Buna dimineata intr-o zi de vineri, 16 februarie! Cerul va fi variabil, cu înnorări în estul și sud-estul teritoriului, dar pe arii restrânse, cu probabilitate mai mare în Dobrogea, vor fi precipitații slabe, predominant ploi. Vântul va sufla slab și moderat, cu ușoare intensificări pe litoral. Temperaturile maxime se vor încadra în general între 5 și 13 grade, cu cele mai ridicate valori în vest și sud-vest; minimele termice vor fi cuprinse între -9 gr în depresiunile Carpaților Orientali și 4…5 gr în Dealurile de Vest.
Bucuresti: 14/9 gr.C.
“Aceștia sunt românii care au dispărut peste noapte din sistemul CNAS: “Adio rețete compensate, trimiteri, internări în oncologie, dializă” ….„Aseară, cum stăteam noi liniștiți și savuram comunicatul cu mentenanța siui, numai ce s-a pornit uraganul informatic (nu acela cu bitcoins, altul!) și a șters dintr-un click toți asigurații sociali din sistem. Peste noapte, toți amărâții cu venitul minim asigurat de primării au dispărut cu drepturile lor legale cu tot din SIUI, s-au dat peste cap și s-au transformat în neasigurați. Gurile rele spun că acum se numesc altfel în lege, dar nu și în scriptele (DE) sincronizate ale statului român, asa că până se refac toate bisericuțele, oamenii aceștia, bolnavi sau nu, vor sta frumușel pe margine să facă economii guvernului”, a transmis medicul Sandra Alexiu. În acest context, oamenii respectivi se află în categoria neasigurați. Astfel, ei nu mai pot beneficia de rețete compensate, trimiteri sau internări pe divserse secții. Printre cei vizați se numără inclusiv bolnavii de cancer. „Fiindcă nefiind asigurați, adio rețete compensate, trimiteri, internări în oncologie, dializă, paliative sau pe unde or mai fi bieții de ei, plus imputări către fraierii de doctori care i-au consultat, tratat, operat deși nu știau de marea resetare (se aplică de la 31 decembrie)”, a adăugat președinta Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti-Ilfov. De altfel, medicii s-au plâns de-a lungul timpului de faptul de nefuncționalitatea totală sau îngreunată a sistemului. ….” Integral: https://www.fanatik.ro
“Doar bolnavii cu bani din România mai au o șansă la viață. De ce au dispărut medicamentele vitale pentru cei cu boli grave Mii de medicamente au dispărut din farmacii și doar cei cu bani își permit să le cumpere din străinătate, reclamă pacienții cu boli de inimă, neurologice sau cancer. Situația este critică, însă autoritățile nu reușesc să găsească o soluție. Specialiștii de la Banca Mondială le recomandă să schimbe politica de prețuri. 734 de medicamente sunt notificate în aceste moment ca fiind lipsă în farmacii pe site-ul agenției naționale de profil. Din motive comerciale sau din motive de fabricație. Lipsa medicamentelor este un cumul de mai mulți factori. În primul rând, prețul. Noi plătim cel mai mai mic preț din Europa pentru tot ce înseamnă medicamente și atunci mulți producători ne aduc cantități mici sau deloc. În același timp, este vorba și de o distribuție inechitabilă la nivelul țărilor europene. Pe listă mai găsim producția – sunt situații în care fabricantul nu reușește să facă față numărului mare de comenzi, dar și aprovizionarea – medicamentele sunt în depozite, dar spitalele sau farmaciile nu le cer la timp. Se adaugă și comerțul intracomunitar – medicamentele sunt aduse în România, însă nu ajung la pacienții pentru că sunt vândute cu preț mare în străinătate. ….” Integral:
https://stirileprotv.ro
“Opinie Dragoş Damian, CEO Terapia: Ne doare în cot de comasarea alegerilor, ne doare în cot de alegeri în general. Grijile noastre sunt conflictul din Marea Rosie, inflaţia scăpată de sub control şi explozia de fiscalitate care urmează din 2025 ….
Primul lucru care ar trebui sa intereseze mediul de afaceri, este new entry, nu stiati de el cand v-ati facut bugetele pentru 2024. Razboiul din Marea Rosie blocheaza marile lanturi de aprovizionare din China, India si Tarile Arabe, scumpind ingrozitor transporturile pe mare (cu +175%) si pe aer (cu +70%) si prelungind perioadele de livrare pe mare (pana la 90 de zile, de la 40-60 de zile) si pe aer (pana la 30-45 de zile, de la 15 zile). Sunt alerte in toata Europa. Vor spune unii: Si ce? Nu cumparam nimic din China, India si Tarile Arabe. Asa este, pentru ca in Romania se produce tot mai putin, insa China, India si Tarile Arabe sunt principalii furnizori ai fabricilor din UE de unde cumparatorul roman se aprovizioneaza,. Asadar, razboiul din Marea Rosie va exporta inflatie si termene lungi de livrare si catre Romania.
Al doilea lucru care ar trebui sa intereseze mediul de afaceri, daca si-a bazat dezvoltarea din 2024 pe cresterea de preturi si nu pe volume, inovatie, diversificare, investitii, achizitii, internationalizare, etc. Evolutiile din Marea Rosie vor adauga inflatie pe parcursul anului la inflatia deja instalata comod inca din ianuarie in Romania. Toate preturile au explodat, mai ales la alimente si energie, desi trebuiau sa se scumpeasca doar alimentele cu un anumit adaos de zahar. Asistam asadar la a doua etapa de greedflatie, dupa cea care ne-a dat peste cap in 2022 – nu e nici o indoiala ca greedflatia a fost sursa cresterii economice de 4% de atunci, care, ca dovada, nu s-a mai repetat in 2023 cand inflatia a scazut. Daca peste greedflatia care s-a lansat in primul trimestru se suprapune efectul scumpirilor generate de blocajul din Marea Rosie atunci inflatia de 13,8% din 2022 va fi o amintire frumoasa. Insa, de data asta, este imposibil ca greedflatia sa mai aduca crestere economica.
Si al treilea lucru care ar trebui sa intereseze mediul de afaceri, cu efect poate chiar mai devreme decat din 2025. Este insidious.
Ne propune Banca Mondiala sa impozitam salariile brute de peste 4000 de lei cu 20%. Poate are cineva o statistica despre numarul de tari din UE care impoziteaza cu 20% salariile de 800 de Euro, dar nu cred ca sunt multe. Oricum, concluzia acestei masuri pare a fi ca situatia este foarte grava: daca salariile un pic peste salariul minim, despre care se propunea sa fie 3.700 de lei si pentru care se astepta sa fie acordate facilitati fiscale, trebuie impozitate cu 20%, atunci nu este bine de loc. Ne-a spus prima data FMI, Banca Mondiala repeta acum: nu credem ca masurile introduse de la 1 ianuarie 2024 privind optimizarea fiscala si consolidarea bugetara vor estompa deficitul excesiv chiar daca, cel putin pe hartie, fac sens. Cresteti taxele, impozitele si contributiile daca vreti sa tineri economia sub control. .…” Integral:
https://www.businessmagazin.ro
“Gazul european continuă să se ieftinească, ajungând sub nivelul de 25 euro/MWh / În România este ușor mai crescut Cu cât ne apropiem de primăvară, prețul gazului de pe bursele internaționale este tot mai redus, ajungând ca marți să scadă sub 25 euro/MWh. Practic, a ajuns la nivelul din vara anului 2021, dinainte să se simtă efectele manipulării pieței europene de către Moscova, care a dus la declanșarea crizei energetice. Piața românească reacționează mai greu, prețul fiind în continuare peste 25 euro/MWh. …. În acest moment, față de nivelurile record din timpul crizei energetice, prețul gazului european a ajuns să fie cu peste 90% mai mic. Sunt estimate scăderi în continuare, existând posibilitatea ca în lunile calde să ajungă chiar la un nivel de circa 15 euro / MWh, ca în 2020, mai ales în condițiile în care oferta este abundentă. În România, puținele tranzacții de pe piața spot de la BRM se fac în continuare la un nivel ușor mai crescut față de cele de pe TTF, prețul mediu ponderat fiind puțin peste 25 euro / MWh. În această iarnă, prețurile de pe piața spot românească au fost, de multe ori, cu 2-3 euro / MWh peste cel de la Amsterdam. ….” Integral: https://economie.hotnews.ro
“Cine influențează prețul la benzină și motorină în România și în lume și la ce trebuie să te uiți când apar scumpiri .... Prețul benzinei și al motorinei reprezintă un indicator extrem de important, pentru că influențează, direct și indirect, mai toate prețurile din piața liberă. Va mai dura ceva până când, spre exemplu, alimentele vor fi transportate doar cu flote electrice sau fermierii vor fi în situația de a nu mai avea nevoie de motorină pentru tractoare. …. De multe ori însă, oamenii nu știu exact pe cine și de ce ar trebui să fie supărați pentru creșterea prețurilor la benzină și motorină. …. Până să ajungă carburant, țițeiul brut trece prin rafinărie, o componentă extrem de importantă a lanțului de care vorbeam mai sus. Diversele probleme apărute acolo, precum lucrări de mentenanță, închideri ale producției sau probleme tehnice care persistă, pot da peste cap echilibrul creat pe piața petrolului și pot influența prețul final al carburanților la pompă. În România, spre exemplu, cea mai mare rafinărie e Petromidia. Aparține Rompetrol, principala marcă a KMG International, grup deținut de KazMunayGas, compania națională de petrol și gaze din Kazahstan. Statul român este și el un acționar important la rafinăria Petromidia. …. Pentru a vedea cum se formează prețul final la pompă, e nevoie de câteva calcule matematice, pornind de la prețul petrolului pe bursă. Prețul din România are ca principală referință cotația petrolului BRENT, de la bursa din Londra. Un baril de petrol are aproape 160 de litri, iar la momentul discuției cu avocatul Gabriel Biriș, acesta era cotat la bursă în jur de 75 de dolari. Dintr-un baril de petrol, se scot aproximativ 120 de litri de carburant final – benzină sau motorină. Pornind de la aceste cifre, rezultă un cost al materiei prime de aproximativ 62 de cenți – adică peste 2,8 lei per litru de țiței brut, potrivit calculelor făcute de expert, pentru Panorama. …. Dacă un litru de motorină e în jur de 7 lei la pompă, trebuie să știm că 19% din acest preț reprezintă doar TVA, taxa pe care o încasează statul la vânzare. Astfel că prețul fără TVA ar fi undeva la 5 lei și 96 de bani. Din acest preț fără TVA, de 5 lei și 96 de bani, ar trebui să mai scădem și acciza (1,85 lei pentru fiecare litru, potrivit creșterii de la 1 ianuarie 2024), încă o taxă stabilită și încasată de Guvernul român. Astfel, vedem că de fapt din cei 7 lei, prețul încasat efectiv de comerciant este de 4,1 lei. …. E important de precizat, însă, că accizele aplicate de România, precum și cota de TVA sunt printre cele mai mici din Uniunea Europeană la acest moment. Accizele din România sunt apropiate ca valoare celor aplicate de Bulgaria și Polonia. ….” Integral: https://panorama.ro
“Moartea vine de la CAROM! Ministrul Mediului, Mircea Fechet, se ascunde și refuză să discute despre „micul Cernobîl”, care stă să explodeze în România. Investigație FANATIK …. În noiembrie 2020, în timpul primului mandat de ministrul al Mediului, Mircea Fechet aborda curajos situația de la Carom Onești (județul Bacău), acolo unde statul român ascunde de zeci de ani faptul că substanțele din depozitele de deșeuri petrochimice sunt periculoase și extrem de toxice, un
„mini Cernobîl”, așa cum a demonstrat
FANATIK în prima parte a investigației.
Ministrul Mircea Fechet a promis, în 2020, că nu va tolera nicio tragere de timp și va rezolva situația de la CAROM…Deșeurile de pe platforma CAROM riscă – nu este nicio exagerare! – să ajungă în albia râului Trotuș, în cazul unor ploi mai puternice sau a unui cutremur de magnitudine de peste 7,5, iar acest lucru ar duce la o catastrofă ecologică fără precedent, nu doar la noi, ci chiar și în țările limitrofe. Statul român refuză, însă, să încadreze substanțele în categoria
”periculoase”, tratând cu amatorism sau uriașe interese situația, ca pe o chestiune neprioritară. ….In ultimele luni, prioritatea numărul 1 a ministerului Mediului a fost implementarea controversatului sistemul de Garanție-Returnare, care a intrat în vigoare pe 30 noiembrie 2023. … Raport de expertiză: substanțe cancerigene și mutagene, la CAROM, unele depășind de mii de ori concentrațiile-limită!
FANATIK a dezvăluit că în cele patru batale de nămol (614/1, 2, 3 și 4) de la Stația de Epurare a Apelor Uzate Jăvreni, specialiștii au confirmat prezența unor substanțe extrem de periculoase pentru sănătate umană și pentru mediu, în cantități și concentrații cu mult, mult peste limita (în unele cazuri, de zeci de mii de ori!!) pragului de intervenție: ….Analizele au scos la iveală faptul că valorile
PCB (bifeni policlorurați) sunt de
250-2.000 de ori mai mari față de cele normale, de 2,5 – 20 de ori mai mari decât valoarea admisă pentru pragul de alertă (la care trebuie avertizate autoritățile și care necesită monitorizări suplimentare) și de 2-4 ori mai mari decât cele pentru pragul de intervenție (la care autoritățile competente au obligația să dispună de urgență executarea de studii de evaluare a riscului). …. FANATIK așteaptă de 7 luni un răspuns de la Ministerul Mediului în legătură cu problema deșeurilor toxice. ….” Integral:
https://www.fanatik.ro
“Ce spune Ministerul de Finanţe despre faptul că grupul chinezesc Haier dă afară 400 de oameni de la fabrica de frigidere din Prahova, pentru care a primit 120 mil. lei ajutor de stat? ….. Grupul chinez Haier, care în 2021 deschidea – după o investiţie de peste 70 mil. euro – o fabrică de frigidere în judeţul Prahova, unul dintre cele mai mari proiecte de profil din industrie, a anunţat recent disponibilizarea a 40% din personalul unităţii de producţie, adică 400 de persoane, invocând condiţiile dificile din piaţă. În contextul în care fabrica din Prahova a fost ridicată cu ajutor de stat de 120 de milioane de lei (24 de milioane de euro) şi are mai puţin de trei ani de funcţionare, ZF a întrebat Ministerul Finanţelor care sunt consecinţele (dacă ele există) pentru aceste disponibilizări în masă. În cazul ajutoarelor de stat, autorităţile monitorizează timp de cinci ani ca parametrii asumaţi de beneficiari să fie respectaţi. Ce înseamnă asta în cazul Haier? „H.G. nr. 807/2014, cu modificările şi completările ulterioare, nu prevede obligativitatea creării şi/sau menţinerii unui anumit număr de locuri de muncă, de către întreprinderile beneficiare de ajutor de stat. Ca urmare, Ministerul Finanţelor nu are temei legal de a sancţiona societatea pentru concedierile pe care le efectuează pe parcursul perioadei de menţinere a investiţiei“, spun reprezentanţii Ministerului de Finanţe. Mai exact, deşi Haier se află în perioada de monitorizare de către statul român şi deşi a dat afară 400 din cei 1.000 de salariaţi, nu există consecinţe. … Ulterior însă, suma totală necesară investiţiei a crescut, ajungând la circa 350 mil. lei (peste 70 mil. euro). În proiectul de ajutor de stat, chinezii şi-au asumat 740 de locuri de muncă, dar au creat în final 1.000. Acum, ei disponibilizează 40% din personal, rămânând cu circa 600 de oameni, potrivit calculelor ZF, adică mai puţin decât şi-au asumat…… Decizia Haier de a restructura businessul este o veste cu atât mai proastă cu cât reprezintă un semnal de alarmă venit dintr-o industrie ce se profila a fi un motor pentru economia României. Mai mult, este a doua investiţie nouă care întâmpină probleme, după cea a gigantului Clariant care a închis recent fabrica din Dolj. Acolo a fost vorba de o investiţie de 140 mil. euro, iar închiderea a survenit după doar un an de funcţionare.” …..Integral:
https://www.businessmagazin.ro
“Peste 13.000 de angajați au părăsit Ministerul Apărării în ultimii doi ani. De ce are Armata un deficit de mii de profesioniști …. În acest moment, în care Occidentul vorbește despre Rusia ca fiind o amenințare, inclusiv împotriva statelor NATO, Ministerul Apărării Naționale (MApN) consideră că cifra plecărilor din Armată trebuie să rămână confidențială. Europa Liberă a pus cap la cap date oficiale privind ieșirile din sistem transmise de MApN redacției noastre în primăvara anului 2023 și declarațiile șefului Statului Major al Apărării, generalul Gheorghiță Vlad, din interviul pe care ni l-a acordat pe 1 februarie. Astfel, în aprilie 2023, MApN transmitea Europei Libere că „în anul 2022, numărul ieșirilor din structura de forțe a Armatei României a fost de aproximativ 6.600 de persoane”. 5.600 au fost militari, iar 1.000 civili. „Trecerile în rezervă au fost prin demisie (48%), prin reducerea vârstei standard de pensionare (39%), prin clasări medicale (11%) și datorate altor situații (2%)”, explica MApN. În 2023, numai în primele trei luni, 1.700 de oameni, cei mai mulți militari, au plecat din Armată. Era momentul în care politicienii discutau intens despre reforma pensiilor de serviciu. Efectul? 57% dintre plecările militarilor din sistem au fost pensionări anticipate. În rândul soldaților și gradaților profesioniști, 63% dintre ieșirile din sistem înregistrate în primele trei luni din 2023, adică aproape 500, au fost demisii. Astăzi, un soldat are un salariu net cuprins între 2.439 de lei și 4.126 de lei, adică între cel mult 500 și 800 de euro. La solicitarea Europei Libere, MApN explica în aprilie 2023, că „din studiile efectuate la nivelul instituției militare, a rezultat că printre principalele cauze ale demisiilor se află temerea privind posibilitatea înăspririi cadrului legislativ legat de pensionare (cu impact asupra militarilor aflați în partea superioară a carierei – personal cu experiență și expertiză, greu de înlocuit pe termen scurt și mediu), respectiv nivelul scăzut de salarizare al militarilor (cu impact asupra celor situați în partea inferioară și medie a carierei)”. ….” Integral: https://romania.europalibera.org
“Politolog: „Lumea în care Europa se simțea confortabil nu mai există” ….„Lumea în care Europa se simțea confortabil nu mai există. Senzația generală de criză este noua realitate. În urmă cu cinci ani nu ne-am fi gândit că două state europene vor fi implicate într-un război de intensitatea celui de-al Doilea Război Mondial. Numărul de obuze lansate astăzi în Ucraina este la nivelul anului 1942. Nu este vorba doar de război. COVID-19, economia, o populație îmbătrânită, tineri pesimiști cu privire la perspectivele lor. Europenii care se simțeau confortabil cu privire la viitor încep brusc să-l pună sub semnul întrebării. Există îngrijorare cu privire la cum va arăta Europa peste zece ani. De asemenea, și ceilalți încep să ne vadă altfel. Sondajele ECFR arată că în India, Indonezia, Arabia Saudită, Brazilia și alte țări, o treime crede că în 20 de ani UE nu va mai exista”, subliniază Krastev. …. „
Găsesc extrem de îngrijorător pentru starea democrației faptul că singurul inamic real este oponentul politic. Am avut tensiuni politice interne și în trecut, dar în fața unei amenințări externe exista unitate. În Polonia, deși există un consens că războiul din Ucraina este o amenințare reală, pentru (fostul prim-ministru) Jaroslaw Kaczynski, adevăratul inamic a fost (actualul premier) Donald Tusk, nu (președintele Rusiei) Vladimir Putin. Ceva asemănător am văzut și în Israel.
Sunt îngrijorat pentru că democrațiile sunt extrem de polarizate. Problema cu liderii de astăzi este că ei dau impresia că nu înțeleg ce se întâmplă și, în al doilea rând, nu știi cât de mult te poți baza pe ei”, spune Krastev. „Partidele convenționale fac o mare greșeală. Ele cred că există o singură criză, migrația. Dar există diferențe cu privire la ce anume se consideră criză. Pentru unele țări criza este războiul, ca în Polonia sau în țările scandinave. Pentru țările din sud importantă este criza economică, ce a revenit sub formă de inflație. Încrederea în forțele economice proprii nu a revenit, deși vedem că Grecia a recâștigat o oarecare încredere în economia sa. Pentru tineri, cea mai importantă este problema climei. Sunt și unii care pun la îndoială politicile ecologice. În mod surprinzător, în multe țări, COVID-19 este considerată cea mai importantă criză cu care ne-am confruntat în ultimii 15 ani. Există două temeri aici, pe de o parte că sistemele de sănătate nu sunt pregătite să facă față următoarei pandemii și, pe de altă parte, că pandemia a fost începutul autoritarismului digital. De asemenea, sunt sceptic față de atenția acordată dezinformării, deep fakes sunt desigur o altă chestiune. Vorbind de dezinformare, oamenilor le este greu să aibă încredere în ceva. Neîncrederea devine opțiunea implicită. Iar în politică, moneda este încrederea”…..” Integral:
https://www.hotnews.ro
“PNL vrea să comaseze Digi24 cu Antena3, ca să nu mai dea bani în două locuri Negocierile privind comasarea alegerilor sunt în plină desfășurare iar partidul aflat la guvernare vrea acum să comaseze și televiziunile. …. „Vom începe cu Digi24 și Antena3, controlate de tovarășii noștri din securitate. În felul ăsta reducem costurile și pregătim totul pentru fuziunea cu TVR, să le dăm bani direct din bugetul de stat. Jurnaliștii pot să stea liniștiți, nu va fi disponibilizat nimeni, că aici e la stat, nu se dau oameni afară”, a declarat purtătorul de cuvânt al PNL, Ion Securișteanu. Inițiativa este o primă etapă dintr-un plan mai larg de naționalizare a presei, pentru a atinge țintele de deficit asumate cu Comisia Europeană și FMI. ….” Integral: https://www.timesnewroman.ro
Like this:
Like Loading...
https://www.msn.com/en-us/news/world/putin-s-next-target-is-moldova-using-very-similar-rhetoric-to-ukraine-invasion-expert-warns/ar-BB1ilrY6?ocid=msedgntp&pc=U531&cvid=8bc8be747e6e495f9dd3f353da98eba5&ei=10
“A top military think tank has warned that Moldova is the next target for Vladimir Putin and the Russian forces….”
“EXCLUSIV Procurorul Iorga Moraru a clasat o anchetă esențială referitoare la plagiatul lui Ciucă / A ajuns șefa secției de combatere a corupției din DNA, propusă de ministrul PNL, la câteva zile după închiderea anchetei ….”
https://www.g4media.ro/exclusiv-procurorul-iorga-moraru-a-clasat-o-ancheta-esentiala-referitoare-la-plagiatul-lui-ciuca-a-ajuns-sefa-sectiei-de-combatere-a-coruptiei-din-dna-la-cateva-zile-dupa-inchiderea-anchetei.html
“Românca trecută pe la Academia Mouratoglou dezvăluie: „De la o vârstă fragedă li se dau sportivilor nişte substanţe”….”
https://www.gsp.ro/sporturi/tenis/academia-mouratoglou-substante-simona-halep-sara-maria-popa-730665.html?utm_source=hotnews.ro&utm_medium=widget&utm_campaign=HotNew73
https://tvrmoldova.md/article/439029e37b0d9bbe/exclusiv-mihailo-podoliak-federatia-rusa-va-provoca-mereu-razboaie-iar-republica-moldova-este-in-vizor.html
“BREAKING Opozantul rus Aleksei Navalnîi, declarat mort – serviciul penitenciar rusesc
Serviciul penitenciar rus a raportat că criticul și opozantul lui Putin, Alexei Navalny, a murit, relatează Sky News. „La 16 februarie 2024, în colonia penitenciară nr. 3, deținutul A A A Navalny s-a simțit rău după o plimbare, pierzându-și aproape imediat cunoștința”, se arată într-un comunicat…..”
https://www.g4media.ro/breaking-opozantul-rus-aleksei-navalnii-declarat-mort-serviciul-penitenciar-rusesc.html
“Ultimul mesaj al lui Aleksei Navalnîi, cu două zile înainte de anunțul morții: „Tocmai mi-au dat 15 zile într-o celulă de pedeapsă”
Liderul opoziției ruse, Aleksei Navalnîi, despre care autoritățile de la Moscova au anunțat vineri, 16 februarie, că a murit în detenție, a publicat în urmă cu două zile un mesaj pe rețeaua X, fostul Twitter, în care anunța că a primit 15 zile într-o celulă de pedeapsă, acesta fiind ultimul mesaj transmis de el.
„Colonia Yamal a hotărât să doboare recordul de slugărnicie și mulțumire față de Vladimir și autoritățile moscovite. Tocmai mi-au dat 15 zile într-o celulă de pedeapsă. Adică aceasta este a 4-a celulă de pedeapsă în mai puțin de două luni în care am fost cu ei”, a transmis Aleksei Navalnîi pe 14 februarie, în mesajul său de pe rețeaua X.
….Aleksei Navalnîi a fost închis în 2021 și se afla într-un penitenciar cu regim special situat la aproximativ 65 de kilometri de Cercul Arctic. Liderul opoziției ruse ispășea mai multe pedepse care totalizau 30 de ani de închisoare pentru extremism și fraudă, pe care le-a catalogat ca fiind acte de răzbunare politică pentru că a condus opoziția anti-Kremlin…..”
https://www.libertatea.ro/stiri/ultimul-mesaj-al-lui-aleksei-navalnii-cu-doua-zile-inainte-de-anuntul-mortii-tocmai-mi-au-dat-15-zile-intr-o-celula-de-pedeapsa-4806196