Revista Presei – 1 Aprilie / Minţiţi în decembrie – păcăliţi tot anul!
01/04/2013 | Autor theophyle Categorii: Stiri / Revista Presei |
Bună dimineata intr-o zi de luni. Luni, vremea se va răci accentuat în regiunile intracarpatice, unde temperaturile maxime se vor situa între 4 şi 14 grade, dar în cele extracarpatice se va menţine vremea caldă, cu maxime termice între 14 şi 22 de grade, informează Administraţia Naţională de Meteorologie. Cerul va fi temporar noros şi, mai ales în cursul zilei, va ploua slab, local în vestul, centrul şi nordul ţării şi pe arii restrânse în rest. În zona înaltă a Carpaţilor Occidentali şi în nordul Carpaţilor Orientali precipitaţiile vor fi şi sub formă de lapoviţă şi ninsoare. Vântul va sufla în general moderat, cu intensificări izolate, mai ales la munte. Temperaturile minime se vor situa între -2 grade în depresiuni şi în nordul exterm al ţării, unde vor fi condiţii de brumă, şi 9 grade pe litoral. Noaptea în sud-estul şi sudul extrem al ţării, izolat, va fi ceaţă.
În Bucureşti, vremea se va menţine mai caldă decât în mod obişniut în această perioadă a anului. Cerul va fi variabil, iar vântul va sufla slab şi moderat. Temperatura maximă va fi de 20…21 de grade, iar cea minimă de 4…5 grade. Noaptea vor fi condiţii de ceaţă.
Curs valutar BNR valabil azi: 1 EURO = 4. 4154 RON; 1 USD = 3. 4455 RON; 1 EURO = 1. 2815 USD; Francul elvetian 3. 6275 RON. Gramul de aur 177.8920 RON.
Criza din Cipru pune presiune pe leu. Cursul s-a stabilizat la sfârşitul săptămânii trecute pe palierul de 4,41 lei/euro, unde a urcat în ultimele două săptămâni pe fondul crizei din Cipru. Euro a trecut pragul de 4,4 lei pe 18 martie, imediat după anunţul privind „taxa“ pe depozitele din băncile cipriote, o măsură care a speriat investitorii de pe pieţele emergente.
BNR a publicat vineri un curs oficial de 4,4154 lei/euro, uşor sub nivelul din ziua precedentă, aceasta fiind a zecea şedinţă consecutivă în care moneda europeană se menţine peste pragul de 4,4 lei. Leul a închis şedinţa interbancară de vineri aproape de nivelul de 4,41 unităţi/euro pe fondul unei sesiuni liniştite pentru toate monedele emergente din regiune.
Mişcarea cursului din ultimele săptămâni reprezintă o schimbare de direcţie la 180 de grade în condiţiile în care de la începutul anului leul se afla pe o tendinţă ascendentă, susţinut de cererea de titluri de stat din partea investitorilor străini. Cursul de schimb atinsese un minim al ultimului an de 4,32 lei/euro la jumătatea lunii ianuarie, iar ulterior se stabilizase în jurul valorii de 4,35 lei/euro. Ziarul Financiar
Antonescu: „Dacă Ponta o desemnează pe Kovesi, ce facem? Rupem USL? Poate e şi asta o variantă“. Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, duminică seară, că, în cazul în care premierul Victor Ponta o va desemna pe Codruţa Kovesi la şefia DNA, se pune întrebarea ce se întâmplă în continuare, adică dacă se rupe USL, el spunând că “poate e şi asta o variantă”, deşi are îndoieli. “În momentul în care doamna Mona Pivniceru a făcut personal opţiunea fermă pentru Curtea Constituţională, în acel moment, premierul a solicitat acest interimat (la Ministerul Justiţiei – n.r.) şi mie îmi pare că, atât cât suntem în continuare în alianţă, nu putem refuza premierului acest drept”, a mai spus Crin Antonescu. El a subliniat că, dacă premierul Victor Ponta, ca ministru interimar al Justiţiei, o propune pe Codruţa Kovesi pentru şefia DNA, “categoric acest lucru nu va fi susţinut de PNL, va fi în dezacord cu PNL”. “Mai departe, ce să facem, să rupem USL? Poate e şi asta o variantă”, a continuat liderul PNL, adăugând însă că are îndoieli în această privinţă. “Teama mea cea mai mare nu e nici măcar aceea că premierul Ponta o poate numi pe Kovesi, teama mea e că putem continua să o ducem aşa”, a mai spus Antonescu, susţinând că nu trebuie făcute compromisuri cu Traian Băsescu. Antonescu a precizat, într-o emisiune la Antena 3, că premierul Victor Ponta a dorit să asume interimatul în fruntea Ministerului Justiţiei, pentru soluţionarea problemei numirii procurorului general şi a procurorului şef al DNA, potrivit Mediafax. “În eventualitatea ca domnul Ponta să o desemneze pe doamna Kovesi în fruntea DNA, eu mă opun”, a mai declarat preşedintele PNL. Integral in Adevarul.
Comerţul cu arme, un alt mister din viaţa ministrului Sănătăţii. Sponsorizarea cu mobilă nu este singura necunoscută din cariera lui Eugen Nicolăescu. Experiența de peste zece ani în industria secretă de armament este un alt capitol declarat închis de actualul ministrul Sănătății. Luat la întrebări de jurnaliști în legătură cu sponsorizarea cu mobilier, Nicolăescu a făcut o criză de nervi și a oferit explicații evazive. În timp ce ministrul Eugen Nicolăescu primeşte cadouri „personale” de la clinici particulare, sistemul sanitar se duce în jos. De mâine, oricine se va interna va trebui să scoată din buzunar o coplată de până la 10 lei, şi asta pe lângă plicul cu şpagă şi fără a beneficia de condiţii mai bune. Nici managerii de spitale nu scapă. În loc să le finanţeze pe măsură, şeful de la Sănătate îi anunţă pe directori că dacă acumulează datorii timp de trei luni consecutiv, îşi fac bagajele. Vremuri grele vin şi pentru angajaţii din direcţiile de sănătate publică şi casele judeţene de asigurări, care vor fi restructurate. În tot acest timp, ministrul se răţoieşte cu presa, trimite drepturi la replică ironice şi refuză să răspundă la întrebările legitime ale opiniei publice privind sponsorizarea ciudată pe care a primit-o. Nu e singurul lucru pe care actualul ministru al Sănătăţii îl ascunde. Sunt multe alte lucruri dubioase în biografia sa, pentru care şi astăzi refuză să dea explicaţii. Integral in EVZ
Lista Scumpirilor de 1 aprilie. Pentru ce vor scoate românii mai mulţi bani din buzunar. Românii vor fi nevoiţi să scoată mai mulţi bani din buzunare începând din 1 aprilie. Luni se scumpesc ţigările, ca urmare a devansării cu trei luni a calendarului de majorare a accizelor pentru ţigarete, preţul mediu al unui pachet urmând să depăşească 12 lei. Şi berea va fi mai scumpă, pentru că acciza la bere va creşte cu 10%, conform unei modificări de la începutul anului a Codului Fiscal. Tot de la 1 aprilie, şi românii care solicită eliberarea a două tipuri de paşapoarte – cel simplu temporar şi paşaportul electronic simplu cu valabilitatea de cinci ani – vor achita sume mai mari de la aceeaşi dată. Luni intră în vigoare şi sistemul de coplată la externare, ceea ce înseamnă că pacienţii vor plăti, la ieşirea din spital, indiferent de durata spitalizării, o sumă cuprinsă între cinci şi 10 lei. În plus, de la 1 aprilie vor intra în vigoare şi noile taxe la trecerea podurilor Giurgeni-Vadul Oii şi Feteşti-Cernavodă. Coplata la externare este prevăzută în Contractul cadru privind acordarea asistenţei medicale în perioada 2013-2014, valoarea acesteia urmând să fie stabilită de către fiecare spital în parte, dar nu la mai puţin de cinci lei şi nu mai mult de 10. Altfel spus, pacienţii vor plăti la externare, indiferent de durata spitalizării, între cinci şi 10 lei. În Bucureşti, unele spitale au stabilit coplata la 10 lei, printre acestea fiind Spitalul Floreasca, Institutul Clinic Fundeni, Spitalul Universitar de Urgenţă şi Spitalul “Sf. Maria”. Integral in Gandul
Cum scapi de plata amenzii pentru lipsa rovinietei. Mai mult de jumatate din deciziile luate de instantele din Romania in 2012 in cazul contestatiilor depuse impotriva unor amenzi pentru neplata rovinietei au fost favorabile soferilor. Procentul ar fi fost mult mai mare daca judecatorii ar aplica unitar legislatia in domeniu. RL va arata care sunt cele doua mari puncte slabe ale acestor sanctiuni. Informatiile oficiale ale Companiei Nationale de Drumuri si Autostrazi din Romania (CNADNR) arata ca, anul trecut, aceasta a aplicat 451.693 de amenzi, in valoare totala de 230 milioane lei. Dintre acestea, 60.000 au fost contestate in instante. Pana acum, s-au pronuntat 10.223 de sentinte prin care s-au anulat 4.161 amenzi contraventionale, iar alte 1.254 au fost transformate in avertismente. “Exista un numar de inca aproximativ 15.000 de sentinte care, din cauza lipsei de personal si a supraaglomerarii, nu au putut fi inregistrate in sistem”, spune CNADNR. Pentru a arăta cum se poate scăpa de plata unei amenzi contravenţionale pentru rovinietă exemplificăm cu următorul caz. În luna iunie 2012, Gabriel Bejan a contestat la Judecătoria Găeşti procesul-verbal de contravenţie emis pe 11 ianuarie în acelaşi an de CNADNR pentru neplata rovinietei. Instanţa de judecată i-a dat dreptate printr-o decizie adoptată pe 4 decembrie 2012. Argumentele instanţei dezvăluie marile erori ale sistemului de amendare a şoferilor pentru neplata taxei de drum. Integral la Romania Libera.
Regionalizarea Romaniei: O abordare demografica. Înlocuirea județelor cu regiuni este o necesitate imperioasă, pentru a crea un alt decupaj administrativ-teritorial al dezvoltării economice și sociale a României în deceniile viitoare. Actuala divizare administrativ-teritorial în 42 de unități a constituit și constituie o frână majoră în dezvoltarea țării. În plus, politicile de dezvoltare teritorială ale Comisiei Europene sunt concepute pentru regiuni cu potențial natural, economic și uman diferit de cel atât de fărâmițat al județelor. Finalitatea regionalizării este crearea unui alt cadru al dezvoltării economice și sociale a țării iar obiectivul major al acestei dezvoltări nu poate fi decât asigurarea unui standard de viață mai ridicat pentru populația regiunilor și, la nivel agregat, pentru populației țării. Criteriul demografic apare astfel ca unul dintre criteriile majore ale regionalizării și reprezintă obiectivul acestui articol. Regiunile luate în considerare sunt cele opt regiuni de dezvoltare existente. Harta de mai jos conține și județele care intră în compunerea regiunilor. Datele din tabelul 1 ne oferă o privire generală asupra stării demografice a celor opt regiuni, prin intermediul a trei indicatori demografici majori. Integral la Cursdeguvernare
PSD l-a lăsat pe Vosganian cu coada şoricelului. La propunerea Guvernului, Parlamentul a modificat Ordonanța de Urgență privind reorganizarea Executivului astfel încât toate companiile energetice trec din coordonarea liberalului în subordinea pesedistului Niță. Varujan Vosganian, un ministru cu un portofoliu din ce în ce mai mic. Atribuţiile ministrului delegat pentru Energie, Constantin Niţă (PSD), erau destul de neclare la momentul apariţiei guvernului Ponta II. El avea doar sarcina de a „coordona” activităţile din acest domeniu dar, de jure, companiile energetice erau controlate de ministrul Economiei, Varujan Vosganian. Parlamentul a modificat însă Ordonanţa de Urgenţă 96/2012 privind organizarea guvernului, astfel că toate companiile energetice din cadrul Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI) „se reorganizează ca direcţie în subordinea directă a ministrului delegat pentru energie”. Plafarul rămâne liberal Dacă modificările aduse de Parlament la Ordonanţa de Urgenţă 96/2012 vor fi promulgate de către Traian Băsescu, la OPSPI, subordonat liberalului Vosganian, mai rămân doar câteva companii, printre care Plafar, Romarm sau Carfil. Tot la el se află societăţi aflate într-o situaţie dificilă precum Oltchim sau Avioane Craiova. În schimb, pesedistul Constantin Niţă preia conducerea a 94 de companii din domeniul petrolier, al gazelor, electricităţii şi resurselor minerale, printre care: Romgaz, Transgaz, Termoelectrica, complexele energetice Oltenia şi Hunedoara, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Compania Naţională a Huilei, Oil Terminal sau OMV Petrom (unde statul este acţionar minoritar). Integral in EVZ.
Va urez o zi buna!
Instructiuni comentarii:
Pentru a comenta sub identitatea de pe blogul anterior TheophylePoliteia autentificati-va mai intai, apasand pe iconul corespunzator din formular. [ Ex. pentru autentificare Wordpress apasati iconul ]
Bună dimineața cetățeni!
Mai întâi un off-topic, dacă permiteți…
Într-o postare din 26 martie de la ora 10:13 mă refeream la evaluarea compatibilității noastre, a membrilor comunității virtuale Politeea. Scriam că pur și simplu voi redacta o listă cu aspirațiile mele de cetățean trăitor în România, ce aș vrea eu să se întâmple în jurul meu ca țara asta să funcționeze. Trick-ul ar fi că nu vreau să mă refer numai la obiectivele generale ale viitorului mai mult sau mai puțin îndepărtat, ci și la situații punctuale din prezent.
Da, nu-mi scapă semnificația zilei de azi, 1 aprilie…
Da, vă dau de la început dreptate: e lista de tip wishful thinking.. Dar asta aș vrea eu să se întâmple în jurul meu ca țara asta să funcționeze.
– Constituția să fie modificată în sensul propus de Președintele Băsescu
– Guvernul Ponta să-și termine abrupt mandatul, iar tensiunile adunate în țară să ducă la formarea unei coaliții de tehnocrați până la noi alegeri generale care vor fi declanșate anticipat până la sfârșitul lui 2014
– Președintele Băsescu să-și ducă la bun sfârșit al doilea mandat
– Adrian Năstase să intre din nou la închisoare din cauza modificărilor aduse Codului penal în sensul că în perioada de încercare după eliberarea sa din închisoare să se constate în mod irevocabil că a comis o nouă infracțiune în celalat(e) dosar(e) în care e judecat
– Reintrarea lui Adrian Năstase în închisoare să fie semnalul pentru condamnarea la pedepse definitive cu închisoarea pentru Dan Voiculescu, Fenechiu, Mazăre, Vlasov și lista continuă… Totodată instanțele să treacă în mod hotărât la confiscarea integrală a averii celor condamnați pentru corupție
– Un nou Consiliu al Audiovizualului să decidă în numele accesului liber și nepervertit la informație retragerea licențelor posturilor de televiziune sau de radio ale Grupului Intact precum și analizarea situației posturilor naționale de radio și televiziune propunând măsuri pentru reformarea lor
– Consiliul Suprem al Magistraturii să propună spre adoptare reforme în sensul alegerii de către cetățeni, pe bază de dosar profesional nepătat, a magistraților; din Consiliul Suprem al Magistraturii să fie excluși imediat membri a căror conduită a dus la blocaje în activitatea instanțelor sau parchetului, iar corolarul condamnării acelor magistrați care au fost condamnați definitiv pentru corupție să fie stabilirea (în oglindă față de situația favorizantă anterioară) pensiei la nivelul social minim
– Procesul unificării dreptei să se facă sub semnul Forței Civice (debarasată însă de Pavelescu!) și cu participarea Mișcării Populare și a unor ex-membri din PDL –aripa reformistă
– Guvernul provizoriu să dea semnalul normalității în viața economică a României prin adoptarea legilor care să permită refacerea segmentului capitalist autohton, restituirea în natură a proprietăților imobiliare confiscate de regimul communist sau neo-comunist (Iliescu), exploatarea inteligentă a resurselor naturale ale țării ș.a.m.d., iar această politică să fie urmată și dezvoltată de orice coaliție care ar veni la guvernare în urma noilor alegeri generale
– Cei din think-tank-ul „Politeia” să rămână de veghe și să semnaleze orice eventuale derapaje ale celor pe care îi susțin
Buna Dimineat,
Multumesc pentru comentariu / lista / program. Revin mai tarziu dupa postarea stirilor Europene. Super!
🙂
o zi buna.
si nu va lasati pacaliti. 😀
buna sare,
in nici un caz!
Buna dimineata! 🙂
Ce mesaj politic consistent deschide luna aprilie pe Politeia 😆
Un prim raspuns, asadar. Cum vad eu situatiunea:
1. Problema Constitutiei va arunca in aer scena politica incepand cu 15 mai. Deocamdata in USl nu s-a negociat pe subiectele esentiale, si, mai mult decat atat, planul revozuirii se bazeaza aproape exlusiv pe ideea ca se va reusi modificarea cvorumului (modificandu-se legea refendumului) la mai putin de 50+1. Daca aceasta modificare nu trece (din motive de Venetia si de CCR), va fi jale (cu J mare) pentru USL.
2. Declansarea alegerilor anticipate la final de 2014 tine de factori care, deocamdata, sunt imprevizibili: relatiile din USL, problema revizuirii Constitutiei si castigatorul (sau favoritul) la prezidentiale.
3. Nastase e in mana ICCJ. Sa ne rugam sa fie strans de averea lui cea mai de pret. Voiculescu…. inca are spatiu de manevra.
4. CNA – nimic nu se va schimba.
5. CSM. E cu skepsis. Va fi una din pricipalele tinte la revizuirea Constitutiei. Depinde de CCR daca il va apara sau nu. Personal, opinez ca da, a mai facut-o (chiar excesiv) in Decizia 799/2011.
6. Unificarea dreptei. La cum se vad azi lucrurile, cea mai mare necunoscuta e Traian Basescu. Inca nu s-a hotarat ce vrea sa faca din MP: un ONG sau un partid. Nu ma refer la ce afirma el public, ci la ce doreste in mod real si inca nu afirma: sa aiba un partid pentru 2014 sau sa aiba o pepiniera de viitori politicieni de dreapta care sa se inscrie intr-un partid sau o alianta de dreapta. Forta Civica si PNTCD, prin alianta DA, au pornit pe un drum pe care sper ca vor sti sa evite capcanele politice. MRU anuntat ca in Forta Civica se pun bazele unui nou model de partid, in care se fac alegeri primare pentru functiile de conduicere, scopul fiind reprezentarea cat mai directa a cetatenilor (prin aceasta intelegandu-se introducerea votului universal al membrilor de partid pe o scara cat mai larga). Anuntul asta a trecut nebagat in seama de multi ierbivori rumegatori care isi zic de “dreapta” si care il critica pe MRU dintr-o frustrare personala si/sau pecuniara. Acestia vor realiza pana la urma ca au rumegat degeaba iarba si nu au produs nici o branza vandabila pe piata reala, ci cel mult in luminisuri in care aterizeaza zane calare pe inorogi cu doua fete.
salut 🙂
zana calare = MM ?
inorogul cu doua fete = MNeamtu ?
TB s-a hotarat ce vrea sa faca cu Miscarea Populara. Noi nu ne-am hotarit daca sa il credem sau sa nu credem ce spune. Daca seful fundatiei va fi cel care isi zice Marian Preda decan la autointitulata facultate de Sociologie deja parte din misterele lui Base se mai clarifica.
Salut TDS,
Eu personal nu voi sustine nici o alta formatiune politica in afara FC. Daca FC a hotarat sa se alature unei platforme de genul MP, eu voi zice pas si ma ocup de ale mele.
Salut Theophyle,
Cunosc pozitia ta. Eu aveam o intrebare pt Cetatean care vine cu cimilitura asta cu inorogul, a doua sau a 3 a oara. Ori ma stii, cind e vorba de enigme matematice sau logice incerc sa le deslusesc. daca le tot repeta enuntul fara sa vina si cu solutia 🙂
In cazul in care MP chiar se tine de cuvant si nu se transforma in partid politic nu vad de ce sa ne delimitam din start. Bineinteles multa prudenta…. dar nu se stie . Ai vazut cred articolul lui Andrei V. Drama ar fi daca prin absurd… prin absurd spun… FC s-ar reimprieteni cu Blaga, sau cu EU .
Draga TDS,
am sa-ti raspund eu in locul lui @ctiti. Cred ca stiu bine despre ce este vorba. Cand @citi vorbeste despre “ierbivori” si /sau “rumegatori”, de fapt vorbeste de niste grupuri pe unele relele sociale care nu fac altceva decat sa dea cu pietre, in special in MRU. Si eu ca omul am incercat sa rationalizez de ce sunt atat de critice aceste grupuri, parte din ele formate din fosti dizidenti din NR.
Nu mare mi-a fost mirarea sa vad ca un anumit domn de acolo, vocal nevoie mare, a fost de fapt informator al securitatii cu acte de la CNSAS. Deci draga TDS, la asta se referea (cred Cetatean!) Baietii astia se cred tare destepti – nu sunt! Sunt niste ierbivori infiltrati de carnasierii trecutului.
Salutare !
Daca da drumul la droguri (usoare) si la curve, succesul o sa fie total. 🙂
buna dimineata !
aici nu vorbim despre o tentativa de desproprietarire a micilor proprietari?
Ministrul delegat al Apelor şi Pădurilor, Lucia Varga a anunţat că micii proprietari care nu vor plăti paza pădurilor vor avea de achitat un impozit de “neadministrare”, iar, în cazul în care nu îl plătesc nici pe acesta, vor fi executaţi silit.
http://www.ziarulfaclia.ro/impozit-de-neadministrare-pentru-proprietarii-de-paduri/
Buna dimineata!
“Executare silita” …o sintagma pe care o vom auzi tot mai mult in conditiile in care raman astia fara bani.
Discutam aseara cu un prieten care imi explica ca impozitul pe cladiri – atata vreme cat eu am platit initial impozite pentru banii cu care am cumparat cladirea… este tot o forma de despropriere. Daca nu mai am la un moment dat cu ce plati impozitul pe casa… la extrem se ajunge tot la executare silita…. desi, repet, am platit impozit pe venit (sau profit, dupa caz) la momentul cand am facut banii cu care am luat casa.
Puteau sa puna amenzi pe care sa le execute. Era mai ok.
deci vorbim despre o lege facuta cu rea credinta – in sensul ca se urmareste re-nationalizarea acestor paduri.
Puterea vrea si mai multa putere. Avutul vrea si mai multa avere. Iar cand vorbim de lemn si paduri…. dar e valabil si pentru terenurile agricole si celelalte.
Tot din reflectiile la cafeaua de dimineata asta:
Da, poate fi considerata si cu rea credinta legea… si oricum ne-am invatat sa suspectam toate textele de lege de la noi in sensul asta si pe buna dreptate.
Dar asta e posibil pentru ca nu se poate aduna om cu om sa ceara ceva impreuna nici cand le ard talpile. E consecinta directa a lipsei de interes si de organizare in grupuri sau asociatii pe sectoare de activitate si care sa depisteze astfel de abuzuri si sa protesteze, sa le conteste, sa obtina neconstitutionalitatea lor, etc.
Pe planul urmator, cand deja contesti o masura…. Tot la castigul de cauza al puterii contribuie si lipsa obligativitatii urmarii jurisprudentei spre exemplu.
salut Moldo,
Traim intr-o tara in care mai totul este suspect si multe din legile promulgate sunt de fapt legi care serves interese mai mult sau mai putin oculte!
Pentru interesati – Europa: 1 Aprilie 2013 / Soluţiile pierzaniei
TDS, fiindca cimilitura cu zana si inorogul ramane in continuare… criptica, o voi deslusi…. partial.
Nu stiu de ce trebuie sa fie neaparat personaje reale (in varianta ta de interpretare). Daca ar fi neaparat reale asa cum le crezi tu, mintea mea ar fi refuzat sa proceseze o asemenea imagine grotesca, cu o zana reala calare (la propriu!) pe un inorogul real. Iti dai seama ca as fi avut creierul paralizat in fata unei asemenea grozavii politice.
In basme, zana calare pe inorog e o imagine care trebuie luata ca atare si interpretata fara a separa zana de inorog (animal ireal, simbol al unei lumi pure si al curatiei pamantenilor care vin in contact cu el – caci numai cei curati pot vedea si eventual atinge).
Sa ma exprim si eu ca fitislistul Lazaroiu, caruia nimic din predictiile sale sociologice nu i-a iesit pana acum : dupa cum Alba ca Zapada nu trebuia sa fie neaparat un partid (desi putea fi, la o adica), la fel zana calare pe inorog nu trebuie neaparat sa trimita la doua personaje reale, ci, la fel ca ACZ, la o “stare” sau la un “mesaj” politic din care se deduce ca numai un anumit proiect politic se ridica la inaltimea aspiratiilor unor ierbivori neintarcati politic care critica orice miscare a lui MRU.
Zana calare pe inorogul “cu doua fete” e deja o avertizare ca nu orice pare o zana (calare pe inorog, eventual) are semnificatia pe care suntem tentati sa i-o conferim in mod spontan.
Un anumit mesaj politic ce arata frumos poate sugera votantilor iminenta sosirii unei zane pe inorog care, cu o vraja, va curati politica romaneasca; insa cele doua fete ale inorogului (caci eu am vorbit despre inorogi “cu doua fete”) ar trebui sa ne arate ca intre aparenta si esenta mesajului exista o distanta ca de la Bucuresti la Bruxelles (sa zicem), ca de la Parlamentul Romaniei la Parlamentul European (sa zicem).
Despre ierbivorii rumegatori nu are rost sa vorbesc, deoarece branza pe care o produc e cumparata de diversi oameni politici care sunt tot atat de “dreapta” pe cat sunt eu de expert in hieroglife.
Cetatean,
Deja mi-a raspuns Theophyle la intrebarile puse tie. Explica-i lui mar ca asa cum zici metaforele raman metafore si nu devin chestii concrete care te fac sa cazi jos de pe scaun.
….
–Inteleg de la tine ca brinza produsa de noi e mai brinzoasa decit a celorlalti – ma bucur.
sa nu incurcam borcanashele de branza:
— Lazaroiu este un fitilist. in masura in care orice partid care se respecta are sectie de informare sau dezinformare. Tot timpul a lansat cite ceva si bine a facut.
Important : Nu in calitate de sociolog a lansat Alba ca Zapada. Dar a functionat ! Daca nu o lansa , MN nu avea terenul propice sa lanseze Noua Republica la care si tu cu onoare ai lucrat din greu. Daca Neamtu a gafat si a pierdut increderea lui Theophyle nu e vina lui Lazaroiu. Lazaroiu i-a creat premiza sa fie aruncat pe orbita. Tog, th, etc l-au aruncat pe orbita …. si MN s-a fasait.
Nu stii hierogrife ? Poate esti cosmonaut chinez. Theophyle stie hierogrife dar nu e cosmonaut chinez. Ar fi o simbioza perfecta 🙂 G/M
Theophyle ti-a livrat interpretarea lui, eu pe a mea. Nu vad de ce ele ar trebui sa se excluda sau sa fie perfect super-pozabile.
Pentru a produce branza, ar trebui sa fim si noi rumegatori. Nu am am aceasta impresie/convingere/parere.
Fitilele lui Lazaroiu nu au avut nici un efect asupra deciziei mele de a lucra la inceput la proiectul NR, ci altceva: semnele clare ca TB a scapat din mana PDL in toamna lui 2011, cand devenise evident ca Boc nu accepta sugestia/cererea lui TB de a-si da demisia si de a proceda atunci la o schimbare de PM si de Guvern. La cum mergea PDL-ul, se vedea de l o posta hemoragia de votanti pro-TB care dezertau (politic) partidul, intrucat acesta o lua pe o traiectorie politica gresita. Acesti votanti doreau alt fel de politica de dreapta pe care PDL-ul, asa cum era el (semi)condus atunci de Boc nu o mai putea face. Daca TB ar fi avut reflexele bune, ar fi lansat atunci MP, in toamna lui 2011, cand a aparut NR.
Lazaroiu s-a jucat cu procente combinandu-le pentru a arata ca oricum ar face-o, PSD+PNL nu vor lua peste % si vorbind de ACZ suficient de mult cat sa zgandare electoratul, insa prea putin pentru a baga frica in PDL de un “adio” spus de TB in 2011. Iar TB nu a scapat “recompansat”: PDL-ul i-a spus lui “adio” cand Frunzaverde si ai lui l-au tradat pe MRU.
Ca dracu…. uf …..
Salut Citi.
As spune ca TB a scapat partidul din mana chiar din vara. Ca idiotenia aia de referendum pentru Bucuresti n-a fost sufocata in fasa, ci a apucat sa se ‘produca’ pana cand a intervenit el personal, ca ‘trenul reformelor’ a deraiat crunt cu marele rateu al dezbaterii despre reorganizarea administrativ-teritoriala sunt dovezile cele mai concludente.
Mai mult, TB a fost din nou tradat de cel in care-si pusese sperantele drept principal partener de guvernare, si in exact acelasi mod ca si prima oara: refuzul de a demisiona.
cam asa. Aia cu referendumul pentru capitala a fost oprita tarziu de tot!
Cat despre MP, nu am nici o obligatie sa ma “decid” eu. Ci Traian Basescu are obligatia de a se decide si de a spune ce are de gand, daca vrea sa fie sprijinit asa cum a fost mereu cand o merita: cu argumente.
nu ai obligatia… dar sugerezi….. sugerezi……
hai sa o lasam asa, sau mai citeste odata ce am scris.
nu sugerez nimic, ci o spun deschis: daca MP isi propune sa fie un partid cu candidat propriu in turul I al prezidentialelor in 2014, nu doar ca nu am nici o obligatie sa sustin jucaria lui TB care fragmenteaza voturile anti-Antonescu [sau cine o mai fi], ba chiar voi lua pozitie impotriva.
Daca MP isi propune sa joace un rol pozitiv in 2016, discutam altfel.
la-o moartaaaaa…. amice. Au zis ca participa la alegeri in 2014 ? sau astepti pina in septembrie2014 ca sa te convingi.? si dupa aia le dai nota de trecere ?
Dar…. stiu ca iti e frica : poate sa sugereze alegatorilor. pe 15 septembrie : Bey, daca ne iubiti, votatati cu Ducipal, sau cu Inorogu lu Cetatean
Votam cu cine credem de cuviinta. Nimeni nu obliga pe nimeni sa voteze sau ce / cine sa voteze. Ne exprimam pareri. Unele din burta, altele din inima si altele cu creier sau fara el. Un singur lucru ma intereseaza – sa vad proiecte nu vorbe, treaba si multa munca si nu manipulari, cizme de caucuic si nu clovni care merg cu darabana inaintea circului care deja nu mai amuza pe nimeni.
Vai ce stereo esti Theophyle cu cetatean 🙂 dar e bine asa…
…
Proiecte ? Exista cacalau…. romanul e proiectant. (pe vremea mea se spunea proiect doar la proiect, acum se spune proiect la orice 🙂 ) Cred ca toti liderii dreptei au cite un plan de constructie a canalului dreptei . si fiecare are nevoie de oameni in cizme de cauciuc care sa duca la indeplinire maretele proiecte. Daca era 1 era o chestie, dar dreapta are n lideri care are nevoie fiecare de o armata inarmata cu cizme, lopeti, tirnacoape si betoniere. N lideri = N armate de cu cizme si pufoaice.
…
Ala cu cizme sta in tirnacop si se uita la toti liderii si ii e greu sa deosebeasca intre ei care e clovnul si care nu e, mai ales ca toti spun de aproape toti ceilalti ca sunt clovni.
TDS,
sticeva – nici nu-ti mai raspund! Chiar nu merita. ai hotarat sa-ti menti un rol pe care nici tu nu crezi in el. Am incercat sa-ti explic la modul cel mai particular cu putinta, nu intelegi. Vaya con Dios prietene!
Imi pare rau… stiu ca esti bine intentionat.
Eu vreau o DREAPTA UNITA la 35% sa conteze. Explicatiile fiecaruia, si suspiciunile fiecarui lider devin obositoare. si imi vine sa imi iau campii daca vad ca in 4 va candida Irinel Popescu pt USL si va lua 70% iar Nreamtu va lua 3% si Craciun 12 % Politica se joaca si pe voturi. mama ei de politica
Unita, de acord. Insa asta nu inseamna ca orice fel de forma de unitate trebuie acceptata, mai ales pe nemesecate.
Hai sa o lasam deocamdata asa. Nu mi-e frica decat de un lucru: ca nu vei recunoaste niciodata ca pentru a salva mostenirea politica a lui Traian Basescu trebuie sa mai si refuzi unele oferte politice ale lui. Pe mine MP, asa a fost ea definita (imprecis) de TB, inca nu ma convinge ca este un “plan” anti-USL. E doar o improvizatie. Imi rezerv dreptul de a fi foarte entuziast cand voi vedea si fapte care insotesc vorbele.
City mie nu imi e frica sa recunosc orice. Pentru ca eu sunt Cetateanul care se intreaba cu cine sa voteze ii pune pe toti pe o lista pe coloane , iar pe randuri bifeaza ca la checklist.
Mostenirea lui Basescu ? sau dota lui Neamtu ? Ma doare in pix prietene de unul sau de altul ca nu sunt copiii mei sau frati cu tata. Sunt niste aspiranti la a servitorii tarii asteia
Tu in schimb stii la fel ca Andrei Imondo ca TB greseste. iar tu nu gresesti.Bravo
Eu nu am spus ca TB “greseste”, am spus doar ca, pana in acest moment, ceea ce a prezentat el ca fiind MP (cu roadmap fara final precis) pe mine nu ma convinge, deoarece mi se pare o improvizatie. Astept si fapte, inainte de a aplauda intentia.
Si hai sa iti spun ceva: si eu fac liste si coloane si deocamdata (adica pana azi) in dreptul MP ca “proiect” nu am gasit nici un nume, nici o intentie politica explicit asumata pentru 2014-2016, nici un obiectiv electoral cuantificabil.
E libertatatea ta sa pui “check” in dreptul acestui proiect doar pentru ca el provine de la Basescu. Acorda-mi prezumtia de prudenta si nu imi baga un steag in mana cerandu-mi sa defilez cu el fara sa am voie sa ma uit ce flutura pe el.
Salutare tuturor,
Vad ca suntem la ora povestilor cu tilc. Permiteti sa fiu si eu mesagerul unei astfel de povesti.
Eris este Zeita greaca a discordiei , duhul discordiei ce produce cearta , lupte , gelozie
Extrem de geloasa pentru ca nu a fost invitata la nunta zeitei Thetis, ea a aruncat “ marul de aur al discordiei “ prin acoperis dar in prealabil a scris pe el “ pentru cea mai frumoasa”. Cu totii stim ce a urmat .
In data de 10 APRILIE 2013 ORA 12:34-ORA ROMANIEI, vom avea pe cer Luna Noua in Berbec in conjunctie cu Eris , in conjunctie cu Marte si cu Venus. Aceasta Luna Noua de mana cu Eris , Venus si Marte este un “ postas “ astral ce aduce un dar nechemat , un noroc neasteptat dar cu responsabilitati implicite.
“Eris poate fi asemanata cu o justitie poetica ( marul de aur cu dedicatie “pentru cea mai frumoasa “) o justitie facuta de una singura care tot timpul vine in “ chip de cadou “. Razbunarea lui Eris este elementul astral care naste o multime de probleme , greutati, certuri , batai, lupte , rivalitate si toate acestea intr- un domeniu in care am fost ignorati , respinsi pe care acuma le vom simti acut”
buna ziua:
@observator
cele 9 puncte de schimbare;
problema cea mai mare este ca se voteaza cum se voteaza;cum vedeti dvs ca se poate pune in practica
“Consiliul Suprem al Magistraturii să propună spre adoptare reforme în sensul alegerii de către cetățeni, pe bază de dosar profesional nepătat, a magistraților….”
sau
in ce baza CNA sa suspende/desfiinteze trustul intact?
in cazul asta o alta ” instanta” sa zicem registrul comertului poate desfiinta orice companie!
nu joc rolul de ” gica contra” dar mi-e teama ca multe din ele sunt ” wishful thinking”;
dezvoltarea unui concept care sa inglobeze parte din propunerile dvs e altceva…dar nu cred ca se pot aplica ACUM
Zîna, inorogul? cind construiesi ceva pe ceea ce nu exista, construiesti …ceva ce nu exista.
La fel ca si cel cu Alba ca Zapada. Care-i diferenta?
E 1 Aprilie?
Promit sa ma schimb si sa nu mai nemultumesc pe nimeni; o sa spun doar da-da-da si te cred-te cred-te cred.
ca tot e 1 aprilie:
nicolaescu cred ca a depasit nivelul de idiot’se crede ” shmecher de cartier”
cum isi inchipuie el ca ceea ce numeste el ” coplata” va pacali troika?aia vor veni cu o intrebare simpla” show me the money”/cand va arata incasari in 2 luni de cateva mii de euro,cred ca aia isi iau laptopurile si pleaca invartindu-se de la ” evaluarea” acordului
si, scuze, sal`tare tutulor
salut Victor,
daca ai sa o faci asa cum zici, sa sti ca am sa te banez pentru ca voi simti o clona 😆
pana la inorog si alte cimilituri mai bine sa vedem pe unde va scoate camasa saptamana asta ponta!
nu cred ca va tine ” circul” cu numirile de procurori si ca aia de la oltchim ” vor musca”
cand :
a. realizezi ca ai fost pacalit
b. esti concediat fara plata salariului pentru lunile lucrate,nemaivorbind de salarii compensatorii
greu mai poti rationa….
p.s eu nu cred in ” compromisul” numirii celor 2 procurori rumegat de ponta saptamana trecuta
sa-mi ” dau cu vorba” ca nu costa:
miscarea populara,
e ceva ce exista dar nu se vede
e fundatie dar e si partid/ de ” dreapta” initiat de unul de centru stanga…
poate sa puna presedinte si pe bill gates ca tot intr-o fundatura va ajunge;va reusi doar daca waren buffet accept sa fie presedinte
si
una peste alta
pare mai degraba una din putinele,foarte putinele miscari negandite facute de basescu
ba te costa… fiece vorba iti intregeste imaginea 🙂
intimplator,
cite zile are MP? de chiar vrei s-o vezi doborind dusmanii de jur-imprejur?
Acum, cu tot respectul, decit sa ma bazez pe scepticismul tau (“miscari negindite facute de Basescu”), am rabdare si nu dau cu piatra ca sa par curajos.
@victorl
0,5 +0,5=1 ,numai la ” artimetica”( la contabili poate fi si altfel)
in politica in nici un caz!
eu nu vreau nimic de la mp,cum nu vreau nimic nici de la pfc;
tot ce vreau este un pic de coerenta in idei,un proiect, si ,daca ma uit din iulie pana acum,le gasesc la pasii facuti de FC;
mp ? repet,vom trai si vom vedea(cum zice orbul)
priviti si din alt unghi: la scepticismul care exista azi in romania-si acut-la capacitatea politicienilor de a produce ceva cum vedeti evolutia acestei miscari?
eu unul o vad in cel mai bun caz ” alta marie cu aceasi palarie”
Giurgea a spus astazi un slogan care e de tinut minte pentru campania unei formatiuni de dreapta: “Banii nu se voteaza, se produc”
Suna mai bine: “Bogatia nu se voteaza, se face!” dar prindeti ideea.
Pentru interesati un articol bun din Guardian tradus in limba romana
Marea Britanie ar trebui să se fereasca în a deveni un teren de jocuri ruseşti
Au inceput sa se trezeasca si aia – de citit!
bine ca nu sunt in zona euro!
de vazut cat vor reusi sa ascunda gunoiul sub pres;partea buna e ca masurile lui cameron taie in carne vie ajutoarele sociale si englezii au dezvoltat ” compromisul”
Vanghelie, completari la DEX : 🙂
“M-a întrebat cineva ce înseamnă mangleală. E superlativul la cardeală, pentru cine nu ştie”, a mai spus Vanghelie.
Nelămurirea a fost declanșată de liderul PSD în urma unui discurs marcă înregistrată, Vanghelie:
“Stimaţi colegi, haideţi să spunem lucrurilor pe nume, ştii la ce să te aştepţi de la interlocutorul tău. Dacă eu îi spun colegului din rândul doi te votez şi pe tine, dar îl votez şi pe ăsta din primul rând, domnule, aş spune un cuvânt popular: e mangleală, îmi cer scuze”, a spus punctat Vanghelie citat de RTV.”
salut timi,
asa da! Asta e un politician autentic, care reprezinta si partidul lui si electoratul care il voteaza 🙂
Salut !
Gugustiucii il voteaza ca “e de-al nostru, din popor”.
De multe ori si mult timp (chiar peste 2 decenii), comunitati intregi se comporta aberant.
m-a ” pierdut” asta;
eu stiam de ” cordeala” dar ” cardeala’?
in curind va trebui un dictionar explicativ al limbii ” vangheliene”
“Cordeala” e altceva.
Descrie “animalul” acela cu doua spinari. 🙂
Radeti de electoratul lui Mareean dar nici cu electoratul PNL-ist nu imi e rusine. Poftiti un exemplu luat de pe un blog PNL-ist
“Mai aveți încredere în Victor Ponta după emisiunea de vineri?Îmi puteți da un motiv pentru care încă mai aveți încredere în Victor Ponta?
Domnul Crin Antonesu și-a câștigat încrederea,dar Victor Ponta ce a făcut?
De la 800 Lei am 1000 Lei.Și ce?Crezi că-mi ajung ăia?Sau pensia părinilor ajunge?NU!N-ajunge că au explodat prețurile,nu din vina domnului Ponta,plus că ne îmbolnăvim și mai repede.Aici ministerul Sănătății poate să fie informat cădacă astăzi te doare capul,peste o lună ești programat,deși ai asigurare medicală.
Nici acum nu mi-s gata niște analize care le-am făcut cu întârziere de 7 luni că n-am fost în stare să prind o programare.Culmea nesimțiii domnule Radu Tudor…azi te doare capu,te consultă medicul peste o lună!
Sunt un pacient frecvent a Spitalului de Urgență luat cu ambulanța!Echipamente nu au ce trebuie,ei doar pot să-mi dea un pansament și-atât.Mă tratez cu cafea și câteodată aspirină că nu mi-s gata niște analize.E uite,asta ar putea rezolva ministrul sănătății.Dacă astăzi te doare capul,cel târziu mâine să te primească medicul pe baza biletului de trimitere.Nu cred că cer prea mult!
Pai cu experienta hoteliera a lui Nicolaescu (la “Athene Palace” si “Flora”) la ce se astepta ?
La cafea, evident. 🙂
salut ion,
fenomenale perle 😆 ai un link ceva. Aste chiar trebuie colectionate 😀
Caragiale si Divertis sunt mici copii pe langa majoritatea alegatorilor PNL-ului. Exemplul de mai sus nu e singular.
Pi Es: Berea deja se scumpise de mai bine de-o saptamana. Comerciantii au dat un ‘pre-emptive strike’ la portofelele oamenilor.
Buna Theophyle,
Sunt peste tot si pe evz.ro, si pe romania libera, si la radu tudor pe blog,etc.
Uite inca o perla neagra
“Intr-adevar, Antonescu e ultima reduta, ultima speranta! Din pacate, el e jumatatea mai mica. Nasol de poporul nostru cand cel care tine cat de cat carma valorilor si a dreptatii propuse de USL e “jumatatea mai mica”…..
Vai ce-mi place lipsa lui (Antonescu) de “dorinta de compromis”, asa cum i-ati spus la emisiune. Asta e mare compliment in societatea noastra actuala si e de toata lauda, chiar daca nu e considerata o calitatea in lumea politica. E dovada clara de idealism a lui Antonescu dar si de o oarecare puritate morala care provoaca alergii in mediul politic; perspectiva unuia doritor sa moara/sa piara cu dreptatea in brate e privita cu ura/frica/dispret de cei care nu sant in stare sa o faca, de “pragmaticii” care ar negocia si cu dracu gol. E dovada clara de superioritate din partea idealistului si celor “pragmatici” nu le place sa fie priviti de sus de inaltimile “morale” etice.”
Sa vomiti, nu alta 🙁
City…chiar nu are rost …… dar fi atent o chestie :
In brigazile internationale din razboiul din Spania politrucii rusi trimisi de Stalin aveau mai multa grija sa ii impuste pe la spate Trotzkisti decit sa lupte cu Franco.
Sa nu dea draku sa ajungem si noi tot acolo cu dihonia.
…..
Ma gandesc ca daca la alegerile prezidentiale in turul doi ar fi balamuc Neamtu si c/p Ponta multi de ai nostri ar vota cu Ponta. Asta e un cosmar pe care nu vreau nici sa il visez.
Incepe sa chitcaie din nou sinistra Costiniu. “Presedintele de onoare al AMR judecatoarea Viorica Costiniu de la Curtea de Apel Bucuresti, a declarat presei ca din cauza declaratiilor celor doi sefi in stat: procedura de numire la PICCJ si DNA este compromisa: „Colegii procurori isi pun problema ce rost mai are sa participi la o modalitate de selectie, in conditiile in care sunt deja prefigurate nume, preferinte, pentru a se pune persoane in functiile respective…” Costiniu a mai semnalat faptul ca modul in care sunt in prezent conduse parchetele, prin interminabile delegari: „duce la o stare de insecuritate”.
Asta inca nu a iesit la pensie?
salut doc. Nu iese la pensie pana la condamnarea definitiva a sotzului. Rabdare cateva zile.
salut cinic 🙂
pachete poate sa-i trimita si din banii de pensie 🙂
Nu, pana nu-l rezolva pe sot nu va iesi.
In alta ordine de idei, cred ca varianta Kovesi nu e dorita de Pirat. De fapt daca citim printre randuri ceea ce a spus la Turcescu referitor la acest aspect Piratul a mentionat ca era o solutie de continuitae doar tandemul Morar-Kovesi.
Postare noua – Băsescu, Traian Băsescu!