Bănci, credite și legiferare
02/03/2016 | Autor Cetatean Categorii: Stiri / Revista Presei |
Redactat de @DanSu
Fără a citi neaparat propunerea de lege… îmi dau și eu cu părerea, la nivel de principiu:
Există două pareri, aparent contrare.
Banca nu ți-a cumpărat casă, banca ți-a dat bani ca să cumperi o casă atât cât era considerată la valoarea ei de piață. Din acest punct de vedere, banca are perfectă dreptate, bani ți-am dat, bani îmi dai înapoi. Faptul că valoarea de piață a produsului cumpărat de tine s-a degradat, este nesemnificativ în context. Produsul îți aparține, valoarea lui este și în acest moment cea dată de piață. Faptul că piața a depreciat evaluarea produsului tău, nu e treaba băncii, ci a ta, care ți-ai asumat riscul achiziționării. Banca ți-a vândut niște bani, tu ai achiziționat niște produse, ai produsele. Scoate banii.
Cei care sunt partizanii legii vin și ei cu argumente, îndreptățite: Păi tu ai evaluat, și mi-ai dat creditul, imobilul. Pe baza respectivei evaluări, în care ți-ai luat inclusiv măsuri de protecție (avans/asigurări, etc), de ce-ți retragi cuvântul? Mai mult, pe toată perioada creditării, proprietatea apartamentului ți-a aparținut, în componentele esențiale în sensul proprietății. Nu eram liber să o vând decât cu acordul tău, nu eram liber să o distrug. Practic, deși legal eram proprietar, tu îmi dictai ce și cum să fac pe proprietatea mea. Ca de obicei, în discuțiile serioase, și rupte de interese personale, ambii au dreptate în anumite puncte și în același timp ambii greșesc.
Cred că e mult mai important, nu să vedem cine are “cea mai multă dreptate”, pentru că o discuție pe acest palier ar fi o aberație, o încercare de a stabili priorități și evaluare între “dreptăți”, în timp ce adevărata gândire trebuie să vadă de ce au apărut aceste coliziuni între adevăruri și dreptăți.
Ca om neimplicat (singura casă achiziționată – cea în care m-am născut – este deja achitată), primul lucru care-mi vine în minte este lăcomia și incompetența. Lăcomia băncilor (instituțional normală și firească) și incompetența creditatului, care fără o pregătire economică prealabilă, s-a repezit la credite. De fapt lucrurile sunt amestecate: incompetență se poate găsi și în politica băncilor, iar lăcomie se poate regăsi și în comportamentul creditaților. De fapt cred că cele două componente sunt regăsite în egală măsură. Creditele în franci elvețieni sunt cea mai bună dovadă a acestui război de încercare de a “înșela” partenerul. Creditorii mizau pe creșterea valorii, iar “creditații” pe dobânda foarte mică. Că băncile au pus potul pe numărul câștigător, e iar altă poveste.
Plecând de la premiza că acestea au cauze mai profunde, am încercat să trec peste acest tip de argument.
Cred că principala problema nu sunt nici creditele în franci elvețieni, nici creditele imobiliare, ci nivelul de “negociere” a celor doi parteneri. Banca Naționala și-a făcut datoria: a dat băncilor o putere de negociere absolută. Clientul este și era, fără putere în fața unui colos, numit BANCĂ. E și faptul ce mă face să mă întorc împotriva acestei legi. Pentru că-i dă un os de ros clientului fără să-i ofere absolut nici un fel de putere.
În fața unui ofițer de credit al băncii, nu de pomeni electorale am nevoie, ci de putere de negociere.
Încercați să negociați o singură virgulă în contractul de împrumut și vă lămuriți. Am refuzat un credit, doar pentru ca am refuzat o clauza de genul “dacă data plății este într-o zi nebancară, se va face în ultima zi lucrătoare dinainte de ziua plății”. Am cerut simpla schimbare, cu “următoarea zi lucrătoare”. Nu s-a acceptat. În fata acestei poziții am refuzat creditul. Bun, sunt în poziția în care citesc și știu ce citesc, cunosc fluxurile bancare și totuși poziția băncii nu a fost de negociere, ci de impunere. Încercați să schimbați data de calcul a unui card de credit (cu costurile aferente modificarii). Aveți (in cazul fericit) doua variante de date, nu cu plus sau minus una/doua zile. Poate parea nesemnificativ, dar arata poziția de forță a bancii și poziția umilă a clientului. Eu am încercat la o bancă sa schimb din 15 în 16 si nu aveam decât opțiunea 15 sau 30. Ca om care lucrez în IT-ul produselor (inclusiv financiare) – vă spun că modificarea e nesemnificativă, iar a ține cu dinții de anumite date, ține doar de incompetență sau lăcomie (eg. Un credit plătit lunar în avans aduce, un plus de dobândă în contul băncii).
Ei, asta e o problemă. Reglementează asta și nu îi arunca un ciolan (doar mediatic) amărâtului, care e executat silit. Chiar trecând peste faptul că probabil în spatele amărâtului vei găsi un politician afacerist cu milioane evazionate. Pentru că problema puterii relației între datornic și bancă este că e o relație între stăpân și scav. Și nu să obligi stăpânul să-i zvârle niște resturi e soluția.
Mai e o problemă. Băncile și-au curățat „portofoliul“ vânzând creditele neperformante unor recuperatori. Foarte bine, foarte frumos. Atunci de ce x să-i datoreze suma întregă recuperatorilor și nu suma (plus cheltuielile + o marjă normală de profit) doar recuperatorilor? Dacă banca a dat datoria de x0000 (4 zerouri), pe x0 (un zero), de ce nu i-a vândut-o pe aceiași sumă celui ce-i datora? Că firma ce a dat x0 mizează să incaseze x0000, e altă treabă, care poate fi subiect de legiferare. Nu între datornic și bancă.
Păi, dacă-i aperi interesul amărâtului, atunci legiferează pe bune pentru amărât, draga politicianule!
Instructiuni comentarii:
Pentru a comenta sub identitatea de pe blogul anterior TheophylePoliteia autentificati-va mai intai, apasand pe iconul corespunzator din formular. [ Ex. pentru autentificare Wordpress apasati iconul ]
off top dar legea e lege 😀 ” “În final, întrebarea la care trebuie să se răspundă în acest caz și în alte dosare identice din țară nu este dacă guvernul ar trebui să poată constrânge Apple să ajute la deblocarea unui aparat, ci dacă legea “All Writs Act” permite soluționarea acestui caz și a altora de același tip care vor urma. Concluzionez că nu este cazul”, a menționat judecătorul James Orenstein în decizia sa de 50 de pagini.”
http://www.flux24.ro/decizie-istorica-a-justitiei-politia-americana-si-a-depasit-autoritatea-cerand-apple-deblocarea-unui-iphone/
Salut @zigzag
In Italia pentru a debloca telefonul Apple a unui criminal (omor) , magistratura a apelat la servicile unei firme israeliene . In 14 zile telefonul a fost deblocat (avea sistemul operativ IOS 8 ) 🙂
Pentru sistemul actual IOS 9 , aceiasi firma israeliana a declarat : “pentru moment nu reusim sa deblocam sistemul ” . In 3-4 luni reusim sigur ” .
Asta ca sa vezi ce chestii nu cunoaste FBI (sau se face ca nu cunoaste) . 🙂
Salut Stefan !
In raportul din 2005 “Foreign Economic Collection and Industrial Espionage” scrie clar cine se ocupa cu furtul de tehnologie. Prezentat chiar de sefi FBI :)))
Salut @Dane
Din experienta italiana te asigur ca anumite chesti permise sistemului bancar in Romania , sint total interzise (uneori devin si fapte penale) in sistemul bancar italian .
1- Conform codului penal italian , clauzele abuzive sint interzise . Bancile care practica asa ceva se trezesc imediat cu suspendarea licentei de banca . + ceva sefi destituiti automat de Banca Centrala Italiana si cu abonament la salile de tribunal . In RO , BNR si Isarescu personal vegheaza de 26 de ani ca nimeni sa nu tulbure “afacerile” .
2- Imprumuturile in franci elvetieni au fost la moda (in Italia ) cu vrei 20 de ani in urma . Cind sistemul bancar a inceput sa piarda masiv cauze civile in istanta , au sistat “modelul” si exportat smecheria in tarile fost comuniste. Tot Isarescu si Vasilescu (mosul pensionat angajat pina la moarte la BNR ) au vegheat si vor veghea in continuare . 🙂
In rest , (cu trei zile in urma) ultima norma propusa ca proiect legislativ de catre guvernul italian : “neplata a 7 rate (fie ele si NEconsecutive) da dreptul bancii de a vinde imediat locuinta ipotecata” .
A – Chiar bancile au “ridicat din sprancene” la aceasta propunere . Nu de alta dar contabil e o pierdere (piata a scazut enorm si preturile locuintelor la fel)
B- Cartolarizarea (impachetarea ) multitudinii de imprumuturi (inclus pentru casa ) in “produse financiare” si vanzarea lor pe piata internationala a dus la agravarea problemelor legale in caz de vanzare fortata a locuintei . Cine vinde casa si cine incaseaza banii ? Pentru problema asta merita vazut cazul USA unde in anumite state a fost imposibil de vandut ceva locuinta deoarece firmele de recuperare care au cumparat respectivele imprumuturi bancare frumos impachetate in “produse” , NU PUTEAU PREZENTA CERTIFICATUL DE PROPRIETATE A CASEI IN TRIBUNAL .
C- Foarte slabe sanse ca legea sa fie adoptata . O recunosc chiar promotorii ei italieni din parlament . 🙂
Ca concluzie finala .
Nu ma mira nimic . In tara noastra , 75 % din piata financiara e in mana strainilor prin fililalele bancilor lor . 95 % din datoria de stat e tot in mana lor (direct cumparata de pe piata internationala si indirect prin filialele lor din tara care sint principalii detinatori de titluri de stat romanesti) Care datorie creste constant si anual .
Sumam si prezenta lui Isarescu pe acelasi fotoliu de 26 de ani (caz unicat mondial) si atunci pricepi mai bine ce inseamna “tara bananiera” si discipolii ei cocotati pe fotoli pina la moarte .
Buna ziua,
de cand astept:
http://www.ziare.com/cristian-rizea/dna/cristian-rizea-la-mana-parlamentului-dna-cere-retinerea-si-arestarea-deputatului-psd-1411238
Draga DaSU,
Ca principii e bine scris.
Dar asta cu incompetenta/lacomia creditatului face parte din orice joc al vanzarii/ cumpararii unui produs!
Sa mergem pe plus si minus
Corecta observatia – creditele sunt fonduri date cu Imprumut clienţilor de către instituţiile de credit
– cu toate ca termenul de Dobanda anuala efectiva este introdus in legislatia bancara romaneasca din 2004 , in contractele de credit au fost mentionate de abia in anul 2010,Pana atunci, valul de credite a invadat piata si tintele au fost atinse !
Un incompetent mai prudent daca ar fi vazut costul real al creditului, crezi ca s-ar mai fi imprumutat? 😛
Pe de alta parte, legea darii in plata a fost croita in asa fel incat nu se face nicio diferenta intre un impriumutat care nu mai vrea sa plateasca si unul care se afla in imposibilitatea de a plati. Dar…darea in plata e la optiunea debitorului. Ei aici vor gasi juristii o formula de succes!
Cu toata povestea si drama amenintatoare a bancilor ca Prima Casa va disparea odata cu legea darii in plata , plafonul dat de stat a fost preluat integral de banci.Competentii isi vor lua un avocat .
Va ramane fara tagada si fara caruta si cu banii luati debitorul ala incompetent,!
Bancile se vor orienta poate in alte domenii pentru creditare ( in perioada de criza sectorul constructiilor imobiliare a fost preferatul bancilor in pofida setoarelor producatoare ) , vor imprumuta statul in continuare, iar pierderile se vor socializa in continuare.
s-ar m-ai fi imprumutat?
Nicolette Franck a scris ! Degeaba!
http://www.evz.ro/editorialul-evz-manevrele-prin-care-duda-a-pus-mana-pe-casa-regala-a-romaniei-943418.html
Sa nu cumva sa se adevareasca zvonurile ca Regele a murit!
Sper sa nu se adevereasca zvonurile circulate de doi monarhisti ziaristi ca Regele ar fi murit din luna octombrie.
http://www.expresmagazin.ro/ultima-ora-regele-mihai-operat-de-urgentastelian-nastase-regele-mihai-in-stare-foarte-grava/
Ce manevre face duda cu Duda lui?
Iar l-au pus pe batranul Rege Mihai sa semneze ca primarul din Selimbar!
http://www.hotnews.ro/stiri-esential-20838545-regele-mihai-romaniei-decis-retraga-tron-favoarea-principesei-mostenitoare-margareta.htm
In 1947 regele a renuntat la tron semnand actul de abdicare .
https://ro.wikisource.org/wiki/Actul_de_abdicare_a_regelui_Mihai_I
NU EXISTA FORMA LEGALA PENTRU A RESTAURA MONARHIA IN ROMANIA .
Cel mult pot incerca prin o lovitura de stat . 🙂 🙂
Din actul de abdicare :
“În consecință, pe deplin conștient de importanța actului ce fac în interesul poporului român,
A B D I C pentru mine și pentru urmașii mei dela Tron, renunțând pentru mine și pentru ei la toate prerogativele ce le-am exercitat ca Rege al României.
Las poporului român libertatea de a-și alege noua formă de Stat.”
“pentru mine si urmasii mei la tron ” (din document) impiedica oricare pretentie din partea urmasilor /pretendentilor la tron . Care coroana e piesa de muzeu si atit .
A fost (si este ) mai inteligent fostul rege al Bulgariei .Simeon al II-lea .
NU a ABDICAT . A FUGIT DIN TARA .
Intre 2001 -2005 a fost si ales prim ministru al Bulgariei . Nu a cerut sa fie rege . 🙂
La romani prostia a fost si este mereu o virtute ?
Da, Stefane, ca orice roman prost intreb si eu : de ce aceste manevre jalnice?Sunt printre romanii prosti care stiu foarte bine ca MJ Regele a abdicat. Casa Regala are doar valoare simbolica in prezent. Ce nu inteleg este de ce atata graba pe familia Duda? Inteleg ca ii arde la buza valoarea patrimoniala a Casei Regale si e bataie mare pe aceasta tema, dar ma sperie brutalitatea cu care se manifesta devoratorii.
Simbolic, Regele Mihai reprezinta istoria tarii asteia. Vrem nu vrem!
Asa ca nu mai jigni ca nu-ti face bine la ten! 🙂
O jurnalista apropiata a Casei Regale, remarca pe buna dreptate sadismul Comunicatuluii incropit de asa zisul “Consiliul Regal”:
“Am scris şi am făcut orice altceva, ore în şir, m-am plimbat, am dat la porumbei în aer liber, ca să iau o pauză de respiraţie, să mi se pară că nu-i adevărat ce se întâmplă cu Majestatea Sa Regele Mihai. N-am vrut să vă spun atunci chiar aşa, pentru că niciodată n-am vrut să cred, deşi ştiam că e într-o stare de sănătate extrem de fragilă, devastat de suferinţa consoartei sale de aproape 80 de ani şi tocmai de-aia am scris ce-am scris anul trecut de Sfintele Sărbători, ca să-L lase-n pace, să nu-i mai atribuie mesaje incalificabile, inclusiv comerciale. Acum recidivează, de data asta, chiar abominabil, “Consiliul Regal” în care nici nu ştiu cum de se complace maestrul Adrian Vasiliu – nici nu cred c-a fost prezent, cum n-a fost prezent nici la scoaterea Prinţului Nicolae din linia de succesiune. Unu, că NU dai publicităţii asemenea diagnostic, decât dacă eşti sadic şi cinic, cu inima de piatră, ca să rupi inimile celor fideli. Şi doi, dar nu în ultimul rând, nu-i atribui Regelui cu limbă de moarte retragerea de la Tron şi reconfirmarea unei succesiuni precare. Ei vor monarhie de butaforie, o instituţie muzeală în vitrina republicii succesoare a tancurilor sovietice. De când s-a comis compromisul morganatic, niciodată nu s-a mai vrut monarhie, ci doar nişte chestii materiale, simultan cu compromiterea legitimităţii monarhice. Şi nu mai am lacrimi. Am plâns anticipat. Cereţi decenţă? Începeţi cu voi. “
Buna seara all 🙂
Brandusa, Stefan nu a jignit niciodata pe nimeni. Si este in deplin consens cu ceea ce acest blog a afirmat cu dovezi (exact ca Stefan) ca acest rege a abdicat in numele sau si pentru urmasii lui.. Theophyle a publicat de cateva ori editoriale despre Mihai si urmasele sale, in care mentiona si decoratia primita de la Stalin. Sunt multe de spus si sa lasam deoparte simpatiile pro-monarhiste pe aici.
Nu sunt simpatii pro-monarhiste! Daca citesti ce am scris (si am citit cu multa atentie ce a scris si Theophyle) este vorba de Simbol al istoriei si graba mostenitorilor .
Am mai afirmat pe acest portal ca pentru mine Gloria de Aur a Monarhiei se inchide la moartea Regelui Ferdinand.
Am crezut ca ai urmarit afirmatiile mele. Consider subiectul inchis.
Brandusa, nimeni nu inchide subiectul la mine in casa. Pe acest blog Mihai nu este un simbol. Rog atentie la afirmatii si la decenta in discutii fata de ceilalti parteneri. Nu obisnuiesc sa intervin (asa cum nu obisnuiam nici cand traia Theo), dar urmaresc cu atentie toate dialogurile. Deci – asta este casa mea virtuala, in care toti sunteti musafiri. Asa a fost intotdeauna.
Eu inchid subiectul. Iti respect decizia. Nu inseamna ca ceilalti nu pot continua o discutie. Si daca am iritat persoane, le cer scuze.
BUNÄ SEARA,
tot respectul, asa gandesc multi , care cunoastem ce a fäcut atunci si apoi
viatza lui inafara Ro. care a fost alta, decat povestile lacrimogene, scrise de adeptzi.
bunä seara.
Buna seara Theo 🙂
Cine doreste monarhie , simboluri, lupte cu cocosi, – exista – sunt sigura – o gramada de bloguri monarhiste. Noi suntem de dreapta, asa cum a scris Theo de la inceputul acestui blog – pe care l-am construit impreuna , cu musafirii nostri dragi.
Ce uita sustinatorii monarhiei (sau refuza sa vada)
In un stat de drept , (Romania pretinde ca e stat de drept) restaurarea monarhiei se poate face doar si exclusiv prin referendum urmat obligatoriu de modificarea constitutiei .
Oricare alta propunere , dorinta , nostalgie , ambitie se poate realiza doar prin lovitura de stat .
PS . Juritic , familia regala are o singura “portita” ca alternativa democratica pentru a fi din nou rege si regina .
Sa demonstreze in fata unei instante ca semnatura regelui Mihai pe actul de abdicare a fost facuta :
1- fortat sub tortura
2- impus prin santaj
3- semnatura e un fals .
Cum in 26 de ani aceasta varianta nu a fost folosita de ABSOLUT NIMENI (nici macar de Mihai) din familia regala , oricare alta tentativa de instaurare a monarhiei e I-LE-GA-LA .
Adica motiv de proces penal .
Asa e in un stat de drept . Chiar populat de derogari de la lege , OUG pe banda rulanta , principul de baza e acesta (in cazul specific) .
buna seara
…“dacă data plății este într-o zi nebancară, se va face în ultima zi lucrătoare dinainte de ziua plății…”
este AXIOMA in lumea bancilor ca daca se intampla ca data platii sa fie zi nebancara,plata se face in prima zi lucratoare DUPA;n-am auzit in viata mea de asa clauza si am lucrat destul cu credite-drept,nu in Romania
nu vreau sa povestesc pataniile mele cu “lucratorii bancari” din Romania;concluzia mea este ca sunt printre cei mai incompetenti salariati din tara si ,in acelasi timp cei mai “plini de ifose”salariati(medie,nu cazuri particulare)
din aceasta cauza avem doua efecte:
– folosirea incompetentei lor de catre actionarii majoritari pentru a-si atringe obiective maximale,profit;
– lipsa bancilor din activitatea economica,respectiv creditarea afacerilor
si mai e ceva-cu sprijinul BNR ,bancile din Romania sunt in cartel;daca aveti rabdare,comparati costurile de administrare bancare a unui cont curent la primele 10 banci din Romania si veti avea “surpriza”sa constatati ca platiti -cu diferente infime-aceasi suma calculata pe an calendaristic/daca asta nu e cartel,nu stiu ce ar putea fi/consiliul concurentei se face ca nu vede
“bancile romanesti”nu sunt “banci” sunt “camatari ordinari”
despre legea asta a darii in plata,am scris acu vreo doua zile;tot bancile vor castiga;vor acorda doua “credite”-unul pentru constituirea avansului,la care vor aplica probabil dobanda de la creditul de consum,si altul,”credit ipotecar”normal/
“informatul dorel”va vedea reclamele si se va bucura ca poate sa ia credit pentru casa/daca nu mai poate plati,se va duce sa “dea casa contra stingerii creditului”si va constata ca va ramane fara casa dar cu “creditul de avans” de achitat pana la adanci batraneti
Salutari si aici…
Nu am luat niciodata credit pentru ca nu am inghitit “dobanda variabila”. Asta mi se pare culmea porcariilor. Nu mai vorbesc de faptul ca dobanzile aici sunt mai mari decat “afara”…
@Diana
buna seara
ce dreptate aveti!
eu unul n-am inteles niciodata-si ma refer strict la creditele pentru business-ce afacere poti avea pentru a reusi sa obtii profit in conditiile in care dobanda la credit este de 15%/an
presupunand ca rulezi creditul de 3 ori intr-un an si ca ai un profit brut de 10% ramai dupa deducerea cheltuielilor financiare cam cu 4-5% brut.cam 2-2,5% net
practic lucrezi pentru banci
nu mai cuantificam riscul celui care a luat creditul iar riscul “bancii romanesti” e zero,in conditia in care colateralul pentru credit este super super asigurator
si din nou la BNR…intr-o vreme-nu mai stiu acum-interziceau sa negociezi o linie de credit cu banci straine
@intamplator – multumesc 🙂
Am preferat sa strang cureaua si sa rulez microscopica afacere de apartament in 2 persoane (impreuna cu sotul) si cu costuri minime. Si apoi cum isi permit astia sa creasca dobanda dupa cum “li se scoala”? Please excuse my French…
cu placere,dar chiar nu aveti de ce sa mi multumiti
n-am avut “afacerea mea”am administrat-o pe a altora,cred eu destul de bine,pana cand am crezut ca e timpul sa ma retrag
dar nu recomand niciodata cuiva care are o afacere mica,onesta care ii asigura un venit cat de cat decent sa ia credit de la banci romanesti/falimentul e garantat
si ne mai miram de ce nu cresc/se dezvolta imm-urile in romania
Domnule @intimplator .
O intrebare .
O firma (IMM,PFA, SRL , nu conteaza ) nu are in RO posibilitatea de a obtine un imprumut favorabil , cu dobanda redusa ?
Intreb deoarece au personal si la capitalistii astia italieni 🙂 am obtinut 3 imprumuturi (cronologic) cu dobanda fixa mai mica (prin lege) cu 50 % decit dobanda oficiala anuala stabilita de banca centrala .
Legea pe care am “batut saua” , una din 1952 !!!!! si care asigura (si asigura ) imprumuturi avantajoase firmelor mici si mijlocii .
@Stefan
buna seara
nu stiu,ca nu mai sunt direct implicat /ce stiu insa este ca o banca “romaneasca”acu ceva luni a refuzat sa acorde un credit “cu dobanda normala”unei firme care avea contract ferm cu ikea pe urmatorii 5 ani;
omul a rezolvat-s-a dus in ungaria si a luat creditul in 5 zile/ungurii I-au pus o singura conditie sa plateasca 0.2% peste dobanda ca sa deruleze creditul prin otp Romania/si dobanda e mai mica decat la o banca romaneasca/l-am intrebat dupa cum a fost”cand le-am pus pe masa contractul cu ikea ,m-au intrebat cat vreau”
stiu ca au fost niste credite subventionate de programe EU,dar la cate hartii iti cer autoritatile romane si cat iti ia consultantul,cred ca nu sunt multi amatori/poate doar aia “de la partid”
si daca mai doriti,noul cod fiscal ,produs de mintea lui blanculescu omoara pfa-urile/numai aiureala asta cu impozit majorat daca apartamentul e sediu de firma si contributii suplimentare si e de ajuns/vorbeam cu cineva care imi spunea ca “trebuie sa plateasca,ca ce o sa faca la pensie??” si cand I-am spus ca un mic meserias-care e pfa-nu va iesi niciodata la pensie si va lucra cat poate s-a uitat crucis la mine/tipul ,lucreaza la “stat”si atat stie=sa iasa la pensie
si-aici va dau dreptate-omul ala nu cred ca-I trece prin cap ca e foarte probabil ca statul sa nu aibe de unde “sa-i dea”pensie
Romania nu e o tara care sa incurajeze munca/gashcarii vor sa ne tina pe toti la “va dam” ca sa-si faca mendrele linistiti
Off topic, dar prea au dat-o cu mucii in fasole
http://www.kmkz.ro/opinii/invitatii-kmkz/cum-sa-omori-intr-o-secunda-un-brand-romanesc/
Mie asta mi se pare si mai tare:
http://www.kmkz.ro/de_ras/texte/atente-romani-e-coli-se-ia-si-prin-televizor/
Cel mai mizerabil ministru al guvernului Ciolos. De ce oare este mentinut in functie?
http://www.b1.ro/stiri/politica/adrian-curaj-incearca-sa-blocheze-suspendarea-titlurilor-de-doctor-emilia-sercan-despre-declaratia-ministrului-educatiei-in-legatura-cu-schimbarea-legii-pentru-titlurile-fraudate-video-142267.html
Ca Muraj e un ticalos fara de pereche a fost demonstrat. Cine intriga (ca nu-l da afara) este Ciolos. Si intriga nu pentru mult timp, lucrurile se apropie de concluzie.
Buna seara ,
silentium…..
Preşedintele Klaus Iohannis l-a delegat pe premierul Dacian Cioloș să participe la Reuniunea Consiliului European, care va avea loc la Bruxelles, în perioada 17-18 decembrie, a anunțat Administrația Prezidențială.
“În virtutea dispoziţiilor art. 80 alin. 1 din Constituţia României şi conform principiului cooperării loiale dintre autorităţile statului, aşa cum acesta a fost interpretat şi în jurisprudenţa Curţii Constituţionale, preşedintele României poate delega în mod expres prim-ministrului atribuţia participării la reuniunile Consiliului European”, se arată în comunicatul transmis de Președinție.
http://www.evz.ro/klaus-iohannis-il-trimite-pe-dacian-ciolos-la-consiliul-european-de-la-bruxelles.html
Eu nu stiu daca Iohannis e lenes, comod, incompetent. Dar e clar ca l-a numit pe Ciolos ca sa-l scuteasca pe el de bataie de cap. Si nu are nici o jena sa-l puna sa faca treaba in locul lui.
La Bruxelles va fi cearta ca la usa cortului .
Oficial se cauta impunerea definitiva si irevocabila a cotelor obligatorii de refugiati / fiecare natiune membra UE .
Neoficial , se vor face trocuri inconfesabile pentru a avea o unanimitate de aprobari . Inclus bani pusi pe tava ca “ajutor” tarilor cu refugiati, inchis ochii la derapaje fiscale nationale , etc .
Ciolos e mult mai indicat la aceste “negocieri” decit Iohannis . Din experienta de comisar UE stie ce si cum se trateaza .
G&M (gluma si mistou pentru cine nu stie 🙂 )
Iohannis fiind ardelean ca mine , are nevoie de timp sa raspunda unor propuneri , trocuri .
Nu merge acolo cu “am inteles mesajul” , “am invatat lectia fb” sau “am fost inteles gresit ” 🙂 🙂
o sa fie urat .. se discuta apararea granitelor schengen . adica Romania , Bulgaria si Croatia mai pe tusa ( rezervatii de refugiati cum a zis azi un oficial bulgar , parca ) .
seara buna , e vechi link ul . decembrie 2015 . acum merge la un alt summit ue-turcia pe tema refugiatilor
link corect :
http://www.hotnews.ro/stiri-esential-20838848-klaus-iohannis-delegat-dacian-ciolos-reprezinte-romania-summitul-turcia-dedicat-migrantilor.htm
Turcii vor primii 3 miliarde euro de la UE in schimbul blocarii refugiatilor pe propriul teritoriu . In rest, cum am scris mai sus .
Propunerea Comisiei Europene exclude Bulgaria, Romania si Croatia din politica comuna de intarire a granitelor, pentru ca acestea nu sunt membre Schengen.
„Bulgaria, Romania si Croatia trebuie sa depuna eforturi serioase pentru a nu fi transformate in adevarate rezervatii pentru refugiati, din cauza ca nu sunt membre Schengen”, a avertizat si presedintele socialistilor europeni, Serghei Stanishev, citat de 24 Chasa. http://www.aktual24.ro/scenariu-de-cosmar-pentru-tara-noastra-romania-risca-sa-se-transforme-intr-o-adevarata-rezervatie-pentru-refugiati/
@Ziggy
salut
ce zice stanishev,de luat cu rezerve/nu-I uitati “pedigree”ul
asa ,de curiozitate,cum vor “intari”frontiera maritima a greciei sau italiei?
salut , da… seamana si a santaj ce zice socialistul insa problema pentru Ro tot ramane . grecii cine stie ce mai au de tras cu orgolioasa doamna Merkel.. 😀
asa e si deh…unde esti tu Regina Maria,unde esti tu Bratianu,unde esti tu Take Ionescu…
au fost inlocuiti de Iohannis,dragnea,tariceanu,ma opresc aici
off topic/un sumar al cursei pentru nominalizarea republican(sursa:ap)
Overall, Trump leads the field with 316 delegates and Cruz has 226. Rubio has 106 delegates, John Kasich has 25 and Ben Carson has eight./pana acum,in total Trump are 316 delegate,Cruz 226,Rubio 106 ,Kasich 25 si Carson 8
It takes 1,237 delegates to win the Republican nomination for president./pentru a fi candidatul republican official e nevoie de 1237 voturi ale delegatilor la conventie
The math shows the importance of the March 15 primaries in Florida and Ohio, in which the statewide winner gets all the delegates. Winning those states could boost Trump to a commanding lead in the delegate count, but Florida is Rubio’s home state and Ohio is home for John Kasich, the state’s governor/Calculele aritmetice demonstreaza importanta alegerilor primare din 15 martie in Florida si Ohio,unde primul clasat isi adjudeca toti delegatii.Castigand in aceste state Trump va fi propulsat intr-o pozitie de lider detasat cu voturi asigurate(la conventie),dar Florida este statul natal al lui Rubio,iar Ohio este statul in care Kasich este guvernator
traducere:care sa redea esenta textului,nu mot a mot
acolo e meciul cel mare 😀
@ziggy
Las ca i bine
Tocmai ce i am urat rabinului din brooklyn,”bun venit in club”,clubul celor care trebuie sa aleaga intre prost si foarte prost
Ca tot nu intelegea el cum e treaba asta
Acum pricepe/in viata lui n a donat bani la democrati,acum o face,ba s a inscris voluntar la hillary
Profesor adevarat:
http://www.voceatransilvaniei.ro/mesajul-unui-profesor-de-exceptie-avem-o-tara-plina-de-imbecili-cu-studii-superioare-care-nu-stiu-ca-america-e-continent-sunteti-o-generatie-aproape-pierduta/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=all-feeds
In legatura cu legea Darii in plata Guvernul vine cu o serie de solicitari :
-să definească clar cui se adresează legea, varianta vizată de guvern fiind ca această să se adreseze persoanelor aflate în dificultate, nu și persoanelor care vor să renunțe la credit prin darea imobilului în plată;
-definirea unor criterii care să justifice caracterul social al legii, fie că este vorba de gradul de îndatorare, de limită de creditare și sau de alte criterii;
-excluderea programului Prima Casă din lege;
-eliminarea caracterului retroactiv al legii, care ar putea duce la deschiderea unor procese internaționale.
( deschise banuiesc de catre creditori si/sau marii dezvoltatori imobiliari 🙂 )
”Cei care au accesat programul Prima Casă nu par a fi cel puțin din interpretarea pe care o găsim noi și din datele pe care le avem grevați de probleme sociale”
http://cursdeguvernare.ro/darea-in-plata-perspectiva-guvernului-executivul-va-cere-in-parlament-definirea-clara-a-beneficiarilor-legii-scoterea-programului-prima-casa-si-eliminarea-caracterului-retroactiv.html
daca e retroactiva ,pica la prima sesizare la CC
Retroactivitatea se traduce prin aplicarea legii pentru creditele aflate in derulare din ce am inteles. din proiectul legii darii in plata.( legea a fost creata in baza unei Directive UE)
Pe de alta parte exista in motivarea unei decizii a Curtii Constitutionale care explica de ce legile care transpun reglementari ale Uniunii Europene sunt constitutionale chiar daca ele s-ar aplica si contractelor in derulare.([Decizia nr.458 din 2 decembrie 2003, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr.24 din 13 ianuarie 2004]”
S-ar putea ca promotorii legii sa vina cu aceasta precizare.
Revenind la delegarea Ciolos ; este de retinut aprecierea pe care acesta o are la Bxlls. Teoretic,avand in vedere problemele ce vor fi dezbatute , Ciolos ar trebui sa ia cu el niste consilieri brici din MAE si MJ. Consilierii din MAE ,sa nu fie din vechea garda uslista , ci niste baieti mult mai pregatiti ca dl. Comanescu ;pe care l-am vazut si am avut rabdarea sa-l ascult la TVR ,cateva minute ,confirmandu-mi ca este un ministru slab, slab de tot.Bineinteles si pentru acesta limba romana este o problema..Comanescu, nu poate si nu stie sa se plieze pe misiunea ce o are.Depasit ,coplesit si prafuit. Este o (inca) veriga slaba . Mai este un pic ,si ungurii o sa-l convoace si pe el in parlamentul lor si sa-i ceara socoteala.
Dar sa dam Presedintelui. …..
Nu voi mai crede nimic din cele ce va declara dl. Johannis , pana cand Dan Mihalache nu va fi alungat la PSD.Acolo-i este locul ! Asa ca mai baieti care ii veti prezenta revista blogurilor maine dimineata lui Mihalache si poate ,presedintelui retineti ce am scris 🙂
Noapte buna …
Legat de 7 martie , mega sedinta de la UE legata de turci si refugiati .
– Cele 3 miliarde euro promise Turciei vor fi acordate sigur cu o singura conditie . Ca Turcia sa reduca numarul de refugiati care pleaca zilnic catre granitele Greciei . Adica si cu numere : maxim 1.000 refugiati admisi zilnic fata de cei 5.000 care zilnic intra in Grecia (pe toate “portile” imaginabile si non) . Turcia trebuie sa se angajeze sa reduca fluxul la una mie refugiati zilnic .Nu mai mult .
-Grecia va lua partea leului din ajutorul de 700 milioane euro pentru refugiati . (au cerut grecii 480 milioane) Cele 700 milioane se impart in 300 /pe anul 2016, 200 pe 2017 si restul de 200 pe 2018 .
– Exista o ingrijorare generala ca refugiatii pot incerca “alte strazi” pentru a intra in UE .
a- Marea Neagra cu debarcare in Bulgaria /Romania
b- Ucraina cu intrare in UE prin tarile baltice si Polonia (care are deja 1 milion de ucraini refugiati in tara)
c- Ruta prin Albania si asalt la coastele Italiene .
Nu se stie daca vechea propunere de distribuire a 160.000 refugiati va ramane in picioare . Tarile ex comuniste din UE sint majoritar impotriva . E nevoie de unanimitate . Trocul si medierea tip “eu dau asta , tu faci asta ” va fi intens folosita si departe de privirile ziaristilor .
PS . se studiaza un alt plan suplimentar care sa asigure ajutoare umanitare comunitare (mancare , haine , locuinte improvizate) tarilor membre cu multi refugiati pe teritoriul lor .
Astept sa vad primele mega tabere de refugiati din tarile UE . Din ce am vazut pe net ca exista azi in Macedonia , Grecia si Turcia , corturi si baraci .
buna dimineata 🙂
http://politeia.org.ro/stiri-revista-presei/revista-presei-3-martie-ministrul-agriculturii-se-da-expert-in-medicina-iar-fermierii-il-dau-in-judecata/44697/