Revista Presei – 11 aprilie.„FOTO Cuponul unui pensionar cu 33.000 lei pensie specială. În aprilie mai ia 10% în plus. De ce? ….”
11/04/2025 | Autor desy.demeter Categorii: Stiri / Revista Presei |
Buna dimineata intr-o zi de vineri, 11 aprilie! Meteorologii au prelungit informarea de vreme rea până sâmbătă dimineață și au emis noi avertizări de tip cod galben și portocaliu. Temporar vor fi precipitații, la munte vor predomina ninsorile, în nord, centru și est vor fi precipitații mixte, iar în rest mai ales ploi. Se va depune strat de zăpadă la munte și local în Maramureș, estul Transilvaniei și în nordul Moldovei. Temperaturile minime vor fi cuprinse în general între -8 și 0 gr și pe alocuri se va produce brumă și îngheț la sol. În Maramureș, Transilvania și Moldova, iar spre seară local și în estul Munteniei și în Dobrogea vor predomina ninsorile care temporar vor fi viscolite. Bucuresti: 11/4 gr.C.
“Iulian Anghel, ZF: Care sunt ţările cu care România are cele mai mari 10 deficite comerciale? China, Germania şi Polonia sunt pe primul loc ♦ În urmă cu doi ani, în faţa staţiei de metrou de la Obor, precupeţii de ocazie vindeau şlapi – acei papuci pe care-i porţi la plaja – cu un leu perechea. Papuci aduşi din China ♦ Orice om normal la cap cred că s-a întrebat: cum poate costa o pereche de papuci un leu, oricât de proşti ar fi ei? ♦ Acum, tot în jurul pieţei de care spuneam, poţi să-ţi cumperi patru perechi de şosete cu 10 lei – nimeni nu ştie dacă sunt din China sau din Vietnam. Adică doi lei perechea de şosete groase ♦ Iar, la mallul de lângă piaţă, o pereche de şosete groase, produse în România costă, pe puţin, 15 lei. Acesta este, pe scurt, în variantă locală, a războiului universal al preţurilor declanşat de Statele Unite. ….. România este pe excedent cu SUA – un miliard de euro, anual (vânzări de 3 miliarde de euro şi importuri de două miliarde de euro). Dar taxele impuse de SUA Uniunii Europene vor lovi întreaga Europă, deci şi România. Pentru că România exportă componente, mai ales de maşini, în Germania, de pildă, iar Germania exportă produsul finit în SUA. Taxa de 20% impusă de SUA UE îşi va afecta pe toţi, de la mic la mare. …..” Integral: https://www.zf.ro/
“România este la mijlocul clasamentului UE după puterea de cumpărare a salariului minim pe economie. România se clasează pe locul 10 în UE după puterea de cumpărare, peste ţări ca Ungaria şi Grecia, dar încă în urma Poloniei sau Sloveniei. Indicatorul arată cât valorează cu adevărat salariul minim în funcţie de preţurile locale ….. În luna ianuarie a acestui an, salariul minim pe economie din România avea o valoare de 1.340 de PPS (indice privind puterea de cumpărare, în fapt, o monedă virtuală care aliniază preţurile în funcţie de mai mulţi parametri, primul fiind inflaţia), ceea ce poziţiona ţara pe locul 10 în clasamentul ţărilor membre ale Uniunii Europene care au un salariu minim naţional, după cum arată datele de la Eurostat, oficiul european de statistică. ….” Integral: https://www.zf.ro/
“FOTO Cuponul unui pensionar cu 33.000 lei pensie specială. În aprilie mai ia 10% în plus. De ce? ….. În România, o pensie specială este de aproape 10 ori mai mare decât o pensie contributivă medie! Pensia specială medie este de 25.000 de lei și este luată de 5.800 de pensionari speciali, foști judecători și procurori. Pensia contributivă medie este de 2.730 de lei. Peste 1.100.000 de pensionari iau pensia minimă sau indemnizația socială în valoare de doar 1.281 de lei. …..Pensii speciale iau 5.800 de pensionari, judecători sau procurori. O tăiere a pensiilor de 3.000 – 6.000 de lei ar putea părea una mare, dar nu e tocmai așa. Mai jos aveți un cupon de pensie specială de peste 33.700 de lei. ….. Mai exact, pensionarul special are o pensie de 33.785 de lei. După impozit rămâne cu 30.606 lei. Dacă proiectul guvernului va intra în vigoare, pensia de mai sus va scădea cu 4.590 de lei. După tăierile guvernului, pensionarul special de mai sus va ajunge la o pensie de 26.016 lei. Este o pensie de 9 ori mai mare decât pensia medie din România, chiar și după tăierile anunțate de guvern. …. CCR a decis că nu este constituțional să impoziteze progresiv pensiile în România deoarece se încalcă tocmai legea pensiilor. Astfel, CCR a decis să elimine pragurile de impozitare a pensiilor speciale de 15% și 30% și să le coboare pe toate la un impozit de 10%. ….. Astfel, pensiile vor crește. Mai mult, magistrații pensionari urmează să își recupeze diferențele de pensie din perioada în care au fost impozitați cu 20%. E vorba de zeci, poate chiar sute de mii de lei. ATENȚIE Proiectul care taie pensiile speciale trebuie să treacă de CCR unde 8 judecători iau pensii speciale. NU e prima oară când guvernul face un proiect de tăiere a pensiilor speciale care nu trece de CCR. …..” Integral: https://newsweek.ro/
“Zece moduri în care îți protejezi bugetul și eviți risipa alimentară 59 de milioane de tone de alimente se risipesc anual în Uniunea Europeană, adică aproximativ 132 de kg de alimente pe cap de locuitor sau 360 de grame de alimente zilnic pe cap de locuitor. Aceste date fac parte din ultimul raport întocmit pe baza datelor Eurostat din anul 2022. Deși a adoptat o politică de prevenire a risipei alimentare, Comisia Europeană se confruntă cu o tendință de creștere a deșeurilor alimentare, de la 127 kg per cap de locuitor în 2020 la 132 kg în 2022. Interesant este că această creștere de 5 kg a fost distribuită uniform pe toate categoriile de pe lanțul alimentar: producție(1 kg), retail(1 kg), procesare(1 kg), restaurante și servicii(1 kg) si gospodării(1 kg). Cu obiceiuri de consum în urbanul mic și în rural apropiate de cele ale bulgarilor și conform ultimelor estimări realizate de companiile de salubritate locale pe baza deșeurilor municipale transportate, risipa alimentară la români este sub media europeană, undeva în jurul valorii de 90 -92 de kilograme pe cap de locuitor. Spun asta pentru că România este singurul stat din Uniune care nu raportează date privind risipa alimentară sau nu a raportat până în 2023. (dovada aici). …. Dacă locuitorii din urbanul mic și cei din rural sunt mai cumpătați în ceea ce privește cumpărăturile de impuls și alimentele perisabile achiziționate în exces, pentru locuitorii din urbanul mare obiceiurile de consum sunt mai apropiate de cele ale ungurilor și ale polonezilor, unde risipa alimentară depășește cu puțin 100 kg pe an pe cap de locuitor. Din această cantitate, aproximativ 60% reprezintă risipa alimentară din gospodării, adică 1,15 kilograme de alimente pleacă săptămânal, de la fiecare membru al familiei, către groapa de gunoi. Astfel, risipa alimentară devine nu doar o problemă de mediu, prin amprenta de carbon de pe lanțul de producție și distribuție, dar și o problemă de etică, deoarece aproximativ 9,6% dintre europeni își pot permite o masă de calitate doar o dată la fiecare două zile. ….” Integral: https://republica.ro/
“Apartamentele s-au scumpit cu zeci de mii de euro într-un singur an Prețurile medii ale apartamentelor de vânzare vechi și noi s-au scumpit cu 12% într-un singur an, ajungând în unele orașe să fie cu peste 30.000 de euro mai mari decât în 2024. ….Astfel, apartamentele cu trei camere, mult mai scumpe decât anul trecut: +32.700 euro în Cluj Napoca, +22.875 euro în Sibiu și +12.300 euro în București. ….. În București, în martie 2025, prețul mediu cumulat pentru apartamentele noi și vechi a fost de 1.963 euro pe metru pătrat, în creștere cu 9% față de martie 2024, potrivit statisticilor realizate de Storia. Apartamentele vechi au fost, în medie, cu 21% mai scumpe față de martie 2024, având un preț mediu de 2.140 euro/mp, în timp ce apartamentele noi au crescut cu doar 1%, ajungând la un preț de 1.835 euro/mp. În luna martie, prețul mediu al unei garsoniere (40 mp) a fost de 78.520 euro, al unui apartament de două camere (55 mp) de 107.965 euro, iar un apartament de trei camere, cu o suprafață medie de 75 mp, a ajuns la un preț de 147.225 euro. Comparativ cu luna martie a anului trecut, bucureștenii au plătit, în medie, cu 6.560 de euro mai mult pentru o garsonieră, cu 9.020 mai mult pentru un apartament cu două camere și cu 12.300 de euro mai mult pentru un apartament cu trei camere. …..” Integral: https://adevarul.ro/
“Este democrația în România o fațadă Potemkin? Au fost plantate slăbiciuni în sistem. Cum le vedem și ce pot să facă românii? Există soluții și acestea încep din privat – Interviu video Cea mai mare oportunitate e ca România să întărească rețeaua cu ceilalți europeni. Se va forma o nouă structură de securitate: întrebarea este dacă va fi România parte din ea. A insulta alți europeni și a-i critica și a încerca să crezi că asta te va ajuta cu Trump nu este o strategie bună. ….. Câteva idei din interviu:
- Cel mai mare dușman al democrației liberale sunt cetățenii indiferenți. Pentru că doar atunci când cetățenii sunt indiferenți cu privire la faptul că au o democrație sau trăiesc într-un sistem autoritar este posibil să se răstoarne structurile democratice existente.
- Democrația de obicei nu cade ca un soldat pe câmpul de luptă, așa cum ai spus, nu este o singură lovitură care omoară democrația. De obicei, este un proces mai lung, cu multiple atacuri care vizează punctele slabe dintr-o structură.
- Primele atacuri sunt întotdeauna împotriva pluralismului, transparenței și responsabilității actorilor din sistem și acestea sunt primele care sunt slăbite și care sunt golite de conținut și uneori rămân așa.
- Există o corodare a structurilor democratice din România. Avem o corodare foarte adâncă în fundamentul statului. (…) Au fost oameni care au introdus slăbiciuni sistematice în instituții și, de asemenea, în cadrul legal din România.
- Nu este întâmplător. Au fost puse acolo din oficiu pentru a avea ceva de rupt la momentul potrivit și, de asemenea, ceva de care ar putea fi interesate unele puteri externe.
- Cetățenii să spună: nu, nu suntem aici să vă alegem, voi sunteți acolo să serviți interesele noastre. (…) Acest sentiment de reprezentare între politica de partid și cetățeni, în opinia mea, este ceva ce trebuie să fie reparat.
- Acest tip de contract nescris între cetățeni și politică, aceasta este ceea ce mi-aș dori să văd schimbat. Și aceasta ar trebui să creeze, de asemenea, o schimbare de mentalitate în partide.
- Cunosc mulți alegători români care mi-au spus că factorul lor principal de decizie la alegerile prezidențiale (din noiembrie – n.r.) a fost să nu joace jocul pe care se presupunea că trebuie să-l joace. Și nu le păsa de rezultat. Nu voiau să fie ca vitele, care sunt împinse într-o anumită direcție. …..” Integral: https://spotmedia.ro/
“Ungaria și Serbia, alianța militară care pune pe jar Balcanii. Albania s-a aliat cu Kosovo și Croația În urmă cu două săptămâni, Croația, Kosovo și Alba au anunțat că vor forma o alianță militară. Serbia și Ungaria au răspuns imediat și au anunțat, de asemenea, o alianță. ….Conform sursei citate, toată presa de stat a lăudat acest acord militar semnat la Belgrad între miniștrii apărării din Ungaria și Serbia, Kristof Szalay-Bobrovniczky, respectiv Bratislav Gasic. Acestei alianțe se va alătura și partea sârbă din Bosnia și Herțegovina, condusă de Milorad Dodik. Acest val de mutări strategice a fost provocat de alianța statului Kosovo, nerecunoscut de Belgrad, cu Croația și Albania, alți dușmani tradiționali ai sârbilor. ”Deosebit de îngrijiorător că această alianță militară s-a constituit fără consultări prealabile cu autoritățile de la Belgrad”, a criticat ministerul sârb de Externe această nouă alianță dintre croați, kosovari și albanezi. …. Pe scurt, va fi consolidată cooperarea între industriile de armament din aceste țări, precum și pregătirea soldaților și cadrelor militare superioare. Desigur, vor avea loc și exerciții militare comune. Premierul croat Andrej Plenkovic a dat asigurări că alianța ”nu are niciun fel de caracter agresiv”. …..” Integral: https://www.fanatik.ro/
“Vladimir Putin vrea să transforme Balcanii de Vest în următorul său „teren de joacă”, avertizează Marea Britanie Clopotele de alarmă sună în Belgrad, Kosovo și Sarajevo. În timp ce atenția Europei a fost concentrată asupra Ucrainei, tensiunile din Balcanii de Vest au mocnit, iar liderii din regiune – precum și din Marea Britanie – se tem că președintele rus Vladimir Putin va profita de acest moment pentru a exploata în continuare liniile de falie din fosta Iugoslavie, scrie Politico. ….. „În acest moment, cu război în Europa și văzând interferența Rusiei și în regiune, ai fi un prost dacă ți-ai lua ochii de la Balcanii de Vest, unde există încă probleme moștenite care nu au fost încă depășite”, a declarat ministrul britanic de externe David Lammy pentru POLITICO în timpul unei vizite în regiune săptămâna trecută. „Interesele lui Putin aici sunt de a menține regiunea destabilizată. Este în interesul său să țină la limită țările care alcătuiesc Balcanii de Vest, să aibă o populație destabilizată și să poarte un război cibernetic și hibrid.” Toate cele șase state din Balcanii de Vest încearcă să devină state membre ale UE, un proces îndelungat în care geopolitica poate fi la fel de importantă ca îndeplinirea sarcinilor de aliniere la blocul european. Acestea se confruntă cu provocări semnificative, atât pe plan intern, cât și cu vecinii lor. Bosnia și Herțegovina, de exemplu, a fost împinsă în criză în timp ce Milorad Dodik, membrul sârb al președinției tripartite a țării, evită arestarea pentru politicile sale separatiste. Între timp, Serbia acuză Kosovo de reprimarea minorității sale sârbe, în timp ce Kosovo acuză Serbia de violențele de pe teritoriul său. ….. „În acest moment trebuie să avanseze sau vor continua să fie terenul de joacă al Rusiei”, a declarat un oficial britanic, căruia i s-a acordat anonimatul pentru a discuta chestiuni pe care nu era autorizat să le comenteze public. Există acum „o fereastră destul de mică” în care statele balcanice trebuie să „nu mai stea la gard” înainte ca Bruxelles-ul să fie în schimb consumat de aderarea Ucrainei, au spus aceștia. ….” Integral: https://www.g4media.ro/
“”Europenii categoric știu să se distreze”. Lista UE de produse taxate lovește țintit electoratul Trump ….. Potrivit unui document intern consultat de Politico, Comisia Europeană analizează impunerea unor tarife de până la 25% pe o gamă largă de produse importate din SUA, în valoare de aproximativ 22,1 miliarde de euro, pe baza importurilor UE din 2024. Lista include produse agricole și industriale de bază, precum soia, carne, tutun, fier, oțel și aluminiu, țintind sectoarele americane cele mai dependente de exporturile transatlantice. Însă, pe măsură ce analiza se adâncește, devine evident că oficialii UE au adăugat o doză de creativitate, pentru a lovi în baza electorală a lui Trump. ….. Una dintre principalele ținte ale UE este soia, produsul cel mai valoros de pe listă, cu o semnificație economică și simbolică majoră pentru regiunile republicane din SUA. Statele Unite sunt al doilea mare producător și exportator de soia din lume, iar tarifele UE vor lovi un sector deja afectat de măsurile de retaliere ale Chinei și de competiția globală în creștere. De asemenea, UE vizează carnea de vacă din Kansas și Nebraska, carnea de pasăre din Louisiana, piesele auto din Michigan, țigările din Florida și produse din lemn din Carolina de Nord, Georgia și Alabama. Comisia Europeană a renunțat la bourbon după o campanie de lobby de succes din partea Franței, Italiei și Irlandei, dar a inclus în lista finală produse mai de nișă care să provoace un impact puternic asupra exportatorilor din statele republicane. Ne referim la înghețata din Arizona, batiste din Carolina de Sud, pături electrice din Alabama, cravate și papioane din Florida (cu excepția celor din mătase, care provin din California, un stat democrat), și mașini de spălat din Wisconsin. De asemenea, pastele din Florida și Carolina de Sud vor fi supuse unor tarife, deși Italia ar putea fi bucuroasă să umple golul lăsat pe piață. În final, lenjeria de noapte pentru femei din Ohio și Kentucky și lenjeria pentru bărbați, în general, vor fi vizate de noile tarife. …..” Integral: https://spotmedia.ro/
“Jamie Dimon: Recesiunea este ”un rezultat probabil” din cauza turbulenţelor create de tarifele impuse de Trump ..… ”Cred că [o recesiune] este un rezultat probabil. Când vezi o scădere de 2.000 de puncte a indicelui Dow Jones, lucrurile tind să se autoalimenteze”, a spus Dimon în cadrul emisiunii ”Mornings With Maria” de pe Fox Business. ”Simţi că pierzi bani în contul de pensie, în fondul 401(k), şi trebuie să reduci cheltuielile.” Temerile privind o recesiune au crescut pe Wall Street, în timp ce tarifele impuse de administraţia Trump sporesc incertitudinea legată de amploarea pe care o poate lua conflictul comercial. China a anunţat miercuri că va aplica un tarif de 84% asupra tuturor produselor americane, în creştere cu 50 de puncte procentuale faţă de nivelul anterior, ca reacţie la noile taxe impuse de SUA. Economiştii JPMorgan prevăd o contracţie de 0,3% a PIB-ului SUA în acest an, ceea ce ar însemna o recesiune moderată, dar notabilă, după un an anterior cu creştere solidă. ”Pieţele nu au întotdeauna dreptate, dar uneori au. Iar acum cred că au dreptate, pentru căiau în calcul incertitudinea – atât la nivel macro, cât şi la nivel micro, în cadrul companiilor, şi impactul asupra încrederii consumatorilor. E greu de estimat,” a afirmat Dimon. În trecut, Dimon a susţinut tarifele comerciale. Într-un interviu acordat în ianuarie la Forumul Economic Mondial de la Davos, el declara că ”oamenii ar trebui să treacă peste” şi că puţină inflaţie merită pentru a proteja securitatea naţională. Acum, însă, el îndeamnă administraţia americană să caute compromisuri cu partenerii comerciali şi avertizează că reacţia pieţelor s-ar putea agrava dacă nu se încheie acorduri comerciale. ”Luaţi o pauză, respiraţi adânc şi negociaţi acorduri comerciale. Este cel mai bun lucru pe care îl pot face. Privesc lucrurile calm, dar cred că situaţia se poate înrăutăţi dacă nu facem progrese,” a spus Dimon. …..” Integral: https://www.news.ro/
“Crin neagă că programul său „Apă, hrană, somn” e copiat de la Călin Georgescu …. „Totuși”, a continuat Antonescu, „trebuie să recunosc că somnul este cea mai bună metodă prin care se poate obține energie – la mine, de exemplu, somnul are puterea unei hidrocentrale – dar asta nu înseamnă c-am furat programul «Apă, hrană, energie» al lui Georgescu. La el energie înseamnă altceva, înotat în lacuri reci și mirosit plante, nu înseamnă somn, ca în cazul meu.” În plus, Crin Antonescu se laudă că el a practicat programul „Apă, hrană, somn” încă din perioada facultății, deci e imposibil să-l fi copiat de la Georgescu. „Apă, hrană de la cantină și mult somn în timpul cursurilor, așa au arătat anii mei de facultate. Și cumva similari au fost și anii mei în politică: apă, hrană de la cantina Parlamentului și mult somn în timpul sesiunilor parlamentare”, a explicat candidatul PSD-PNL. …..” Integral: https://www.timesnewroman.ro/
Instructiuni comentarii:
Pentru a comenta sub identitatea de pe blogul anterior TheophylePoliteia autentificati-va mai intai, apasand pe iconul corespunzator din formular. [ Ex. pentru autentificare Wordpress apasati iconul

Gibon dement self-mujist-mujahedin:
https://www.timesnewroman.ro/politic/ponta-si-a-inundat-cinci-vecini-ca-sa-l-scape-pe-vecinul-de-deasupra-de-inundatie/
Bingo!
https://ziare.com/catalin-predoiu/victor-ponta-inundatii-2014-cetatenie-serbia-1934768
A primit cetatenia fiind o scula a orcilor de la moskwa, ca si ghita. Sa aibe unde sa se adaposteasca dupa ce dau lovituri Romaniei de oricare fel.
“Hidroelectrica, precizări în urma declaraţiilor lui Ponta: În 18 – 26 mai 2014, exploatarea la Porţile de Fier I şi Porţile de Fier II a respectat convenţia româno-sârbă ratificată de Parlamentul României în anul 1999…..”
https://www.news.ro/economic/hidroelectrica-precizari-urma-declaratiilor-ponta-18-26-2014-exploatarea-portile-fier-i-portile-fier-ii-respectat-conventia-romano-sarba-ratificata-parlamentul-romaniei-anul-1999-1922403010302025041921999007
Nici spioni inteligenți nu se mai găsesc: Simion, Georgescu, Ponta… 😂🤔😭
S-a restrans aria de selectie din partide cu asa candidati! 🙂
“Cifrele șocante din spatele studiului despre Sănătatea românească: hemodializa (89%), radioterapia (80%) și investigațiile PET-CT (90%) sunt aproape în întregime privatizate…..”
https://hotnews.ro/cifrele-socante-din-spatele-studiului-despre-sanatatea-romaneasca-hemodializa-89-radioterapia-80-si-investigatiile-pet-ct-90-sunt-aproape-in-intregime-privatizate-1945480
“Un proces pierdut de George Simion confirmă acuzațiile de legături cu spionajul Kremlinului. Alegerile prezidențiale rămân sub aripa Rusiei?….”
https://spotmedia.ro/stiri/opinii-si-analize/un-proces-pierdut-de-george-simion-confirma-acuzatiile-de-legaturi-cu-spionajul-kremlinului-alegerile-prezidentiale-raman-sub-aripa-rusiei
Da, raman sub aripa Rusiei cu exceptiile Dan, Funeriu si Lasconi.
“Donald Trump spune pentru prima dată că vrea să retragă trupe din Europa. Condiția invocată
Președintele american Donald Trump a declarat că nu exclude retragerea trupelor americane care sunt staţionate în Europa, apreciind că totul depinde de cum vor decurge negocierile pe care le va avea cu Uniunea Europeană în ceea ce privește taxele vamale.
Este prima dată când liderul de la Casa Albă vorbește despre posibilitatea retragerii trupelor SUA din Europa……”
https://hotnews.ro/donald-trump-spune-pentru-prima-data-ca-vrea-sa-retraga-trupe-din-europa-conditia-invocata-1946092