Revista Presei – 12 iulie. Populatia scade, birurile lui Ponta cresc: dreptate pana la capat!
12/07/2014 | Autor Cetatean Categorii: Stiri / Revista Presei |
Buna dimineata intr-o zi de sambata, 12 iulie. Sâmbătă, în vestul, centrul, nordul ţării şi la munte vremea va fi instabilă şi rece. Cerul va avea înnorări temporar accentuate şi se vor semnala averse, însoţite de descărcări electrice, informează Administraţia Naţională de Meteorologie. Cantităţile de apă vor depăşi izolat 20 l/mp şi vor fi condiţii de grindină. În restul teritoriului, valorile termice se vor situa uşor sub mediile caracteristice perioadei. Cerul va fi variabil, iar înnorări şi ploi de scurtă durată vor fi doar pe arii restrânse, îndeosebi în zonele deluroase. Vântul va sufla slab şi moderat, cu intensificări locale în regiunile sudice şi pe crestele montane, dar şi în timpul averselor. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 20 şi 30 de grade, iar cele minime între 10 şi 20 de grade. In capitala vremea va fi răcoroasă, iar cerul variabil. Vântul va sufla slab până la moderat, cu intensificări temporare ziua. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 26 de grade, iar cea minimă va fi de 14…16 grade.
[Dreptate pana la capat!] Guvernul impozitează populaţia pentru clădiri nerezidenţiale şi creşte taxa pe maşini şi TIR-uri. Persoanele fizice care deţin clădiri cu o altă destinaţie decât cea de locuinţă vor plăti un impozit reprezentând până la 2% din valoarea impozabilă, iar impozitul pe maşini va fi majorat semnificativ, de două ori şi jumătate în cazul autoturismelor cu motorizări de până la 1.600 centimetri cubi. Modificările rezultă din proiectul de modificare a Codului Fiscal, elaborat de Guvern. Documentul stabileşte că persoanele fizice, care în prezent sunt impozitate cu 0,1% din valoarea impozabilă a clădirii, vor fi obligate să achite pentru clădirile nerezidenţiale un impozit cuprins între 0,25 şi 1,5% din valoarea calculată de către un evaluator autorizat sau de 2% din valoarea impozabilă, dacă nu există un raport de evaluare. Astfel, persoanele fizice vor fi taxate similar firmelor care deţin astfel de clădiri. Cota impozitului pe clădiri pentru care există un raport de evaluare va fi stabilită de primărie.În acelaşi timp, proiectul modifică valorile de impozitare şi coeficienţii de ajustare pentru locuinţele persoanelor fizice, însă suma de plată va rămâne foarte apropiată de valorile actuale. Modificări vor fi efectuate de Guvern şi la impozitul pe terenul din intravilan, unde suma de plată creşte proporţional cu rangul şi zona localităţii, ajungându-se la creşteri de la 10.353 lei/hectar la 83.000 lei/hectar. Pentru proprietarii de maşini, impozitul va creşte de la 8 lei la 20 lei pentru fiecare 200 centimetri cubi în cazul autoturismelor cu motoare de până la 1.600 cm3 inclusiv şi de la 18 lei la 30 lei/200 cmc pentru maşinile cu o capacitate cilindrică cuprinsă între 1.601 cmc şi 2.000 cmc inclusiv. Integral pe Mediafax.
MRU: Scrisoare deschisă domnului preşedinte Traian Băsescu. Domnule preşedinte Traian Băsescu, nu vă voi răspunde la atacurile de ieri aşa cum nu voi da curs unei demonstraţii de bărbăţie politică născută în jurul doamnei Elena Udrea. Nu voi face acest lucru, pentru că dumneavoastră sunteţi preşedintele României şi nu pot avea o dispută de acest gen, care să implice cea mai importantă instituţie a statului român. Dar avem câteva lucruri în comun şi în virtutea lor îmi pot permite să am un dialog civilizat şi decent cu dumneavoastră. Pe scurt, amândoi respectăm mai presus de cuvinte instituţia prezidenţială, credem în importanţa statului de drept pentru România şi nu ne dorim ca Victor Ponta să ajungă la Cotroceni. Ţinând cont de aceste lucruri, îmi permit să spun că omul politic Traian Băsescu a ajuns să fie eclipsat de omul Traian Băsescu. Îl cunosc foarte bine şi îl admir pe omul politic Traian Băsescu şi pot spune că e o situaţie nedreaptă. Dar regretele nu schimbă realitatea, oricât de mult ne-am dori. Din păcate, s-a ajuns ca orice veţi face, orice veţi spune, orice acţiune care să aibă legătură cu dumneavoastră să fie personalizate fără măsură şi totul să devină combustibil pentru mecanismul de propagandă anti-Băsescu. Din această perspectivă, pot să înţeleg drama omului politic. Destinul oamenilor politici este deseori nedrept şi nu ţine cont de ambiţiile personale. Din acest motiv, cred că vă aflaţi în faţa unei decizii cât se poate de crudă şi de neevitat. Dacă vă doriţi să lăsaţi o moştenire politică responsabilă, dacă doriţi să puneţi umărul la reinventarea dreptei şi dacă vreţi să evităm cu toţii catastrofa „Victor Ponta preşedinte”, atunci e momentul să faceţi ceea ce nu aţi făcut niciodată până acum: să nu mai faceţi nimic. […] Dar sunt pus în faţa faptului de a vă continua proiectele politice fără acceptul dumneavoastră pentru că ele au fost ”înregistrate la OSIM-ul” politicii de către Elena Udrea. Sunt acuzat de anti-băsism de dumneavoastră şi de băsism de Victor Ponta şi Antena 3. Dacă apărarea statului de drept înseamnă băsism, dacă apărarea instituţiilor statului de o clasă politică degradată înseamnă băsism, dacă să crezi în viitorul european al României înseamnă băsism, atunci DA, sunt băsist. Dar dacă certificatul de băsist se împarte de către Elena Udrea, după un examen de servilism, atunci vă rog să nu mă includeţi vreodată printre băsişti. Integral pe Adevarul.
Palatul Cotroceni îi dă replica lui MRU: Răzvane, dacă ar fi rost de o nouă funcţie, la nevoie ai fi chiar şi „udrist”. Consilierul de stat Cristian Hriţuc i-a răspuns, vineri, fostului premier Mihai Răzvan Ungureanu la scrisoarea deschisă adresată de către acesta preşedintelui Traian Băsescu. Totul a început cu o scrisoare semnată de Mihai Răzvan Ungureanu şi adresată liderului PMP, Elena Udrea. Replica liderului PMP a venit la mai puţin de 24 de ore. Cele două scrisori cuprind o înşiruire de reproşuri pe care cei doi lideri de dreapta, cândva colegi de partid, şi le-au aruncat fără menajamente. Ambii lideri au ţinut să sublinieze că scrisorile nu reprezintă un atac la persoană. Invitat joi la „Adevărul Live“, preşedintele Traian Băsescu spunea că fostul premier Mihai Răzvan Ungureanu s-a implicat într-un război politic cu Elena Udrea pentru a fi acceptat de PDL şi de Vasile Blaga. Ulterior, Mihai Răzvan Ungureanu i-a adresat, vineri, preşedintelui Traian Băsescu o scrisoare deschisă, publicată pe platforma „Adevărul“. Fostul premier face un apel la preşedintele Traian Băsescu să stea departe de procesul „reinventării dreptei“ şi să nu mai atace PNL, pentru a evita ca Victor Ponta să devină preşedinte. În aceeaşi zi, a sosit şi răspunsul Administraţiei Prezidenţiale. Iată scrisoarea trimisă de consilierul de stat Cristian Hriţuc redacţiei „Adevărul“. [Nota Politeia: CV-ul cu greseli de ortografie al acestui consilier de stat il arata drept supra-calificat in meserie: facultatea la Spiru Haret, toate functiile obtinute pe filiera PDL, cunostinte avansate de Windows, Excel si PowerPoint. Politrucul la tinerete. ]
Curtea Supremă a decis că dosarului ICA nu se strămută. DNA: “Voiculescu prin demisiile sale din Parlament a determinat judecata la Tribunal și apoi la Curtea de Apel”. Cererea lui Dan Voiculescu de strămutare a dosarului privind privatizarea Institutului de Cercetări Alimentare a fost respinsă. Completul de judecată este format din judecătorii Angela Dragne, Florentina Dragomir și Luminița Zglimbea. Avocat: “Fizic, acești judecători nu aveau timpul necesar să analizeze acest dosar. Este o atitudinea vădit ostilă a completului, care chiar de la debutul procesului a luat o măsură exagerată. Instanța a respins toate excepțiile și cererile formulate, de aici rezultă lipsa de imparțialitate”. Înalta Curte a decis ca dosarul ICA să fie judecat, în continuare, de Curtea de Apel București.Dan Voiculescu: “Nu cred că presa este de vină că suntem unde suntem. Primul lucru, este legat de această confiscare decisă de judecător. Nu are nicio legătură cu trustul de presă Intact, se referă la procesul ICA, nu cu fabrica de lapte de la Târgu Mureș, cu fabrica de pâine de la Prahova sau cu trustul de presă. Al doilea lucru este legat de faptul că din păcate, în ultimul timp, se face o confuzie între instituții stalului, și oamenii care vremelnic ocupă anumite funcții. Mă refer la Instituția Prezidențial. Dacă nu sunt de acord cu Traian Băsescu, asta nu înseamnă că nu respect Instituția Prezidențială. Noi trebuie să avem încredere în aceste instituții, altfel va fi anarhie…Domnul avocat a vorbit despre completul de judecată, nu despre Curtea de Apel. Nu Curtea este vinovată. Nu trebuie să confundăm persoana cu instituția Dacă un reporter a făcut o greșeală, de vină este reporterul, și nu trustul”. Procurorul DNA arată că motivul că acest dosar a fost mediatizat excesiv nu este unul întemeiat, având în vedere că acest proces se judecă de ani de zile. Voiculescu prin demisiile sale din Parlament a determinat judecata la Tribunal și apoi la Curtea de Apel. Instanța a rămas în pronunțare în acest dosar. Avocatul Gheorghiță Mateuț își continuă pledoaria și susține strămutarea procesului ICA. “Fizic, acești judecători nu aveau timpul necesar să analizeze acest dosar. Este o atitudinea vădit ostilă a completului, care chiar de la debutul procesului a luat o măsură exagerată. Instanța a respins toate excepțiile și cererile formulate, de aici rezultă lipsa de imparțialitate,” susține avocatul lui Dan Voiculescu. El arată instanței că din actele făcute de acest complet să fie păstrate doar audierile, dar să respingă sechestrul asigurator. Stirea, pe EVZ.
România, sub 20 de milioane de locuitori. Sistemul național de pensii s-ar putea prăbuși în trei decenii; un salariat va asigura două pensii. Sistemul public de pensii ar putea intra în colaps până în 2040. România îmbătrâneşte rapid şi suntem din ce în ce mai puţini – sub 20 de milioane, pentru prima dată în ultima jumătate de secol, iar în 25 de ani vom ajunge la 17 milioane. Astfel, vor fi prea puţini tineri care să poată ţine pe linia de plutire bugetul pentru pensii. Populaţia României scade vizibil de la an la an. Cifrele oficiale sunt elocvente. Dacă în 1989 erau peste 23 de milioane de români, acum sunt cu 4 milioane mai puţin. „Pentru prima dată din 1968, România a scăzut sub 20 de milioane de locuitori. Populaţia României în 2040 va scădea spre 17,1 milioane persoane. Scăderile sunt mult mai mari la nivelul anilor 2060”, spune Tudorel Andrei, preşedinte INS.În familia Croitoru din satul Mischii, judeţul Dolj, fiecare generaţie a avut din ce în ce mai puţini membri. Maria Croitoru a avut patru copii, iar fiul său cel mic are doar unul. „Am făcut patru copii. Am muncit, i-am crescut, am făcut o casă cum am putut. I-am ținut prin școală. Atunci era altă viață, munceam, munceam din greu”, povestește Maria Croitoru. „Nu știu care din noi nu ar vrea să aibă patru copii și poate și mai mulți, dar cu traiul ăsta, cu serviciile astea, nu suntem siguri de ele, că le avem, că nu le avem nu se poate, ce să mai, crește 4 copii!”, spune Ion Croitoru. Oricât de puţini copii cresc românii, îi cresc şi-i văd emigrând. Aproape 290.000 de persoane pleacă anual în străinătate. Atrase de salarii mai mari şi de mai multe perspective de realizare profesională. Statistica natalităţii nu dă speranţe. Anul trecut, s-au născut cei mai puţini copii de după al doilea război mondial, sub 180.000, în timp ce numărul deceselor a fost de aproape 247.000 de persoane. Specialiştii spun că nu doar lipsa banilor este problema natalităţii scăzute, ci şi teama tinerilor că România nu au ce să le ofere copiilor. Stirea, pe Digi24.
Ponta merge la Controceni pentru a discuta cu Basescu despre reducerea CAS. Premierul Victor Ponta a declarat ca va merge luni la Palatul Cotroceni, pentru a discuta cu presedintele Traian Basescu, surse din Administratia Prezidentiala spunand ca discutia va avea ca tema principala reducerea contributiilor de asigurari sociale. Seful Guvernului a precizat ca va fi prezent la Palatul Cotroceni la ora 16.00. Guvernul a aprobat in luna iunie proiectul de legecare prevede reducerea cu 5 puncte procentuale a CAS la angajator de la 1 octombrie. Proiectul a fost ulterior adoptat de Senat si Camera Deputatilor. Presedintele Traian Basescu a declarat ca vrea sa promulge reducerea CAS si ca va avea si o consultare cu FMI pe acest subiect, dar a precizat ca, daca solutiile Guvernului pentru acoperirea deficitului nu vor fi credibile, atunci va fi obligat sa retrimita legea in Parlament.Seful statului a aratat ca a primit la promulgarea legea privind diminuarea CAS si ca are semne de intrebare privind oportunitatea masurii, precizand ca in aceste conditii invita Guvernul la consultari. Stirea, pe Ziare.com
Dezastru: Grupul italian Enel a anunţat pe neaşteptate că îşi vinde operaţiunile din România. Este primul mare investitor străin care iese de pe piaţa românească. Enel a început procesul de vânzare a operaţiunilor de distribuţie şi vânzare de energie din România şi de producţie de energie din Slovacia, în cadrul unui program al grupului italian de reducere a datoriilor. Consiliul director al grupului a aprobat o iniţiativă a directorului general, Francesco Starace, ca printre vânzările posibile în cadrul programului de consolidare financiară să fie incluse şi activele din România şi producţia de energie din Slovacia, se arată într-un comunicat al Enel. Grupul vrea să obţină pe operaţiunile din cele două ţări, alături de alte active nestrategice, 4,4 miliarde de euro. În România, Enel vrea să vândă 64,4% din Enel Distribuţie Muntenia şi Enel Energie Muntenia, 51% din Enel Distribuţie Banat, Enel Distribuţie Dobrogea şi Enel Energie, precum şi 100% din compania de servicii Enel România (deţinută prin Enel Investment Holding BV). Aceste companii operează o reţea de electricitate de 91.000 de kilometri şi distribuie circa 14TWh de electricitate anual, cu o cotă de piaţă de 34%. Diviziile Enel din România vând aproape 9 TWh de energie anual către aaproximativ 2,6 milioane de clienţi, dintre care 2,4 milioane casnici (unde are o cotă de piaţă de 20%, iar restul companii (segment pe care controlează 38% din piaţă). Companiile Enel din România au înregistrat anul trecut venituri de 1,12 miliarde de euro şi profit înainte de dobânzi, taxe, depreciere şi amortizare (EBITDA) de 289 milioane de euro. În Slovacia, Enel vrea să vândă o participaţie de 66% din Slovenské Elektrárne, cel mai mare producător de energie al ţării, cu o cotă de piaţă de aproape 80%. În 2013, a raportat venituri de 2,9 miliarde de euroşi profit înainte de dobânzi, taxe, depreciere şi amortizare (EBITDA) de 708 milioane de euro. Integral pe ZF.
Va urez o zi calma!
Instructiuni comentarii:
Pentru a comenta sub identitatea de pe blogul anterior TheophylePoliteia autentificati-va mai intai, apasand pe iconul corespunzator din formular. [ Ex. pentru autentificare Wordpress apasati iconul ]
Buna dimineata !
Interesant modul cum i se adreseaza domnului Ungureanu acest tovaras Cristian Hriţuc – “Razvane” :))
la prima citire te gandesti gandesti ca are un doctorat in plus in fata domnului profesor universitar Mihai Razvan Ungureanu sau ca , macar , au fost colegi de banca la Oxford !
Din CV-ul tovarasului Hrituc :
” Competente si aptitudini artistice Scrisul, competenta dobandita in compunerea diferitelor teme pentru a pune in practica
diverse actiuni si evenimente ” — no coment
“Competente si aptitudini de utilizare
a calculatorului
Operare avansata in sistemul WINDOWS” — daca il treci pe Linux sau Ubuntu .. a terminat-o si cu scrisul si cu activitatea de compunere . adio scrisori ! :))
auz ziggie, crezi ca base si mru se pricep? haidi las-o in balarii! ponta va zice ca ii injuri!
Buna dimineata! 🙂
Esti mortal, omule 😆 asta in viata lui nu a pus mana pe un Linux sau un LiveCD. Cat despre scris, adevarul ca epistola lui catre MRU va ramane in istorie la categoria “Seful meu e cel mai tare!” 😀
depinde cine a compus scrisoarea , ca exista si varianta ” Sefa mea e cea mai tare ” :))
sa nu fim rautaciosi, omul lucreaza la Presedintie, cel putin oficial.
… ceea ce-nseamna, fara rautacisme, ca (neoficial) e cam totuna 😛
Si daca tot veni vorba de tanara speranta a politicii romanesti, Cristian Hrituc, sa reamintesc cititorilor unele lucruri:
1. 2005. Repartitii pe pile: “PILOSII. Astfel, fiul secretarului primariei, Irinel Floricica, pe locul 5 la garsoniere, are numarul 22 la repartitie. La fel Cristian Hrituc, directorul pietelor, pe locul 9 la prioritati, a luat garsoniera la pozitia 13″.
2. Mai 2009: Locuinţele ANL, o superofertă guvernamentală pentru „tinerii“ descurcăreţi. Toate cele 24 de apartamente construite de ANL în sectorul 4 al Capitalei (cartierul Tonitza) au fost ocupate de funcţionari ai Primăriei sectorului 4, Ministerului Administraţiei şi Internelor, Ministerului Educaţiei şi Ministerului Transporturilor. În „Constantin Brâncuşi” din sectorul 6 (cel mai mare cartier ANL pentru tineri, din Bucureşti) au primit repartiţii, în 2005-2006, printre mulţi alţii, Gabriel Tănase, directorul Direcţiei Finanţelor Publice Locale (ulterior, director la RAR, iar acum simplu economist, dar şi consilier la Primăria Capitalei), şi Cristian Hrituc, directorul Administraţiei Pieţelor. Toţi aceşti chiriaşi îşi vor putea cumpăra apartamentele la preţul de inventar, care este cu mult sub cel al pieţei.
3. Martie 2011. Hrituc: PDL nu va ajunge ca PSD-ul lui Năstase din 2004. Interviu: “Normal ar fi să vă răspund în felul următor: citiţi ofertele doctrinare şi decideţi. Dar cum în România de azi doctrina, din păcate, nu contează, v-aş spune aşa: Încercaţi să alegeţi partidul în care vă regăsiţi ideile şi valorile în care credeţi”.
4. Ianuarie 2014: MRU: “Dacă am o ambiţie personală este să fiu preşedintele pe care îl va vota doamna Elena Udrea şi pe care îl va şi respecta. E o ambiţie personală, pentru că trebuie să conving şi, de vreme ce carisma nu funcţionează, trebuie să funcţioneze logica şi nu în ultimul rând cultura generală politică”. Hrituc sare: “După ce am văzut ultima declaraţie a lui Mihai Răzvan Ungureanu, mi-am dat seama, pentru a mia oară, că omul e pierdut în spaţiu. Orgolios şi vanitos este condus de propriile frustrări“.
asta trebuie sa fie unul din postacii ( gen nr80 ) care bantuie pe net. stie sa compuna si cunoaste si termeni din psihologie. gnoseologia si axiologia trebuie le-a “fumat” de mult . acum cred ca lucreaza la
rețele cerebrale și neuronale de comunicare – in windows , desigur :))
Salut (inca) matinal.
0.vremea ca vremea… macar traim vremuri interesante… si da, cand scade baza de impozitare (populatia) se majoreaza cuantumul birurilor 😛
1.cumva trebuie refacut sistemul de impozitare a proprietatii;
2.chestiuni care trebuie spuse, (re)salut initiativa;
3.marlanie de tip cucuva’e. Ca oricare comunistoid care se respecta tovarasu prezidel si-a pus un argat sa raspunda. Continutul chiar nu merita comentat;
4.argument logic si de bun simt impotriva cererii cotoiului;
5.predictia aceea mi se pare super/ultra/mega-optimista
6.pa(c)tul consensual pare ca scartaie;
7.dubioasa retragere
buna ziua! birurile merg conform aptitudinii si aetentii statului roman la subdezvoltare nationala! Alesii sunt triati conform normelor de admitere! “http://www.fanatik.ro/antonescu-ponta-este-omul-sistemului-un-fricos-226377” Ce spunea zgubi Antonescu e adevarat, asta nu inseamna ca Antonescu e altfel, numai ca a fost mult prea poor si dumb and dumber pentru a conta in algoritmul sistemului 😛
Imi cer scuze ochilor sensibili si vocilor pline de pene si puf care mai comenteaza aici, dar sunt de parere (opinie) strict personala ca enuntul e veridic chiar daca parvine de pe stiripe surse! 😛
http://www.stiripesurse.ro/ipoteza-principala-a-procurorilor-mana-dreapta-a-lui-blejnar-a-fost-asasinat/
Ziua buna tuturor!
For Those About To Rock, I Salute You!
Zilele trecute, pe Politeia se schimbau argumente si contra-argumente in legatura cu nivelul impozitarilor din Romania vs restu’ lumii, cu politicile economice si fiscale ale guvernelor autohtone vs cele de pe mapamond, cu ce e bine si ce e rau vs ce e rau si ce e bine in domeniiile respective; etcsamdscl. Vad ca azi nu se mai inghesuieste nimeni sa detalieze cum si ce si cat de bine e ca se maresc impozitele. In plus, zilele trecute, opinentii nu au mai apucat sa explice si niste amanunte:
1. Ce face guvernul cu banii obtinuti din impozitele marite? Exista o politica coerenta si durabila? Sau e la pleasna treaba? Ca poate eu nu am chef de sponsorizat plesne; si nici politici, daca eu le consider, atata cat ma duce pe mine capu’, proaste.
2. De ce trebuie sa platesc eu statului un impozit oricat de mare vrea el pe o proprietate, in conditiile in care acelasi stat imi poate cumpara mie acea proprietate la un pret derizoriu/impus de el/fix, la o adica, daca are nevoie de ea pentru vreo utilitate publica etc?
3. De ce trebuie sa platesc eu statului un impozit oricat de mare vrea el pe o proprietate, in conditiile in care acelasi stat este, prin lege, stapanul pentru orice se poate gasi in subsolul proprietatii mele si poate dispune de acel ceva/orice cum vrea el, statul?
Pe scurt, de ce sa platesc eu statului un impozit (eventual si marit, nu?) pe ceva ce e al meu numai atata vreme cat acel ceva nu trece de o limita a rentabilitatii, urmand ca statul sa-mi poata lua acel ceva daca aceasta limita este depasita?
Mai am intrebari, dar ma opresc.
In Romania, pana ce proprietatea nu iese din statusul de moft, in care chiar se afla, statul roman nu merita nici macar un sfant impozit; pe nimic. Statul roman, intr-un fel sau in altul, fura sau risipeste cel putin jumatate (este o estimare proprie) din banii stransi din impozite. Nu ma intereseaza deloc teoriile macroeconomice, monetariste sau fiscale, cu Nobeluri si Oscaruri, dar cu triste nanorealizari indigene, eu vorbesc despre Romania reala.
postare 9 🙂
http://politeia.org.ro/editoriale/romania-se-sin…i-benchetuiesc/29450/
sambata nu se lucreaza . nu fac deconturi nici nuzti si nici viorel :))