scriam că Italia ar trebui să taie 100 miliarde euro din cheltuielile bugetului.
Deoarece partea de cheltuieli bugetare e umflata clientelar și a avut , are, va avea un efect dezastruos pe partea de încasări fiscale.
După ani și ani , a descoperit și UE anomalia Italiana .😄
Curios , marea presa (in)dependenta italiana tace chitic. Dar publicații mai puțin cunoscute dar concurente , descriu acest scenariu.
https://www.money.it/patto-stabilita-100-miliardi-tagli-sanita-istruzione-investimenti-meloni-tace-ue
Practic cu noul pact de stabilitate UE, Italia are doua opțiuni :
1- tăierea cheltuielilor publice cu cite 25,4 miliarde anual pe 4 ani ( total 101,6 miliarde)
2- taiere de 13,5 miliarde anuale pe 7 ani. (Total 94,5 miliarde)
Vom vedea dar e absolut clar că nu se poate continua așa.
52% PIB cheltuială publica în 2022 și 56%PiB aceiași cheltuială incluzând și dobânda la datoria publică .( 4%)
În așa harababura clientelară bugetară, nu e de mirare puternica dezindustrializare ( la ce să investești în Italia daca taxele, impozitele, varie contribuții obligatorii te sugruma ?) și creșterea generalizată a evaziunii fiscale.
( la dările excesive către stat nu corespunde un serviciu de stat pe măsură ( sănătate, ordine publică, învățământ, pensi, birocrație)
🙁
https://www.g4media.ro/vasile-dincu-spune-ca-sosoaca-nu-e-nici-putinista-cu-siguranta-nici-legionara-liderul-psd-crede-ca-simion-si-sosoaca-au-o-limita-peste-care-nu-trec-ue-si-nato.html
Dîncu = un cretin, idiot util al orcilor lui fucking terrorist
“Pistoale și puști fără număr. Un grup de parlamentari încearcă să relaxeze legislația privind armele de foc
Un proiect de lege care relaxează legislația armelor a fost adoptat tacit de Senat la finalul lunii octombrie, anul trecut. Dacă trece și de Camera Deputaților, modificările aduse legii le vor permite deținătorilor de arme de foc să le poarte asupra lor inclusiv sub influența alcoolului sau a substanțelor interzise…..”
https://www.libertatea.ro/stiri/pistoale-si-pusti-fara-numar-un-grup-de-parlamentari-incearca-sa-relaxeze-legislatia-privind-armele-de-foc-4777392
“Excursie în mintea lui Putin. O carte misterioasă descrie lipsa de rațiune a liderului rus și de ce invadarea Ucrainei a fost o decizie greșită….”
https://spotmedia.ro/stiri/opinii-si-analize/excursie-in-mintea-lui-putin-o-carte-misterioasa-descrie-lipsa-de-ratiune-a-liderului-rus-si-de-ce-invadarea-ucrainei-a-fost-o-decizie-gresita
👍
Buna ziua
Fapte reale :
1- Rusia a pierdut competiția tehnologica mondială. Zeci de ani au concurat ( prost) cu USA și întregul occident. Au fost detronați in doar 14 de ani ( 1991- 2014) de către China comunistă.
2- Ca cea mai extinsă tara de pe planeta, Rusia a rămas doar și exclusiv ca furnizor de materii prime. De la cereale la țiței, gaz, uraniu și titan. Plus arme dar și aici declinul e evident.
3- Suntem 8 miliarde de locuitori pe planeta. Deci foamea de materii prime, energie e imensa.
4- Un număr redus de țări dispun de monede universal recunoscute și acceptate. Adică Dolarul și euro.
Concluzia rusă :
Cum putem reintra in jocul planetar ? ( au gândit elitele ruse. Adică foști kgb- iști care au acaparat toate pârghiile puterii)
Ocupând Ucraina.
Cu resursele agricole, minerale și tehnologice ale vecinului ( se știe că marile reductoare de putere a navelor sovietice, ruse erau o exclusivă Ucraina. Și pe dare Rusia nu a reușit cu succes să o înlocuiască post 2014) , deci cu aceste resurse acaparate, Rusia ar devenii primul furnizor mondial de materii prime.
Adică munți de valută pentru sistemul de putere dictatorial.
Că se știe, dictatura ( oricare) are mereu foame de bani.
Suplimentar, a avea o democrație ( fie ea și firava, în fașă) la granița cu Rusia și Bielorusia, semnal clar , sigur că dictatura e mâncată in timp. Deci trebuie readus fiul Ucraina sub poalele mămicii Rusia.
Restul propagandei cu naziștii, frații ruși măcelăriți ( absolut nici o dovadă in acest sens nu a fost prezentată de Rusia, Lavrov, Putin și nicăieri ) e exact propaganda de doi lei pentru idioți. ( eventual și utili sistemului )
PS.
Frica lui Putin, să nu aibă același sfârșit ca îndepărtatul mareșal din serviciu secret, tovarășul Beria .
Sef al temutei NKVD sovietice.
Ciuruit de colegii de putere, ars și cenușă împrăștiată.
De aia Putin va guverna pină la moarte.
Și paranoia sa nu fie ucis de ” ai lui” va ajunge pe noi culmi.
Și Stalin ( din același motiv) a ciuruit periodic din nomenclatura civilă și militară a sovietelor.
🙂