Revista Presei – 12 februarie.”Rezistența urbană care se bate pentru București de 20 de ani. Ce s-a câștigat în lupta cu rechinii imobiliari și ce e pe cale să se piardă: “Atunci nimeni nu gândea să desființeze un ONG””
12/02/2024 | Autor desy.demeter Categorii: Stiri / Revista Presei |
Buna dimineata intr-o zi de luni, 12 februarie! Vor fi ploi din ce în ce mai frecvente, mai ales cu caracter de aversã şi izolat se vor semnala descãrcãri electrice, exceptând sud-estul unde va ploua pe suprafeţe mici. În cursul nopţii, în zona montanã înaltã vor fi precipitaţii mixte. Pe alocuri -cu probabilitate mai mare în dealurile sudice şi la munte- se vor acumula cantitãţi de apã însemnate. Vântul va bate cu viteze în general de 55-65 km/h, iar la altitudini mari, în zonele montane, rafalele vor depăși 90-100 km/h. Si în celelalte zone ale țării vor fi intensificări temporare ale vântului, mai ales în sud-estul țării. Temperaturile maxime se vor încadra între 13 şi 19 gr, iar cele minime vor fi cuprinse între 3 şi 9 gr. Bucuresti: 15/7 gr., ploi.
“Sănătate pe Card – eșecul unui sistem de 300 milioane euro. La ce folosește bucata de plastic care activează rețetele compensate …. 14 milioane de asigurați la fondul național de sănătate au în buzunar un card de 15,5 lei. E expirat și, în plus, dublează cartea de identitate. Fără această bucată de plastic, nicio persoană dintre cele 14 milioane nu se poate trata. Dar nici cu cardul de sănătate, tratamentul nu e garantat. Asta deoarece sistemul informatic de la Casa de Asigurări de Sănătate, care a costat în total 300 de milioane de euro, funcționează numai când vrea el. Din când în când. …. Dosarul electronic de sănătate al pacientului nu a fost implementat niciodată Medicii de familie care au contracte cu Casa de Asigurări de Sănătate folosesc cel mai des sistemul informatic și validează zilnic pacienții programați. Ei spun că, dacă dosarul electronic al pacientului ar funcționa, toată lumea ar avea de câștigat. „Ne-ar ajuta și pe noi în momentul în care pacientul vine de la specialist cu o medicație inițiată de acolo. Dar și invers, l-ar ajuta și pe medicul specialist văzând un istoric al bolnavului, care poate avea mai multe afecțiuni. Și atunci poți să gândești integrat diagnosticul respectiv, ceea ce ar ajuta mult”, spune Ileana Popescu, medic de familie din Capitală. …. Sistem blocat = întârzieri sau amânări pentru programările pacienților Cea mai frecventă problemă cu care se confruntă și pacienții, și cadrele medicale, este blocarea sistemului informatic. Moment în care cardul de sănătate nu mai poate fi folosit nici pentru validarea în sistem. …. De la Ministerul Sănătății la CNAS Faptul că sistemul informatic și cardul de sănătate nu funcționează și nu sunt utile pacienților români asigurați nu este o noutate. Problema este că această situație nu a fost încă rezolvată după atât timp și bani cheltuiți. ….” Integral: https://romania.europalibera.org
“GRAFIC. Estimări pentru 2024 de la cercetătorii Romanian Economic Monitor: Reaccelerare modestă a creșterii PIB, la 3%/ Deficit ridicat, care va reclama noi ajustări fiscale Creșterea Produsului Intern Brut al României va accelera în acest an la aproximativ 3% (față de 1,4% în perioada T1-T3 2023), pe fondul creșterii consumului intern și a unei îmbunătățiri modeste a cererii externe, estimează echipa de economiști a Facultății de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor (FSEGA) a UBB din Cluj, care derulează proiectul de cercetare Romanian Economic Monitor. Pe de altă parte, deficitul bugetar va rămâne la un nivel ridicat, ceea ce înseamnă că cel mai probabil va fi nevoie de noi ajustări fiscale. Inflația va ajunge la aproximativ 5% în decembrie 2024, mai arată estimările. Economiștii au sintetizat, pentru Economedia, o serie de previziuni pentru anul economic care tocmai a început. …. Economia ar putea beneficia de un impuls semnificativ pe măsură ce ritmul de creștere al venitului real disponibil se redresează, susținând astfel consumul, iar fondurile UE vor continua să stimuleze investițiile. “În plus, anticipăm o îmbunătățire modestă a cererii externe, în special în a doua jumătate a anului 2024, care ar putea sprijini exporturile românești. În ceea ce privește bugetul statului, implementarea recentă a unor măsuri fiscale, cum ar fi eliminarea treptată a regimurilor de impozitare preferențiale pentru diverse sectoare și majorarea impozitelor pentru companii, ar putea exercita presiune asupra acestora. Cu toate acestea, impactul negativ asupra creșterii PIB-ului ar putea fi parțial echilibrat de creșterea cheltuielilor guvernamentale, în special pentru pensii și salarii”, arată analiza economiștilor…..” Integral: https://economedia.ro
“Ucraina a reparat și schimbat sute de kilometri de căi ferate în 2023. România, zero pe linie! Deși răvășită de aproape doi ani de război, Ucraina a reușit să-și mențină în funcțiune rețeaua feroviară, trenul fiind principalul mijloc de transport pentru pasageri și marfă în condițiile în care zborurile sunt oprite. În România, în 2023, nu a fost recepționat niciun kilometru de cale ferată nouă. Anul trecut, compania națională de căi ferate din Ucraina, Ukrzaliznîția (UZ), a reparat și schimbat 289 de kilometri de căi ferate și a reconstruit 15 poduri. Pentru comparație, 2023 a fost un an cu zero kilometri de cale ferată modernizată recepționați în România, potrivit Companiei Naționale de Căi Ferate CFR SA, citată de Club Feroviar. Asta deși la începutul anului oficialii companiei de infrastructură anunțau proiecte pentru tronsoane de linii feroviare modernizate pe o lungime de aproape 100 de kilometri . Datele furnizate de-a lungul anilor de CFR SA arată că numărul kilometrilor de cale ferată modernizată recepționați în România a scăzut de la an la an: – 2019: 166,86 km. – 2020: 71,88 km. – 2021: 33,02 km. – 2022: 13,39 km Cei 13 km și un pic din 2022 reprezintă reparațiile la sistemul feroviar din Portul Constanța, deci nu linii ferate pe care circulă trenuri de călători. România rămâne cu doar 570 km de cale ferată reconstruită, din care cam 470 km permit circulația cu 140-160 km/h, iar cele mai mici viteze pe liniile reabilitate sunt 80-90 km/h pe 48 km între Comarnic și Predeal. ….” Integral: https://spotmedia.ro
“Rezistența urbană care se bate pentru București de 20 de ani. Ce s-a câștigat în lupta cu rechinii imobiliari și ce e pe cale să se piardă: “Atunci nimeni nu gândea să desființeze un ONG” În urmă cu aproape 20 de ani, în București se putea construi aproape orice, oriunde. Nu conta că se demolau clădiri de patrimoniu, că se măcelăreau zone protejate și parcuri, că orașul se aglomera din ce în ce mai mult, că scădea calitatea vieții. În acest haos, care sărăcea orașul și îmbogățea o mână de privilegiați, s-au ridicat mai multe voci care au spus că este greșit ce se întâmplă, că nu se poate ca parcurile să fie betonate, să răsară un bloc la 2 metri de fereastra lor, să pierdem clădiri de patrimoniu. S-au schimbat legi, oamenii au început să prindă curaj, au atacat în instanță proiectele nocive, au câștigat, interesul public a început să conteze. Și a fost un câștig enorm pentru oraș. Însă acum, ce s-a câștigat cu greu atunci este pe cale să se piardă. ….La începutul anilor 2000, în București puteai construi aproape orice oriunde. Legile favorizau asta și nimeni încă nu se opunea, investițiile, indiferent de calitate, fiind privite ca o favoare. Orașul încă își căuta calea prin capitalismul sălbatic. Atunci au părut turnurile din centrul orașului – Bancorex, turnul de la Armenească, turnul de la Charles de Gaulle, turnul de pe Mihalache, turnul de lângă parcul Circului, din cauza căruia a început să sece lacul cu nuferi. S-au pus în posesie terenuri pe malurile lacurilor, în pepiniere, în curțile școlilor, în parcuri. Se dorea construirea unui turn chiar lângă Ateneu. …. Dan Trifu, vicepreședintele ONG-ului povestește cum au început să se schimbe lucrurile în anii 2000 și ce presiuni uriașe s-au făcut pentru ca Parlamentul să permită construirea pe spațiile verzi.
- „Marile dispute au început de la apariția Ordonanței 114/2007, care nu mai permite schimbarea destinației spațiilor verzi indiferent de regimul juridic sau încadrarea urbanistică, ceea ce a pus o stavilă în calea construirii pe spațiile verzi proprietate privată. Presiunea a început imediat după apariția acestei ordonanțe, care a fost atacată imediat la Curtea Constituțională, doar că atunci Curtea era destul de responsabilă și Ordonanța a rămas în picioare, s-a stabilit că primează interesul public nu cel privat.
- Tot atunci a fost și scandalul cu Parcul Bordei, se dorea construirea unor blocuri acolo. Ordonanța a devenit Lege și nu au mai putut umbla la ea, fiind și decizia Curții Constituționale, dar au încercat să modifice Legea spațiilor verzi și în 2014 au introdus acel articol „terenurile care sunt curți construcții nu mai pot fi declarate/inventariate ca spații verzi”. Și apoi s-a dat un Ordin de ministru în care spune că întregul teritoriu al unei localități este încadrat „curți construcții”. Deci și Parcul Cișmigiu are această încadrare la cartea funciară care nu are treabă cu reglementarea urbanistică a localității.
- De aici au început o grămadă de litigii în instanță. Dezvoltatorii spuneau că au dreptul să construiască, noi că spațiile verzi nu pot fi construite”, a explicat Dan Trifu.
….„Toată problema pornește de la cei care eliberează aceste autorizații fără să țină cont de cei care locuiesc acolo. Dacă ar veni la fața locului, și-ar da seama de dezastrul pe care îl fac. Dacă am fi mai mulți, dacă ne-am ridica toți cei care ne uităm pe geam și vedem cum în fața noastră se ridică un bloc ilegal, nu și-ar mai permite să facă asta. Eu tot aștept ziua aceea când nu o să ne mai ascundem după perdea și o să ne răzvrătim împotriva autorităților care lucrează pentru rechinii imobiliari, dar în general suntem fricoși, lași, iar neimplicarea duce la aceste monstruozități. Ei de asta profită, de lipsa noastră de reacție”, a mai spus Luminița Șandru. …. „Acum avem două proiecte de acte normative în Parlament, această presiune imobiliară, mafie imobiliară, nu a înțeles niciodată că trebuie să se respecte legea, să avem un mediu de viață mai sănătos. Nici statul nu a înțeles asta, că un mediu de viață mai sănătos face economii la buget pentru că dacă ne uităm pe bugetul sănătății, el este ruinat de bolile conexe poluării. Aceste două proiecte care se află în Parlament – Codul urbanismului și modificarea Legii spațiilor verzi – abrogă articolul din Ordonanța 114, ce interzice construirea spațiilor verzi proprietate privată și aduce multe alte neajunsuri spațiilor verzi publice”, a explicat Dan Trifu, vicepreședintele Ecocivica. Acesta spune că din punct de vedere financiar lupta cu rechinii imobiliari a devenit inegală, în contextul în care aceștia cer cheltuieli de judecată tot mai mari. ….” Integral: https://www.hotnews.ro
“Politicile de mediu ale Casei Albe pot lovi o Europă tot mai dependentă de gazele americane / Cum schimbă UE un risc energetic cu altul Decizia preşedintelui american Joe Biden, de săptămâna trecută, de a suspenda aprobarea de noi licențe pentru construirea unor terminale de export a gazelor lichefiate (LNG), invocând „ameninţarea” climatică, nu este o veste prea plăcută pentru Europa. Uniunea Europeană a scăpat, în doar doi ani, de dependența de gazele rusești, iar înlocuitorul său preferat a devenit gazul lichefiat american. Pentru următorii șase ani este estimată creșterea masivă a importurilor de gaze americane, astfel încât experții au ajuns să se întrebe dacă nu cumva Europa ar putea să se confrunte cu un exces de investiții în terminale de gaze lichefiate (LNG). ….În ultimii ani, SUA au devenit principalul furnizor de gaze lichefiate în Europa, reprezentând 28% din importuri în 2021, 43% în 2022 și 46% în 2023, spun analiștii de la Institutul pentru Economie Energetică și Analiză Financiară (IEEAF). SUA plănuiesc noi terminale și sporirea capacității de export. Luând în considerare doar terminalele LNG care se află deja în construcție, până în 2030 capacitatea de export a americanilor va ajunge la aproximativ 238 de miliarde de metri cubi. Această cifră este cu 76% mai mare decât cererea europeană de gaze lichefiate estimată la nivelul anului 2030. ….Gazul din SUA este văzut pe scară largă ca fiind din abundență și agreabil din punct de vedere politic, spun analiștii de la Bloomberg, citați de The Business Standard. Aceștia comentează faptul că în loc să se concentreze pe înlocuirea gazului rusesc cu surse regenerabile, Europa se orientează tot mai mult către gazul american, ceea ce este riscant. “O dependență exagerată, chiar și de o națiune prietenă, creează riscuri”, cred analiștii Bloomberg. ….” Integral: https://economie.hotnews.ro
“Dispariția spațiului public Toți și-au însușit lecția de bază a capitalismului redus la darwinism social: singurul lucru comun e cel care ne întoarce pe fiecare împotriva celorlalți – concurența. …. Nu e o noutate; despre aceste lucruri s-a mai vorbit: dacă diverse „măsuri” și „hotărâri” care se iau din ce în ce mai des astăzi (proiecte de legi trecute „la secret”, legi „cu dedicație”, majorări de taxe, modificări de regulamente, exonerări de judecată etc.) s-ar fi petrecut în urmă cu 10 ani, ar fi scos lumea în stradă. Astăzi, trec drept ceva normal. O media în bună măsură finanțată „de la buget” fie le laudă, fie – și mai bine – trece peste ele. Câteva publicații, aproape underground, le discută; dar difuziunea în societate a acestor reviste/site-uri e nesemnificativă. Cineva din opoziție – USR/REPER – încearcă să ia o atitudine, însă vocea persoanei în cauză nu răzbate de sub stigmatul de „progresism” care s-a lipit, de neșters, de ea. Simplu spus, puterea – „de largă concentrare democratică” – face ceea ce vrea și aproape nu există nicio obiecție față de acțiunile ei. Singura atitudine care pune în discuție anumite hotărâri ale decidenților mai vine de la „organismele europene”, numai că și aceasta e întâmpinată – tot mai des – de revendicarea „libertății și suveranității patriei”. Morala acestei situații e aceea că lumea noastră s-a scindat în două clase distincte: cei care hotărăsc și cei care execută. Numai că între ele nu domnește încrederea, pentru ce hotărăsc cei abilitați să realizeze ceilalți, ci, dimpotrivă, e o neîncredere funciară ce are ca efect faptul că hotărârile „de sus” cad în gol și – la bază – oamenii „se descurcă” ignorându-le sau trucându-le. ….Modelul e, bineînțeles, al celor cu funcții publice, pentru care acestea nu sunt altceva decât un vehicul de îmbogățire personală. Oarecum toți și-au însușit lecția de bază a capitalismului redus la darwinism social: singurul lucru comun e cel care ne întoarce pe fiecare împotriva celorlalți – concurența. Nu trăim împreună cu ceilalți, ci împotriva lor. ….Or, ceea ce am văzut în aceste ultime decenii a fost declinul, tot mai spectaculos, al educației, care a ajuns un soi de impostură generalizată. La 18 ani, un tânăr are toate șansele să știe cum se copiază (mai ales plagiind de pe internet), cum se cumpără favorurile profesorilor și ale diverselor „comisii”, cum să se „descurce” la bacalaureat, cum se plătesc „fondul clasei”, „meditațiile private” și alte multe asemenea. Dar, în același timp, poate să fi rămas cu cunoștințele unui copil de clasa a IV-a – a V-a. ….” Integral: https://revista22.ro
“Cine este noul șef al Portului Constanța: Fără studii în domeniul maritim sau portuar, cu soția cadru militar în SRI/ Licențiat în științe agronomice, cu o colecție pestriță de diplome, Mihai Teodorescu a trecut și prin Primăria București, Metrorex sau RATB/ Ce avere are Mihai Teodorescu a devenit, vineri, directorul general al Portului Constanța, după ce Florin Vizan și-a dat demisia intempestiv în ședința Consiliului de Administrație. Teodorescu are 38 de ani și în momentul preluării conducerii Portului era directorul executiv al instituției. Soția lui Mihai Teodorescu este cadru militar la UM0472 București, care aparține de SRI, conform declarației de avere din 2023, iar Teodorescu a deținut mai multe funcții în instituții publice: director executiv în Primăria București, în Consiliul de Administrație Metrorex, președintele Consiliului de Administrație al Companiei Municipale Eco Igienizare București, șef birou controlori la RATB și a deținut mai multe funcții de management în mediul privat. Este licențiat în Management, Inginerie Economică în Agricultură și Dezvoltare Rurală, la Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară. A absolvit masterul de management agroturistic și alimentație publică la aceeași universitate. A făcut o ”inițiere în activitate consulară la centrul de instruire al MAE” și e absolvent în administrația europeană, specializarea Diplomație în administrația publică la Institutul Național de Administrație…..” Integral: https://economedia.ro
“Tinerii români despre stagiul militar voluntar în termen: „Nu cred că apărăm nimic cu Armata noastră” …. Mai mulți oficiali europeni și din conducerea NATO au avertizat în ultimele săptămâni că războiul dintre Rusia și Ucraina s-ar putea extinde în următorii cinci ani pe continent. Între timp, aliații NATO sunt îndemnați să-și pregătească armatele naționale. Într-un interviu recent, Șeful Statului Major al Apărării din România, generalul Gheorghiță Vlad, trage un semnal de alarmă cu privire la vulnerabilitățile Armatei Române în caz de război. Militar voluntar în termen Ministerul de resort (MApN) a propus un proiect de lege în vara anului 2022, care privește modificarea normelor privind „pregătirea populației pentru apărare”. Noutatea este introducerea serviciului „militar voluntar în termen”, adică un stagiu militar de instruire, voluntar, cu durată de aproximativ 4 luni. ….Cu toate acestea, tinerii cu care am stat de vorbă nu s-ar înghesui să se alăture stagiului militar de pregătire – poate doar dacă ar fi obligatoriu. Dar chiar și atunci unii dintre ei iau în considerare închisoarea sau exilul. ….„Dacă ne atacă cineva, Doamne ferește, nu voi avea simțul ăla patriotic de a rămâne aici și să mor. Probabil că o să fug ca un șobolan în altă parte. Războiul să-l facă politicienii între ei, chiar mi-aș dori să poartă și ei uniforma și armele.” …. Șeful armatei britanice, generalul Patrick Sanders, a fost printre primii care a declarat că populația civilă ar trebui să se pregătească de un eventual război cu Federația Rusă prin „măsuri pregătitoare”, adică instruirea militară a civililor printr-un program național, precum cel din Suedia, exemplu de care autoritățile vorbesc și în România. Și Generalul-locotenent Alexander Sollfrank, comandantul centrului logistic militar al NATO din sud-vestul Germaniei, vede posibilitatea extinderii conflictului dintre Rusia și Ucraina. ….” Integral: https://pressone.ro
“Comasați alegerile, dar nu mințiți că o faceți pentru noi .… Comasați alegerile, dacă Ciucă și Bode se tem că li se va încheia prematur cariera politică, după ce PNL a ajuns pe locul 3 sau 4 în sondaje, sub magistrala lor conducere. Comasați alegerile, dacă Ciolacu este speriat de perspectiva că va pierde alegerile prezidențiale chiar și în cel mai favorabil context politic pentru PSD din 2000 încoace și, implicit, i se va încheia și lui ascensiunea înainte de a fi apucat să stăpânească toată țara. Comasați alegerile, dacă asta este singura metodă să vă asigurați victoria, după trei ani de decizii proaste, guvernare incompetentă și risipă enormă de bani publici, dar nu mințiți că o faceți pentru noi. O faceți exclusiv pentru voi, nu dați doi bani pe ce credem și vrem noi, iar asta o știu chiar și cei mai îndoctrinați dintre alegătorii voștri. Cea mai ridicolă justificare pe care am auzit-o de când tot analizați acest scenariu al comasării alegerilor este cea dată de Lia Olguța Vasilescu, primarul PSD al Craiovei: „Este o idee bună pentru că asta nu înseamnă să pui cetățenii pe drumuri de trei ori în timpul iernii”. Așadar, Olguța Vasilescu este îngrijorată că vom răci, dacă ieșim din casă de trei ori în, atenție, septembrie, noiembrie și decembrie. Septembrie este iarnă? Păi nici în ianuarie nu mai este iarnă. Acum, când scriu aceste rânduri, este februarie și 20 de grade cu plus afară. …. Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, susține că toate cele patru tururi de alegeri vor costa circa 4 miliarde de lei. Un miliard de lei pe tur. Sigur, o sumă consistentă. Dar:
- Expert Forum a lansat un nou raport privind subvențiile politice, pentru anul 2023. Anul trecut au fost înregistrate noi recorduri cu privire la finanțarea partidelor politice: 6 au primit 227 de milioane de lei și au cheltuit 252 de milioane. Cheltuielile pentru presă și propagandă au ajuns la 120 de milioane de lei, care este cea mai mare valoare anuală de până acum.
- Guvernul a scos din fondul de rezervă, într-o singură ședință din ianuarie, și a dat primăriilor din țară exact un miliard de lei „pentru echilibrarea bugetelor locale pe anul 2024”.
- Pensiile speciale au costat bugetul de stat, în 2023, aproximativ 12 miliarde de lei. De trei ori valoarea celor patru tururi de alegeri.
- Câteva miliarde de lei pe an ne costă sinecurile la Autoritatea de Supraveghere Financiară, la toate ministerele, sutele de agenții guvernamentale și companii de stat.
- 10 miliarde de lei datorii la stat au doar 6 companii ale statului pe care nu le deranjează nimeni. ….” Integral: https://www.presshub.ro
“La Catedrala Neamului a fost finalizată icoana de 150 de metri cu Benjamin Franklin …. ”Sunt cunoscute atâtea și atâtea minuni săvârșite de sfinția sa Benjamin Franklin. Preoți scoși din mizerie de el, și puși în Mercedesuri ultra scumpe. Călugări ajunși în posturi înalte pentru că s-au închinat la el. Mitropoliți cu valize întregi. Și e firesc ca noi să preamărim pe cel care ne ocupă mințile constant. Trebuie să ne închinăm în fața lui cu smerenie și să-l proslăvim, pentru că doar el ne ajută. Ați văzut că orice alte forme de credință duc la sărăcie”, a declarat Patriarhul Daniel, emoționat în fața uriașei icoane. Catedrala nu va fi terminată până când în incintă nu va fi adusă racla cu degetul lui Benkamin Franklin, mai precis degetul cu care număra dolari, acestea fiind cele mai puternice moaște pe care le are Biserica Ortodoxă. ….” Integral: https://www.timesnewroman.ro
Instructiuni comentarii:
Pentru a comenta sub identitatea de pe blogul anterior TheophylePoliteia autentificati-va mai intai, apasand pe iconul corespunzator din formular. [ Ex. pentru autentificare Wordpress apasati iconul ]
Cum s-a prezis…
A umflat-o fucking terrorist la loc si i-a dat drumul dezlanata si scarboasa peste tot…
https://www.g4media.ro/video-sosoaca-infruntata-de-un-revolutionar-la-braila-pe-bunicii-nostri-i-au-omorat-rusii-si-vii-tu-sa-aduci-iar-rusii-sosoaca-rusia-a-castigat-razboiul-cu-ucraina.html
“Cățelul cu Două Cozi: Partidul umoristic care ar putea prelua ștafeta opoziției din Ungaria…”
https://romania.europalibera.org/a/catelul-cu-doua-cozi-ungaria/32814242.html
“INVESTIGAȚIE. Cum a justificat în instanță patronul City Insurance că a încasat aproape 20 de milioane de euro dobândă la un credit fals. Judecătorii au decis returnarea banilor Proprietarul City Insurance, companie de asigurări intrată în faliment, trebuie să achite către societate 17,3 milioane de euro, plătite cu titlu de dobândă la un credit care nu a existat niciodată, au decis judecătorii Tribunalului București, în primă instanță…..”
https://www.libertatea.ro/stiri/investigatie-city-insurance-faliment-polite-rca-4797390