Revista Presei – 24 mai. Campania s-a incheiat, Dragnea e deja incalzit!
24/05/2014 | Autor Cetatean Categorii: Stiri / Revista Presei |
Buna dimineata intr-o zi de sambata, 24 mai. Sâmbătă, valorile termice din ţară se vor menţine mai ridicate decât cele obişnuite ale perioadei. Cerul va avea înnorări, mai accentuate după-amiaza şi la începutul nopţii şi vor fi averse, descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului în zona de munte şi în sud-vestul ţării şi pe arii restrânse în rest. Izolat, cantităţile de apă vor depăşi 20 l/mp sâmbătă şi va cădea grindină. Temperaturile maxime se vor încadra între 20 de grade pe litoral şi 30 de grade în vest şi nord-vest, iar cele minime vor fi cuprinse între 7 şi 18 grade. In capitala, vremea se va menţine caldă. Cerul va fi variabil, cu înnorări trecătoare după-amiaza când vor fi posibile ploi slabe, de scurtă durată şi descărcări electrice. Vântul va sufla slab până la moderat. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 26 de grade, iar cea minimă va fi de 14…15 grade.
ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2014. Când, cum și unde votăm mâine. Campania electorală s-a încheiat în această dimineață, la ora 7.00. Peste 18 milioane de alegători cu drept de vot sunt aşteptaţi, mâine, la urne pentru a-i desemna pe cei 32 de reprezentanți ai României în Parlamentul European. ● Totodată, 53 de candidaţi se vor confrunta în alegerile parlamentare parțiale care vor avea loc simultan cu euroalegerile, în colegii din şase judeţe – Ilfov, Galaţi, Gorj, Hunedoara, Satu Mare, Timiş şi Bucureşti – pentru a-şi ajudeca şase mandate de deputat şi două de senator. ● De asemenea, în 19 judeţe se vor organiza, paralel, și alegeri locale parțiale pentru posturile vacante din administraţia locală. Trebuie reținut că sunt situații în care în aceeași secție de votare se va vota pentru toate cele trei scrutine, dar în săli diferite. ● Votarea începe la ora 7.00 și se încheie la ora 21.00. Pentru alegerile de mâine, au fost organizate 18.532 secţii de votare în ţară şi 190 de secţii în străinătate pentru alegătorii români aflaţi în străinătate. Putem vota oriunde. ● Alegătorii vor vota la secţia de votare unde sunt înscrişi în listele electorale permanente sau în cele speciale. Pentru europarlamentare, cetăţenii care se află în altă localitate decât cea în care au domiciliul vor putea vota la orice secție. ● Se va putea vota cu cartea de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate, paşaportul diplomatic, paşaportul de serviciu sau carnetul de serviciu militar, în cazul elevilor din şcolile militare.
Constantin: “USL adevărat, cel care trăieşte” şi-a găsit un candidat la Preşedinţie care ştie să lupte. Liderul PC Daniel Constantin a spus, vineri, la mitingul electoral PSD-UNPR-PC din Capitală, că, la fel ca în povestea cu corbul păcălit de vulpe, liderul PNL Crin Antonescu s-a lăsat atras de Traian Băsescu şi i-a scăpat mandatul de preşedinte al României, iar acum îl vrea înapoi, dar nu se poate. Acum 6 luni de zile Crin Antonescu avea totul, era copreşedinte al USL şi era candidatul nostru pentru Preşedinţia României, era precum corbul din povestea celebră, cocoţat pe cel mai înalt arbore numit USL şi avea în pliscul său mandatul de preşedinte al României, nimeni şi nimic nu putea să ajungă la înălţimea domniei sale până când a venit vulpea cea şireată de la Cotroceni şi a spus corbului: corbule, eşti atât de înalt încât nu mai ai nevoie de USL ca să câştigi funcţia de preşedinte al României şi corbul, tare în plisc, dar cu mintea înceată, s-a lăsat păcălit de Traian Băsescu, a părăsit USL şi i-a scăpat mandatul de preşedinte. Constantin a adăugat că “USL adevărat, cel care trăieşte” şi-a găsit un candidat pentru funcţia de preşedinte, “care ştie să lupte şi să câştige, care ştie să-şi folosească şi mintea nu numai gura”, iar acel candidat este Victor Ponta. Integral aduce Mediafax (ilustratie Academia Catavencu)
Donații electorale de șase milioane de lei. Astfel, donatiile aliantei PSD-UNPR-PC se ridica la valoarea de 2,401 milioane de lei, majoritatea de la persoane fizice – 2,140 milioane de lei, in timp ce de la persoanele juridice au primit 260.458 lei, conform documentului citat. Pe pozitia a 2-a se afla PNL, cu 994.677 lei, dintre care 786.896 lei de la persoane fizice si 207.781 de la persoane juridice, iar pe locul 3 se afla PDL, cu 983.789 lei, dintre care 869.489 lei de la persoane fizice si 114.300 lei de la persoane juridice. Locul 4 este ocupat de Partidul Dreptatii Sociale (PDS), care a primit donatii in valoare de 516.000 lei, toti de la persoane juridice, urmat de PMP, cu 411.331 lei, din care doar 2.300 sunt de la persoane juridice. Partidul Poporului – Dan Diaconescu are donatii de 114.394 lei, dintre care 2.000 de la persoane juridice, Forta Civica – 114.290 lei de la persoane fizice, iar UDMR – 109.150 lei, tot de la persoane fizice. Top 10 este incheiat de un alt candidat independent Valentin-Eugen Daeanu, cu 85.000 de lei donatii, de la persoane juridice. O stire adusa de Caplimpede.ro.
Surse judiciare: Val de autodenunțuri la DNA, după dezvăluirile din dosarul judecătorilor arestați de la Tribunalul București. În ultimele zile, mai mulți practicieni în insolvenţă şi lichidatori judiciari au sesizat fapte de corupție la DNA, după dezvăluirile făcute în dosarul celor patru judecători arestați, de la Tribunalul București. Potrivit surselor citate, de la reţinerea magistraţilor de la Tribunalul Bucureşti (TB) acuzaţi că primeau bani şi bunuri pentru intervenţii în dosare de insolvenţă, procurorii anticorupţie au audiat mai multe persoane, în dosarul celor patru judecători. Aceleaşi surse susţin că majoritatea celor audiaţi sunt practicieni în insolvenţă şi lichidatori judiciari şi că unii dintre aceştia ar fi denunţat fapte ale celor patru judecători arestaţi sau ar fi formulat autodenunţuri legate de magistraţi. Unul dintre practicienii în insolvenţă audiaţi la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a arătat, astfel, că i-ar fi oferit un ceas de 2.000 de euro unuia dintre magistraţii arestaţi. Sursele citate mai spun că audierile în acest caz vor continua, fiind “foarte probabil” ca în faţa anchetatorilor să ajungă şi alţi judecători de la TB. Judecătorii Mircea Moldovan, Ion Stanciu, Elena Rovenţa şi Ciprian Sorin Viziru, toţi de la Tribunalul Bucureşti – Secţia a VII-a civilă, acuzaţi că primeau bani şi bunuri pentru intervenţii în dosare de insolvenţă, au fost arestaţi preventiv, printr-o decizie luată marţi de Curtea de Apel Bucureşti, la propunerea procurorilor anticorupţie. Integral aduce Romania Libera.
Zece motive pentru care să votezi la alegerile europene. Alegătorii români pot influența, prin votul lor, procesul decizional european din următorii patru ani. Semnificația scrutinului de mâine este însă mult mai profundă. Alegerile pentru Parlamentul European au, anul acesta, o importanță aparte, la finalul unei crize economice abrupte care a zguduit din temelii încrederea în valorile și idealurile pe care a fost clădit blocul comunitar. Dincolo de simbolistica acestui scrutin, alegerile, care au început pe 22 mai și se încheie mâine, ocupă un rol central în mecanismul european și au, în practică, efecte deloc de neglijat. 7.Clarificarea raportului de forțe pe partea Dreaptă, în plan intern. În fața unei Stângi unite, principalele partide de dreapta, PNL, PDL și PMP, își dispută nu doar rolul de principal partid de dreapta, dar și de lider al Opoziției. Cel mai probabil, liberalii vor obține cel de-al doilea scor, după alianța electorală PSD-PC- UNPR. Miza este atingerea unui scor cât mai apropiat de 20%, în caz contrar, liderul PNL, Crin Antonescu, promițând că va demisiona din funcția de președinte al partidului, lucru ce va genera un cutremur în partid. În ceea ce îi privește pe democrat-liberali, aceștia trebuie să demonstreze că nu i-a afectat plecarea unui număr semnificativ de parlamentari prin înființarea Partidului Mișcarea Populară și faptul că numeroși primari și-au anunțat susținerea pentru partidul susținut de președintele Traian Băsescu. În ceea ce privește Partidul Mișcarea Populară, acesta trebuie să confirme scorul din sondaje care dă partidul condus de Eugen Tomac cu scoruri cuprinse între 9 și 11%. Mobilizarea la vot a filialelor partidului și prezența la vot va juca un rol important în determinarea scorului pe care partidele de dreapta îl vor obține. Integral, pe Evz.
Toţi fermierii vor face bani sezonul acesta. Preţurile şi producţia sunt bune. Noul sezon comercial din agricultură va începe în mai puţin de două luni, iar cele mai recente estimări pentru grâu indică o recoltă de 7,4 milioane de tone, la un nivel similar cu cel de anul trecut. Acesta este unul dintre vârfurile istorice ale ultimului deceniu şi este în ton cu evoluţia producţiei europene, care va ajunge în acest an la 145 milioane de tone, cea mai mare recoltă din ultimii şase ani, arată Eurostat.La Marea Neagră, Rusia şi Ucraina vor avea o producţie cumulată de 72 milioane de tone, în scădere cu 3% faţă de sezonul precedent.„Preţul la recoltă este mai mare cu 30 euro/tonă pe Bursă în acest sezon şi estimez că în România va fi cu 20 euro/tonă mai mare la recoltă faţă de sezonul trecut. Creşterea de pe Bursă nu se va transfera total din cauza recoltei locale mari“, a spus Karl, care gestionează şi afacerile Almos din comerţul cu cereale şi distribuţia de îngrăşăminte, pesticide şi seminţe. Tendinţa preţului grâului va fi însă una de scădere în primele luni de vară având în vedere că o parte din fermieri vor fi strânşi în menghina datoriilor şi obligaţi să vândă în condiţiile în care nu deţin spaţii de depozitare. Integral, pe ZF.ro
Rusia – strategie de achiziţionare de rafinării în Europa. CE recomandă monitorizarea atentă a acestor achiziţii. Rusia are o strategie de cumpărare a mai multor rafinării petroliere în Europa, o mişcare care ar putea compromite securitatea energetică a uniunii Europene, arată un raport întocmit de oficialii UE pregătit pentru Consiliul European din 26 iunie, arată Reuters. Preţurile mari la petrol, cererea scăzută şi marginile de profit foarte mici au determinat declinul sectorului de rafinare european. Companiile au vândut unităţile de rafinare, iar rusia a fost principalul cumpărător. De pildă, Lukoil deţine rafinării în Italia, Olanda, Bulgaria şi România, în timp ce unitatea Gazprom, Gazprom Neft, deţine şi ea rafinării. Raportul – pregătit pentru liderii europeni care vor discuta la Consiliul de vară, printre alte subiecte, şi despre securitatea energetică a UE – arată că este necesară o monitorizare foarte atentă a proprietăţii asupra rafinăriilor din Europa, multe dintre ele cumpărate de Rusia. În plus, acesta este un trend tot mai accentuat. “Industria de rafinare este vulnerabilă la influenţele politice, ca rezultat al combinaţiei dintre dependenţa de petrolul brut rusesc şi influenţa jucătorilor economici din Rusia”, se arată în schiţa de raport consultată de jurnaliştii de la Reuters. Integral aduce Curs de Guvernare
Dati-le un test. Sa vedem ce iese. Hai ca asta e chiar culmea: Nu ne ducem la vot ca nu avem cu cine vota! La inceput am zis ca e gluma dar vad ca e reala. Nu poti inventa asta: Adica ei boicoteza pentru ca nu au cu cine vota…Exact asa. Bine, aflam ca mai e o interpretare a “boicotului” data de specialisti…Fiti atenti: Nu se duc la vot pentru ca in felul asta vor sa puna presiune pe sistem. Esenta chestiunii a fost sintetizanta excelent de catre scriitorul Teo Bobe. Citez: “Asta cu boicotul e ca si cum te-ai face pustnic, daca nici o gagica nu vrea sa se culce cu tine. Ca sa pui presiune pe ele.” Revenind insa de la aceste consideratii antropologice mai generale la alegerile curente, sa spunem un lucru simplu, cand e vorba de oferta elactorala. E adevarat ca daca legea partidelor ar fi permis-o, oferta ar fi fost si mai larga. Totusi: daca nu ai cu cine vota cand ai de ales intre un MRU, M. Macovei, C. Preda, S. Bodu, M. Neamtu si cel putin doi-trei independenti cu totul onorabili – ca astia imi vin in minte la repezeala- eu unul nu mai stiu cum ar putea arata o oferta electorala decenta in Romania lui 2014. Cine ar trebui sa fie pe listele alea si nu e si daca ar fi ne-ar face sa votam? Coposu? Una la mina ca e mort si doi, sunt sigur ca daca ar trai si candida s-ar gasi imediat zece argumente forte ca sa fie pus la gramada cu restul nefrecventabililor. Sa fim realisti si cu picioarele pe pamant. Avem cu totii multe sa le reprosam celor de mai sus, separat si in corpore, fiecaruia si colegilor lor. Am personal multe sa le reprosez. Totusi: de aici si pana la ideea ca nu mergi la vot ca nu ai cu cine vota, e o distanta nu astronomica, ci absurda. Aligica, pe Contributors (merita!).
MRU: Imaginaţi-vă cum ar fi arătat o listă de europarlamentare în care să se afle Macovei, Preda, Iohannis. Lume care are şi prezenţă europeană. O asemenea listă ar fi demonstrat că România înţelege care este miza europarlamentarelor”, a declarat Ungureanu. “Eu cred că după 26 mai atitudinea noastră a tuturor trebuie să se schimbe pentru că vom avea de ales în noiembrie între două variante complet opuse ale felului în care va arăta România în următorii cinci ani. O Românie a stagnării, o Românie care se întoarce în timp şi care nu reuşeşte nici să se dezbare de vechile obiceiuri proaste, nici să plece din block start şi să ia avânt şi o Românie a cprei speranţă se poate construi pe seama unei alte garnituri politice capabile să administreze ţara corect şi european. Şi subliniez acest ultim cuvânt. Noi, după 26 mai, ar trebui să gândim altfel şi nu în varianta “alegem răul cel mai mic”. E ca o declaraţie de abandon când spui “aleg răul cel mai mic”. E ca şi cum ai alege între lepră şi ciumă. Ambele variante te duc tot la deces dacă nu eşti bine tratat. Integral, pe Realitatea
Va urez o zi buna!
Instructiuni comentarii:
Pentru a comenta sub identitatea de pe blogul anterior TheophylePoliteia autentificati-va mai intai, apasand pe iconul corespunzator din formular. [ Ex. pentru autentificare Wordpress apasati iconul ]
buna dimineata
un pic off topic:
“davos”ul de la st petersburg
ca “expirat” imi aduc aminte de “intalnirile cu oamenii de afaceri occidentali” ale lui ceausescu;
cam asta e “marele” “summit economic de la st petersburg”
rusia&china: “supercontractul de gaze” ceva nu se leaga:
a. se spune ca e vorba de 38 mld mc/an timp de 10 ani si o valoare de cca usd 400 mld;
ar fi cam usd 1,ceva pentru 1 Nmc,sau peste usd 1000/Nmc/cand pretul este undeva la usd 0,35-0,4/Nmc sa plateasca chuinezii de peste 3 ori pretul normal????
ca volum,europa cumpara undeva intre 150-200 mld Nmc/an din rusia
b, 10 ani incepand de cand????de acum sau din momentul terminarii conductei??
nu cred eu ca chinezii sunt atat de “prosti” sa plateasca nu stiu cat pentru ceva ce e inca incert/e vorba de o conducta de mii km prin tundra,desert….ca doar n-or cumpara chinezii pentru musulamnii din vestul chinei
una peste alta un contract bun pentru a speria “naivii” si a da argumente coloanei 5a rusesti din europa
si un p s “geostrategic”: intre china si vietnam e razboi “rece”/rusia are baze navale in vietnam/cum naiba sa coopereze china&rusia militar/nu mai zic ca rusia sprijina india iar china pakistanul
Buna dimineata,
Deja dau chinezii 25mld avans .
http://www.reuters.com/article/2014/05/23/us-russia-forum-china-gazprom-idUSBREA4M05Y20140523
Ce inteleg eu din toata afacerea asta e ca rusilor le cam arde buza…
buna dimineata !
buna dimineata! 🙂 am postat-o de la ora 8, credeam ca va fi vazuta fara sa mai semnalez postare noua 🙂
tarziu la 8 . la 7 33 e cel mai bine 😀 ( G/M) .
Buna dimineata,
mare bucurie am ca azi nu-l mai vad/aud pe Ponta! Macar atata meritam si noi, dupa o luna de campanie bezmetica si nerusinata.
bun gasit.. Zicea pe FB cineva ca e invitat la Haznaua 3, la ceva tipa
Buna dimineata prieteni!
Salut matinal 2.0*
– vremea ar fi acceptabila… dar vremurile nu prea;
– mdea, se poate vota oriunde DOAR pt evro;
– f buna caricatura (salut sare. Normal ca livusor-baron-de-rss-teleorman e la temperatura maxima. Daca-l convinge pa vece-ponta** ca poate castiga din prima tura devine el lider maximo;
– in alte conditii m-ar “disctra” teribil ierarhia donatiilor. E bine de retinut tabelul ca sa vedem ulterior cam cat costa un punct electoral. Adica in termeni de eficacitate;
– am cel putin 200 de motive ca sa NU merg la vot… dar mi-as dori macar 3-4 ca sa votez penntru;
– uaauuu… cata putere de anticipare pa capu unora… ;
– mai monitorizati ba’eti… mai monitorizati***
– hi hi… dl profesor Aligica umbla la chestii de baza comparand neprezentarea voluntara cu abstinenta determinata de refuzul majoritarelor. Ar trebui sa-i spuna cineva ca damele si demoazelele din “clasa” p*litica nu numai ca nu refuza ba chiar se prea tavalesc. Deci, in chiar termeni realisti si cu picioarele pe pamant comparatia cam schioapata (ca sa nu spun ca sufera si de altele);
– real, adecvat si “fortos” mesajul: … o Românie a carei speranţă se poate construi pe seama unei alte garnituri politice capabile să administreze ţara corect şi european. Altfel spus: esti veriga slaba, la revedere refor’mist-sculat-din-socialist-culcat, drum bun
___________________________________________________________________________________
* vrs 1.0 aici: http://politeia.org.ro/editoriale/forta-civica-calcul-de-riscbeneficiu-pentru-alegatorii-inca-nehotarati/28065/#comment-79733
** de la victor-copiator-ponta
*** parafraza de la mai rasfirati, ba’eti… mai rasfirati
În comunicatul AEP din 16 mai a.c.se menţionează că scăderea numărului de alegători faţă de raportarea din 10 mai se datorează operărilor făcute de primari în registrele electorale .
http://www.stiripesurse.ro/suspiciuni-de-frauda-electorala-listele-de-alegatori-sunt-umflate-cu-13-milioane-de-votanti/
salutare! postare noua!
http://politeia.org.ro/editoriale/de-ce-voi-vota-forta-civica-la-europarlamentare/28094/
Buna ziua!
“Voturi, nu Like-uri”
Cică mai uşor e sa faci o revoluţie pe feisbuc (căci aici beţia răzvrătirii este accesibilă tuturor) decât o simplă schimbare în viaţa ta…
Activiştii generati de acest mediu sunt „falşi activişti” (slackactivists), susţinători pasivi ai cauzelor „de pe net”, care trăiesc un surogat de angajament şi de militantism dând clic, like, semnând o petiţie on-line, etc. şi lipsind complet, de fapt, din realitatea vieţii sociale.
Cyber-utopismul ne spune că prin Facebook, s.a.m.d şi noile tehnologii (vorba lui Einstein: “Mă tem că într-o zi, atunci când tehnologia va depăşi umanitatea noastră, lumea va avea parte doar de o generaţie de idioţi.”) are loc un dublu proces: 1. conştientizarea prin informaţia necenzurată şi 2. generarea activismului civic, ce duce la forţarea emancipării, a dobândirii progresului şi a schimbării sociale.
Asta cu conştientizarea prin informatia necenzurata… e cam complicata. Practic – “mediul”, asa cum spunea cineva, “în mod organic, neuronal – este o mare provocare la adresa discernământului, deoarece, pe de o parte, dă senzaţia unei gândiri active, în timp ce, în realitate, această gândire este superficială şi lipsită de capacitatea de a sesiza realitatea mai profundă, aflată dincolo de aparenţe.”
Iar asta cu “generarea activismului şi a emancipării”, asa cum observa cineva “nu doar că reţelele sociale nu ajută la formarea unei adevărate conştiinţe civice şi-a unei atitudini de angajament personal şi concret, ci sunt folosite de regimurile dictatoriale pentru a infiltra agenţi în cadrul grupurilor dizidente, pentru a spiona şi pentru a-şi împrăştia propria propagandă.”
Buna seara!
Eu am citit asta:
http://adevarul.ro/news/politica/voturinu-like-uri-1_537f6e280d133766a8e9028d/index.html#
si mi-a placut atat de mult incat mi-am adus aminte de cele scrise mai sus si iata cat de adevarate sunt, din pacate, acum de cand cu boicotul… greva cetateneasca… UnitiSalvam…
Ziua buna tuturor,
Nu ar fi o idee (ma rog, mie mi se pare buna), sa mutam off-urile etc de la “De ce voi vota Forta Civica la europarlamentare”, aici? Ar ramane articolul ala intr-un anume fel si asta cu de toate samd. Sau, in fine, mai pe seara sau cand e cazul, ne putem “muta” acolo, la o adica. Zic si eu, nu dau cu paru’…