Revista Presei – 16 martie.”Fără producție suplimentară de energie și gaze naturale, fără importuri din alte surse decât cele pe care le foloseam până pe 24 februarie, riscăm să rămânem în frig și beznă cândva anul acesta. Acesta e subiectul cu care aș vrea să-l văd zilnic la TV pe ministrul energiei, nu trăncăneala despre facturi din octombrie 2021 încoace.”
16/03/2022 | Autor desy.demeter Categorii: Stiri / Revista Presei |
Buna dimineata intr-o zi de miercuri, 16 martie! Meteorologii anunţă că, începând de miercuri dimineaţă, vor fi ninsori moderate cantitativ şi se va depune un strat nou de zăpadă, în Carpaţii Occidentali şi în vestul Carpaţilor Meridionali. În zona Carpaţilor Occidentali, precum şi în vestul Carpaţilor Meridionali, local ninsorile vor fi moderate cantitativ (10…15 l/mp şi izolat peste 20 l/mp) şi se va depune strat nou de zăpadă, pe alocuri consistent. Temperaturile maxime se vor încadra între 2 şi 12 gr, iar cele minime între -5 şi 2 gr. In Bucureşti, cerul va fi mai mult noros şi, începând din orele serii, temporar va ploua/ninge slab. Temperatura maximă va fi de 6-8 gr, iar cea minimă se va situa în jurul valorii de 0-1 gr.
Previziune dramatică: inflația va ajunge la 11,2% în luna aprilie. Adrian Vasilescu: ”Nu se știe dacă aceste date vor rămâne constante” având în vedere războiul din Ucraina …. “Inflaţia merge înainte, este 8,53% rata pe 12 luni, foarte mare în condiţiile în care acţionează şi au acţionat şi în luna februarie şi rămân în vigoare şi în luna martie dispoziţiile legale privind plafonarea şi subvenţia de la stat (la gaze şi energie electrică – n. r.)”, a spus Vasilescu, pentru Agerpres. El a afirmat că la capitolul produse alimentare de la începutul anului se tot vorbeşte despre scumpirea alimentelor, dar lună de lună “capitolul mărfuri nealimentare a fost vedeta inflaţiei” şi la mărfurile alimentare au crescut preţurile doar prin câteva poziţii. “Acum, în februarie anul acesta, numărul de poziţii s-a mărit, dar marea majoritate a produselor alimentare au rămas în matca lor, preţurile lor. Şi scumpiri sunt sigur la produsele de bază şi iau în primul rând ce este peste media anuală. Media anuală la alimente este 8,84%, cea mai mare din 12 luni, cu scumpiri în special la pâine, la cartofi, record, 30%, la fructe proaspete, la citrice, la ulei de asemenea record, vedem şi în magazine, 26,12%, foarte mare creşterea, telemeaua, untul, ouăle, laptele, zahărul, zahărul cu 12%. La produse nealimentare gama s-a restrâns şi diferenţa la rata anuală dintre produsele alimentare şi nealimentare este foarte mică, de la 8,84, la 9,33 şi aceleaşi produse cu o singură diferenţă. Electricitatea s-a ieftinit în februarie”, a susţinut reprezentantul BNR. ….. “Vom vedea o inflaţie care înaintează încet în luna martie. Poate că va fi tot aşa ca în luna februarie, o mică diferenţă în plus la inflaţie, după care va veni luna aprilie pentru care prognoza Băncii Naţionale sună cu două cifre, 11,2%, şi cu adnotarea făcută de Banca Naţională în raportul asupra inflaţiei din luna februarie în care a spus clar că această prognoză este făcută bazându-ne pe datele pe care le avem disponibile la ora actuală. Nu se ştie dacă aceste date vor rămâne constante şi le vom lua în calcul şi în luna aprilie sau în luna aprilie datele acestea se vor schimba, având în vedere că între timp a început şi un război aproape de graniţa noastră”, a explicat Adrian Vasilescu. Rata anuală a inflaţiei a urcat la 8,53% în luna februarie 2022, de la 8,35% în ianuarie, în condiţiile în care mărfurile nealimentare s-au scumpit cu 9,33%, cele alimentare cu 8,84%, iar serviciile cu 6,08%, potrivit datelor publicate luni de Institutul Naţional de Statistică (INS). Integral: https://ziare.com
Vrem securitate energetică, nu haosul plafonărilor și compensărilor! De câteva zile circulă prin presă diferite variante ale unui OUG care să plafoneze și compenseze facturile pentru consumatorii casnici și IMM-uri. Ultima variantă pe care am citit-o e pur și simplu de necrezut – dacă se putea așa ceva, e chiar mai proastă decât OUG 114. În loc de asta, nu există absolut niciun efort pentru planuri serioase de securitate energetică. Cum distruge acest OUG sectorul energiei?
- impozitează cu 80% ”veniturile suplimentare” ale tuturor producătorilor de energie (dar exclude ”strategic” cărbunele). Măcar de data asta s-au prins că ”veniturile suplimentare” nu-s chiar venituri, ci că trebuie ținut cont și de costuri, deci se impozitează de fapt ”profitul suplimentar”. De fapt, e complet neclar de ce nu se impozitează pur și simplu cu 80% profitul, în loc să facă o schemă complicată de calcul care va fi din nou imposibil de aplicat de ANAF și va duce la haos în piață, la incertitudini pentru investitori – schimbându-se total modul de calcul de până acum cu care încă nu ne lămurisem. Bref, în loc să accelerăm investițiile, penalizăm producția de energie.
- Interzice companiilor de stat din aprilie până în iulie să mai vândă energie cu livrări în 2023-2024, pe considerente de ”securitate energetică”. Concret, la ce folosește asta? E vreun risc să plece cineva din țară de pe-acuma cu curentul la pachet, sau cum?…..
- Că se intenționează revenirea la OUG 114 e evident din reglementarea prețului gazelor de producție internă – nu s-au hotărât încă la ce nivel. Prețul se reglementează pentru producția internă onshore și offshore, pentru cantități care vor fi stabilite prin reglementare pentru consumatorii casnici și IMM-uri. Adică nu doar la producția actuală, ci și la producția care ar fi urmat să intre în piață anul acesta, precum exploatarea celor de la Black Sea Oil and Gas. De ce s-ar apuca ei să extragă gaz în condițiile astea, când pot să-l mai țină un pic la subsol până când își bagă guvernul mințile-n cap? Refuz să cred că e la mijloc chiar atâta prostie, încep să cred sincer că se intenționează menținerea dependenței de gazul rusesc și se blochează intenționat investițiile în Marea Neagră.
- Se reglementează componenta de furnizare. N-am priceput, aici era vreo problemă? Observ în schimb că, față de drafturi anterioare ale OUG, au dispărut încercările de ”limitare a speculației traderilor” – traderi, nu furnizori.
- Tarifele de rețea rămân neschimbate.
…. Haosul legislativ, diferențele enorme de la o versiune la alta într-un OUG care se adoptă azi-mâine, completa rupere de realitate – guvernul se ocupă în continuare de facturi, uitând că avem război la graniță și e de importanță vitală să ne ocupăm de securitatea energetică – toate acestea arată amatorismul total, dacă nu ticăloșia din guvern pe subiect. E incredibil că nu suntem în stare să vedem ce efecte a avut legea de până acum, că suntem incapabili să ne uităm care e problema cea mai mare pe care o s-o avem în acest an până când nu ne explodează în față. Nu e nevoie să ne bombardeze cineva, ne punem noi singuri infrastructura pe butuci. Prioritatea nr. 1 pentru orice guvern întreg la cap ar fi, în schimb, să ne asigurăm acum că vom avea energie tot anul. Nu la preț mic, ci acces la energie. Să nu rămânem fără curent și fără gaze, adică. Încă o dată, avem război la graniță și cumpărăm gaze de la ruși, iar energie electrică ne luam anul trecut în cantități nu tocmai neglijabile din Ucraina, ceea ce acum nu se mai poate. Fără producție suplimentară de energie și gaze naturale, fără importuri din alte surse decât cele pe care le foloseam până pe 24 februarie, riscăm să rămânem în frig și beznă cândva anul acesta. Acesta e subiectul cu care aș vrea să-l văd zilnic la TV pe ministrul energiei, nu trăncăneala despre facturi din octombrie 2021 încoace. Dacă mințile luminate din guvern vor să-și ocupe constructiv timpul, ar trebui să ia la puricat planul de securitate energetică pe gaze adoptat cu chiu, cu vai și întârzieri anul trecut – pentru care nu există vreo monitorizare să vedem ce s-a făcut din el. Prioritate mai e și să facem un plan de securitate energetică pe energie electrică – pe care pur și simplu nu-l avem. Integral: https://www.contributors.ro
Paradoxul facturilor astronomice. Cum a ajuns monopol piața în care distribuitorii de energie ar trebui să fie în competiție Când România a devenit membru al Uniunii Europene, acum 15 ani, pentru toți guvernanții era foarte clar că piața de energie pentru consumul industrial și casnic va trebui liberalizată. Asta presupunea ca statul România să elaboreze politici, planuri și programe prin care să încurajeze formarea unei piețe concurențiale de energie, în care producătorii, furnizorii, transportatorii și distribuitorii finali să fie suficient de numeroși și cu siguranță neînțeleși între ei, astfel încât să atragă clienți/consumatori, care ar veni la ei, pe criteriul prețului celui mai mic și serviciilor celor mai bune….. Dacă luăm în considerare că vorbim despre costuri minime de transport (majoritatea rețelelor și-au amortizat investițiile încă din primii ani de exploatare) am fi putut trăi într-o piață concurențială de energie și în condițiile unui singur transportator de electricitate sau de gaze, într-o anumită locație. În schimb, existența doar a unuia sau doar a câtorva, foarte puțini distribuitori de energie, care, la rândul lor, cumpără curent electric sau gaze de la foarte puțini producători sau importatori direcți, face ca piața pe care se află ei în competiție unul cu altul să fie de fapt o piață de monopol. Astfel încât prețul energiei să nu se poată forma pe acea piață, prin jocul cererii și ofertei, ci în înțelegerile uneori chiar numai din priviri, între cei doi-trei vânzători de pe acea piață. Astfel încât prețurile, în loc să scadă, pentru a atrage consumatori/clienți cât mai mulți, cresc nemăsurat, punându-l pe bietul consumator casnic sau industrial în situația să plătească facturi astronomice, fără să beneficieze de cea mai mică satisfacție, pentru energia facturată. În plus, adică în minus, nici nu poate fi vorba despre formarea prețului pe vreo piață liberă, atâta vreme cât consumatorul final află post-factum care a fost prețul energiei deja consumate. Situație în care statul România, care nu a făcut nimic, de 15 ani, pentru a crea o piață liberă, reală și funcțională de energie, preferând să „regularizeze” prețurile și distribuția în rețelele existente, continuă și după deregularizare/„liberalizare” să intervină cu subvenții, compensații și alte scheme netransparente și nefirești de susținere a monopolului, spre satisfacția deplină a actorilor de pe această pseudo-piață. Mai puțin consumatorii finali, desigur. Dacă România ar fi fost o democrație funcțională, toată suflarea din țară ar fi văzut pe pielea ei că avem de a face cu un aranjament prin care niște negustori de energie (așa-zișii „băieți dăștepți”) cumpără ieftin și vând scump electricitatea și gazele, după care mai și primesc o cotă din banul public, sub formă de compensații și subvenții directe. Iar după ce ar fi văzut, și-ar fi exercitat dreptul suveran de a mustra guvernul actual, direct ori prin reprezentanții săi liber aleși, mergând până la datul șutului în fund guvernanților care se pretează la acest circ. Integral: https://ziare.com
Amânarea investiţiilor în resursele din Marea Neagră va conduce la o serie de noi provocări pentru români – studiu…. Potrivit unui comunicat al FPPG, remis marţi AGERPRES, un studiu privind impozitarea specifică a producţiei de gaze naturale offshore din România, realizat de PwC România pentru Federaţia Patronală Petrol şi Gaze, semnalează că, în contextul creşterii preţului gazelor naturale, rata de impozitare efectivă specifică producţiei offshore din România a ajuns la 51% din venituri în anul 2021, reprezentând mai mult decât dublarea acesteia şi de 10 ori mai mult decât media europeană din anul 2020. Totodată, cercetarea semnalează că, în ultimul an, statul a colectat jumătate din veniturile realizate din producţia de gaze naturale offshore doar prin intermediul redevenţelor şi impozitului pe veniturile suplimentare. Mai mult, în trimestrul 4 al anului 2021, rata efectivă de impozitare a gazelor naturale offshore a ajuns la 78% din venituri. Astfel, sectorul producţiei de gaze naturale are una dintre cele mai mari contribuţii la bugetul stat, asigurând astfel mai mult decât securitatea energetică a ţării în această perioadă. „Între anii 2013 – 2021, doar impozitele suplimentare asupra producţiei de gaze naturale au reprezentat peste 8 miliarde lei, impozite stabilite cu scopul protejării consumatorilor vulnerabili. Chiar şi aşa, în lipsa modificării Legii offshore, în vederea asigurării stabilităţii şi competitivităţii regimului fiscal, decizia de investiţie în resursele din Marea Neagră va continua să fie amânată, cu impact major asupra sectorului energetic din România şi implicit asupra economiei”, susţin autorii cercetării…. Totodată, studiul concluzionează că amânarea investiţiilor în resursele de gaze naturale din Marea Neagră va conduce la o serie de provocări pentru România, printre care creşterea dependenţei de importurile de gaze naturale (până la 53% în anul 2030) cu implicaţii asupra securităţii energetice şi deficitului de cont curent. Amânarea investiţiilor în resursele de gaze naturale din Marea Neagră va conduce şi la pierderea avantajului competitiv asociat deţinerii resurselor de gaze naturale offshore şi implicit a beneficiilor determinate de exploatarea acestora, respectiv aport la PIB prin locuri de muncă create şi antrenarea altor investiţii. De asemenea, printre alte provocări menţionate în studiu sunt: pierderea încasărilor bugetare din taxele şi impozitele asociate acestor investiţii, estimate la aproximativ 5 miliarde lei în medie anual, precum şi pierderea oportunităţii de a utiliza această resursă în procesul tranziţiei energetice, în contextul în care gazele naturale vor fi considerate combustibil de tranziţie. Integral: https://www.economica.net
BREAKING Parlamentul, acuzat că a incriminat delictul de opinie. Instigarea la ură pe criteriul apartenenței politice, pedepsită cu închisoare până la 3 ani …. ”Ce înțelegeți prin instigare la ură împotriva unei persoane sau a unui grup de persoane pe criteriul opiniei sau apartenenței politice? Codul penal nu conține nicio definiție a acestei noțiuni, care rămâne la aprecierea instanței. Nesocotiți nu doar dreptul la liberă exprimare, dar și principiul constituțional al calității, clarității și preciziei legii. Practic, orice critică mai substanțială pe care un cetățean obișnuit sau un jurnalist o va aduce unui politician sau unui partid politic va putea fi considerată infracțiune și pedepsită cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani”, a declarat Mihai Badea. Deputatul USR mai arată că ”în timp ce într-o țară vecină se luptă și se moare pentru libertate și democrație, coaliția PSD-PNL-UDMR adoptă o lege care ne apropie de Rusia, unde simpla referire la conflictul sângeros din Ucraina ca fiind un război în toată regula poate conduce la 15 ani de închisoare”. După ce Parlamentul a adoptat proiectul, acesta merge la președintele Klaus Iohannis pentru promulgare. Mihai Badea a mai avertizat că urmeaza încă un proiect similar saptamana viitoare: reincriminarea ofensei aduse statului si insemnelor nationale. ”Practic, o revenire la codul penal comunist din 1969. În loc sa ramana o contraventie pasibila de amenda, vor sa fie infractiune pasibila de inchisoare. Contrar evolutiei dreptului din tarile civilizate, care dau castig de cauza libertatii de exprimare. Iar de la asta pana la ofensa adusa conducatorilor iubiti nu mai ramane decat un pas”. Integral: https://www.g4media.ro
Poți scoate omul din comunism, dar nu poți scoate comunismul din mulți oameni Unde a fost ISU? Unde a fost Poliția, dacă ISU dormea în papuci, pentru a împiedica acest delir extrem de periculos? …. Când te năpustești la pompă cu orice recipient ai în casă sau când ataci ca la Rovine standul cu ulei de floarea soarelui de unde pleci cu zeci de sticle, efectul sigur al cererii dezlănțuite este creșterea prețului. Și asta fără înțelegeri anticoncurențiale pe sub masă, ci pentru că, pur și simplu, așa funcționează logica economiei de piață al cărei scop este profitul și valorificarea oricărei oportunități de majorare a acestuia….. De ce atât de mult analfabetism economic? În general, România are o problemă majoră de educație și alfabetizare funcțională. Dar nici guvernele nu și-au dat silința să-i educe. Pentru că oamenii educați înțeleg mai mult, sunt mai exigenți, mai greu de manipulat și mulțumit, deci mai incomozi. Și nici acest guvern nu o face. Organele de control ale statului s-au năpustit joi asupra benzinarilor și de luni dau iama în vânzătorii de ulei. De ce? Ca să identifice creșterile nejustificate de prețuri. Ce înseamnă creștere nejustificată de preț într-o economie de piață? Nu există așa ceva. Singurul lucru care poate fi sancționat este înțelegerea anticoncurențială, dar cum piața s-a mișcat haotic, e greu de crezut că au existat înțelegeri și, în orice caz, buluceala de la rafturi și pompe nu avea cum să fie parte din ele. În rest, fiecare vinde cu cât vrea și dacă își găsește client, foarte bine, dacă nu găsește, este obligat să ajusteze până când întâlnește cererea. „Românii trebuie să plătească 8.30/litru de benzină” la nu știu ce benzinărie din București, se văicărea duminică o reporteriță TV. Nu, nu trebuie!….Am mai spus-o, când Valea Prahovei e plină ochi în fiecare weekend, cum va fi și drumul spre mare din iunie, când traficul din orașe, nu doar cele mari, e sufocat și sufocant aproape întreaga zi, de ce ar scădea benzinarii preţurile? Consumatorii validează oferta…..Înțeleg că autoritățile dezlănțuite se laudă că au dat în benzinarii amenzi spectaculoase. Să vedem câte vor rezista în instanță. ANPC a comunicat o producție la ha de amenzi de 950 de lei și ar fi foarte interesant de văzut câte dintre ele au fost pentru prețurile carburanților și câte pentru că au găsit rugină în frigiderul cu înghețată….. În schimb, statul a ratat din nou să îi apere pe cei care chiar trebuiau apărați în nebunia carburanților. În timp de dl Arafat inventa mecanisme de control al presei, miercuri în benzinarii se cumpărau carburanți în orice recipient găsiseră oamenii prin casă. De la pet-uri și damigene, la bidoane de toate feluri, butoaie și tomberoane. Câte o canistră de metal era o excepție fericită. Unde a fost ISU miercuri? Unde a fost Poliția, dacă ISU dormea în papuci, pentru a împiedica acest delir extrem de periculos? Unde au ajuns aceste recipiente? În cel mai bun și rar caz prin curți. Dar în general sunt înghesuite prin boxe, pivnițe și balcoane, adesea închise, sau sunt ținute în mașină. Evident că nu sunt etanșe, evident că vor fi vapori inflamabili. După isteria de miercuri multe blocuri au devenit bombe. Este exact ceea ce ar fi trebuit să preîntâmpine controalele, atunci, miercuri, în cât mai multe puncte de vânzare. Așa ar fi trebuit apărați cei cu adevărați nevinovați, cei care nu s-au înghesuit la pompă pentru a scumpi carburanții. E foarte puțin important e că după răsturnarea butoiului cu 1.000 de l de motorină la Tecuci a apărut și ISU să dea amenzi și benzinăriei, și cumpărătorului pentru folosirea recipientului de plastic. Important ar fi fost ca ISU să dea iama în benzinării de când a început panica pentru a speria amatorii. Așa cum degeaba intervine acum statul pe piață liberă a RCA, după ce falimentul celui mai mare asigurător a aruncat-o în aer. Ar fi trebuit ca ASF să-și fi făcut treaba și să fi preîntâmpinat dezastrul. Dar ASF este sinercura perfectă pentru clientela de partid. La fel ca ANRE. Cum este și Consiliul Concurenței. Și ar mai trebui să facă ceva statul în loc să declanșeze războaie de intimidare cu libertatea prețului în economia de piață. Ar trebui să aibă comunicatori serioși și credibili în pozițiile cheie, cu care să poată calma în timp util asemenea isterii. Cu dl Popescu mai mult agiți decât calmezi. Când ei spun că totul e bine, crește suspicinea că vine ceva rău. Și asta pentru că dl Popescu este încă în funcție după prostiile din criza energiei. Integral: https://spotmedia.ro
Dragoş Damian, Terapia Cluj: Specula de război. Este posibil ca mediul de afaceri să-şi învingă demonii şi s-o oprească? Definitii, tablou clinic, clasificare, diagnostic diferential si tratament al speculei de razboi vor da mediul de afaceri, analistii, consultantii, coalitiile, asociatiile, federatiile, etc., cele care se lupta cu fake-news-urile si care au jurat credinta tarii, sistemului bancar, sistemului energetic, sistemului economic – dar nu au reusit sa opreasca in mod real evaziunea fiscala si munca la negru de zeci de miliarde din ultimii 10 ani. Sau sa decapuseze de sinecuri sistemele de educatie si sanatate. Sau sa stavileasca atacurile furibunde asupra BNR din ultimii doi ani. Sau sa infiereze cresterile irationale de preturi de anul trecut, tot un fel de specula rezultat al cresterii consumului la iesirea din pandemie si al liberalizarii energiei. Sau sa indemne romanii la prudenta si cumpatare in consum. Cu palida exceptie a producatorilor industriali care au fost izbiti din plin de cresterile preturilor la utilitati, materii prime, transport, etc., nimeni nu a iesit sa se bata cu inflatia din 2021, deopotriva mediul si afaceri si guvernantii au fost multumiti de cresterea economica data de inflatie, desi era clar ca nu e sustenabila. Am preferat cu totii sa tacem din gura, asteptand banii din PNRR. Neasteptat insa, anul a inceput cu razboi la doi pasi de noi si la razboi ca la razboi, economia si finantele o vor lua pe cai intortocheate, impredictibile. Un lucru este sigur, a aparut in toata splendoarea ei SPECULA DE RAZBOI. A inceput cu schimburile valutare, apoi combustibilii, apoi uleiul de gatit; preferata mea, cea despre care s-a vorbit mai putin, explozia preturilor la pensiunile din judetele de langa granite. De fapt principala grija a tuturor oamenilor de afaceri va fi “cum pot si eu sa cresc preturile?”…. Genul acesta de operatiuni economico-financiare, greu de scos in afara legii, nu-l veti gasi incurajat de nici o revista de afaceri; este lasat la discretia oamenilor din business, daca iti iese, bravo tie, numele tau probabil nu va intra in istorie pentru ca te-ai imbogatit din specula de razboi dar, din nou, bravo tie….. La urma urmei, acumularea de capital este visul de aur al capitalismului, nu exista un indreptar despre cum s-o faci, ti se cere doar sa iti platesti taxele si impozitele catre stat. Guvernul, la fel ca in cazul cresterii preturilor la utilitati, va veni probabil cu “mecanisme temporare de compensare si plafonare” a SPECULEI DE RAZBOI, mecanismul de capatai fiind rationalizarea – ungurii de exemplu, desi in campanie electorala, au inceput sa rationalizeze produse de baza. Intrebarea este cum vor reactiona mediul de afaceri, analistii, consultantii, coalitiile, asociatiile, federatiile, etc., la SPECULA DE RAZBOI care isi croieste drum in toate domeniile economice. Se va pune de acord mediul de afaceri asupra unei masuri de autocenzura a cresterii preturilor de tip speculativ, mai ales daca aceasta apare ca si reactie la fake-news-uri documentate?….Desi pare greu de crezut ca este posibila o astfel de abordare vitejeasca, in conditiile in care Romania este ostatica importurilor nevoilor de baza, energie, mancare si medicamente. Integral: https://www.zf.ro
Valeriu Nicolae: Adrian Solomon este băietul care a fost delegat să scape plagiatorii din servicii, armată și politică. Un om deosebit care desigur nu poate fi comparat cu un limbric căci și limbricii au demnitatea lor. Este unul dintre smardoii PSD-ului. Un domn cu un tupeu vrednic de orice grupare mafiotă și un mândru urmaș a lui Șerban Nicolae și Nicolicea. Este din Bârlad unde își începe cariera. Predă istorie la 24 de ani la o școală generală și face în același timp studii aprofundate la 4 ore distanță dus întors. Ca orice om cinstit și de bun simț intră în 2002 în PSD și după un an devine șeful tineretului PSD-ist. De la 27 de ani este deja viceprimar ca orice om care nu a făcut nimic în viață. Trăiește cu chirie într-un ANL primit pe merit. Se remarcă prin scandaluri și violență. Aduce o fanfară care cântă marșuri funebre la o vizită a lui Tăriceanu în perioada în care este viceprimar lucru care totuși nu-l va opri de a-l mozoli metaforic și cu entuziasm pe fostul premier în momentul în care acesta îi este șef în alianța PSD-ALDE. Devine deputat din 2008. Îl amenință cu moartea pe premierul de atunci Ungureanu și devine clovnul PSD-ului în parlament. În 2020 se remarcă pentru că pe lângă bunul simț extraordinar dovedit de foarte multe ori dă dovadă și de un rasism puturos la o șaormărie. Evident a fost ales pentru încă un mandat. Vorbește exact cum te aștepți de la un patriotard ghiolban și violent lucru desigur atipic PSD-ului. A terminat școala aia de nesecuriști a lui Oprea și logic pentru blestemul în care ne-a băgat PSD-ul este Președintele Comisiei pentru muncă care decide pe pensiile speciale. #psdepnlemafi Sursa: https://www.facebook.com
Sancţiuni mai dure pentru companiile petroliere ruseşti, dar exporturile în UE nu se vor opri Statele membre UE urmează să adopte noi sancţiuni împotriva companiilor petroliere ruseşti Rosneft, Transneft şi Gazprom Neft, dar vor continua să cumpere petrol de la ele, a declarat luni, 14 martie, pentru Reuters o sursă europeană…..Statele membre UE urmează să adopte noi sancţiuni împotriva companiilor petroliere ruseşti Rosneft, Transneft şi Gazprom Neft, dar vor continua să cumpere petrol de la ele, a declarat luni, 14 martie, pentru Reuters o sursă europeană….. Potrivit sursei citate de Reuters, mai multe guverne europene au solicitat excepţii care să permită companiilor din UE să îşi plătească facturile către marile companii petroliere ruseşti şi să continue să cumpere ţiţei de la ele. Aceste solicitări sunt de vină şi pentru întârzierile apărute în aprobarea noilor sancţiuni, care iniţial urmau să fie aprobate duminică. După ce modificările introduse în textele legale vor califica faptul că se va putea cumpăra în continuare petrol de la companiile ruseşti, diplomaţii europeni ar urma să discute şi să aprobe propunerile modificate în cursul zilei de luni, a adăugat sursa citată de Reuters. Integral: https://ziare.com
Vestul, criza de leadership a SUA și victoria Ucrainei ….Debusolarea îi face pe unii să cotizeze involuntar la manipulările de Maskirovka ale Rusiei lui Putin și ale agenților ei de influență români și să creadă onest că neutralitatea ar fi o opțiune, să zicem, pentru români. Ca și cum n-ar fi clar din ananghia la care se află acum țări ca Ucraina și Republica Moldova, sau Georgia, spre deosebire de republicile baltice, cât de groaznic este să te afli fără apărare în zona gri dintre puteri, în fața unui agresor uriaș, crud, sângeros, nemilos, ca expansionista Rusie postsovietică a lui Putin. De ce să ne supărăm pe oameni dacă, înnebuniți de frica bombelor nucleare și a spectrului celui de-al Treilea Război Mondial, precum și a prezumtivei ”nebunii” a liderului de la Kremlin, teme șiret agitate în mass media de propaganda putinistă, mulți se tem groaznic de Rusia?….. Rolul conducător al prezidentului A cui însă e datoria de a-i dumiri și lămuri pe oameni? A presei? Nu numai. Este, în primul rând, a slujitorilor, a guvernanților poporului, a demnitarilor politici. A liderului lumii libere. Dar nu pare nimeni mai chinuitor îndepărtat din tablou și mai dureros lipsă din peisaj decât un Joe Biden lămuritor. Presa de stânga îl tot apără și protejează de orice aluzie critică, oricât de fină, de orice întrebare de bun simț. De pildă, pentru ce a decolat spre cer prețul benzinei? Or inflația, de ce e mai rea decât în ultimii 40 de ani? Casa Albă răspunde, parțial neadevărat. C-o fi și o păți. C-ar fi efectul pandemiei și al crizei ucrainene. Or, piața liberă de peste ocean n-ar fi avut probleme să compenseze lipsa ofertei de țiței și să aplaneze criza, dacă ecologismul militant al administrației Biden n-ar fi retras, din rațiuni de ostilitate ideologică ecologist-progresistă, toate stimulentele firmelor americane doritoare să foreze în America. Acum administrația caută petrolul la dictaturi aliate cu Putin. În Venezuela. Sau, mai știi, culmea, la iranieni…..Ar fi marele moment de preluare a torței de către liderul lumii libere. Or, în lipsa conducătorului suprem, a cărui prezență e mai necesară decât oricând în vremuri în care cineva amenință cu Armaghedonul nuclear, Vestul se confruntă cu o inflație debordantă, la ușa lumii a treia bate spectrul foametei, iar apocalipsa celui de-al Treilea Război Mondial pare după colț, e o calamitate în sine. Una care dublează catastrofa retragerii în debandadă a SUA din Afganistan, din care Putin a învățat că Biden chiar e cum se zice, slab, și deci își poate permite aventuri externe. Pentru că țarul n-a bănuit în trufia lui, că, ghinion maxim pentru el, va da de un conducător adevărat la Kiev. Ucraina, SUA și problemele globale Dar președintele Zelenski nu poate rezolva pe lângă problemele războiului și ecuațiile globale. Nu i se poate cere să-i explice lui Biden cum vede China Taiwanul, după un nou eșec al SUA de a reimpune distrusa pax americana. Sau că e o nebunie să închei o înțelegere nucleară cu Iranul islamist al ayatolahilor, cel aliat cu Moscova, și cu Beijingul, după ce armata Teheranului, încurajată și ea de slăbiciunea SUA, a lansat rachete balistice spre a distruge consulatul american de la Erbil. În condițiile acestei crize groaznice de leadership, nu puțini se duc la profeți eșuați gen Francis Fukuyama, politologul care a dat greș demențial când, după prăbușirea Uniunii Sovietice, a prezis că ne aflăm la ”sfârșitul istoriei”. Ceea ce nu înseamnă că predicțiile sale privind deznodământul actualei conflagrații ruso-ucrainene ar fi neinteresante sau neverosimile. Dimpotrivă. Potrivit lui, ”Ucraina va obţine o izbândă netă în războiul cu Putin, iar Rusia se va confrunta cu o înfrângere definitivă, după o campanie militară complet greșit planificată”. În al doilea rând, Fukuyama, reluat de Adevărul, crede că prăbuşirea poziţiilor ruseşti va fi subită şi dezastruoasă. Trupele ruse de pe câmpul de luptă vor ajunge în punctul în care vor fi nevoite să capituleze, incapabile să primească ajutor, ori să se retragă. Moralul lor va intra în pământ, mai ales în nordul Ucrainei. Apoi, nicio soluţie diplomatică n-ar mai fi posibilă și acceptabilă pentru ambele părți, ca să împiedice colapsul militar rusesc. N-ar exista, în opinia sa, vreun compromis care să fie mutual acceptabil, date fiind pierderile uriașe pe care ambele părţi le-au înregistrat. În fine, spre deosebire de ucraineni și de mulți esteuropeni lucizi, Fukuyama a salutat decizia lui Biden de a nu introduce o zonă de interdicție de survol în Ucraina şi de a nu remite Kievului avioanele MiG-29 poloneze pentru ca Ucraina să biruiască Rusia de una singură, fără ca Putin să poată justifica înfrângerea cu intervenţia NATO. Deși admite că Ucraina va plăti un preţ foarte piperat pentru triumful ei, Fukuyama mai crede că Putin nu va supravieţui înfrângerii. Căci nu va mai avea nici un atu odată ce se va fi dovedit slab, vulnerabil, incompetent și de îngenuncheat. E posibil ca și Putin să-l citească pe Fukuyama și să vrea să-l contrazică…..Muzica lui Fukuyama e melodia care-i place vestului enorm. La apogeul valsului, în soarele amurgului, iese din scenă pentru totdeauna Putin. Toți se îmbrățișează înlăcrimați și fericiți. Dar nu este deloc obligatoriu ca scenariul lui să fie de nerealizat. Chiar dimpotrivă. Cu o condiție. Mai mult decât oricând, ar fi nevoie ca anesteziatul Vest să se trezească mai rapid din vis, să se adecveze realității necondiționat, să-și depășească frica, să conducă și să consolideze militar și financiar puternic poziția lui Zelenski, slăbind-o fără milă, decisiv, pe a tiranului de la Kremlin. Integral: https://ziare.com
Sorin Pâslaru, ZF: Ce s-a schimbat în lume aşa încât Federaţia Rusă să treacă la atac? Pe ce se bazează Putin să-şi asume ruperea completă de Occident? Ce înseamnă factorul China în noile schimbări geopolitice mondiale? ….Pe ce se bazează să-şi asume ruperea completă de Occident? Ar fi putut fi la fel de agresivă Rusia în 1991, când a colapsat în interior şi a permis republicilor din periferia apropiată, foste membre ale URSS, să devină aparent independente? Ce s-a schimbat în această perioadă? ….Un răspuns la aceste întrebări – ce au în comun pandemia, clima şi războiul – poate fi China….. Pandemia a plecat din China. Există ipoteze că dezvoltarea industrială şi urbană accelerată a Chinei din ultimii 30 de ani, cu mutarea a sute de milioane de oameni din rural în mari aglomerări urbane, în zeci de Manhattanuri cu densitate uriaşă de oameni pe kilometrul pătrat, a provocat apariţia acestui virus. Obişnuinţele alimentare – lilieci şi alte vieţuitoare – nu au ţinut pasul cu urbanizarea, cu civilizaţia urbană, s-au altoit virusurile de la animale sălbatice la oameni, aglomeraţia a accelerat răspândirea care ar fi fost oprită înainte pur şi simplu de densitatea redusă a populaţiei din rural şi iată dezastrul pandemic global. E o ipoteză. Dar că dinamica excepţională a creşterii economice a Chinei în ultimii 30 de ani a dat peste cap economia globală şi clima globală este un fapt. PIB-ul nominal al Chinei a crescut de la 361 miliarde $ în 1990 la 15.000 miliarde $ în 2020, adică de 42 de ori. În aceeaşi perioadă PIB-ul SUA a crescut de la 6.000 mld. $ la 21.000 mld. $, deci de 3,5 ori. O asemenea creştere economică, bazată pe industrie, a adus emisii de carbon pe măsură. În 1990, China emitea anual 2,5 miliarde de metri cubi de CO2, în 2017 a ajuns la 10,5 miliarde de metri cubi, conform The World Almanac 2021. Suplimentul de 8 mld. mc de CO2 înseamnă peste jumătate din creşterea de emisii de CO2 la nivel global în aceeaşi perioadă, de la 20 mld. tone în 1990 la 35 mld. tone în 2017. Aici avem o certitudine. Acum, atacul Rusiei în Ucraina. În ce măsură depindea economia Rusiei de Occident în 1990 şi în ce măsură depinde astăzi? A devenit China o ieşire reală pentru Rusia, presupunând că nu se va alătura în sancţiuni economiilor occidentale? Ce spun cifrele?…. În 2000, Rusia avea exporturi totale de 100 miliarde $, iar în 2019 acestea au ajuns la 407 miliarde $, conform oec.world. Pentru comparaţie, România a a avut exporturi de peste 82 miliarde $ în 2021, în condiţiile în care este foarte departe de cei 18 mil kilometri pătraţi şi 150 milioane de locuitori ai Rusiei. 46% din exporturile Rusiei erau în 2019 petrol şi produse petroliere, 7% gaz, 4% cărbune, 4% aluminiu, cupru, nichel, 2% grâu, 1,7% fier, 1,6% aur, 1,6% platină (deci exporturi de platină de 6 mld. $), 1% diamante (4 mld. $). Deci în primul rând materii prime. Rusia este de fapt un uriaş rezervor de materii prime pentru industria lumii, dar spre deosebire de Africa, este înarmată la nivel de putere mondială. Ce s-a schimbat între 2000 şi 2019? Cum a evoluat China ca partener comercial al Rusiei? În 2000, China avea 4,5% pondere în exporturile Rusiei, astăzi este la 14%. Mai relevantă este creşterea nominală: de la 5 mld. $ la 60 mld. $, deci de 12 ori creştere, în condiţiile în care în aceeaşi perioadă exporturile Rusiei au crescut de 4 ori, atât pe baza preţurilor cât şi a cantităţilor. În 2000, Germania era principalul partener al Rusiei, cu o pondere de 7% din exporturi, deci 7 mld. $. În 2019 însă, Germania scade la 4,6% din exporturile Rusiei, având o creştere de doar 2,5 ori în această perioadă. De fapt, din grupul celor 8 ţări care ţin astăzi 50% din exporturile Rusiei, China, Turcia şi Coreea de Sud sunt ţările care şi-au accelerat masiv în această perioadă absorbţia de materii prime şi energie din Rusia. Turcia a ajuns la importuri din Rusia de 16 mld. $, de opt ori mai mari decât în 2000, iar Coreea de Sud a crescut de 13 ori, de la 1,3 mld. $ la 16 mld. $. Un actor interesant în grupul ţărilor care şi-au majorat puternic importurile din Rusia, de 10 ori, este Olanda. Aceasta a ajuns de la 4 mld. $ la 40 mld. $ importuri, deci 10% din exporturile Rusiei! Petrolul este baza, fără îndoială….. China, Belarus, Turcia şi Coreea de Sud erau la 12% din exporturile Rusiei în 2000, iar astăzi sunt la 27%. Dacă se mai adaugă Olanda acestui grup, se duce de la 16% la 37%. E clar. Deci este posibil ca Rusia să-şi făcut acest calcul: rămânem cu China, Belarus, Turcia şi Coreea de Sud, cât se poate. Coreea de Sud s-a alăturat deocamdată parţial sancţiunilor, făcând apel la rezervele naţionale de petrol. Turcia, nu. Germania trage cu dinţii să rămână cu gazul sau măcar o parte din el, că altfel se duce direct în recesiune. Va fi foarte complicat ce va urma. Dar factorul China, după cum se vede, există şi trebuie luat în considerare. Integral: https://www.zf.ro
Armata a doborât drona rusească care îi tot aducea flori lui Șoșoacă Vești proaste pentru Diana Șoșoacă. Artileria antiaeriană din Focșani a doborât astăzi o dronă rusească, cu care senatoarea obișnuiește să primească săptămânal flori de la diverși oligarhi ruși, sau chiar de la Putin însuși. Florile, însoțite de felicitări și cecuri cu sume frumoase, care îi finanțează Șoșoacăi campaniile de dezinformare, au fost însă spulberate de o rachetă sol-aer. Locuitorii din zonă au fost impresionați de țipetele sfâșietoare ale Dianei Șoșoacă, venită de urgență la fața locului. Șoșoacă a jelit drona câteva ore și a cerut despăgubiri de la statul român pentru daunele provocate. Într-un live pe Facebook, senatoarea a cerut Rusiei să invadeze România pentru ca astfel de atacuri să nu mai aibă loc. Integral: https://www.timesnewroman.ro
Instructiuni comentarii:
Pentru a comenta sub identitatea de pe blogul anterior TheophylePoliteia autentificati-va mai intai, apasand pe iconul corespunzator din formular. [ Ex. pentru autentificare Wordpress apasati iconul ]
https://twitter.com/raging545/status/1503881849323593733?s=12
Sa ramanem pesimisti ori sa evitam optimismul, dar acesta este un z-convoi pe drumurile Ucrainei.
Buna ziua.
“Vladimir Putin, condamnat drept criminal de război. Decizia luată de senatul american
Senatul Statelor Unite a adoptat marţi în unanimitate o rezoluţie prin care îl condamnă pe preşedintele rus Vladimir Putin drept criminal de război, o demonstraţie rară de unitate în Congresul american, profund divizat, transmite Reuters.
Rezoluţia, introdusă de senatorul republican Lindsey Graham şi susţinută de senatorii ambelor partide, încurajează Curtea Penală Internaţională de la Haga şi alte state să vizeze armata rusă în orice investigaţie a crimelor de război comise în timpul invaziei Rusiei în Ucraina.
“Toţi ne-am unit împreună, în această Cameră, democraţi şi republicani, pentru a spune că Vladimir Putin nu poate scăpa de responsabilitatea atrocităţilor comise împotriva poporului ucrainean”, a spus liderul majorităţii democrate din Senat, Chuck Schumer, într-un discurs ţinut înaintea votării….”
https://ziare.com/vladimir-putin/vladimir-putin-drept-criminal-de-razboi-senat-american-1730527
Buna ziua,
Ziceam ieri seara :
Frumos gest de solidaritate a primilor ministrii care s-au dus la Kiev azi.
Romania n-a participat. Marele generalisim plagiator a lipsit, la fel ca marele plavan.
O rusine nationala liderii acestei tari. O alta rusine e aparatul diplomatic, capusat de angajati pe pile si care n’au habar de cum se tes legaturi durabile cu partenerii externi (vecini in cazul asta).
Vai mama lor si a noastra.
Bună ziua!
Aveți dreptate, vai de mama noastra, dar de a lor – nu! Îi doare undeva de țară, sau nici măcar acolo!
Buna ziua
Stați liniștiți.
La prima besina trasa de ruși către România , Iohannis va apărea imediat pe ecrane. Dar din Berlin.
” urmăresc atent și cu preocupare aceasta escaladare militară pas după pas ”
Ciuca și Ciolacul vor semna imediat capitularea necondiționată cu garantarea rămânerii pe funcțiile avute și menținerea veniturilor. In lei , ruble , neimportant.
Dincu de la apărare va declara că contractul pentru cele 4 corvete se semnează imediat. Cu firma rusă indicata de Soigu.
De lași și impostori nu a dus lipsă Romania. Niciodată.
“Piteala” romaneasca tipica… Pentru ca “noua nu ni se intampla”…
Vorba influencerului pro-rus poetul-portofel dinescu (la Prima Tv)… Zelensky si ucraienienii cu el nu sunt eroi fiindca eroii si-ar pastra tara intacta, nelovita. Conform cartoforului poet, Zelensky ar fi trebuit sa sarute papucul kremlinului in loc sa-si apere libertatea poporului, si-atunci numai ar fi fost erou.
Aceeasi retorica raspindita peste tot in lume (inclusiv in US) de sculele kremliniste, potrivit careia a-i ajuta cu arme si altele necesare pe ucrainieni inseamna sa le faci rau.
https://www.g4media.ro/ministrul-apararii-din-estonia-putin-nu-si-a-indeplinit-obiectivele-in-ucraina-el-trebuie-sa-creeze-o-problema-mai-mare.html
Exact.
Asa este. Ceva va face acest neom. Am inteles ca are multe focoase nucleare mici. Dar folosirea lor implica un risc mult prea mare pentru un raspuns pe masura. Totusi le-ar putea folosi in Ucraina. Mai greu atunci de justificat o lovitura serioasa din partea NATO cu ceva asemanator in Rusia. Mai are arma biologica. Sau raderea de pe fata pamantului a unui oras mare gen Odesa sau Kyiv.
Presa suedeza ; contraofensiva ucrainiana a inceput in mai multe zone operative ( consilierul lui Zelensky, informatie neverificata). Spatiul aerian nu apartine inca Rusiei. Tancurile rusesti au mari probleme in teren. Banui ca se impotmolesc din cauza vremii.
Din cauza pierderilor mari in Ucraina rusii cheama intariri militare din toata tara – raport serviciile secrete britanice. Forte armate din est din zona Oceanului pacific si Armenia sunt vizate plus forte private militare din Siria.In incercarea de a mentine teritoriilor cucerite si de a inainta.
Trump in interviu la Washington Examiner – ” credeam ca putin foloseste armata masata la granita ca sa-si arate forta si sa poarte discutii dure, nu ca sa atace. Foarte trist pentru lume acest atac, putin pare sa se fi schimbat ca om”.
Alt destept oportunist care a pacalit lumea.
Cât sunt de dure sancțiunile Occidentului ?
Ministrul italian al energiei declara azi in senatul italian :
‘INTREAGA UE plătește ZILNIC 1 miliard de euro Rusiei pentru gazul importat. ”
De aici :
https://www.google.com/amp/s/amp.ilgiornale.it/news/economia/lallarme-cingolani-sul-gas-miliardo-giorno-russia-2018311.html
Deci cat de “devastatoare” sunt sancțiunile ?
Fix pix.
Buna ziua!
L-ati vazut pe Iohannis?
Tara arde si baba se piaptana!
Altceva mai “maret” nu avea de facut in zilele astea decat circul cu casca in cap. Ieri , la Kiev, n-a catadicsit sa mearga, acolo erau bombe!
https://spotmedia.ro/stiri/politica/iohannis-inaugureaza-casa-francofoniei-video
“Managerul Spitalului Witting, subordonat Ministerului Transporturilor, a încasat într-o singură lună un venit brut de 59.487 lei. Reprezentanții unității medicale au refuzat de două ori să justifice suma în mod detaliat …”
https://www.g4media.ro/managerul-spitalului-witting-subordonat-ministerului-transporturilor-a-incasat-intr-o-singura-luna-un-venit-brut-de-59-487-lei-reprezentantii-unitatii-medicale-au-refuzat-de-doua-ori-sa-justifice-s.html
“Laura Vicol: Proiectul de lege care introduce în Codul penal incitarea la violență, ură și discriminare transpune o Decizie-cadru a Comisiei Europene/ Incitarea la ură pe motiv de apartenență politică nu este amendamentul meu, așa a venit din Senat …”
https://www.g4media.ro/laura-vicol-proiectul-de-lege-care-introduce-in-codul-penal-incitarea-la-violenta-ura-si-discriminare-transpune-o-decizie-cadru-a-comisiei-europene-incitarea-la-ura-pe-motiv-de-apartenenta-politica.html
“Întâlnire de urgență a miniștrilor Apărării din țările NATO. Reprezentanții Ucrainei, Georgiei, Suediei și Finlandei participă la ședința prezidată de Jens Stoltenberg
Miniștrii Apărării din cadrul statelor NATO participă miercuri, 16 martie, la Bruxelles la o ședință extraordinară a consiliului de securitate, la care sunt invitați și omologii din Finlanda, Suedia, Georgia, Ucraina, plus reprezentantul Uniunii Europene.
Subiectele ședinței sunt invazia Ucrainei de către Rusia și pregătirea întâlnirii NATO din 24 martie, la care vor lua parte șefii statelor membre NATO….”
https://ziare.com/nato/ministrii-apararii-nato-intalnire-urgenta-1730589
Putin despre neutralitatea Suediei ca doctrina ca sa intelegeti discutia dintre Ucraina si Rusia.
Adoptata in 1992.
“Suedia este o tara libera de aliante si presupune ca tara va fi neutra in caz de razboi in zone apropiate. Razboi care persista.”
Suedia face antrenamente cu NATO. Ultimul exercitiu a inceput in 14.03 2022 pana la 1.04 2022 sub numele de ” Cold response”. Exercitiu condus de Norvegia cu participarea urmatoarelor tari; SUA, UK, Franta , Olanda, Danemarca, Finlanda, Germania,Spania, Polonia , Portugalia,Polonia, Statele Baltice, etc. 28 de tari.
35 000 de soldati, forta aeriana si navala.
De ce isi doresc rusii o neutralitate de tipul celui suedez de la ucrainieni? Pentru ca se asteapta la probleme in zonele pe care vor sa le ia. Donbas si eventual Transnistria. Posibile probleme si cu alte tari mici din zona care pot fi pe lista rusilor. Razboaie si opozitie inarmata de lunga durata. Ce ma sperie in schimb este urmatoarea declaratie a lui Sergei Naryshkin:
The head of Russia’s foreign intelligence agency has said the country’s fate will be decided in the coming days. Soarta Rusiei se decide in aceste zile.
” Russia “is now experiencing a truly historic moment”. Rusia traieste un moment istoric
The fate of Russia is being decided, its future place in the world,” Naryshkin said.
“sovereignty is a guarantee of the well-being and dignity of our citizens, this is the future of our children”.
“In such matters, Russia has never retreated and will not retreat, because otherwise it will cease to be Russia”.
Suveranitate – teritoriu care da nastere unui stat realizat prin descoperire de noi teritorii anectare, ocupatie, cucerire, proprie decizie sau alianta matrimoniala. Lumea civilizata considera suveranitatea teritoriala ca un bun obtinut prin a judeca nevoia de suveranitate teritoriala pentru mentinerea pacii in lume.( traducere simplista din suedeza)
Plan de 15 puncte in pregatire intre Ucraina si Rusia.( presa suedeza via FT)
– oprirea imediata a focului si Rusia se retrage de langa Kyiv daca Ucraina devine neutra si isi micsoreaza trupele inarmate
– Ucraina nu va adera la NATO si nu va avea arme si forte straine pe teritoriul ei
– pentru ca Ucraina sa accepte aceste cereri , cere la randul ei retragerea fortelor armate de pe intreagul lor teritoriu
Aceste precizari vin de la Mykhailo Podolyak consilier Zelensky
Purtatorul de cuvant al Rusiei spune ca este prea devreme ca sa se prezinte aceste puncte dintr-un posibil document de pace.
Bună seara!
Primarul din Melitopol a fost eliberat:
https://agora.md/stiri/99947/primarul-melitopolului-a-fost-eliberat-din-captivitate-in-urma-unei-operatiuni-speciale-video
În schimb, primarul Odesei anunță că de oraș se apropie mai multe nave rusești – 14, cel puțin… Deja, rușii au atacat, din aer, sate situate în vecinătatea orașului… Să sperăm că nu vor reuși rusnacii ceva nici în această direcție!…
Această „sculă pe basculă”, (ne)educatul tâmpeanu are parte de o plângere penală a studenților, la DNA:
https://www.ziaruldeiasi.ro/stiri/plangere-la-dna-impotriva-ministrului-educatiei-depusa-de-liga-studentilor-iasi–317841.html
„Studenţii reclamă lipsa unor soluţii “pertinente” care să vină în sprijinul lor, tinerii fiind obligaţi să îşi găsească în timp record un loc de cazare.
Totodată, Liga Studenţilor avertizează că există studenţi care intenţionează să îşi dea universităţile în judecată şi să ceară daune-interese pentru nerespectarea contractelor de şcolarizare şi a condiţiilor prezentate la începutul anului universitar, respectiv la începutul semestrului.
“Ministrul Educaţiei, Sorin Mihai Cîmpeanu, a afirmat săptămâna trecută că nu mai există bază legală pentru continuarea activităţii didactice în format on-line sau hibrid şi că este necesară revenirea imediată la cursuri în format fizic. Cîmpeanu a dezinformat şi minţit în mod deliberat asupra aspectelor juridice şi asupra faptului că universităţile riscă să îşi piardă finanţarea şi acreditarea. Liga Studenţilor (LS IAŞI) consideră că miza haosului generat de Sorin Cîmpeanu este găsirea unui pretext pentru înaintarea pe repede-înainte a unui nou proiect de lege a educaţiei, bazat pe proiectul România Educată, şi motivat de aparenta lipsă de soluţii şi instituţii juridice în actuala Lege nr. 1/2011, care a fost masacrată pentru interesele proprii ale cartelurilor din educaţie în timpul guvernărilor susţinute de PSD, PNL, ALDE şi UDMR”, se mai arată în comunicatul Ligii Studenţilor Iaşi, citat de news.ro.
Studenţii susţin că haosul actual este similar cu cel de la începutul anului universitar, când anumite universităţi şi-au îndemnat studenţii să se cazeze şi să îşi caute chirie, ca ulterior să li se transmită că nu mai este nevoie să rămână în centrul universitar, activitatea didactică desfăşurându-se online.
“Acum, studenţii au fost chemaţi brusc, de pe o săptămână pe alta, să revină fizic la ore, deşi mulţi nu dispun de cazare, iar efectele măsurilor luate de guvern în perioada stării de alertă a afectat situaţia socio-economică a multor familii care acum nu îşi mai permit plata unei chirii într-un centru universitar. Din păcate, revenirea intempestivă la cursuri în format fizic convine multor rectori, aceştia văzând în ea o oportunitate de redresare financiară a universităţilor prin încasarea de taxe de cazare şi taxe de restanţe sau de refacere a activităţii didactice”, arată reprezentanţii Ligii Studenţilor Iaşi.”
https://www.g4media.ro/vladimir-putin-vrea-sa-purifice-societatea-rusa-de-tradatori.html