Revista Presei – 14 Iunie / “Ponta-4 minute fără dubii de şist”
14/06/2013 | Autor theophyle Categorii: Stiri / Revista Presei |
Bună dimineata intr-o zi de vineri. Vremea se va menţine în general instabilă în estul şi în sudul ţării, precum şi în zona montană, unde temporar înnorările vor fi accentuate şi, mai ales după-amiaza şi în prima parte a nopţii, vor fi averse, descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului. Vor fi condiţii de grindină şi izolat cantităţile de apă mai pot depăşi 25 l/mp. În restul teritoriului astfel de fenomene se vor semnala pe arii restrânse. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 23 şi 29 de grade, iar cele minime între 10 şi 20 de grade.
În Bucureşti, vremea va fi în general instabilă. upă-amiaza şi la începutul nopţii temporar înnorările vor fi accentuate şi se vor semnala averse, descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 26 de grade, iar cea minimă va fi de 15…17 grade.
Curs valutar BNR valabil azi: 1 EURO = 4. 4830 RON; 1 USD = 3. 3638 RON; 1 EURO = 1. 3327 USD; Francul elvetian 3. 6514 RON. Gramul de aur 149.8557 RON.
Eşecul liderilor României de după ’90: 3,5 milioane de români au plecat din ţară. România, a doua sursă de migraţie după China. La nivelul anului 2011, 3,5 milioane de români locuiau în străinătate, iar România ocupa, după China, locul doi în topul ţărilor de origine pentru imigrarea către ţările Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD), se arată în raportul „Perspective privind Migraţia Internaţională 2013“ prezentat ieri de OCDE. Numărul persoanelor care au emigrat din România în 2011 către statele OCDE a fost de 310.000, pe locul al doilea după China, principalele destinaţii fiind Germania, Italia şi Spania, în timp ce numărul românilor care trăiau în străinătate la nivelul aceluiaşi an este estimat la 3,5 milioane. India şi China continuă să reprezinte ţări importante de origine pentru imigrarea către ţările OCDE, însă România şi Polonia apar pe locurile 2, respectiv 3 în top, datorită mobilităţii în interiorul Uniunii Europene, arată documentul citat. Cu 529.000 de persoane plecate în 2011, China continuă să fie cea mai importantă ţară de origine a imigranţilor din OCDE, poziţie pe care a ocupat-o permanent în ultimii 10 ani cu excepţia anului 2007, când a fost devansată de România. Astfel, în anul aderării României la UE, OCDE a înregistrat 549.000 de imigranţi români, faţă de 518.000 de chinezi. Pe fondul condiţiilor economice tot mai dificile din Italia şi Spania, românii migrează în număr tot mai mare către alte destinaţii din UE, în principal Germania, se spune în raport. Totodată, reintegrarea emigranţilor reveniţi în ţara de origine din cauza dificultăţilor economice devine o problemă tot mai urgentă în ţări precum Polonia, Lituania, Bulgaria şi România. Germania a fost principala destinaţie a emigranţilor români în anul 2011, cu 97.500 de persoane, urmată de Italia (90.100), Spania (60.900), Austria (13.700) şi Belgia (10.900). Integral in Ziarul Financiar.
Antonescu, despre regionalizare: „Sunt temător”. Crin Antonescu s-a întâlnit în Londra cu reprezentanţi ai „Romanian Business Club”, care s-au arătat interesaţi dacă regionalizarea face posibil accesul mai bun la fondurile europene. „Fondurile europene sunt foarte importante, pentru că până una alta sunt singurii bani în sumă semnificativă pe care îi ai la îndemână. Eu nu fac parte dintre cei care cred că doar aceştia sunt banii şi că nu ar trebui să ne mai punem mintea la contribuţie să mai căutăm alţii. Nu cred că fondurile europene rezolvă tot, dar în orice caz rămân o ţintă importantă şi o preocupare şi pentru Guvern şi Capitală pentru că sunt, îi vezi, nu trebuie să-i cauţi, sunt acolo în aceste vremuri grele”, a afirmat Antonescu, potrivit Agerpres. Preşedintele Senatului s-a declarat temător cu privire la regionalizare: „Cred că puţini oameni în România au foarte clar în minte cum se va face regionalizarea şi care vor fi efectele ei. Eu personal sunt destul de reţinut. Sunt o fire mai conservatoare. Lucrurile se fac cu curaj. Asta este viaţa pe care am trăit-o eu. Atâtea lucruri mari şi frumoase au început în România şi mai mult o belea a ieşit din bune intenţii, încât sunt destul de temător”, a adăugat el. Integral aduce Adevarul
Magistraţii spulberă Constituţia lui Crin. Ignorat în mod repetat de la lucrările operațiunii de revizuire a Legii fundamentale a României, în prima luare de cuvânt, Consiliul Superior al Magistraturii dinamitează planurile politicienilor referitoare la modfi cările care ating Justiția. Unii dintre aleşii în Parlamentul României nu au putut rata ocazia ciuntirii rolului şi locului procurorului în arhitectura constituţională a Autorităţii Judecătoreşti. Propunerile politicienilor, care mai de care mai flagrante, concurează, cu şanse mari de a urca pe primele locuri, într- un top al intenţiilor ruşinoase prin consecinţele pe care le-ar produce: destabilizarea şi subjugarea Justiţiei. Spaima magistraţilor manifestată atât în vara trecută, cât şi în primele luni ale acestui an, privind reducerea rolului procurorului, începe să prindă contur real, în ciuda asigurărilor date public de premierul Victor Ponta, că nu se vor slăbi rolul şi statutul procurorului în România. Propunerile făcute în cadrul „operaţiunii” de remodelare a Legii fundamentale conţin şi aberaţii, confuzii, schimbări care aruncă în aer reforma Justiţiei înfăptuită în ultimii zece ani. Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii(CSM), Oana Schmidt- Hăineală, vicepreşedintele, Adrian Bordea, şi aproape toţi membrii Consiliului şi-au spus părerea cu privire la modificările propuse pentru revizuirea Constituţiei. Constatările forului suprem al judecătorilor şi procurorilor sunt de-a dreptul îngrijorătoare. Magistraţii vor trimite, luni, observaţiile lor şi în scris Comisiei pentru revizuirea Constituţiei, condusă de liderul liberal al uniunii aflate la guvernare, Crin Antonescu. Integral in EVZ
Ponta susţine nu doar explorarea, ci şi exploatarea gazelor de şist: “Acum nu mai am dubii”. Rezervat până acum în a-şi asuma nu doar explorarea resurselor, ci şi exploatarea gazelor de şist acolo unde se vor găsi, premierul Victor Ponta se declară în acest moment un susţinător al ambelor idei. Întrebat dacă susţine explorarea urmată de exploatarea gazelor de şist, Ponta a răspuns fără echivoc: “Da. Acum nu mai am dubii”. Ceea ce l-a convins, susţine premierul, ar fi rezultatele americanilor şi studiile prezentate în Consiliul European de luna trecută la care a fost mandatat de preşedintele Traian Băsescu să reprezinte România tocmai pentru a susţine această cauză. “Toate studiile care au fost prezentate şi în Consiliul European care arată că SUA şi-au redus preţul la energie cu 25%”, s-a justificat Ponta care în 2012 a instituit un moratoriu în privinţa gazelor de şiet, iar anul acesta s-a declarat un susţinător al părţii de explorare, adăugând că exploatarea o va decide “un Guvern mai înţelept”, urmând să se facă peste aproximativ cinci ani. Un alt argument invocat de premier este actuala dependenţă de gazul rusesc. “Nu sunt antirus, antiGazprom, dar e bine să fim independenţi”, a spus Ponta la B1. Exploatarea gazelor de şist este contestată în Europa, mai cu seamă în Franţa şi Bulgaria, unde ecologiştii acuză că metoda fracturării hidraulice, necesare în acest demers, ar duce la contaminarea pânzei freatice, din care provine apa potabilă, dar şi la cutremure. Integral in Gandul.
Noua generatie de moguli. Firmele controlate de Sebastian Ghita au obtinut, dupa venirea USL la putere, peste 28 milioane euro din contracte cu statul. In timp ce prima generatie de moguli, Vantu-Voiculescu-Patriciu, isi pierde usor din importanta, o alta tinde sa-i ia locul. Varful de lance al noului val este fara indoiala Sebastian Ghita, care isi construieste cu cu rabdare un imperiu, in care un loc aparte il reprezinta banii castigati din afacerile cu statul. Prosper si in timpul guvernarii PDL, firmele controlate de Sebastian Ghita au obtinut in ultimul an, de la venirea USL la putere, contracte cu statul de peste 28 milioane euro. Pe langa legaturile de la centru, bine intretinute cu ajutorul RTV, Ghita a capatat si influenta si la Prahova, judet pe care de altfel il reprezinta in Camera Deputatilor. Desi in ultima declaratie de avere, Ghita nu mai apare ca actionar la nicio companie, el controleaza direct sau indirect, prin rude sau oameni de incredere, mai multe firme din domeniul IT: grupul Asesoft, Teamnet International, XOR IT Systems, Grupul GIR si 2K Telecom. Va prezentam mai jos contractele din bani publici primite de firmele controlate de Ghita, dupa ce Victor Ponta a devenit premier in aprilie 2012. Sursa de documentare este site-ul e-licitatie.ro. Integral in Revista 22.
Guvernul cere scutire de la FMI. Ce angajamente a ratat România. Guvernul a ratat mai mult de jumătate dintre angajamentele asumate în negocierile cu FMI, inclusiv ţinta arieratelor, dar solicită derogări din parteainstituţiei financiare astfel încât Consiliul Director, care se va reuni la 26 iunie, să accepte închiderea cu succes a acordului. România a îndeplinit, conform scrisorii de intenţie transmise de Guvern către FMI în această săptămână, înainte de ultima evaluare a acordului în board-ul Fondului, şi obţinută în exclusivitate de Mediafax, doar două dintre cele cinci criterii de performanţă cantitative şi tot două dintre cele cinci ţinte indicative stabilite pentru finele lunii decembrie 2012, fiind ratate criteriul de performanţă privind activele externe nete ale Băncii Naţionale a României, cel privind soldul bugetului general consolidat şi cel privind arieratele bugetului de stat. Ţintele indicative stabilite pentru cheltuielile primare ale bugetului general consolidat, arieratele autorităţilor locale şi arieratele întreprinderilor de stat au fost de asemenea ratate. La finele lunii mai, premierul Victor Ponta a precizat că ţinta privind arieratele administraţiei locale nu a fost încă realizată, dar că aceasta ar urma să fie rezolvată până la boardul FMI. “Problema arieratelor nu e rezolvată, dar poate fi rezolvată până intrăm în boardul FMI de la sfârşitul lui iunie. Miniştrii Chiţoiu şi Voinea vă pot da graficul nostru de reducere a arieratelor”, a spus Ponta, citat de Mediafax. Daniel Chiţoiu, ministrul de Finanţe, precizase cu câteva zile înainte de declaraţiile premierului că este sigur că România va încheia “în condiţii bune” acordul cu Fondul. “Garantez că scrisoarea va intra în board-ul FMI şi acordul se va încheia în bune condiţii”, a susţinut ministrul. Integral in Gandul
Revizuirea constituţiei: Care sunt cele mai controversate modificări. Comisia de revizuire a Constituţiei a aprobat ieri mai multe amendamente care ar putea schimba semnificativ raporturile dintre instituţii-cheie ale statului. Lucrările vor fi reluate luni. SERVICII DE INFORMAŢII. Parlamentul numeşte sau alege Avocatul Poporului şi directorii SRI şi SIE, se arată într-un amendament adoptat ieri de Comisia de revizuire a Constituţiei. Asta, în condiţiile în care, până acum, şefii serviciilor de informaţii erau propuşi de preşedinte, iar Camera Deputaţilor şi Senatul se pronunţau asupra lor prin votul în plen. TRASEISM. În viitoarea Constituţie va fi cuprins şi un amendament referitor la trecerea dintr-un partid în altul, astfel încât parlamentarii şi primarii vor avea acelaşi regim. Prin urmare, mandatul parlamentarului încetează inclusiv în momentul în care demisionează din formaţiunea pe listele căreia a fost ales. AUTONOMIA UNIVERSITARĂ. Comisia a adoptat ieri şi un amendament prin care se defineşte explicit autonomia universitară. În consecinţă, actuala prevedere potrivit căreia „autonomia universitară este garantată“ a fost completată astfel: „Autonomia universitară este garantată, implicând capacitatea recunoscută prin lege instituţiilor de învăţământ superior de a-şi gestiona direct şi nemijlocit patrimoniul, de a-şi alege ori, după caz, desemna în mod liber organele de conducere, de a-şi executa în mod neîngrădit un buget de venituri şi de cheltuieli, de a hotărî în mod independent cu privire la politica de personal însuşită şi de a decide fără nici o constrângere exterioară cu privire la misiunile educaţionale şi de cercetare asumate“. Integral in Romania Libera
Va urez o zi buna!
Instructiuni comentarii:
Pentru a comenta sub identitatea de pe blogul anterior TheophylePoliteia autentificati-va mai intai, apasand pe iconul corespunzator din formular. [ Ex. pentru autentificare Wordpress apasati iconul ]
buna dimineata ! cum sustine el , tov ponta , exploatarea gazelor de sist –iar anul trecut prostea fraierii ca vine “cutremuru si se otraveste apa” . oare pe ce pret ? spaga… cata e spaga? 😀
buna Ziggy 🙂
o zi buna tuturor.
Marga poate sa-si faca bagajul. Am aflat ca le-a propus celor doi pucisti ca le rezolva problemele cu Merkel – vezi Doamne, daca a facut-o horroris pauza la UBB, aia-i pupa talpile de turnator! ACum primeste ceea ce a semanat – furtuna.
Buna,
Marga a fost un hipopotam prost si cei 2 dobitoci au fost si prosti cand l-au crezut!
ticalos de prosti
si, si
salutare! 🙂
Zilele astea se vede de ce toti pseudo-magistratii din Justitie urlau in ianuarie ca nu vor un procur in fruntea CSM: pentru ca Oana Schmidt-Haineala si inca vreo cativa din CSM nu se lasa pacaliti de comisia lui Cacarau si stau pe pozitie aparand statutul procurorului la revizuirea Constitutiei.
Cu Sandelul Mircea Aron la sefia CSM, am fi avut o tacere suspecta. Asa, Oana Haineala are suficienta glagorie in cap si mai e si ajutata de cativa membri CSM pentru a sesiza pericolele si a inainta catre CCR, la o adica, un punct de vedere legat de incalcarea limitelor revizuirii Constitutiei.
Aceasta revizuire seamana scenele din cel de-al doilea razboi mondial, cand salbaticii ostasi ai Armatei Rosii cu ochii migdalati, adunati din stepele Asiei, ajungeau in orasele Europei si vedeau pentru prima data in casele parasite niste piane: de frica sunetelor scoase de aceste obiecte ciudate cand le atingeau clapele, trageau in ele cu mitralierele. Asa si comisia lui Cacarau: de frica statului de drept, trag in orice articol constitutional care ii inspaimanta pe pucisti.
Buna @Citi…
O singura corectura: tacerea magistratilor nu ar fi fost de loc “suspecta”. Certa/De necontestat/neindoielnica/sigura. 😉
Salut Citi,
din nefericire astia nu trag numai in pian – trag si in pianisti 🙁
salut!
Asa este. Trag in tot, in loc sa invete sa cante si ei melodia, fie si dupa ureche. Melodia statului de drept.
bun gasit
excelenta comparatia, da’ actualii astia ies in mare dezavantaj, aia saracii mai aveau scuza descinderii direct din epoca de piatra
Buna dimineata 🙂
Krin la Londra? Invata si aia romaneste?
In rest toate bune si frumoase. Infractorii modifica constitutia, Guvernu la “va face totul” din ce n-a facut pentru indeplinirea acordurilor, mogulii se mogulesc intre ei, iar ultimul roman se intereseaza unde e intrerupatorul sa stie de unde se stinge lumina. Oare lumina mai vine de la rasarit? 👿
O zi buna.
Pana la o zi normala mai avem de asteptat 1,2,3… generatii.
Buna DanSu,
Da sigur ca vine de la rasarit, se refugiaza insa in vest!
Buna Dimineata la toata lumea 🙂
Pentru interesati – Ştiri Externe: 14 iunie 2013 / Libertatea asediată !
Buna dimineata tuturor!
Buna Clemy 🙂
Buna ziua,
http://www.contributors.ro/editorial/falsa-democratie-cu-discount-referendum-si-libertati-fundamentale-in-romania/
Excelent articolul de pe Contributors!
Adevarat, super!
Bună dimineața! 😆
Are mare dreptate Cetățean!
Buna Dimineata 🙂
Buna dimineata,
oare ce se ascunde in afacerile din sanatate, pe spatele nostru, evident?
Prea isterica reactia la propunerea ca Lucian Duta sa faca parte din CA al CAS! Astfel incat s-a lasat cu “demisia” actulalului presedinte al CAS, nici Ponta (clientul sau) nu l-a mai putut salva.
Nu bag mana in foc pentru Duta, va stabili justitia daca e vinovat sau nu, dar e clar ca actualii se feresc ca de dracu sa -si mai bage si altcineva nasul in afacerile lor.
Ce o mai face Arafat, care nu mai e asa vocal ca inainte?
http://www.ziare.com/basescu/presedinte/adio-dar-raman-cu-tine-1240888
Nici Busoi nu e o alegere fericita, il stiu din cuvantarile de europarlamentar pe la tv. E batut rau in cap dar probabil e pila lui Antonescu.
Salut Cedric,
Arafat / Calafat isi vede de urgente!
cert e un singur lucru; in 30 aprilie a fost mare adunare mare pe teme de contracte cu Casa; spitalele – altele decit clinici si spitale judetene au fost drastic pedepsite, bugetele fiind zdravan reduse. M-am asteptat ca onor presa (or presele?) sa se aplece asupra subiectului, dar, na – 1 mai, mici, beroase, minivacante, Pasti, mieluti, stropit – pe unde se practica obiceiul, cine sa mai aiba timp pentru un subiect de 2 bani ? Inca mai astept. Cre’ ca pe Godot
arrletty salut,
Uita de asta, nu mai vine! Si-a luat bilet la Polul Nord 🙁 Poate vine de Craciun in forma unui ren. La noi nici dracu’ nu mai vine 🙁
salutare, popor al partidului!
oare se rupe coabitarea?
imagini in essclusivitate de la arestarea lu’ udrea!
http://nikuelektriku.blogspot.ro/2013/06/supercalifragilistic-de-senzatzional.html
salut nikule,
Titlul initial mi-a facut placere. Restul mai putin. Vine el si timpul ala, nu?
salut, theophyle
unde, la noi, in romunia, mereu surprinzatoare, in care o mina o spala pe alta, dupa ce s’a sters cu ea la fond, ca la noi fondu’ e bun, nu’i asa?
Buna ziua
Ma aliniez si eu (desi nu e o caracteristica personala 🙂 ) celor care lauda articolul de pe contributors.
E exceptional mai ales subliniind primatul juritic a “Declaraţia Universală a Drepturilor Omului ” si “Convenţia (Europeană) pentru apărarea Drepturilor Omului şi a Libertăţilor fundamentale ” ca elemente de baza imposibil de inlaturat pentru o noua constitutie democratica .
Nu cunosc pe respectivul autor al articolului dar da clasa unei mase imense de juristi cu diplome de 2 bani .
Analiza privind referendumul e cireasa de pe tort care astupa gura politicienilor de 3 parale din sfera originalitatii mioritice .
Astept cu entuziasm 🙂 ca doamna judecator Pivniceru sa analizeze in modul ei alambicat si sa infiereze cu manie fata de prostii aia din vest care nu au habar de democratie .
In cel mai rau caz , macar ceva discipol a doamnei sa se faca de kakao .
Daca vreti sa rideti (sai sa plingeti ) , la alegere :
De aceea “am dorit să împărtăşim din experienţa vastă a Partidului Comunist Chinez, care îmi dau seama că este într-o permanentă reconstrucţie. Incredibil, dar colegii noştri chinezi, practic, şi asta mă bucură, împărtăşesc aceleaşi valori cu noi în tot ceea ce înseamnă construcţia unui partid, pornind de la necesitatea atragerii în partid a elitelor locale, pentru a da valoare organizaţiilor, cât şi a modului în care te raportezi la cetăţean”, a afirmat Blaga.
Tovarasul Blaga , seful partidului teoretic de dreapta (in realitate pur PCR ) face declaratii legate de fratii (!!!!) comunisti chinezi .
Pentru conformitate :
http://romanian.cri.cn/341/2013/06/13/1s138018.htm
PS . Este si domnul Boc acolo . 🙂 🙂
Cu asa elite DE DREAPTA , viitorul e luminos tovarasi . 😆 😆
http://www.hotnews.ro/stiri-esential-14998882-comisia-selectie-trimis-guvernului-propunerile-oficiale-pentru-postul-judecator-cedo-bianca-gutan-iulia-motoc-florin-streteanu.htm
“Procedura celui de-al doilea referendum, anunţat aseară de Preşedintele României este lipsit de obiect pentru problemele deja votate de popor. În această situaţie se aplică logica terţului exclus: a treia variantă nu este posibilă. Or admitem că referendumul din 2009 este obligatoriu pentru Parlament şi cine mai este ceea ce înseamnă că un alt referendum pe aceleaşi probleme nu mai poate fi organizat, or admitem că acesta nu este obligatoriu, ceea ce înseamnă că poporul poate reveni în cadrul referendumului pentru revizuirea Constituţiei, asupra votului deja exprimat. Nu există varianta în care referendumul din 2009 este obligatoriu dar se organizează un nou referendum de confirmare.
Dacă se admite juridic că poporul poate reveni asupra votului exprimat în 2009, atunci pentru aceasta nu este nevoie de un referendum diferit de cel organizat pentru revizuirea Constituţiei. Publicarea Decretului despre care vorbea Preşedintele aseară în Monitorul Oficial îl face pe acesta vulnerabil şi oferă argumente inclusiv instanţei constituţionale pentru a reveni asupra interpretării deja lansate în spaţiul juridic cu forţă obligatorie.”
hmmm??!!!
http://www.contributors.ro/editorial/de-ce-nu-are-dreptate-presedintele-basescu/
“Instinctul de politician al Preşedintelui Băsescu omoară o soluţie juridică aparent inatacabilă, oferind argumente actualei puteri respectiv instanţei constituţionale de a considera Referendumul din 2009 ca fiind revocabil pe logica mutus consensus mutuus disensus, adică dacă poporul a vrut în 2009 ceva, tot poporul poate să dorească în 2013 altceva, adică să valideze revizuirea Constituţiei în dezacord cu votul din 2009.”
Tradator anti-basist!
am spus io ca domnu’ diktator vrea sa le treaca astora constitutzia cu orice pretz 🙁
Problema nu se pune asa, ci deocamdata doar in termeni politici, caci discutam de intentia lui TB de a face un nou referendum care sa reia pe cel din 2009. Inca nu s-a semnat decretul de convocare a referendumului,
Sub aspect juridic, referendumul din 2009 a fost valid si el trebuie sa produca efecte. Parlamentul nu poate ignora acest referendum (Decizia 682/2012 a CCR):
“Or, referendumul, indiferent de caracterul său – decizional sau consultativ – cum este cazul referendumului naţional din anul 2009, reprezintă o modalitate de exercitare a suveranităţii naţionale.
Art.2 din Constituţie prevede în acest sens că „Suveranitatea naţională aparţine poporului român, care o exercită prin organele sale reprezentative, constituite prin alegeri libere, periodice şi corecte, precum şi prin referendum.” Cu privire la acest text din Legea fundamentală, Curtea Constituţională a statuat, că “exprimă voinţa constituantului român, potrivit căreia, în cadrul democraţiei reprezentative, suveranitatea naţională aparţine întradevăr poporului român, însă aceasta nu poate fi exercitată într-un mod direct, nemijlocit, la nivel individual, forma de exercitare fiind cea indirectă, mijlocită, prin procedeul alegerii organelor reprezentative. Modalitatea de constituire a acestora din urmă reprezintă expresia suveranităţii naţionale, manifestată prin exprimarea voinţei cetăţenilor în cadrul alegerilor libere, periodice şi corecte, precum şi prin referendum”. Întrucât pot exista situaţii în care problematica asupra căreia poporul este chemat să îşi exprime voinţa să afecteze interesele reprezentanţilor aleşi (cum este cazul reducerii numărului de parlamentari sau al reducerii indemnizaţiilor parlamentarilor), Comisia de la Veneţia…a reţinut că efectele referendumului trebuie să fie expres prevăzute în Constituţie sau prin lege, fie că referendumul este consultativ, fie că este decizional…. Faptul că, în cazul referendumului consultativ, nu este stabilită o astfel de procedură ulterioară, nu se traduce într-o lipsă a efectelor acestui referendum. Nici nu ar fi admisibil într-un stat de drept ca voinţa populară, exprimată cu o largă majoritate (în cazul de faţă, 83,31% dintre voturile valabil exprimate), să fie ignorată de reprezentanţii aleşi ai poporului.
Basescu deocamdata ameninta politic cu un al doilea referendum care sa reia pe cel din 2009.
Referendumul e obligatoriu pentru Parlament, si faptul ca TB vrea sa mai faca unul pe acelasi subiect nu inseamna ca el il considera nevalabil pe cel din 2009, ci doar vrea sa forteze practic nu atat Parlamentul, cat poporul si CCR (in cadrul procesului de revizuire), sa abordeze direct, sub aspect politic si juridic, problema: de ce i se permite Parlamentului sa incalce un referendum valid?
CCR nu poate obliga Parlamentul sa faca ceva, insa poate spune Parlamentului ce nu are voie sa faca. Iar amenintarea cu un al doilea referendum e o atentionare catre CCR si catre popor ca Parlamentul si-a atins limita de reprezentativitate si ca nu are voie sa mearga maiu departe, incalcand un referendum valid.
salut City 🙂
salutare tuturor 🙂
bine venite precizarile astea,temerea de mai sus am mentionat-o chiar in seara anuntului facut de presedinte.Aplicarea referendumului este obligatorie,el nu trebuie confirmat printr-un nou ref. cu aceeasi tema.Ca arma politica de amenintare ,da.Trebuie chemat la ordine pana la urma sparlamentul asta.
Da ,a mai fost scoasa o gaselnita pe piata.Gaselnita care frizeaza iarasi absurdul dupa parerea mea(teorii de genul celor emise de Ghise).
Votand masiv usl pe 9 dec.,recte programul cu care astia au castigat-bicameralismul si reducerea nr. parlamentarilor,electoratul ar fi anulat practic efectul ref.2009.Plus votul de asta vara.
…
am citit art. lui AKlein.E chiar exceptional prin logica si(presupun) rigoare juridica.Cum erorile in zona “reprezentativitatii” se tin lant,fraza asta “..revizuirea Constituţiei nu poate fi iniţiată de un parlament ales cu mai puţin de jumătate plus unu din cetăţenii români cu drept de vot. Motiv: lipsă de reprezentativitate democratică.” mi s-a parut fundamentala.
salut!
Adalbert Klein scrie, sub pseudonim, articole de mare forta conceptuala si juridica.
Gaselnita de care zici e bullshit, nu exista, juridic, ca un vot pentru Parlament sa “anuleze”, sub aspect juridic, efectele unui referendum valid.
Daca CCR respinge cvorumul de 30%, TB nu mai are de ce sa faca referendum.
Daca CCR da drumul la cvorumul de 30%, un al doilea referendum e aproape inutil.
Daca CCR nu opreste cele mai multe din prevederile “noii” Constitutii USL si da drumul la prevederile controversate care afecteaza statul de drept, a face un al doilea referendum e sinucidere si mai bine TB o lasa in fasole.
am auzit una buna de la kamicadji:
poanta a strigat “jos iliescu” ca sa’i ia el locul!
Am stiut eu ca asta a fost golan de mic. A ramas golan in cel mai pur sens al cuvantului.
Postare noua – “Dreapta românească” importată de PDL din China