2013: început de an – lacuna
02/01/2013 | Autor theophyle Categorii: Editoriale, Stiri / Revista Presei |
Nu am sa intru in procente, nici macar nu am sa incerc sa prognozez daca va fi mai bine sau mai rau. Simplu – daca o sa fie mai bine va fi printr-o sansa numita popular – noroc, providenta sau simpla intamplare si daca va fi mai rau ni se va parea inca o data ca cineva, absolut diferit de noi, ne doreste raul si urzeste conspiratii pentru a ne dauna. Atata timp cat nu vom intelege ca statul trebuie sa depinda de cetatean si nu invers, nimic nu se poate schimba in viitorul societatii romanesti si vom talazui in oceanul furios al prezentului fara a ajunge nicaieri, chinuindu-ne de fiecare data sa scoatem apa din cala.
Intr-o societate democratica, chiar una “originala,” preferintele electoratului activ sunt transformate intr-o guvernare aleasa sa administreze treburile tarii si ale cetatenilor acestei tari. Guvernarea se produce prin optiunea electorala care transforma un partid sau o coalitie de partide in partide de guvernare sau opozitie. In Romania nu exista optiuni ideologice, exista numai optiuni bazate pe populism sau “carisma taticului de serviciu”. Toate partidele politice romanesti sunt profund clientelare si sustin in totalitatea lor discursuri profund demagogice, lipsite nu numai de substanta, ci si de intentii programatice. Intr-un cuvant simplu – mint cu nerusinare.
Indiferent daca se auto-intituleaza “partide de dreapta” sau “partide de stanga”, ambele aripi politico-doctrinare isi creaza clientele intretinand o functionarime de stat enorma si un aparat birocratic numeros, concomitent cu intretinerea unei clientele in randul marilor patroni din industrie si servicii, oferindu-le mari comenzi de stat in schimbul sustinerii materiale. A vorbi de partide de stanga sau dreapta in Romania este o aberatie. In Romania de dupa ’89, patrimoniul public inseamna bunul nimanui, pe care-l prada cine poate.
Democrati liberala ofera sanse economice egale doar membrilor unei societati in care talentul, harnicia, educatia si aptitudinile sunt parghiile legitime ale acumularii materiale. Intr-o societate de acest gen, partidele politice parvin prin mobilizarea acestor cetateni si captarea sustinerii lor. In Romania, de la inceputurile “democratiei originale”, succesul in afaceri depinde mai putin de initiativa si mai mult de relatii. Statul este principalul detinator al resurselor nationale si el le atribuie clientelar; ceea ce inseamna ca puterea este cea care determina averea si distribuie veniturile.
Romania a ramas fundamental un stat feudal, care vremelnic a “imbracat hainele” unor ideologii necunoscute si profund difuze; comunismul si capitalismul romanesc au fost spoieli rudimentare. In orice stat structura societatii este cea care impune valorile care genereaza averea, puterea sau prestigiul. In societatea feudala, puterea era cea care determina averea, seniorii feudali erau bogati in virtutea puterii lor politice. Noi am ramas la acest stadiu. De fapt nu ne-am eliberat de el aproape niciodata (au fost numai mici perioade de atenuare).
Toate averile facute in Romania post decembrista port stigmatul complicitatii politice, de azi sau de ieri, care de fapt sunt sinonime. Nu vom avea prea curand un Bill Gates sau Steve Jobs, avem insa un Voiculescu, Patriciu, Columbeanu sau Becali.
Romania anului 2013 este marcata de o gigantica lacuna sociala, creata intre valorile declarate, politice, ideologice ori morale si practica arbitrar, dependenta de prietenii sau complicitati. Atata timp cat la noi coruptia (popular, spaga) este singura solutie economica a unei probleme administrative nu avem nici o sansa a unei previziuni adevarate. 2013 va fi imprevizibil in felul in care si 2012 a fost!
La Mulţi Ani România!
Instructiuni comentarii:
Pentru a comenta sub identitatea de pe blogul anterior TheophylePoliteia autentificati-va mai intai, apasand pe iconul corespunzator din formular. [ Ex. pentru autentificare Wordpress apasati iconul ]
La multi ani intregii comunitati Politeia!
Buna Dimineata 🙂
Multumim, la multi ani si dumneavoastra!
La Mulți Ani Politeia! 🙂
…că ești foarte necesară!
Apropo de «Ticaloși eterni…», parcă și «Marsul… » a fost tot un fel de “șpagă”. g/m 😉
E drept cu un scop și rezultate mult diferite…
Salut Hashule 🙂
La multi ani si voua, adica tie, doamnei si urmasilor 🙂 Intre noi prefer acest gen de spaga, care salveaza un geniu si daruieste ceva la cultura europeana 🙂
Buna dimineata 🙂
Previzibilitatea ca motor social…. interesanta tema, merita meditat…
Modul haotic de conducere de la noi se datoreaza (imho) (si) inapetentei funciare a clasei conducatoare pentru educatie si masura valorica. Orice mica tentativa de introducere a unor criterii obiective (chiar discutabile) este din start drastic sanctionata.
Inapetenta pentru educatie s-a vazut mare cat casa de cand grajdanii educatiei s-au repezit hulpavi sa sfartece firava reforma a lui Funeriu. Nonsalanta plagiaturii este si ea consecinta fricii de educatie. Spun asta pentru ca aceatsa frica se suprapune cu lacomia acumularii de titluri academice.
Inapetenta pentru masura valorica se vede din succesul acumularilor brute de “valoare” (tablouri, bijuterii, doctorate) in dauna “valorificarii”.
Din pacate o institutie care ar trebui sa fie (si sa dea) model(e) de scara valorica, este ea insasi un model de parvenire prin cumulare de valori nu de valoare. Ma refer la BOR-ul – ca institutie 👿 dar si ca stare de spirit. Prefera si organizeaza “valoare” bruta (ctitorii megalomaniace) in dauna valorificarii autentice spirituale (mult mai modestele valoric asezaminte sociale si de binefacere -aziluri/scoli duminicale/etc…).
Scara valorilor si scara educatiei… iata doua scari pe care clasa noastra conducatoare nu o sa urce prea curand.
buna ziua DnSu si inca odata urari de sanatate pentru 2013,
Da adevarat exista multe lacune in tesutul social romanesc, din nefericire nu prea vad iesirea 🙁
Buna dimineata si La Multi ani!
Am citit un articol al lui Patrusca in EVZ care , pur si simplu, m-a infiorat. Oare ce ne mai asteapta?
http://www.evz.ro/detalii/stiri/anul-2012-o-sinistra-productie-mosfilm-1017683.html
Buna cedric,
un an bun si multa sanatate, am citit articolul, putin excerbat este totusi o alternativa posibila.
La multi ani cu sanatate – tuturor oamenilor minunati din comunitatea Politeia! La multi ani, Theophyle si sa ai puterea de a-ti desavarsi visul (te vom ajuta!). Pentru toti concetatenii nostri – 2013 sa fie un an mai trainic, mai credibil si mai normal la cap!
La multi ani, nea’ Iancule 🙂
Mii de multumiri pentru ajutor. De la matale chiar conteaza 🙂
pentru interesati, un articol nou – Mic îndreptar politic – stânga şi dreapta (2) “revoluţie si evoluţie”
La multi ani cu sanatate, sa ne dea astia de toate ! 😆
Cauza e duplicitatea indivizilor.
Duplicitate stimulata in vechiul sistem, din care se trag multi din decidentii de azi (urmasii nomenclaturii).
Criteriile de selectie/promovare au ramas aceleasi, mentalitatea schimbandu-se doar cu multe generatii.
In plus, buzunarul statului e foarte usor de parazitat.
De aici si saracirea maselor spre ingrasarea conturilor baietilor destepti.
A “descurcaretilor”.
Salut 🙂
” Statul este principalul detinator al resurselor nationale si el le atribuie clientelar; ceea ce inseamna ca puterea este cea care determina averea si distribuie veniturile.”
Nu as fi atit de pesimist. Da, marile averi rapide se fac din contractele cu statul. (ne sar in ochi Patriciu, Felix, Casuneanu etc ei sunt spectaculosii )
Intrebare :
Dar poate sa imi spuna cineva cit reprezinta contractele cu statul raportat la produsul intern brut, raportat la cifra de afaceri a celorlalti ? Eu sper ca nu este un raport covarsitor. 0amenii nostri sunt aceia ce sunt implicati in afaceri ce nu au legatura cu statul.
Aceia pot deveni clientii nostri. Sunt cea mai mare categorie omogena ce pot deveni clienti activi ai noului partid.
Mi-ar place sa stiu cele 2 cifre.
salut TDS,\
Nu cred ca cifre de genul asta le poti gasi la nivel de open-sources. Intr-o tara normala aceste cifre exista numai in patrimoniul serviciilor secrete. Nu stiu cum este la noi, avand in vedere subiectul fierbinte!
Nu ma pricep prea bine la macroeconomia romaneasca dar cred ca e simplu de adunat bugetele de investitie, si mentenanta ale ministerelor. ; suma incredintarilor directe+ licitatiile publice.
…
apoi in algoritm as spune ce 90% din incredintari sunt pe ochi frumosi. Insist in a crede ca desi sunt spectaculoase afacerile cu statul detin o pondere necovarsitoare. Ca noi ceilalti suntem f multi si semnificativi daca se gaseste un partid care sa ne uneasca si sa ne serveasca.
Si evident lucrul asta se va intimpla. Atunci cind exista o cerere inevitabil apare si oferta.
“La două decenii de la căderea comunismului, doi judecători de la Tribunalul Prahova au fost deconspiraţi ca ofiţeri ai Securităţii. CNSAS cere Curţii de Apel Bucureşti, să constate că magistraţii Zinica Trandafirescu şi Adrian- Petre Podea au fost lucrători în cadrul poliţiei politice comuniste.”
http://www.evz.ro/detalii/stiri/securistii-care-impart-dreptatea-in-justitia-din-romania-1017581.html
La multi ani timi 🙂
Banii statului au fost intotdeauna banii nimanui in ochii cetateanului nostru si bineinteles ca statul tre’ sa dea ca de aia e stat 🙁
Contractele cu statul prezinta o serie de avantaje :
– se obtin usor profituri mari, uneori doar din “pix”;
– comisiile si criteriile de licitatie se aranjeaza dupa posibilitatile executantului, fara nici o jena;
– receptia lucrarilor e doar o formalitate pt. executanti;
– in multe cazuri se prelungesc prin acte aditionale, in care se pot schimba chiar conditiile in favoarea executantului si in paguba statului;
– prin comisionale platite, se consolideaza relatii stabile/de durata intre patronul-executant si directorul companiei de stat.
Profitul ?
Doar un exemplu modest din sfera contractelor baietilor destepti din energie :
Pt. o cantitate de energie electrica cumparata de Felix de la Hidroelectrica de cca. 2.628.000 MWh (o putere contractata de cca. 300 MW timp de un an) si revanduta statului (Electrica) cu un pret de 2,5 ori mai mare, profitul a fost cam de 400 mil. lei.
Costuri ?
Leafa a doi indivizi plus ceva costuri de intretinere birou (chirie, curent, apa etc.).
Ce firma care obtine corect contracte pe piata se poate lauda cu un astfel de “randament” ?
De acord. dar subiectul este altul.
Citi sunt baietii destepti raportati la ceilalti ce nu au loc la masa ?
Evident ca multe fete si-ar dori sa fie sotia lui Albert de Monaco dar numai Charlene este aleasa. Eu nu ma refer la Charlene ci la celelalte care platesc costurile. Ele sunt targetul nostru.
Intrebare : cati din “cea mai mare categorie omogena ce pot deveni clienti activi ai noului partid” chiar sunt interesati sa devina “clienti activi ai noului partid” ?
Cand crezi in asta, pui mana si faci o lista cu “oferte” care i-ar putea starni sa sustina ACTIV o miscare politica.
Mai ales ca te misti printre ei si stii ce vor.
Concret.
Ia sa vedem… 🙂
Buna dimineata!
Din ecuatia democratiei de la noi lipseste poporul ca si contrapondere la tendinta puterii de a vrea si mai multa putere.
Putem spune ca avem o DEMOCRATIE fara D …adica o EMOcratie 🙄
– deprimati
– votam emotional
– senzatia ca nu-i future
😀
Buna Moldi,
Interesant jocul cu “democratia”. Nu trebuie uitate trei lucruri:
1. latinitatea noastra;
2. Balcanismul profund;
3. Lipsa de incredere in lideri / guvernanti si solidaritatea sumara a societatii romanest.
Ce este cu adevarat naucitor pentru mine: lipsa de grija pentru ecosistemul care iti aduce banii tie ca putere.
Puterea vrea banii acum si doar acum. Mulge cat poate pe loc. Nici cea mai mica idee despre ce va mai mulge pe viitor. La fel ca si bula imobiliara sau cea a imprumuturilor bancare, la un moment dat se sparge.
Asta mi se pare cel mai periculos. Vezi clar ca sistemul iti da tot mai putin de la o zi la alta si ca va crapa. Si tot ce iti trece prin cap este cum sa il mulgi ACUM mai eficient, ca oricum pe viitor nu crezi ca mai prinzi inca un mandat, desi in realitate, peste unul sau doua cicluri electorale, revii si vei vrea sa mulgi si atunci.
Nu e periculos de loc. Cind se darima sandramaua ii lasa pe ceilalti care, 2-3 ani refac tacuti ce au stricat bolsevicii. timp in care isi pierd popularitatea la guvernare.
A fost exact asa tot timpul, Cei batrini pot confirma:
In 96 cind au pierdut guvernarea au lasat o situatie ingrozitoare celor ce au venit la putere. Probabil ca si-au dorit sa piarda atunci.
In 2004 aproape la fel
Daca se va ingrosa gluma ii vor lasa pe ceilalti sa dreaga lucrurile. Si cum ai nostri sunt niste nulitati cind e vorba sa isi faca reclama, nu vor sti sa arate ca ei au salvat din nou Romania, si vor pierde urmatoarele alegeri.
Asta e ciclicitatea de pana acum
Salutare.
Exista o solutie de a rupe cercul asta vicios: sa faci in asa fel incat sa bubuie haznaua cu ei pe closet.
Lucru care, daca avem o picatura de noroc, se va intampla anul asta.
Punctul 3, cu increderea si solidaritatea… trebuie sa recunoastem ca au facut treaba buna comunistii in a implanta la nivel de ADN neincrederea. Ce auzi prima oara cand e vorba sa se adune trei persoane la indemnul de a face ceva ca asa nu se mai poate?
“Ce interese are asta de vrea sa ne conduca?”
sau
“Lasa ca stim noi ce urmareste asta de vrea sa ne fie lider”
si uite asa nu poti aduna unu + unu la noi si sa fie valabil macar nitel versul acela din Hora Unirii.
Buna dimineata si La multi ani!
Se aduna doar cand aud “Alegeti-ne ca noi va dam…”
Pai daia i-am strigat de aici lui MN, acum un an si ceva: Neamtuleeeee nu iti face partid ca nu ai timp. Lasa domle miscarea la firul ierbii, aia dezinteresata de functii, ca partide avem destule dar miscari nu avem… si iar zic tractoristii de la Bucecea ( aia erau vizitati de MN ) ca vrei sa fi deputat si sa ai fonctie si putin iti pasa de tara ….. Acu avea o miscare (ca soarele sfint de pe cer 🙂 ) dar nu a ascultat.
mai lasa-l pe Neamtu unde este – un imbecil care a compromis si iarba pe care a calcat!
Si mai lasa iarba verde, ca am vazut ca in tara asta nici gazonul artificial nu creste! Vezi pe FB – iarba verde, mazgalitorii de pereti (grafity) iti vine sa vomiti de prostia si imbecilitatea oamenilor care se numesc “dreapta” astia submineaza si pamantul pe care calca!
Theophyle…. pai noi cei de aici care nu suntem membri de partid nu suntem iarba cea verde ? Deci se poate.
Bine Neamtu e un imbecil… dar iarba de teaparty poate sa creasca in continuare
de ce sa fim atit de pesimisti ?
Chiar trebuie udata iarba 🙂
Nu sunt pesimist si tu sti asta. Sunt realist si stiu ca astazi singura optiune este politica. Restul este pierdere de timp si eforturi. Fereastra aia s-a inchis. Nu voi fi niciodata un membru de partid dar optiunea mea cel putin pe 2013 a fost luata si sustinerea mea personala si fara echivoc este FC. ori ce alta activitate din punctul meu de vedere este timp pierdut care nu poate fi recuperat.
Daca ai sa vezi ce se intampla la “iarba verede” ai sa te ingrozesti de multitudinea de labe-triste (din care nu voi face niciodata parte), imbecili , protestatari de meserie si niste oameni profitori cu agende proprii, astazi ronin, mai de ieri, alataieri scutieri si “consilieri” al unor pedelisti care dau astazi sfaturi “societatii civile. Pe astia ii urasc cel mai mult!
Stiu asta.
Si atunci a fost o graba sa il facem pe MN cu partid ….. Va fi greu sa construiesti un stilp de 100 metri inaltime fara o fundatie puternica. Daca e sa imi aleg un dentist sau un avocat caut refferals. Nu il iau din ziar si nici din reclama lui proprie. Intreb rude sau oameni de incredere ce nu au un interes personal direct , nu iau procent din asta.
Avem putin timp dar in acelasi timp avem si foarte mult timp sa creem aceasta fundatie, sau piramida pentru stilpul de 100 metri. Parerea mea…
Buna dimineata 🙂
4. lipsa de cultura democratica
5. manipularea masiva
6. indiferenta unei parti a electoratului/scraba generata de pct. 3
Pentru interesati – The Economist: Faiths and the faithless
Tzepelica — intrebari de la 10.49
Pai tzepelica se face asa:
1 Intii proiectezi produsul. si faci Oferta Unica de Vanzare – USP in englezeste (Atunci cand doresti ca un client sa te aleaga pe tine dintr-o multitudine care ii pot satisface aceasi nevoie, trebuie sa-i oferi ceva altfel sau ceva in plus, astfel incat el sa considere ca obtine valoare cu tine. ) adicatelea partidul sa se ocupe de cea mai mare categorie omogena 50% din timp si efort, iar de urmatoarea 50% din ce a ramas si nu in mod egal ca pana acum
…
2 De interesati sunt FOARTE interesati. Ei platesc toate taxele !!!! Baietii destepti nu platesc ci doar consuma. (La Las Vegas cazinourile nu cistiga de pe urma celor citiva ce joaca milioane ci de pe urma gospodinei care in drum spre piata baga 10 dolari la slot machine )
….
3 Necazul este ca Toate ofertele de pana acum ale partidelor, l-au pus pe acest personaj important , pe locul 10, l-au tratat la gramada cu ceilalti si l-au exploatat la maximum.
….
4) Despre oferte – astea exista – doar ca trebuie sa fie acceptate de strategii Partidului sau partidelor. (Am spus ca partidelor….. caci tare as ride daca acei ce nu se misca repede vor avea o surpriza)
…
5) Pot, explica, si multi au explicat de ce aceasta categorie este SINGURA care poate fi pusa sa se opuna ca nepotii lui Oprisan milionari toti in euro sa fie in continuare stapanii Vrancei peste 20 ani . Vrei detalii. ? Intreaba-ma 🙂
………….
6) Vrei sa vezi.. ce ar trebui facut ..mai telespectatorule. 🙂 . Fa o pauza de la cirnatul porc/vita in mat de oaie si citeste , reciteste asta …. e scrisa exact acum un an http://www.contributors.ro/politica-doctrine/ce-ar-insemna-un-partid-al-clasei-de-mijloc-si-ce-i-de-facut/
Eu ti-am cerut niste chestii CONCRETE, mai consultantule.
Tu m-ai trimis la o suma de vorbe, mult prea multe vorbe, chiar daca bine aduse din condei.
Sa fie de vina coniacul de la cafea ? 😆
Ma interesau cateva doleante care frig ale celor multi care se invart in mediul de afaceri, amici cu care te imbatosezi p`acilea (arhitecti si altii).
Si daca sunt dispusi sa se implice politic activ/cu ce scopuri-obiective.
In rest, daca e vorba de pus pe hartie o strategie/program electoral-de guvernare, aia e alta mancare de peste.
Acolo trebuie, musai, sa pui niste obiective clare, termene stricte si surse de finantare care sa-ti permita atingerea obiectivelor.
Altfel, teoria e frumoasa da` stii ca practica te omoara, n`asha ? 🙂
Sigur nu ai citit articolul lui Lalu 🙂 el iti dadea mai multe raspunsuri. Si ce am spus eu mai sus sunt convingeri. Eram aproape sigur ca nu citesti…. dar eu scriu si pentru ceilalti
Obiectivele sunt destul de clare trebuie asumate de un partid . Termene fixe poate pune doar MRU, sau Kelemen Hunor (daca speriat de cei 5% in scadere vrea sa devina un partid de 15% eventual un partid ardelean – desi asta ar fi mai plauzibil daca ar fi lider Eckstein Kovacs ) Surse de finantare ? Pai nu trebuie alti bani cind schimbi directia 🙂
….
Eu sunt consultantul da.( iar trebuie sa explic simplu 🙂 ) Dar eu nu pot comanda angajatii clientului, si clientul e pe barba lui daca imi asculta sfatul sau nu. (desi cum am mai spus-o, nimeni nu asculta sfaturile date pe gratis )
…
ce ar trebui facut, etapizat…. am spus aici cam o luna in urma
…
Amicii cu care ma imbatosez aici ? Toti au votat cu PNL din pacate…
Eu am citit articolul lui Lalu dar tu n-ai reusit sa-mi citesti postul ca sa intelegi ce am intrebat.
Lalu abordeaza problemele la modul general.
Tie ti-am cerut niste chestii concrete.
N-ai, nici o problema.
Eram doar curios.
PS
Nu-ti solicitam o strategie si nici ce ar trebui facut. 🙂
“Nu-ti solicitam o strategie si nici ce ar trebui facut ” 🙂 🙂 🙂
Atunci ce soliciti ?
Nu l-ai citit atent. acolo iti spune clar.
Mai aveam un articol destept dar nu ti-l mai dau, pt ca nu l-ai citit nici pe asta
concret. Ti-l dau dupa ce promiti ca l-ai citit pe asta cu creionul in mana
categoria asta care e luata de partide prea usor este cea ” producând 70% din produsul intern brut şi angajând 60% din forţa de muncă ocupată.”
obiective partid: obiectivul strategic ar putea fi atingerea de către întreprinderile mici şi mijlocii a 78% din PIB, plecând de la premisa că o economie cu o pondere a IMM de 85% din PIB devine practic nescufundabilă. Daca Lalu ti se pare prea complicat pot sa explic mai simplu si mai concret in 2 dimensiuni in loc de 3
concret am spus luna trecuta. 🙂
…
Un alt subiect tare ar fi de ce ei si nu profesorii, biciclistii sau hingherii, dar nici asta nu e un subiect usor de explicat pentru cel ce nu vrea sa auda.
“Ma interesau cateva doleante care frig ale celor multi care se invart in mediul de afaceri, amici cu care te imbatosezi p`acilea (arhitecti si altii).
Si daca sunt dispusi sa se implice politic activ/cu ce scopuri-obiective.”
Sper ca ma exprim suficient de clar si concis.
Ai risipit o multime de fraze/trimiteri, pe langa subiect.
Probabil ca ai timp, eu n-am.
PS
Daca n-ai raspuns, pot sa inteleg.
Daca intentionezi tot “abureli”, cruta-ma ! 🙂
Numai bine !
ti-am spus dar te faci ca nu pricepi:
Este exact pe dos:
Partidul x,y,z incepand de la Presedinte pina la ciinele Vasile trebuie sa vina cu oferta de servicii catre un segment al poporului .
El partidul are prima mutare iar functie de cit de convingator este segmentul decide : le dau astora votul sau nu li-l dau functie de ce cit de mult ma ajuta.
Activ se implica Activistii
……………….
Amicii mei arhitecti si altii voteaza deocamdata cu PNL din 1990 incoace si Basescu la prezidentiale. Au avut incredere in Basescu dar nu in PDL…… La referendum insa…… au votat pentru demiterea lui Basescu.
….
Doleante ? O parte din ele le-a scris aici la Politeia in decembrie McGregor :
“…Mai, daca nu promiteti sa dati in cap fiscului, nici un buticar nu o sa va bage in seama. Care este chestia fundamentala care revolta onor publicul nostru? Modul abuziv in care fiscul strange bani pt partid: dand amenzi nemeritate, stai la coada ca sa le dai bani, nu cunosc legea, sunt varza de verze. Pana acum NICI UNUL; repet, NICIUNUL dintre politicieni nu s-a ocupat 100% de relatia anormala dintre fisc si contribuabil. Nu ma credeti? Urmariti capitalism pe paine, ca sa vezi cum ii uneste asta pe toti oamenii de dreapta. Nu sunt toti de acord cu ideile lui Giurgea, dar vb ca unul cand e vb de Fisc. E chiar culmea ca nici un partid de dreapta nu a vazut asta pana acum.”
…
Daca nu ai timp… nu citi ! 🙂
Buna dimineata!
“Partidul x,y,z incepand de la Presedinte pina la ciinele Vasile trebuie sa vina cu oferta de servicii catre un segment al poporului .”
De ce? Din spirit civic doar? Pai aia erau doar comunistii care se “sacrificau” pentru “popor” si binele lui 🙂
“nici un buticar nu o sa va bage in seama.”
Ai si aici dreptate: toti “buticarii” sunt niste “mici intreprinzatori” cinstiti care cunosc si, mai ales, respecta legile (bune sau rele, nu?)
“toti oamenii de dreapta” acea categorie bine definita, unde deosebirile de pareri se refera doar la culoarea “castravetelui” (de ce castravete? De ce nu?)
“Amicii mei arhitecti si altii voteaza deocamdata cu PNL din 1990 incoace…”
Scuze, dar asta nu e LENE? Care PNL? Ca in povestea cu calugarul si cocosul pre nume Fasole?
Imi cer iertare dar si SIMPLIFICAREA isi are limitele ei dincolo de care trecem in extrema cealalata 🙂
PS Imi este greu sa nu imi amintesc de un profesor de “stiinte oculte” care obisnuia sa spuna:
“astazi am acut lectia despre NOTIUNEA de ban si nu despre banul “murdar” pe care nu il avem in buzunar”.
Sper ca nu am suparat prea multi 🙂
La multi ani!
Salut 🙂
Nu stiu de ce dar imi place comentariul tau, antiteza la aberatiile stilistice ale lui TDS cu buticarii lui. Care au devenit simplificari jignitoare la adresa unor oameni care muncesc greu si mentin o economie defectuasa. Daca el se simte buticar, aferim!
Thephyle, are si el dreptate, ca PRINCIPIU, doar ca la nivelul lui Popescu (nu e nimeni aici, nu?) trebuie sa il vedem pe Popescu cu ideile lui si “rezistenta” lui. Eu am fost SOCAT de Dan Badea (povestea cu lucrat la Curentul si plecat) dar asta nu ma face sa il apreciez mai putin.
Am invatat de mult ca ALB-NEGRU e o utopie si trebuie macar incercat sa ne uitam la fiecare in parte; desiguir “politica” se face statistic. Zic si eu 🙂
La multi ani
ca sunt multe de facut 🙂
emil la multi ani,
Toti avem dreptate in felul nostru. Problema este ca realitatea este extrem de diferite fata de enuntarile mele, ale tale ale lui TDS sau ale lui Lalu in “Contributors”. Pana la urma realitatea sunt cifre pe care nimeni nu le citeste corect. Aritmetica intotdeauna invinge!
Draga Theophyle
Cind spun buticar (si eu sunt unul ) ma refer la oamenii de afaceri din IMM-uri cu 1-200 angajati care : nu au lucrat cu statul, nu primesc comenzi de la stat, care se straduiesc sa isi urmeze visul, care sunt independenti financiar , si care nu se omoara sa dea spaga. Ei sunt clasa nebagata in seama de partide si de idealisti. Si sunt singurii pe care se poate conta la o adica.
…
Diferentiez asta de capitalistii de cumetrie, cei cu cifre mari de afaceri sau cifre medii de afaceri care lucreaza numai sau preponderent cu statul, si care sunt clientela politica a PNL , PSD, PDL, UDMR
Stiu TDS,
Dar ma deranjeaza profund. In afara de asta scenariile tale si ale lui dl Lalu sunt de “plastic” fara nici o legatura cu realitatea. Citez:
Asta este realitatea si eu zic ca focul se stinge cu foc si nu cu vorbe!
Emile multumesc de intrebari
1) Pai asta e un partid mai nene. Este ca un institut de proiectare care vine cu un proiect numit : “Romania in urmatorii 4 ani”
Si si tot cu cite un proiect vin si celelalte institute de proiectari adica partide. Iar poporul voteaza – deci accepta unul din proiecte. Nu poporul roaga partidul sa vina cu proiectul, cum nu consumatorul roaga firma Nokia sa produca telefoane mobile. Ma mir ca nu ai inteles asta
….
Nu inteleg ce vrei sa spui cu castravetii verzi. In paragraful acela McGregor spunea ca – nimeni dintre politicieni nu s-a ocupat 100% de relatia fisc /contribuabil
……….
De amicii arhitecti: daca citesti cu atentie- era un raspuns dat lui Tzepelica- Din pacate amicii mei buni din sectorul 1 voteaza cu PNL(da ,. pnl-ul lui Cacarau desi il dispretuiesc pe Cacarau 🙂 ) si au ajuns sa il urasca pe Basescu- si eu personal nu pot schimba asta.
………….
🙂
La multi ani, musicalule 🙂
Chestia cu castravetele (si ziua de “sarbatoare” de astazi) ma face sa ma opresc…AZI!
salut. eu sunt cinic dar si pragmatic si ii voi raspunde si lui Lalu. NU AVEM NUMERE!!!!! clasa de mijloc e subtire, subtire: sunt 600 de IMM (si PFA), sunt ceva profesii liberale. SI CAM ASTA E TOT. SPre deosebire de Bratieni noi nu MAI avem profii, care sunt doar o masa sindicala, urlatoare in cor (sa ni se dea), nu mai exista mici meseriasi si au disparut ‘chiaburii”. Cu un milion de voturi intri in parlament, MARGINAL, si stai in opozitie ani multi. Nu contam pe YUP pe termen scurt, caci nu putem sa-i trezim la viata politica.
Salut @Cinic –
E bine ca esti cinic si pragmatic.
1) E bine sa ii cucerim pe oamenii astia. Astia sunt ca sobolanul pus la colt , iar in fata stau doar pisicile politice flamande 🙂
Profesorii pot fi ademeniti de Oprisan, pensionarii la fel…. cu gaini. Dar pe astia nu are cu ce sa ii ademeneasca deoarece ei platesc toata nota de plata. Sunt singura patura sociala in care jocul cu Oprisan nu poate fi win-win
………
Nu cunosc nici o patura sociala care sa NU fie in mod real , dar nu intotdeauna constient , in relatia WIN-LOSE cu politicienii din partidele existente. usl,pdl,udmr
2) Odata cuceriti, printr-un contract clar, ei aduc neveste copii si angajatii cu neveste copii etc, si…. aliante la alegeri .. cu alte partide de dreapta sau centru.pdl etc
Musicalule, nu crezi ca este mai bine sa INCERCI sa ii convingi sa o faca ei si sa nu se lase cuceriti?
Asta legat si de ce comentam mai sus cu “partidele” care trebuie sa nu stiu ce…
Adica sa inceapa sa se IMPLICE, pas cu pas. Ca tot se da exemplul fiscului: am vazut oameni care nu s-au lasat CALCATI in PICIORE de fisc; e drept ca au si fost loviti dar…
Altfel ne trezim iar in UTOPIA! Parerea mea.
PS Tare as vrea sa STIU (ceva banuieli am) cum a fost la altii trecerea asta de la “exploatarea crunta” la oarescare echilibru, daca ma exprim suficient de clar (probabil nu)
Oare cand si cum au renuntat nemtii sa NU aplice legea?
Din cate stiu eu, au trecut si ei prin “faza asta” 🙂
Iar exemplul din evz. dovedeste (zic eu) ca este TOTUSI in firea omului dar ma opresc aici 🙂
“Anul acesta, la Berlin, un neamț îmi povestea cum a mituit un polițist italian: “Eram cu soția în concediu, la Roma, și la un moment dat am călcat pedala de accelerație mai mult. Când m-a oprit polițistul italian, i-am 50 de euro și i-am spus să-i cumpere ceva frumos soției sale, iar pe mine să mă ierte. Și m-a iertat”. L-am întrebat dacă ar fi procedat la fel în Germania. Neamțului i-a pierit imediat zâmbetul de pe buze și mi-a răspuns sec: “La noi se aplică legea”.”
http://www.evz.ro/detalii/stiri/vreau-o-justitie-ca-n-germania-1017677.html#ixzz2Gpn1Ezs6
EVZ.ro
Buna dimineata 🙂
Exceptionala definitia “lacunei sociale”; a fost realizata treptat, cu buna stiinta, intretinuta si alcatuita din sute alte tipuri de lacune, pana am ajuns la un ocean care desparte afirmatiile publice de adevaratele intentii. Avem o mare problema, s-a creat acest mecanism care a deformat profund sensul notiunii de democratie si cei care ne conduc se folosesc cu brio de aceasta deformare. Avem o mare problema si suntem extrem de putini.
Din pacate, iar aveti dreptate. Din fericire, cineva intelege. La multi ani si felictari pentru intreaga comunitate!
La multi ani dle Dancu 🙂
Multumesc pentru urari si sper la o mai buna comunicare intre toti cei care iubesc aceasta tara!
salut doc. Somnul ratiunii [electoratului] naste monstri [bolsevici]. Cred ca nici prof.Dancu nu se astepta la oroarea GESTANTA ce se profileaza.
Sa fiu mai clar. Evident ca sprijinim FC
Intre cei din comunitatea asa cum ai afirmat initial : sunt 1)membri de partid care militeaza organizat – si asteapta instructiunile si 2) Politeia ca societate civila care sprijina FC. nefiind angajata in disciplina de partid. Ar fi de dorit ca dreapta si FC sa aiba o societate civila mai extinsa decit numarul membrilor de partid.
asta trebuia sa fie in continuare la ce am scris la 12.39 – scuze
buna ziua
@tds 10.06
nu e numai problema contractelor cu statul;
poate ca o estimare ar fi plecand de la cat la% din pib reprezinta cheltuielile bugetului-excludem partea cu salariile-
problema se complica si se complica al naibii,cand ” tarabagiul” sau “buticarul” depinde pentru autorizatii,avize si ce-o mai trebui de ” sistem” ,de ” stat” de ” autoritate”
chiar daca nu are contracte cu statul el trebuie sa” manevreze” sa se ” caciuleasca” si de multe ori sa faca niste ” compromisuri” cae il fac sa devina captiv/ex: x depinde de autorizatia y de la primar;el trebuie sa ” se puna bine ” cu primarul;
cum poti ” vinde/convinge” pe acel x ca tu,daca ajungi la putere impui reguli clare pentru toti,
?de aici pleaca poate neincrederea in orice nou ” ofertant”
1) Da: Tarabagiul care acum face 70 din PIB si da paiine la 60% din populatie , de asta are nevoie de ce spui tu
2) Se incepe cu o promisiune clara si unica unique selling proposition – MRU este singurul care poate face promisiuni si sa fie crezut (o singura data !) (poate si Funeriu poate fi crezut avind in vedere ce a facut pana acum). Asta e atuul lui MRU – El chiar este credibil prin ce a facut – mult , putin- pina acum.
Propun inca un articol interesat – O istorie a relaţiilor ruso-române (4) Primul spion
bunä,
bani cu care au märit salariile uslinosii, au fost läsatzi de guvernul MRU
ASTA TREBUIE TOT TIMPUL AMINTIT.
ei se laudä cä au märit, au fäcut ce au promis, minciuni
nimic nu au fäcut. vor sä fie stat in stat, sä conducä tot.
Buna dimineata si la multi ani!
La multi ani maya 🙂
Ziua buna gazde primitoare, cauzasi de dreapta, ratacitori de stanga 🙂
2013 sa va aduca tot ce va doriti, sa aveti fete luminate, neadumbrite de necaz, sanatate intai de toate
Multa sanatate eugeni 🙂
La multi ani!
Pai mai Emile, Daca ii punem pe ei buticarii, cei cu firme intre 1-200 angajati, sa se descurce singuri , atunci noi ce mai vindem la partid ?
Doar dreptate ? Asta o vrea si DD !
Doar justitie ? Asta o ofera si Vadim, pe stadion !
Doar bani pt capsunari ? Asta ofera si Mircea Geoana- 20.000 euro
Protectie sociala ? O ofera Ponta !
Crestin Democratie ? O ofera FrunzaVerde.
Mincare pentru Tara care Mooooaree de Foooame ? O ofera Victor Ciorbea !
Te bati cu ei ?
Nu . Oferi ceva tangibil, cuiva care apreciaza ce ii oferi , si nu ai concurenta in asta. Ti-o spun din entrepreneurship si merge si la politichie
Nu e corect nici sa faci promisiuni irealizabile, cum nu e productiv nici sa provoci resentimentele fata de ceilalti si nici “plutirea în sferele armonioase ale principiilor, care invocă binele şi promit dreptatea, cinstea, adevărul şi prosperitatea.”
scuze., e al doilea raspuns pt emil .. mi-a aparut jos in loc sa imi apara sus acolo unde vorbesc cu emil . cred ca tot eu am gresit undeva
🙂
In mod sigur…. 🙂
Vad ca multa lume aici se bucura cind fac eu greseli 🙂 🙂 🙂
Fara recunoastere (“am gresit undeva”), nu exista sanse de “indreptare” decat intamplator; asta este primul pas.
PS Eu credeam ca este un semn de simpatie asta 🙂
buna seara
ce scrie @tds e adevarat;ce spune @emil e adevarat
nu e chiar nici o divergenta/e abordarea aceleiasi probleme din unghiuri diferite
eu nu stiu cum PFC intentioneaza sa ” calibreze” oferta/eu sunt ” cumparatorul”
si am realizat un lucru: noi nu avem partide,avem ” gashti” care vand acelasi rahat diferind doar ambalajul
probabil ca cel mai corect ar fi avnd doctrina stabilita ca PFC sa realizeze o cercetare a pietei-facut de o firma care lucreaza pentru business de obicei-cu intrebari clare;
dupa asta se poate face oferta; pana acum nimeni nu a facut produsul si dupa aceea s-a gandit cum sa-l vanda;cam asa si cu PFC
si,in definitiv,daca in 2016 ,PFC are 20 pct in parlament nu va fi rau deloc;
Exact, asta e idea. 🙂
In similitudinea partid-companie, @TDS comite o eroare fundamentala.
Cand iti faci o firma, prima grija e sa vezi ce se cauta pe piata si nu e acoperit deja de concurenta si nu sa vii cu o oferta de care nimeni nu are nevoie.
Daca nu se mai cauta cuie, de ex., ci piuneze, o sa cumperi o linie tehnologica de produs piuneze, nu cuie.
Oferta/programul partidului trebuie sa raspunda nevoilor electoratului caruia te adresezi.
Asa ca intai faci o lista cu doleantele celor care speri sa te voteze (in consonanta cu doctrina, evident).
De asta l-am intrebat ce doresc amicii lui penelisti, cam ce i-ar determina sa renunte la PNL si sa voteze un alt partid.
Tepy, exista si aici doua atitudini (aparent opuse).
O firma de vanzari de pantof trimite doi reprezentanti intr-o tara in Africa, sa studieze piata (poate nu e curent reprezentanti).
Primul telegrafiaza
– aici nu avem sanse: nimeni nu poarta incaltaminte!
al doilea:
– e formidabil! Nimeni nu are incaltaminte si nici nu avem concurenta!
🙂
“Buticarii” nostri, in marea majoritate, INCA nu poarta incaltaminte; de frica pietricelelor de pe drum, vor covoare MOI 🙂
Timi boy,
Ai pus punctul pe i
Nimeni nu face un partid tot asa cum nici un om destept nu ar face o firma sa vanda aceleasi cuie pe care le ofera toate firmele.
In legatura cu partidele treaba e mai gingasa. Reagan sau Basescu au oferit pioneze si apoi au dat clientilor cuie ….dar mie imi e greu sa explic asta.
Ai dreptate… faci o oferta care trebuie sa raspunda electoratului/clientului caruia i te adresezi.
…..
Lista cu doleantele potentialilor clienti o faci inainte de a infiinta firma
Ai citit Paricliserul de Somerset Maugham ? Daca da intelegi parcursul asta 🙂
……….
Amicii mei care voteaza cu PNL ar dori ce le ofera MRU dar ei nu isi dau seama de asta… iar MRUmai are de lucru in a-i convinge ca el si FC sunt solutia. Eu am facut revelionul cu ei. Sunt oameni de nota 10 ca oameni…. Intelegi durerea mea ca nu am putut vorbi politica cu ei ? Doar am ascultat muzica ? si am baut mojito si alte chestii Excelent de alfel…..
TDS,
Mai multa lume este un pic indusa in eroare gresita 🙂 de faptul ca “buticari” are o usoara conotatie negativa. Nu sunt eu cel in masura sa iti atrag atentia asupra acestui lucru fiind convins ca tu cunosti exact acest lucru. Parte din cei care te contreaza o fac din cauza asta,pentru ca nu sunt siguri in ce fel folosesti acest termen. Atata tot.:).
Dragul meu.
Eu am 2 firme in Romania si am mai avut inca o firma in SUA. Niciodata nu am avut mai mult de 10 angajati. E drept ca am externalizat activitati pt ca asa era mai eficient. Deci sunt un buticar (dar nu la fel Cacarau a zis ca e un Berliner – un cirnat berlinez 🙂 ) Cei ce pricep pricep, cei ce nu pricep, e greu sa ii faci sa priceapa . Tout le reste c’est de la blague
“Revolta” mea este doar pe ABSOLUTIZARE!
“Buticarii” (si asimilatii) mai au multe de invatat si ei; unii dintre ei au ajuns asa doar ca nu au stiut cum sa “fure” altfel.
Imi amintesc de o emisiune de la MoneyChannel in care o persoana de la o firma serioasa altfel isi exprima nemultumirea fata de atitudinea hipermarketurilor (si asimilate) ; intrebata de ce nu isi deschid (eventual prin asociere) magazine de desfacere, reactia a fost demoralizanta pentru mine:
“COSTA” 🙁
D’aia eu CRED ca sunt cam multe LOZINCI si in cadrul categoriilor care ar putea sa miste societatea (inclusiv economic)
@emil
La Multi ani;
d-le e adevarat,dar de undeva trebuie inceput;am mai scris -ala care are pietele in concesiune,sau ala care ia mwh de la hidroelectrica si il vinde dublu la ta-su la primarie-sunt si ei imm;
acum e o nisa-nisa asta @tds o numeste ” buticari” /si eu sunt “buticar” in aceasta definitie;firmele astea sunt si ” f….e si cu banii luati”;spune-le ca numai le iei banii si nu ii f…i si vin cu tine;
apropo de marketing:
g.e. nu reusea deloc sa vanda frigidere la eschimosi;desi oferea pachete atragatoare salesnem-ilor,multi incercau niciunul nu reusea;
itzak este pedepsit si trmis sa vanda frigiderele la eschimosi;dupa o saptamana telex-nu era email pe vremea aia- trimiteti urgent 100 buc;dupa alta saptamana cere urgent inca 300 buc frigidere si tot asa vanzarile explodeaza;
se duc aia de la hq sa vada ce se intampla;
coada la cumpararea de frigidere;
il intreaba pe itzak cum i-a convins: el : simplu: decat sa stea la minus 50 gr le-am spus sa-si cumpere frigidere care le asigura numai minus 5 grade
cam asta e cu cerere ofera si vanzare
E corecta chestia cu frigidere la eschimosi….dar nu sunt sigur ca Itzac e ala cu ideea. 🙂
Tot asa sunt firme care au vandut nisip pt Sahara. Un nisip de laborator extrem de fin pentru procese tehnologice, care nu se gasea in zona tarilor din nordul Africii 🙂
Intamplator, cunosti marca de frigidere care functioneaza la minus 5 grade? Sau m,acar la 5 grade (cu plus)? Pe piata romaneasca nu stiu si…am patit-o 🙂
Despre “de undeva trebuie inceput” : CORECT!
Dar sa nu ne asteptam la minuni, sa nu ne asteptam sa inceapa sa functioneze fara greseli pentru ca DECRIDIBILIZAM..
Eu cred ca ar trebui sa CONSTIETIZAM cum au facut altii la INCEPUTURI, cum au URLAT si la ei.
Cat despre buticari….
Oare cate dintre firmele din “lumea capitalista” ajung la 5 ani, sa zicem?
Si la ce “avere” ajung patronii in primii ani?
Si mai am 🙂
Buna seara 🙂
se pare ca o zi de pauza ptr. scatofagi a fost mult prea mult, constat ca au revenit in fortza. L-am vazut in trecere pe Racoviceau care nu pricepe ca este totusi 2 ianuarie, ptr. acest individ creierul este tot atat de lucios ca si scalpul 👿
Buna seara si (din nou) la multi ani in aceasta seara de…inceput (doctrinar) de an 🙂
Blogul aceasta e inepuizabil: se comenteaza doctrinar (pe dreapta) si pe data de 2 ianuarie, apare din senin (din stanga) Vasile Dancu si felicita comunitatea, se vorbeste de piuneze si cuie 😆
Mai oameni buni, da’ noua cine ne da ceva, vorba votantului?
Pararea mea e ca va trebui sa gandim nu doar doctrinar si economic, ci mai ales sa invatam sa vorbim o limba noua, daca trebui sa avem succes pe termen lung. Limba aceea pe care votantul o cunoaste. Sa spunem pre limba poporului ceea ce noi stim in mod spontan, insa care, daca e spus ca atare, risca sa ramana neinteles.
Un partid ca FC trebuie sa “traduca” intr-o limba accesibila spontan ceea ce doctrinarii si economistii dezbat cu gravitate. Fara aceasta “traducere”, lozincile de dreapta vor fi tot lozinci. Si stim ca intre lozinci, cele de stanga castiga mereu, caci ele promit oamenilor ca cineva le va “da ceva”.
🙂
Inainte de a traduce in limbaj accesibil…. ; la nivelul fratilor Charles si Mary Lamb ar trebui ca FC sa spuna care este conceptul de dreapta pentru urmatorii 4 ani, dupa infringerea rasunatoare pe care am avut-o. Apoi va fi nu tocmai greu sa traduci conceptele…odata ce sunt clare pentru tine
Exemplu de “traducere” a tezei “toate partidele sunt la fel” formulata de Theophyle in articol astfel:
“Indiferent daca se auto-intituleaza “partide de dreapta” sau “partide de stanga”, ambele aripi politico-doctrinare isi creaza clientele intretinand o functionarime de stat enorma si un aparat birocratic numeros, concomitent cu intretinerea unei clientele in randul marilor patroni din industrie si servicii, oferindu-le mari comenzi de stat in schimbul sustinerii materiale. A vorbi de partide de stanga sau dreapta in Romania este o aberatie”.
1. Traducere ofensiva, anti-USL:
“Ponta si Antonescu, cand s-a vazit cu sacii in caruta si a ajuns la guvernare, au uitat de promisiunile cu care au pacalit oamenii in campanie”.
2. Traducere stigmatizanta, anti-USL:
“Ponta si Antonescu, dupa ce si-au aranjat ei afacerile, au vazut ca nu mai merita sa aiba grija si de poporul care i-a votat, si au procedat ca aialalti pe care ii criticau inainte”.
3. Traducere economica, anti-USL:
“Ponta si Antonescu habar nu au sa conduca tara, ei isi aranjeaza prietenii si famiille, iar oamenilor de rand le arunca resturile si dau vina pe FMI”.
Cetatean salut
la multi ani pt noul an
Traducerile sunt vax, pentru oamenii reali. Ei sunt interesati in ce primesc. Daca tu inca vei crede ca doar cu vorbe convingi electoratul : binele , dreptatea, cinstea, adevărul şi prosperitatea atunci te inseli, Sunt in situatia asta in care stiu ca asta e singura solutie dar nu am putut convinge oameni care ma respecta de altfel…. doar pentru atit… just words.
salut 🙂
Vorbim de doua “electorate”. Tu incerci sa aduni cu un anumit mesaj ceea ce consideri a fi un posibil “nucleu dur”. E legitima abordarea. Trebuie doar sa ai mesajul potrivit si sa stii exact cui te adresez, pentru a-ti calibra discursul.
Eu am o alta abordare care depaseste teoria “nucleului dur”, la care se adauga ulterior cei initial nehotarati sau moderati.
P.S. Eu te cred ca ai amici care se declara PNL-isti si voteaza PNL desi il dispretuiesc pe Cacarau. Si eu cunosc astfel indivizi care se declara liberali pur-sange si care erau in delir in 2009, votand in masa cu Geoana. Acestia nici azi nu si-au revenit si sa iti spun ceva: nu isi vor reveni niciodata.
E posibil ca si prietenii tai sa nu isi revina si sa nu voteze niciodata cu FC sau cu alt partid de dreapta, pentru ca ei voteaza PNL ca “brand”.
Miza, dupa mine, nu e sa scormonim in electoratul care isi zice “de dreapta” doar pentru ca e cool sau pentru ca “liberalismul” e un brand. Miza e sa vorbesti pe intelesul intregului electorat, inainte de a-l pune sa aleaga intre tine si alti posibili concurenti. Nu exista nici un motiv sa te duci din prima in cel mai pointillista abordare, inainte sa te faci cunoscut de intregul corp electoral.
Cetatean
Miza este sa poti intelege ca NU poti vorbi in interesul intregului electorat. Stiu ca pe tine te-ar gidila sa vorbesti pentru tot electoratul si sa ii cistigi pe toti, dar asta nu se poate. Nu ajunge sa spui noi iubim romanii ca se te voteze toti romanii, sau sa spui noi ne iubim mamele astfel incit toti cei nascuti dintr-o mama sa te votam.
Pe intelesul intregului electorat poti vorbi, dar iti garantez , pariez pe o lada de bere, ca cu cit vei incerca sa vorbesti pentru mai multi, te vor vota mai putini. Stiu asta din entrepreneurship
ps
Ma bucur ca iti place Seurat si pointilismul
Nici nu am zis ca poti vorbi “in interesul” intregului electorat 😉
Insa trebuie sa te faci cunoscut de intreg electoratul inainte de a te gandi sa ceri votul si sa vezi cati te voteaza. Cand pleci cu ideea sa vanezi numai pe cei pe care tu ii crezi ca apartinand unui posibil bazin electoral, vei avea surpriza sa constati ca vinai o himera, caci electoratul roman voteaza… romaneste si sfideaza legile dupa cate se conduc consultantii politici cu formatie academica.
Cat despre pontillism, comparatia a venit spontan 🙂 Nu ma dau in vant, insa nici nu imi displace.
Cetatean, ma infiori 🙁
Se vede ca esti profesor
In momentul asta, tu inca nu stii care este electoratul ? Inca trimiti prin posta hirtia de turnesol sa vezi cum se coloreaza ?
Ai scuza ca romanul este complet impredictibil ? Ei bine pentru Ponta nu a fost impredictibil – l-au votat 65%. Pentru noi in schimb a fost !
Oricine a lucrat in entrepreneurship iti spune ca nu poti face un produs care sa ii satisfaca pe toti. Decit daca inventezi un nou cub Rubik
Nu te infiora 🙂
Ca profesor, esti obligat sa vorbesti pe intelesul tuturor, indiferent ca sunt cei mai destepti sau cei mai prosti din clasa.
Asta evita abordarea de tip salesman, care daca isi face targetul, se duce acasa linistit, bucuros ca si-a vandut stocul si a castigat o cota de poata de x% (obiectiv atins).
Eu vizez mai mult, in conditiile in care, iti amintesc, pana la parlamentare mai sunt 4 ani, insa prezidentialele sunt in 2014.
Nu am zis ca romanul e impredictibil, ci ca voteaza …romaneste. Adica dupa criterii romanesti.Ponta si Antonescu au vorbit… romaneste. E vorba doar de a cunoste resorturile votantilor, care nu se rezuma la calculul economic.
La multi ani again
iaca ce am invatat si tot vad zi de zi din interactiuni (pe linie profesionala) cu tot felul de oameni, de la scoliti si hiperscoliti, cu/de prin firme din zona bugetara si din aia cu ajutor social, inclusiv din rural, votanti de “de toate”: zero Tv, uselisti, penelisti, pedelisti, ori “a”, puristi or din Gellyland; indiferent de scoli/origini/samd, toti se simt extraordinar de bine in momentul in care s-au prins ca iti pasa de ei pe bune, ca parerea lor poate fi importanta (doar ca – nu le-o cere nimeni in mod serios. Si nu, nu ma refer la calitatea lor de electori, ma refer la lucruri care se intimpla sa fie importante si pentru ei) .
Musicalule, eu cred ca cel mai bine este sa te adresezi unora care au (sau ar dori sa aiba) anumite principii; cu “categoriile” meseriase e cam…RISCANT!
PS Nu te superi de insistenta dar, zic eu, principiile sunt cele care impart oamenii si nu alte povesti; ca exista legatura statistica intre ele e altceva dar la vot se merge individual; desigur COSTA!
Pe ceea ce spun, cred ca multi profesori sunt mai de dreapta decat unii “buticari” (in sensul pe care l-am agreat, nu?) care si-au ratat vocatia de functionari la stat. Vin si cu exemple factuale, la nevoie 🙂
Desigur ca posibilitatea de EXPRIMARE faptica (la locul de munca) e diferita 🙂
TDS,
Ti-am raspuns mai sus. Teoria ta nu se confirma si ar duce la o noua catastrofa electorala.
OK
Inteleg. Asa a vrut si neamtu sa cistige nu numai targetul natural dar mult mai mult, tu ii vrei pe toti cei ce cred in Dumnezeu, sau pe toti cei ce cred in dreptate.
Abordarea asta a dus Noua Republica la 0 , iar ARD la 17%
Less is more – spune Mies van der Rohe – care e arhitect 🙂
Neamtu nu a vrut nimic decat sa aiba el un partid si sa fie seful lui.
“Less is more” cand vrei doar un partid-balama. Insa inainte de alegerile parlamentare din 2016, vin alegerile prezidentiale din 2014. Eu nu pierd din vedere acest lucru, dua cum nu pierd din vedere un asoect esential: in Romania, niciodata “dreapta” nu a castigat si nu va castiga nimic doar cu un mesaj pur economic.
Cetatene, MN (care mie nu imi prea place) a facut si el ce a putut (si ce s-a putut). Un mic pas care, desigur, pune si multe semne de intrebare.
Ne uitam si pe aici?
Ne “imaginam” o actiune COLECTIVA?
emil a facut pe dracu’ a compromis si numai a compromis. Nu-mi sp[une mie ce a facut MN!
Dragul meu
Drumul de 1000 de li incepe cu primul pas – LAO TZE –
Inainte de a obtine layerul 2, 3, si 4 trebuie sa obtii layerul 1, acel grup dens de 10-20 % care formeaza scheletul partidului . Si il poti obtine doar prin convingerea ca nu au alta sansa decit daca merg pe mana ta. Eu am zis ca layerul 1 sunt buticarii. Daca tu zici ca sunt profesorii din Iasi si ai dreptate, ma inclin si mergem sa convingem profesorii din Iasi
Musicalule, eu nu folosesc articolul hotarat; probabil din comoditate (sa nu zic LENE 🙂 ); UNII cred ca este cel mai potrivit. Iar faptul ca Gigel (sa zicem da’ sa nu ma intrebi de ce nu Nicu sau Vasile, te rog) are anumite conceptii (sa le zicem de dreapta desi m-as intreba cat la suta trebuie sa coincida cu definitia din manual ca sa il acceptam) dar MESERIA nu este specifica dreptei, nu este POSIBIL sa se orienteze spre cei cu IDEI asemeni lui?
Eu nu incerc sa CONVING nici profesoriI (II !) si nici buticarii (II – ramanem la termenul asta pentru “micii intreprinzatori, nu?).
Ca voiam sa comentez mai devreme:
dupa parerea mea Bill Gates a castigat PARTIDA (nu negi, nu?) considerand ca oamenii pricep greu si…gresesc ENORM).
Te salut si, te rog,
cum ramane cu o actiune COLECTIVA a celor care scriu pe aici? Pregatita la detaliu?
Asta ca exemplu de exprimare variata a unor acelasi IDEI (!) 🙂
Iar am nevoie de “erata”:
“probabil din comoditate (sa nu zic LENE )”
se citeste:
“probabil din comoditate (sa nu zic LENE ) imi mai lipseste cate un UNII”
Iertare 🙂
Hahaha, profesorii din Iasi? Iasul, Vasluiul, Botosaniul si cred ca si Galatiul vor fi mereu orase rosii, iar profesorimea va fi mereu de stanga (mai ales ca in licee majoritatea apartin unei categorii de varsta care a crescut cu un anumit discurs).
Urca-te intr-un autobuz de ora 7-7.30 in care niste profesori fac naveta si merg in fircare zi din oras la tara si vei vedea ce inseamna a fi profesor tanar (locurile “bune” sunt rezervate celor batrani si date prin pre-transfer pilelor). Vei vedea ce inseamna a fi profesor debutant si de ce profesorimea e rosie (ca tinerii ajung sa fuga din invatamant si raman cei batrani si care se uita la Sindicat ca la Dumnezeul de unde le vine x% la salariu).
Eu nu discut in termeni de layere, ca Romania nu are o structura sociala si economica ce permite o campanie clasica, de manual (iti securizezi baza si apoi aduci si nehotaratii).
In Romania oamenii nu se pot clasifica ei insisi daca suht de stanga sau de dreapta si in mod spintam ei isi zic a fi “de centru” (ca tot romanul, impartial). In Romania iti fug layerele de sub picioare de nu te vezi, din motive umorale pe care nici nu le iei in calcul, ocupat sa le livrezi mesaje economico-doctrinare.
Bati campii TDS,
Pacat, ai teorii de plastic care din nefericire sunt departye de felul in care arata lucrurile. Daca ai avea cifrele adevarate ai termina cu “teoria buticarilor”, chiar nu-mi pasa daca ei pentru tine sunt arhitecti.
Scuze dar chiar nu sti despre ce vorbesti, te-ai bagat intr-o transee care ai sapat-o prosy 🙁
Racovicianu este un chip hidos , la propiu si la figurat,
plin de bale si venin.
Racoviceanu, draga Theo, lucreaza pe banii rusilor.
sä stitzi, cä acel Dänutz, nu-mi inspirä incredere deloc.
Incet, dar sigur Clujul devine un model de multiplicare a proiectelor la nivel local 🙂
http://www.romanialibera.ro/actualitate/locale/premiera-nationala-cinci-autobuze-electrice-vor-fi-puse-in-circulatie-in-cluj-napoca-din-2013-288916.html
Poate multi, dupa ce vor mai invata “carte”, vor intelege ce a facut Boc. Nu pot sa uit ca a REDUS TOTUSI numarul de taxe si impozite (sau ce sunt) spre jumatate!
Dar si istoria, ca si politica e tot de moravuri usoare 🙂
Poate de data asta….
ce este grotes si strigätor la cer, mitomanul plagiator vrea sä schimbe
constitutzia, nu spre binele tzärii si legile aberante fäcute de Iorgovan,
doar sä restrangä atributziile Presedintelui.
dar cine este (mama lui) acest nenorocit Ponta plagiatorul?
nu este tzara lui mä-sa.
Daca Presedintele va avea voie (Constitutional ) sa dizolve Parlamentul mai simplu, e un castig
http://www.dcnews.ro/2012/12/presedintele-italiei-a-dizolvat-parlamentul-urmeaza-anticipate/
🙂
PS Stie cineva cine e Presedintele Italiei?
uite cä dl. Boc face treabä, un roman vrednic, de aia
l-au ales Clujenii. Bravo!!!!!!!!!!!
Oprescu face escrocherii, rusine Bucurestenilor
Bucurestienii votanti ai lui Oprescu sunt exact ca si primarul lor: niste carnatari.
auci, un adevar dureros!
Ma lashi?
🙁
Aaaaaaaaa.
Vorbesti despre aia care l-au votat? Atunci: DA!
BOC:
2014?
2018 (19?)?
Mai vorbim.
Cetätzean,
eu sunt Bucuresteacä;si mä ingrozeasc ce decädere,
parcä s-au tampit cu totzii.
Theo, capitala nu e locul cu cei mai desteptu votanti din tara. Poate a fost candva insa s-au plictisit bucurestenii sa toti fie dati de exemplu de votanti “informati” si care aleg “bine”.
Ba da City capitala este locul cu cei mai informati votanti din tara
Daca ai fi operat in entrepreneuship ai fi inteles sintagma “clientului irational” Nu ! Clientii nu sunt irationali , ci noi suntem de vina in cazul in care promitem clientului un produs care ne imaginam ca ii foloseste dar el simte ca nu are nevoie de el.
Nu, TDS, nu. Nu sunt de acord.
Transplantarea metodelor din antreprenoriat in politica are limitele ei. Conform acestei defintii date de tine clientului “informat”, pentru a face un votant sa te voteze trebuie sa ii vinzi lucrul de care el are “nevoie”. Daca nu ai reusit sa il faci sa te voteze, iti schimbi strategia si mesajul pana ii vei livra produsul pe care el in doreste.
In felul acesta, ai partie spre populismul cel mai desantat, caci in mod spontan majoritatea oamenilor vor avea mereu nevoie de pomeni electorale si de bani aruncati cu toptanul prin mariri de pensii si salarii. Ce sansa ai ca partid de “dreapta” sa abordezi aceasta strategie de marketing si sa speri ca vei castiga Presedintia si parlamentarele?
Ok
city ….cu cit incerci sa convingi mai multi………vei convinge mai putini.
…
Daca nu reusesti sa il faci sa te voteze…. desfintezi partidul … nu schimbi strategia.
Daca McDonalds nu mai vinde hamburgheri ci rachete de tenis …ai cumpara rachete de la McDonalds in loc de Slazlenger ? Hai sa fim seriosi 🙂 Sigur nu
Spre usurarea mea, nici nu mananc la McDo, nici tenis nu joc, asa ca nu am de ales.
Insa: iti amintesc ca inainte de 2016 vine 2014 si ca prezidentialele se castiga castigand si electorat care, dpdv a logicii de partid, nu face parte din bazinul natural al “dreptei” (care o mai fi aia).
Deci oricat ai incerca sa refulezi problema, inainte ca FC sa se bata in programe fiscale, masuri privind TVA si alte scutiri de impozite cu celelalte partide, MRU va avea de convins “cat mai multi”.
Exista o ordine a prioritatilor si un curs natural al lucrurilor.
Ca sa ma exprim altfel: daca parlamentarele erau inainte de prezidentiale, eram mai degraba de partea ta in ceea ce priveste strategia FC. Insa nu asa stau lucrurile, si 2014 obliga la o alt fel de abordare.
Ok cetatean,
esti asa de sigur pe ce spui incit imi doresc sa ai dreptate, si sa cistigam prezidentialele.
Deocamdata FC are 2% din electorat !
El trebuie ca in 2013 sa cistige electoratul de baza cel de 20% iar in 2014 sa cistige restul de 31%
Daca va incerca din start sa cistige cei 51% imi e frica ca nu va reusi, deoarece toti vor spune, individuali dar si partide ca UDMR, parti din PSD din spatele lui Dancu : Bine bine dar pe cine ai in spate nucleu greu . Si tu raspunzi: Pe nimeni! Eu vreau sa va conving pe toti odata !
Cetatean, daca as fi atit de sigur pe cit esti tu, as merge pe mana ta si nu as mai discuta despre politica,,,,,asteptand anul 2014 cind presedintele va fi al nostru. Da-mi te rog siguranta asta, si voi veni aici sa discutam doar de muzica de pe blogul meu .
FC si-a indplinit toate tintele strategice pe care le-a avut. Si rezultatele au fost un mare succes realizat in 3 luni. Draga TDS, FC nu o sa vorbeasca spre buticarii tai. Tinta este prezidentialele si MRU are 8% care trebuie sa ajunga la cel putin 25% inintea alegerilor prezidentiale. Partidul are nevoie de o locomotiva pe care chiar o are. Partidul o sa creasca daca MRU o sa fie o locomotiva eficace si nu invers.PDL nu are o locomotiva si PNL are un cacarau uzat. Deci toata investitia publica o sa fie pe MRU.
Draga theophyle
Nu ma refer la toate tintele strategice. Preferam sa avem grup parlamentar.
Daca FC neglijaza” buticarii mei” nu il vad bine. Chiar imi pare rau ca vorbesti asa de cei ce aduc 60% din locurile de munca din romania si 70% din PIB.
Tu si FC cum vedeti articolul
http://www.contributors.ro/editorial/despre-cultura-politica-a-romanilor-iii-regioligarhia/ ?
Are dreptate ? Daca da cum vezi contracararea oligarhiei ? (Nu doar cu ajutorul buticarilor ? Ai in vedere pe altii ? ) Daca nu , de ce ? Pe mine nu ma lasa dorm chestia asta.
MRU avea 35% cind inca era prim ministru. A coborit la 8% cind nu a mai fost PM. Lucrurile nu mi se par atit de simple…. iar daca sunt simple… te rog sa le explici
Eu am parerea ca toti cei care au votat au votat constient dupa valorile lor si nu ca au fost pacaliti. Si ca ei stiu exact ce motive au cind sar voluntar in prapastie
35% e o cifra ed consumat cu ceva…sare. Despre capcana confuziei intre cota de incredere si intentia de vot a scris bine Mateescu candva.
http://sociollogica.blogspot.ro/2012/05/magicianul-de-ce-actele-de-magie.html
Cetatene, lasa te rog sarea. Ce parere ai de articolul din Contributors cu persistenta oligarhiei inca 20-50 ani ?. Exista vreo sansa ca iesenii sa nu mai voteze covorul rosu de pe scara locuintei lui Vlasov ?(cel putin asa era acum citiva ani, avea un covor rosu pe scara exterioara, plouat ingrozitor, arata ca dracu dar era covor rosu 🙂 )
Sansa ca romanii sa nu mai voteze stanga (sau, ma rog, sa nu mai voteze in halul asta stanga) e o combinatie de factori din care eu vad asa:
1. Stanga sa nu mai poata “da”.
2. Dreapta sa inteleaga ca poate “da” si ea ceva. Nu ca stanga, ca va “da” ceva.
3. Votantii “stangii” sa inceapa sa auda si vorbele dreptei si sa le… placa ce aud. Nu neaparat detaliile, insa muzica.
4. Votantii “dreptei” sa lase cliseele despre “stat minimal”, “concurenta”, “mana invizibila”, “piata” si sa exprime ce stiu ei intr-un limbaj care nu e de lemn. Caci una e sa spui “tataie, eu, ala de 30-40 de ani eu iti platesc pensia matale si ca sa ti se mareasca pensia, aia imi fura mie bani” si alta e zici “systemul pay-as-you-go nu incurajeaza solidaritatea inter-generationala, ci deposedarea de avutie a clasei actualmente active”.
Ce scrie Lalu suna bine, insa ma tem ca nu exista “clasa de mijloc” in Romania decat ca un construct mental al unor comentatori.
Ce scrie el aici nu e fezabil:
“Unui nou partid, al clasei de mijloc, nu-i rămâne decât discursul convingător şi adaptarea flexibilă la sistemul electoral în vigoare, spre pildă prin concentrarea eforturilor în circumscripţii cu şanse, forţa sa venind oricum din speranţa mobilizării absenteiştilor [slabe sanse]. În acest sens, el are un interes puternic în introducerea generală a votului prin corespondenţă [slabe sanse], o formă probată în ţările germanofone, aptă să aducă la vot o parte a electoratului său ţintă”.
Peste 20-25 de ani vom fi pe pilot automat la nivel economic. Marja de manevra a statelor nationale va fi infima.
PS Am avut dificultati enorme sa explic unui fost expert-contabil care a lucrat la Fisc (sef de ceva departament) diferenta dintre sistemul pay-as-you-go si sistemul bazat pe pensie privata. Votant USL nu din convingere, ci pentru ca el nu voia ca “dreapta” sa se ii ia banii “lui”, pe care i-a strans “el” la pensie.
Omul nu reusea sa inteleaga ca el nu avea nimic si ca, in prag de pensionare, eu urma sa ii platesc timp de ani de zile pensia lui iar el o platise pe a parintilor lui.
Pentru acest fel de votant “educat”, a fi cu “dreapta” era ca si cum ar fi votat contra propriilor sale interese. Asta crede el ca e dreapta (si nu e prost deloc): un partid are vrea sa ii ia ce e “al lui” in numele stabilizarii bugetului si a deficitului scazut.
Esti bine intentionat Cetatean, dar e complicat…
Tu inca vei incerca sa il convingi pe tataie cu pensia in timp ce pe antreprenor- buticarul care este alegatorul tau natural il neglijezi asa cum il neglijeaza toate partidele.
Sa nu dea naiba cum am zis ca UDMR-ul sa bata saua pe asta si sa dezvolte partidul incluzind antreprenorii romani, sau Dancu&Friends – socialistii caviar sa faca un partid ardelenesc care sa mizeze exact pe antreprenori, pe spiritul protestant si chivernisit al ardeleanului si sa te lase Cetatean, convingindu-l pe Tataie cum e cu pensia lui si de unde vine….
Fereasca Dumnezeu !
partid ardelenesc sau de antreprenori my foot. mitul ardealului s-a spulberat la alegerile astea. chestia cu pensia era ca sa iti arat ce presa proasta are “dreapta” in mod spontan si cum voteaza “stanga” spontan un om caruia ii place o muzica politica fara a-i pricepe detaliile. noi facem strategii pe “buticari” de nisa si “stanga” aduna votanti din 4 vorbe: “dreapta va fure drepturile!!!”
OK City
Ma bucur ca ai raspuns la toate. Siguranta ta imi da curaj.
Noapte buna 🙂
Ti-as da siguranta asta, daca s putea-o. Dn pacate insa nici eu nu am om decat sub forta de speranta+incapatanare+rabdare+inca ceva ce nu spun.
Cursul normal al lucrurilor (2014 – cu europarlamentare si prezidentiale; 2016 cu parlamentare) va ajuta si la calibrarea mesajului politic insa in special va ajuta la abordarea prezidentialelor.
Pe B1, Daianu se “straduieste” sa acopere politica usLASA!
De ce nu il intreaba nimeni despre deosebirea dintre ce au spus usLASII in CAMPANIE si acum?
Ca restul le scalda 🙁
Mi-a fost mai usor sa il ascult pe DD, ieri 🙁
este greu digerabil, a ajuns sa faca osnale lui Chitoiu 🙁
Daianu este un balon umflat. Omul nu este in stare sa citeasca un bilant. Nu o stiu asta din barfe!
Incerc sa-l urmaresc, cu greu, din pacate sustine numai aberatii ptr. ca tb sa recunoasca masurile bune luate de guv. Boc/MRU.
Mostra de logica la un fost MF – “romania are multa functionarime ptr.ca depinde multa lume de ea” 👿 Juri ca este lovit de roza scle…
mar…. ce dumnezeu ? nu ai mai trecut prin opozitie ? urmeaza un timp lung in care daca nu ai nervii tari trebuie sa treci pe Animal Planet sau pe Mezzo. Daca dai pe Daianu o faci pe riscul tau 🙂
LA MULTI ANI si cu multi bani si sanatate,da CITI ai mare dreptate cu modul de campamie propus de tine,cine te contrazice nu vrea sa recunoasca ca are prieteni care si-au schi,bat votul numai prin minciuni date de tlv mincinoase fara a demonstra cu probe,e suficient sa scoata o minciuna sa o dea ca o bomba despre o persoana,ca acea persoana degeaba demonstreaza ca nu este adevarat minciuna s-a inoculat in creierul oamenilor,si poate au fost votati usleii dar cred cu convingere ca au o medota de furat descoperita de ei ani de zile au avut timp sa-si prepare toate strategiile.gigi contra mai bine ar cauta cum fura astia voturi,daca le analizati din declaratii inainte de amindoua votarile ei stiau cu ce procente iasa.
Ma duc. Noapte buna tuturor 🙂
BUNÄ DIMINEATZA
DÄI-ANU, un papagal si un f. prost ministru de finantze, ce a fäcut afaceri
cu Sima si a träit din bani speculatzi,………..se pare milioane nedeclarate-.
a vorbit sä nu tacä. , dar a recunoscut BOC si MRU , au salvat Romania,
färä täieri , azi nu zburda Ponta plagiatorul si crinolin-cretin. oare romanii au
intzeles?
Buna Dimineata,
Postare noua! Revista Presei 3 ianuarie / Scumpiri în lanţ din prima zi a anului