Sectiunea: Politeia Digest

Europa, biroul scrisorilor pierdute

Inca un articol semnat de Barbara Spinelli, “Europa, biroul scrisorilor pierdute” (“Europa, l’ufficio delle lettere smarrite”). Editorialista de frunte in presa italiana, născută la Roma în 1946, Barbara Spinelli a participat la fondarea cotidianului La Repubblica şi a lucrat si  la Corriere della Sera înainte de a ajunge la La Stampa, unde a fost editorialistă din 1985. În 2010 s-a […] Continuare…

Gazul de şist: de ce Europa nu trebuie să greşească

Articolul de mai jos a fost publicat de cotidianul economic francez, Les Echos, sub titlul “Gaz de schiste : pourquoi l’Europe ne doit pas se leurrer”, tradus de mine “ Gaz se sist: de ce Europa nu trebuie sa greseasca”. Fondat în 1908, Les Echos este un cotidian francez de referinţă în domeniul informaţiei economice şi financiare. Proprietate al grupului […] Continuare…

Adio, stat social!

Articolul de mai jos a fost publicat de cotidianul spaniol ABC sub titlul “Adiós, Estado del bienestar!” Monarhist şi conservator încă de la crearea sa, în 1903, ABC a profitat de anii 1982-1996, ani ai guvernului socialist, cand ABC a fost singurul ziar conservator de dreapta.  Crearea cotidianului “La Razón” în 1999, condus de către unul din foştii săi directori, […] Continuare…

Europa în criză – un demers istoric (2) / A treia revoluţie industrială

Vezi prima postare din serial (“Europa în criză – un demers istoric (1) / Între ziduri“) . Obiectele care ne înconjoară sunt făcute, de ani buni, după aceleași metode. Acum, digitalizarea pe scară largă schimbă tot ce știam despre producție. Primele victime – angajații.  Prima revoluție industrială a avut loc în secolul al XVIII-lea, în Marea Britanie, odată cu mecanizarea […] Continuare…

Germania în centru

Articolul de mai jos a fost publicat de Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) sub titlul “Deutschland im Zentrum”, titlu pe care l-am tradus literal “Germania in Centru”.  Înfiinţat în 1949, este un mare cotidian conservator – liberal fiind o preferinţă pentru oamenii de afaceri şi pentru intelectuali prin suplimentul lui literar, “Foileton”. FAZ este cel mai difuzat cotidian german în străinătate, şi are una […] Continuare…

Pe scena politică germană: diamante sau degetul mijlociu

Astazi aducem un articol publicat in Der Spiegel sub titlul original de “Inszenierung der Kanzlerkandidaten: Raute vs. Stinkefinger”, tradus de noi “Pe scena politica germana: diamante sau degetul mijlociu”. Articolul este semnat de jurnalista Annett Meiritz, născută în 1982, este jurnalistă politică în biroul berlinez al săptămânalului Der Spiegel din 2011.  Der Spiegel este cel mai mare saptamanal german german […] Continuare…

Europa pe drumul spre o federalizare necesară

Articolul de mai jos contine cateva fragmente dintr-un materialpublicat de Foreign Affairs, sub titlul “The Next Europe – Toward a Federal Union!” , titlu pe care l-am tradus “Europa pe drumul spre o federalizare necesara.” Foreign Affairs este o revistă de politică internaţională fondată în 1922 de Consiliul pentru Relaţii Externe, un think-tank independent cu sediul la New York, ce […] Continuare…

Mai multă friscă, vă rog!

Articolul de mai jos a fost publicat de Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) sub titlul “Mehr Streusel, bitte!” , titlu pe care l-am tradus “Mai multa frisca, va rog” Înfiinţat în 1949, este un mare cotidian conservator – liberal fiind o preferinţă pentru oamenii de afaceri şi pentru intelectuali prin suplimentul lui literar, “Foileton”. FAZ este cel mai difuzat cotidian german […] Continuare…

Contra sfintelor vacanţe

Astazi aducem fragmente din doua articole dedicate impactului economic al vacantelor platite in Europa Occidentala. Primul articol a fost publicat in Slate France si semnat de Grégoire Fleurot, al doilea in The Economist in turul lui Charlemagne. Fragmentele au fost traduse in limba romana de PressEurop. Slate.fr este versiunea franceză a portalului Slate USA, creat în 1996. Lansat în Franta […] Continuare…

Pagina Urmatoare »