Otravă fanariotă în politica românească contemporană
15/08/2013 | Autor theophyle Categorii: Editoriale, Magazin Politic |
Acum cateva zile, am primit de la un amic doua pagini scanate dintr-un document fara sursa. Pana la urma aceste doua pagini erau de fapt o singura pagina sub titulatura “Cheltuielile Moldovei in 1770”. Pagina descria cheltuielile de intretinere a casei domnesti (fanariote) probabil in anul 1769, pentru simplul fapt ca in 1770, Moldova in plina ciuma (la propriu si la figurat), sub ocupatie ruso-otomana, nu a avut domnitor, fiind sub stăpânirea militară rusească, prin feldmaresalul P. A. Rumiantev din septembrie 1769 pana in ianuarie 1775. Deci cheluielile prezentate apartineau lui Constantin Mavrocordat. În 1769, în timpul ultimei domnii în Moldova (el a fost si domn al Munteniei), pe când Rusia se afla în război cu Poarta Otomană, Constantin Mavrocordat cade prizonier si este ucis de un soldat rus beat ); s-au mai vazut ca din asta si cu un secol mai tarziu si chiar doua. Pana la urma am reusit sa identific ca sursa a fost celebrul tratat al lui Xenopol “Istoria românilor din Dacia Traiană” din 1925, tiparita la Editura Cartea Românească Bucuresti, în 14 volume, sub îngrijirea lui I. Vlădescu”.
Desi articolul de fata este eminamente politic, cateva date despre stapanirea fanariota si microbul inoculat de cateva generatii tuturor celor care au condus romania si chiar “boierilor” de toate felurile, ca sa nu vorbim de prostime (astazi numita cu “delicatete”…pulime).
***
Instaurarea regimului fanariot în Principatele Române a fost rezultatul unui proces de durată, ale cărui origini se plasează în perioada anterioară începutului secolului al XVIII-lea. Această instaurare a constituit totodată, şi expresia transformărilor substanţiale care au avut loc în raportul de forţe pe plan politic din centrul, estul şi sud-estul continentului. După pacea de la Carlowitz din 1699, Turcia cedează Transilvania Imperiului Habsburgic, iar Rusia a devenit o putere europeană. În acest context, problema orientală a intrat într-o nouă etapă, centrul ei de greutate fixânduse în zona balcano-dunăreană. Trecerea de partea Rusiei a domnitorului Moldovei Dimitrie Cantemir în 1711, în războiul lor cu Turcia, a constituit un semnal de alarmă ce nu putea fi ignorat la Constantinopol. Se impuneau măsuri menite să împiedice desprinderea Moldovei şi Ţării Româneşti de sistemul politic otoman. Urmarea a fost modificarea statutului lor juridic internaţional, concretizat în instaurarea domniilor fanariote. [Remus Tănasă – Historia]
Între 1711/1716 si in 1821 au domnit in Moldova si Tara Romaneasca o pleiada de domni straini, numiti impreuna “fanarioti”. Din punctul meu de vedere, perioada “fanariota” incepe mult mai devreme, cand Domnitori precum Dumitrascu Cantacuzino în Moldova si Gheorghe Duca în Muntenia, ambii alesi în 1673, si-au predat familiile întregi, nu doar pe unii dintre membri anume alesi, ca zălog la Constantinopol, platind sume exorbitante pentru a primi “scaunul domnesc”. În perioada fanariotă au apărut si domnii ale unor principi locali. Această situatie a determinat elenizarea discutabilă a unor familii boieresti românesti: familia Callimachi (numele original Călmaşul) şi familia Racoviţă, această acţiune fiind făcută pentru a penetra nucleul Fanarului şi pentru a le creşte şansele de a ocupa tronul şi, mai târziu, pentru a îşi menţine poziţiile. Caţi tradatori a avut ţara asta din oportunism si lacomie nici macar nu-i putem numara.
Domnitoriul Fanariot deţinea puterea reală în stat. Puterea sa politică şi juridică era aproape absolută. El controla întreaga administraţie centrală şi locală deopotrivă, era judecător suprem în orice fel de cauză – civilă sau penală, laică sau bisericească. Selecţia pentru tron se făcea în funcţie de mărimea ofertei concurenţilor ceea ce a ridicat enorm sumele de cumpărare a tronului. Tocmai aceasta îl determină pe sultan scurteze la maximum posibil durata unei domnii. În perioada 1791-1802 în Ţara Românească au fost 6 domni şi în Moldova 5. Durata domniei a fost un subiect de dispută între Turcia şi Rusia. Printr-un acord ruso-turc din 1802 durata a fost stabilită la 7 ani, nu a fost însă respectată. Puterea domnilor mai era limitată tot din exterior, şi de ambasadorii marilor puteri la Constantinopol dar mai ales de cel rus, sau de consulii de la Iaşi şi Bucureşti nu ezitau nici ei să se amestece în luarea deciziilor potrivit intereselor lor. Puteau, ca şi turcii, să susţină, de cele de mai multe ori pe ascuns, dar şi pe faţă, grupuri boiereşti de opoziţie. Ei supravegheau felul în care domnii fanarioţi respectau obligaţiile luate de otomani faţă de puterile lor în cadrul unor acorduri.
Funcţia externă a statului a fost total modificată. Ţările române au pierdut orice iniţiativă în politica externă, au pierdut dreptul de a încheia tratate, fiind obligate să aplice tratatele încheiate de Poartă cu puterile străine mai ales tratate comerciale. Domnii erau agenţi informatori şi intermediari ai Porţii şi susţineau diplomaţia acesteia.
Interesant, nu? Situatiile amintesc ceva paralele la anumite evenimente recente?
Guvernarea era sustinuta de Sfatul Domnesc, care era un organ consultativ, dar având o mare influenţă căci era alcătuit din reprezentanţii celor mai puternice familii boiereşti şi care ocupau funcţiile cele mai înalte. În general, membrii acestui Sfat Domnesc susţineau cererile domnului, care nu o dată pentru a face faţă pretenţiilor crescânde ale turcilor, se împrumuta de la boierii ce-l alcătuiau. Uneori însă ajungeau să se împotrivească acţiunilor centralizatoare ale domnului care le ştirbea propria putere (codificarea legilor, controlul sistemului judiciar, amestecul în sistemul relaţiilor agrare etc.). În astfel de situaţii se adresau cu plângeri Porţii Otomane sau Rusiei. Atunci protestau invocând vechile rânduieli dinaintea regimului fanariot şi acuzându-l pe domn de „tiranie”, cerand demiterea lui!
Interesant, nu? Situatiile amintesc ceva paralele la anumite evenimente recente?
Opozitia in acest organism “bicameral” trebuia sa fie reprezentata de Sfatul de Obşte, care în principiu avea competenţe în orice problemă. Sfatul de Obşte era un cvorum atunci când număra între 12 şi 140 de convocaţi, dar nici mai puţin, nici mai mult. De obicei luau parte la dezbateri 30-40 de membrii. Nu întotdeauna erau docili, uneori se împotriveau domnului, mai ales în cazul instituirii unor noi biruri.
In ceea ce priveste “boierii si beizadelele” (de atunci si poate si de astazi) nu pot sa nu-l citez pe Profesorul Djuvara, care scrie:
“Elita pământeană trăieşte într-un lux exagerat: hainele peste măsură de bogate în giuvaeruri scumpe, trăsurile aduse din Viena, numărul mare de servitori. Boierii cheltuiesc bani pe postavuri fine, stofe străine, blănuri de jder, de vulpe aduse din Rusia, podoabe pentru soţiile şi fiicele lor, haine cusute cu aur sau argint.Acest trai îl duc din mândrie, pentru a-şi satisface orgoliul, din vanitate, care consta în a-i întrece pe ceilalţi. Înjosiţi pentru a ajunge în slujbă ei găsesc o satisfacţie momentană în etalarea unui lux provocator în îmbrăcăminte, echipaj, casă, mobilier. Luxul boierilor români poate concura cu cel din marile capitale europene. Această idee este subliniată şi de călătorii străini ce trec prin ţările române. Astfel Robert Ker Porter vorbeşte de luxul şi bogăţia în care trăiesc aceştia, care ,,cu greu pot fi depăşite în vreuna din capitalele Europei. Balurile şi petrecerile date de ei, cu rochiile şi pietrele scumpe pe care le poartă soţiile lor, întrec orice închipuire.’’ [Neagu Djuvara, Între Orient şi Occident. Ţările Române la începutul epocii moderne 1800-1848]
Despre luxul boierilor şi al beizadelelor vorbeşte şi Radu Rosetti în ,,Amintirile’’sale, el fiind fiu de boier şi cunoscând bine moravurile acestora, astfel că prezintă, în scrierile sale, o adevărată panoramă a înaltei societăţi moldoveneşti din secolul al XIX-lea.
“Marele lux de la ţară consista atunci în cai, trăsuri şi mai ales în masă bogată şi în această de pe urmă privinţă am zis Bohotinul ocupa locul de frunte în Moldova, în slugi multe şi la Bohotin erau şi multe şi bine stilate; în sfârşit luxul mai consista în lăutari buni şi taraful de la Bohotin era vestit.”[Radu Rosetti, Amintiri]
Bineinteles pe atunci nu existau nici discoteci si nici cluburi selecte, existau numai bani furati. Fanariotii de atunci, ca si cei de astazi, erau oameni lipsiti de scrupule care călcau pe cadavre pentru atingerea ţelurilor personale, “valori” ca lăcomia, escrocheria, necinstea, peşchesul sau şpaga au fost transplantate din “Fanar” in clasele conducatoare din toate timpurile.
Cunosteti voi un fanariot mai autentic in secolul XXI decat Adrian Nastase, beizadelele lui si urmasul Ponta, Vodă Lacustă ?
Bibliografie, note si citate:
A.D. Xenopol, Istoria românilor din Dacia Traiană , la Editura Cartea Românească Bucuresti 1925, în 14 volume, sub îngrijirea lui I. Vlădescu.
Neagu Djuvara, Între Orient şi Occident. Ţările Române la începutul epocii moderne 1800-1848, Bucureşti, Editura Humanitas, 1995
Radu Rosetti, Amintiri, ediţie de Mircea Anghelescu, vol. I, Bucureşti, Editura Fundaţiei Culturale Române, 1996
Regimul Politic Fanariot – Istorie-edu.ro
Remus Tănasă – Historia
Instructiuni comentarii:
Pentru a comenta sub identitatea de pe blogul anterior TheophylePoliteia autentificati-va mai intai, apasand pe iconul corespunzator din formular. [ Ex. pentru autentificare Wordpress apasati iconul ]
So, la 200 soldati erau 140 de ofiteri??
Salut maya,
crezi ca s-a schimbat ceva?
Ziua buna,
off topic!
http://www.evz.ro/detalii/stiri/mihai-razvan-ungureanu-victor-ponta-este-o-marioneta-a-baronilor-locali-mazare-si-consta-1052630.html
salut mar,
a inceput sa dea la gioale. E de bine 🙂
Da!
Cu scuze, dar uneori este nevoie sa uiti ca esti un domn/doamna. Cu maidanezi nu poti sa te porti cu manusi ptr. ca este posibil sa fii “muscat’, sa ramaii cu semne, in concluzie trebuie sa te folosesti si de “par”.
Cu astia n-ai cum sa fi domn/doamna. Astia-s ca dementul ala din Libia si soarta aluia le trebuie. Ingropati in desertul uitarii.
Salutare! 🙂
Frate, a trebuit sa astept ziua de 15 august ca sa il vad pe MRU dans primele declaratii mai tepene la adresa lui Ponta! Credeam ca nu mai vin niciodata luarile de pozitie cu adresa si nume, cu obiect si cu verb!
“Aşa că, liderul FC nu se miră că un primar precum Radu Mazăre, „cere, cu impertinenţă, să existe o atitudine solidară a PSD-ului în apărarea celor pe care partidul i-a pus în vârful comunităţilor locale, în dispreţul legii şi, schimbând-o dacă este cazul”. Iar Victor Ponta, „ nu poate sancţiona impertinenţa primarului, de frică că o să fie dat jos de coaliţia baronilor locali, pentru că dl Ponta nu este preşedinte de partid, e şi el o marionetă”.
As zice “bravooo!”, insa mi-e frica sa nu fie prea devreme. Ma bucur ca MRU a lasat deoparte tonul cu manusi si aluzii diplomatice, caci incepusem sa ma satur de critici facute cu jumatati de lovitura si intr-un limbaj vatuit. 🙂
😛
Buna ziua 🙂
Hai sa ma autocitez (de pe FB, referitor la intrebarea gazdei noastre privind daca stim un fanariot mai mare decat prostul tintas An: Eu cunosc: Ioan Iliescovici KGBovici si urmasii lui, din care Pontantenescu este doar ramura scolita la Xerox, ramura autentica si solida ramane cea cu studii solide la Lubianka (Лубянка), cldirea condusa de Felix Dzerjinski (pentru necunoscatori – nu e vb. de cel de la A3 – desi exista unele asemanari) .
Si o veste buna aflata cu intarziere azi (sunt teribil de ramas in urma cu stirile); miza pentru mita a crescut spectaculos. Mercurialul spagii creste spectaculos ( cateva sute de mii de Euroi). Poate pare absurd, dar pe ansamblu este o veste buna. Mult mai grav era cand fetitele vesele de la tribunal si desfaceau naframa de pe ochi la pretul cu care-si dadeau jos chiloteii fetitele de pe centura. Asa ca per ansamblu – o veste buna. Cred ca Muona isi musca mainile de ciuda ca ea presta doar pentru sume mici…
Salut DanSu,
crede-ma fetele pe centura sunt mult mai oneste decat curvele de la tribunal!
Face bine la sondaje! Indecredibil unde s-a ajuns.
http://www.hotnews.ro/stiri-esential-15384798-medicul-serban-bradisteanu-presedintele-basescu-rugat-merg-vad-este-mai-bine-facut-pentru-cioaba.htm
Semn divin de astăzi Don Dottore a fost uns DOMN “Să trăiesti Măria Ta“
Un primar diin zona Putnei a scos un mosulet in drumul lui Ponta spunandu-i ca vine vine Ştefan cel Mare. De aici batrânul a făcut ce I s-a spusL-a primit cu urarea
“ Să trăiesti Măria Ta“- la asta nu mă asteptam a fost replica lui Don Dottore
văzându-se uns DOMN Al Moldovei
Victor Ponta, întâmpinat la Putna cu „Bine ai venit, Măria Ta!” | VIDEO
Citiţi mai mult: Victor Ponta, întâmpinat la Putna cu „Bine ai venit, Măria Ta!” | VIDEO – Guvern > EVZ.ro http://www.evz.ro/detalii/stiri/victor-ponta-in-pelerinaj-pe-la-putna-si-cacica-1052529.html#ixzz2c5babygAr
buna ziua
cel putin fanariotii nu cosmetizau cifrele;
negru/alb cat se cheltuia pentru domn=guvern,boieri&turci= sponsori si interesul tarii;
probabil,in mod real,suntem cam la aceleasi procente,doar ca acum sunt cosmetizate iar la sponsori au disparut turcii;
deci,independenta si marketingul&sociologia sunt bune la ceva: nu se mai da nimic sponsorilor externi iar “pulimea’ este aburita
Prima etapa sunt palmierii de plastic De fapt la un surogat de primar cel mai important este un surogat de vegetatie. Oare cate mii de Euro au costat oribilitatile ?
http://www.hotnews.ro/stiri-administratie_locala-15383752-fotogalerie-primaria-capitalei-vrea-faca-umbra-piata-universitatii-palmier-plastic-iarba-sintetica.htm
Pentru interesati – The Guardian: Ponta, Lacustă Vodă – dictator în Europa!
Ca sa continu ideea de la 17:30 legata de mesajul politic al lui MRU de azi.
As corobora comentariul meu cu o analiza excelenta a Ioanei Ene care e un diagnostic excelent si o premonitie pentru cine stie sa citeasca semnele:
http://www.ziare.com/victor-ponta/premier/elena-udrea-strategia-lui-victor-ponta-1251594
Daca v-ati intrebat de ce la sosirea lui Ponta din vacanta a atacat-o mereu pe Udrea si a conexat imaginea lui Basescu de cea a blondei, in loc sa se duca barbateste sa raspunda Presedintelui direct, Ioana Ene ofera un rasuns excelent:
“Cam asa si cu Elena Udrea. Victor Ponta si-o defineste ca adversar in mod voluntar, o acrediteaza ca principal adversar, pentru ca si-o doreste ca adversar, ii este comoda ca adversar. Pe adversarii de care se teme cu adevarat Victor Ponta nu ii pomeneste si face tot ce poate sa ii tina in afara jocului mediatic cat de mult se poate”,
Observatia e capitala. Consultantii i-au spus lui Ponta sa nu il atace direct pe Basrescu, ci sa il asocieze cu un personaj cu un capital negativ enorm. Transferul de capital negativ e garantat. De aceea si mesajul-far al lui Ponta despre Basescu: “Basescu o vrea pe Udrea Presedinte”.
Ioana Ene continua:
“Spaima lui Victor Ponta este un politician din alta liga. Unul care sa nu-l atace la suprafata, cu formule mai mult sau mai putin inspirate de comunicare, ci unul care sa-l dinamiteze pe fond, care sa stie economie, care sa aiba solutii. Si mai ales care sa nu aiba vulnerabilitati majore si pe care sa nu aiba de unde sa-l apuce.
In fata unui candidat onest si profesionist, Victor Ponta s-ar narui fara speranta. Si atunci o cultiva pe Elena Udrea pentru ca aceasta confruntare unu la unu, fara miza de fapt, sa ocupe scena, iar tonul stident de mahala, preferat de televiuni, sa acopere eventualele dezbateri pe fond de care Victor Ponta se teme ca dracul de tamaie“.
Sunt in asentimentul Ioanei Ene. De aceea salut mesajul de azi transmis de MRU, care se duce direct pe subiectul ANI, nu il ocoleste in exprimari savante, nu il descrie in maniera bruxelleza (cu aluzii), ii pune lui Ponta o eticheta (marioneta baronilor), arata ca miza problemei ANI e refacerea solidaritatii PSD-istilor in fata Justitiei. Da, mi s epare mesaj corect, suficient de percutant si fara ocolisuri.
Si acum, o chestie despre Udrea si MP. Mie imi este cert ca Traian Basescu, dupa esecul politic numit “PDL reformat”, incearca sa recupererze mare parte din electoratul PDL si din votantii “basisti”. E prea tarziu pentru un proiect major, insa e destul pentru o carpeala politica [entru 2014 si pentru ceva-ceva mai solid pentru 2016. Fie.
Insa Miscarea Populara va avea mereu (si poate sa stea Marin Preda, Lazaroiu, Funeriu si orice “basist” decent in cap, ca la fel va fi) o vulnerabilitate imensa, pe care a surprins-o, fara sa isi dea seama, Ioana Ene: dorinta (aluziva sau directa) lui Basescu de a o coopta (sau de a o tolera) pe Elena Udrea in preajma Miscarii Populare. Trebuie sa fii idiot sa nu vezi ca atunci cand Elena Udrea iese si anunta cu o zi inainte ca se va lansa Miscarea Populara, aceasta pleaca din start cu un handicap de imagine.
USL-ul va cultiva mereu asocierea Elena Udrea-Traian Basescu pentru a-l discredita pe al doilea. Si numai un ageamiu se va incapatana sa o sustina pe Elena Udrea sau sa creada ca aceasta poate fi un asset politic. Nu zic e mai rea decat alti politici (e exact la fel ca si altii, ba avem alti de 100 ori mai rai), insa ea va ramane mereu in mentalul oamenilor ca imaginea prin excelenta a nulitatii, parvenitismului si tupeului agresiv. E un fapt. Ca nu o fi asa in realitate si ca Elena Udrea o fi un geniu politic, nu mai conteaza. Conteaza perceptia, pe care USL-ul o va cultiva mereu.
Asa ca toti “basistii” (inclusiv Presedintele) au de ales intre a arunca lestl peste bord, ca MP sa scape de un bolovan imagistic (adevarul e ca Udrea se prinde de MP ca scaiul de oaie, incearca mereu sa fie cu fundul in doua luntre, si la PDL, si la MP). Presedintele si orice “basist” care vrea sa voteze MP are de ales intre viitorul pe termen lung al partidului si dorinta de a o coopta/tolera pe Udrea prin preajma.
Iar MRU are de atacat la Ponta asa cum spune Ioana Ene: tehnic, percutant, “din alta liga”. Ca altfel Ponta ii va face si lui asocieri à la Udrea si mesajul nu ba prinde.
Precis, daca criminalii nu reusesc sa pastreze mahalaua si tigania nationala din mass media si dialogul societatii, se prabusesc ca un castel de nisip.
N-au substanta decat in criminalitate, restul e zero.
Buna seara,
Am senzatia ca Udrea nu va ajunge la Miscarea Populara. Cred ca si ei isi dau seama ca le va produce prejudicii. Mai degraba, Udrea va ramane sa faca gherila in PDL alaturi de Boc, si la primul esec inregistrat de Blaga, sa-i traga acestuia covorul de sub picioare. Si acest lucru e obligatoriu sa se intample, pentru ca, altfel, sub conducerea lui Blaga, PDL va propune un candidat propriu la Presedintie. Daca Blaga il scoate la inaintare pe Predoiu si acesta ia, sa zicem, 6%, acest lucru va duce la castigarea alegerilor de catre un politician din actualul USL.
Ovi, salutare!
Problema e relativ simpla: Elena Udrea nu este un asset politic, orice ar zice Traian Basescu. O fi mai smechera, mai versatila, mai serpuitoare, mai prundenta decat Vasile Blaga sau altii din PDL, insa este din acelasi aluat. Punct. Daca TB vrea sa aiba vreo sansa cu noua lui jucarie (caci deocamdata MP nu e nimic serios, e vehicul electoral pentru cateva interese pe termen scurt), trebuie sa inceteze a o tarai (declarativ) dupa el pe Udrea. Vrea sa ia in MP toti PDL-istii care sunt “basisti”? Sa o faca fara jena (deja acest transfer are loc). Insa sa inceteze sa mai care pietroaie politice dupa el. S trecut vremea in care Presedintele era atat de popular incat isi permitea sa faca niste “cadouri” de imagine cui nu le merita.
Udrea nu se va da niciodata in laturi ca sa il sustina pe Boc pentru sefia PDL. Udrea va vrea ea sefia unui PDL muribund. Asa sunt oamenii mici : vor sa fie sefi chiar si peste un cadavru politic.
ehe. udrea liantul si prietenia ei cu ponta si cosmin gusa are alte substraturi 😉
errata: nu “va” prinde.
http://www.evz.ro/detalii/stiri/surse-guvernul-a-dat-indicatii-ca-presa-apropiata-usl-sa-sustina-ca-victor-ponta-a-fost-1052624.html
“Biroul de Presă al Guvernului a dat indicații foarte clare privind modul în care presa apropiată USL trebuie să prezinte articolul din “The Guardian”, ce îl plasa pe premierul Victor Ponta, alături de Viktor Orban și Vladimir Putin printre dictatorii Europei de Est, au precizat surse guvernamentale pentru EvZ. Astfel, despre premier trebuie să se spună că a fost prezentat într-o notă pozitivă de către jurnaliștii de la “The Guardian”.
Mai exact, potrivit indicațiilor editoriale transmise de Guvern, despre premierul Victor Ponta trebuie să se spună de fapt că este prezentat de jurnaliștii de la The Guardian ca fiind un lider cu o mână de fier, care vrea “să rupă controlul pe care Băsescu îl are asupra țării”, respectând astfel dorința exprimată masiv de către români la referendumul de demitere din vara lui 2012.
În plus, jurnaliștii apropiați USL ar trebui să precizeze că The Guardian susține că Victor Ponta are susținerea populară pentru a lupta împotriva lui Traian Băsescu, dar și că șeful statului este de fapt, cel care declanșează atacurile politice.
Originalul in engleza:
“In Romania last year, the prime minister, Victor Ponta, attempted what was widely seen as an abortive constitutional coup to unseat and impeach his rival and enemy, president Traian Basescu. He failed”
Vedeti mai sus linkul dat de @Theo la RL. Incredibil, Nastase era copil de mingi!
Salut ! eu am scris de mult ca ce facea ceausescu era o gluma fata de ce face mongoloidul. o fi vrut Basescu binele RO dar ce a facut dansul – prin prima nominalizare a lui ponta , dupa caderea guvernului MRU – nu se poate masura. probabil ne a trimis direct in versiunea moderna a anilor 50. sa-l numesti pe mongoloid premier stiind ca deja are toate neamurile ( numite tot de reformatorul presedinte) in functie cheie ale statului roman e ceva ce nu vreau sa definesc acum.
buna seara ! 😀
buna, ziggy 🙂
apropo de fanariotii usl – caz real intr o tara membra UE : angajat al unei companii auto ( pe o pozitie buna ) isi cumpara , impreuna cu sotia o masina produsa de o alta companie. masina o cumpara pe numele sotiei ( banuia el ceva .. 😀 ) . se afla in compania la care era angajat iar conducerea decide : domnule economia noastra e in criza , vanzarile noastre au de suferit .. esti liber sa mergi sa lucrezi la compania producatoare a noului tau automobil :))- l-au concediat fara discutii. Ro este in criza , turismul a cazut iar fanariotii isi fac concediile si cheltuie bani in alte tari- asa sprijina ei economia romaneasca si locurile de munca ale angajatilor romani. nu e populism daca in tari mult mai civilizate pana si locuitorii respectivelor tari au ales sa nu plece peste hotare in concedii pentru a-si sustine economia tarilor in care traiesc.
Salut Ziggy,
democratie neica – nu gluma!
solidaritate. 🙂
si patriotism cit duce trenu’. Mai specific, mocanita dintre Turda si Cimpeni (nu mai circula de secolul trecut)
n special patriotism! Cat e de rentabil patriotismul in zilele astea 🙁
Urmatorul domn fanariot va fi ales cu ajutorul etniei rrome care numara 3 milioane de membri si nu 600.000 cum spune referendeml afirmatia apartine Imparatului Iulian.
Intr-o intervaentie telefonica la RTV Imparatul Iuliam spunea ca 3 milioane de rromi sunt ingrijorati
de soarta regelui Cioaba aflat in coma.Reactia autoritatilor Arafat a plecat urgent in Turcia urmat de medicul Bradisteanu la rugamintea lui Traian Basescu.
Se pare ca etnia a dat pana acum un presedinte si un PM
Seara buna, tuturor!
Bine punctat Observator 2!
Suntem cea mai democratica tara, avem si rege si imparat si presedinte!
Buna Seara – ne lipseste numai “caimacamie”, cred ca Dragnea este deja caimacam!
http://dexonline.ro/definitie/caimacam
Se fac acusi impartelile!Acum avem baroni! Cam asa va fi regionalizarea alexandrina de deliorman!
Directorul Antena 3, Mihai Gâdea, împreună cu comicul Mircea Badea şi realizatorul Adrian Ursu s-au pozat alături de Dan Voiculescu la mare, toţii fiind într-o lentilă. Fotografia a fost postată pe Facebook de Mihai Gâdea.
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=688674357828336&set=a.407182609310847.110337.273534196009023&type=1&theater
Miami Beach! Te oftici? Mihai Gadea
Solidaritate cu Felix: Gâdea, Mircea Badea şi Adrian Ursu au ajuns şi ei ÎNTR-O LENTILĂ – Actualitate > EVZ
Tampitii Varanului. Pupa in cur pana o sa-i ajunga in gat si o sa-i produca o laringita
Nu m-am abtinut si am citit comentariile de pe FB. Desi am o parere foarte proasta despre misogini si mai ales despre femeile care isi desconsidera semenele, totusi trebuie sa recunosc ca proportia de tampite care ii urmaresc si ii adora pe clovnii din imagine este covarsitoare. Mai lipsea lingaul Ciutacu din fotografia de gasca.
Buna,
Te asigur ca proportiile sunt cam egale. Masculii adoraturi sunt acum manga la “iarba verde” 🙂
Nu este bine sa te prinda noaptea cu astia prin jurul tau. daca arati poza unui copil cu sigurantza il traumatizezi pentru vesnicie
Nici ziua mar! Astia au devenit bau-bau
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=451133468318065&set=pb.162110957220319.-2207520000.1376596311.&type=3&theater
The Guardian. in versiunea RTV – televiziunea de casa a unei aripi a PSD
Traducerea pentru cei spalat ipe creier oferita de RTV de deontologi semidocti ce si-au vandut demnitatea pentru 30 de arginti
Jurnaliștii The Guardian înțeleg situația din România și subliniază faptul că Victor Ponta are o mare susținere din partea cetățenilor, după cum arată toate sondajele, aceștia cerându-i să ia măsuri pentru a combate controlul abuziv pe care Traian Băsescu încă îl mai are în țară, mai ales asupra unor instituții în care a avut oportunitatea, de-a lungul celor aproape nouă ani de mandat, să-și numească favoriții în poziții cheie.
The Guardian, care în trecut l-a denumit pe Traian Băsescu „Prințul Portocaliu”, a criticat de numeroase ori atitudinea antidemocratică și autoritară pe care acesta a manifestat-o de-a lungul vremii. Într-un articol din anul 2010, ziarul britanic a subliniat remarcile jignitoare pe care președintele le-a făcut adesea la adresa minorității rome, fiind o lovitură dură pentru imaginea României în occident într-un context în care Traian Băsescu a ales să întărească o prejudecată ce afectează viețile a milioane de români plecați în străinătate.
Citeste mai mult pe RTV.NET: http://www.rtv.net/the-guardian-victor-ponta-vrea-sa-rupa-controlul-pe-care-basescu-il-are-asupra-tarii_93810.html#ixzz2c6AiQu8X
the guardian&indicatiile
n-ar trebui sa mire pe nimeni; comportamentul lui ponta este asemanator cu cel al lui ceausescu de la sfarsitul anilor 60/ inceputul anilor 70;
urmariti sedintele de guvern: ce altceva sunt decat versiuni 2.0 ale sedintelor biroului politic al pcr?
urmariti interviurile si aparitiile continui la teve: ce altceva sunt decat versiuni ” media” ale plenarelor cc al pcr?
trendul dictatorial se vede fara dubiu…
credeti ca individul ala care vrea controlul surselor de finantare a ong-urilor face asta de capul lui?
credeti ca mazare spune ce spune de capul lui?
credeti ca ” misca” cineva in psd fara acceptul lui ponta?
coordonarea si dozajul sunt alarmante
eu nu cred!
“EU acum plătesc avioanele F-16 pe care domnul preşedinte Băsescu, mare iubitor al axei, le-a tot anunţat, dar a trebuit să vin EU să le plătesc.”
…chiar daca n-aș fi subliniat în citatul de mai sus, mitomania premierului nu numai că e ridicolă dar începe să devină chiar periculoasă! Să ne înțelegem: de plătit, plătim noi toți, fiindcă banul public n-a ajuns (încă) al lui c/p Ponta! DECONTAREA POLITICĂ, e adevărat, o va face Ponta. Și va fi amară pentru toată lumea…
Eu vara nu dorm, caricatura face cat o mie de cuvinte!
http://adevarul.ro/news/politica/crin-reia-lupta-politica-incepe-noua-vacanta-1_520d0110c7b855ff56de6ea6/index.html
Ponta nu plateste nimic. Plateste contribuabilul roman, ca doar nu doneaza Ponta lichid seminal (mii de scuze!) ca sa plateasca avioanele la mana a III-a din Portugalia. Chiar la mana a III-a, a explicat Theophyle de ce.
Referitor la comentariul meu de mai sus despre Ponta, Udrea, Basescu, MP si MRU. Mai am un rest, ca tot veni vorba de Ponta si de viitoarele miscari pe scane politica.
Avea Barbu Mateescu o postare acum cateva zile despre “tortul dreptei” si a mai avut una tot in aceeasi perioada despre alegerile prezidentiale din 1992.
Cred ca am mai spus-o de cateva ori (nu prea des, si la intervale destul de mari), insa diversificarea ofertei (macar la nivel declarativ) pe partea dreapta e buna, pana la un anumit nivel (pana acolo unde sefii partidelor nu incep sa isi dea la gioale). Insa vine momentul in care bazinul electoral potential ale dreptei (28-30%) isi arata limitele si pentru a castiga alegerile (atat prezidentialele care si parlamentarele), orice “dreapta” (unita sau separata) trebuie sa atraga voturi si din afara, de la “centristi” (in Romania, majoritatea electoratului se declara de centru, desi sunt mai degraba de stanga) si de la cei “stangisti”.
Ei bine, miza pentru urmatorii ani nu este cat de mult creste vreun partid de dreapta sau cat de tare se canibalizeaza intre ei (ca asta e trendul, MP canibalizeaza electoratul dur al PDL), ci cum va putea “dreapta” sa atraga voturi din afara bazinului minuscul pe care se lupta acum puzderia de partide. Iar a aceasta problema, PDL e din start perdant (cine naiba va mai vota, pe termen lung, PDL?) si singurele partide care se vor putea angaja in constructii pe termen lung sunt MP si FC.
Insa MP isi va atinge relativ repede potentialul maxim de dezvoltare (cand esti din start vazut ca “partidul lui Basescu”, potentialul electoral nu va fi niciodata mai mare cu cateva puncte – in cel mai bun caz – decat numarul de “basisti” duri, care il considera pe Presedinte inca o speranta dupa cele 2 mandate).
FC are atarnat de picior problemele interne ale PNTCD, pe de alta parte. Chiar daca FC ca atare se poate dezvolta, taraganarea solutionarii (ori la bal ori la spital) problemelor PNTCD risca sa handicapeze un partid care il are pe MRU ca lider cu inca vreo 20 de ani de cariera politica. Problema nu e insa liderul, ci restul echipei si dinamica pe termen mediu (un partid care nu confirma suficient de repede risca sa starneasca in mintea oamenilor intrebarea “de ce sarunc un vot inutil).
Alte partide nu exista. NR e o gluma sinistra (desi s-ar putea sa se vanda scump – din toate punctele de vedere – cui da mai mult) iar PNL e partid de stanga.
Prin urmare, viitorul mediu si lung in politica inseamna doua partide de dreapta: MP si FC. PDL-ul (partea mai frecventabila si mai.. oportunista) va fi canibalizat de MP, ceilelti vor merge la PNL/PSD si pe termen lung nu va mai mai depasi niciodata un prag de fier.
in toata ” constructia asta ” numita miscarea populara se vorbeste de” cate voturi atrage basescu”
oare nu trebuie vazut si invers,respectiv,cate voturi indeparteaza /respinge basescu????
toti sociologii- toata consideratiapentru sociologii adevarati,gen bm,dar cred ca trebuie analizata si ” factorul negativ” indus de cinneva;
daca basescu ” atrage voturi” de ce nu se ” masoara” si cate respinge????
nu neg meritele lui basescu,departe de mine,dar firea umana tine minte ” relele” si mai putin ” bunele” iar percetiile negative cred ca in acest moment -in cazul basescu-sunt mai puternice decat cele pozitive;
un singur exemplu: este in subconstientul oricarui votanta ca ” basescu a taiat pensiile”
afirmatie complet gresita,guvernul boc prin stabilirea plafonului minim al pensiei a majorat pensiile!
la o analiza cu cifrele pe masa ale fondului de pensii cred ca ar rezulta ca majorarea fondurilor nu este datorata ” pensiilor nesimtite”- nu ca n-ar conta,dar nu astea au fost cele determinanate;
poate dl pana de la curs de guvernare sa faca o astfel de analiza pornind de la pensia medie in 2008 si pensia medie in 2011 si structura pensionarilor;nu stiu daca cifrele pentru analiza sunt disponibile si la fel nu sunt sigur ca afirmatia mea este corecta,dar ,ar merita o analiza
Problema mare e PNL-ul, care dezechilibreaza spectrul politic. Ei si cu Bleaga stau pe un 15-20% si cu cele 35% de la PSD si 10% extremisti nu exista decat combinatii toxice.
Deci PMP si FC fie stau in opozitie pana devenim un popor indo-arian, fie se aliaza cu PNL si PSD si se compromit alaturi de acestia.
Si la PNL nu e doar Крин Антонеску Какарау problema, ci, practic, toti cei 30-50 de oameni din prim plan. Degeaba pleca Zeul Somnului si vine iarasi tradatorul de Tariceanu.
Si, de fapt, nu atat PNL in sine e problema, ci faptul ca reusesc sa atraga 15-20% din electorat. Poti construi ceva pe seama electoratului lor? Sau te vor parasi la prima masura dura de dreapta pentru un limbut nevrotic?
De aici trebuie inteles de ce PDL-ul lui Blaga trebuie lovit cat se poate pentru a ajunge jos cat mai mult. PDL-ul lui Blaga este la fel de toxic ca si USL-ul sa nu-si faca nimeni alte iluzii.
http://www.evz.ro/detalii/stiri/ambasadorul-roman-in-ungaria-a-fost-convocat-la-ministerul-de-externe-subiectul-discutiei-1052664-1.html . mare lucru daca baietii astia nu’s intelesi intre ei si genereaza “subiecte de presa” .
@intimplator, ai pus degetul pe rana. Nu am vrut sa ating inca subiectul “cate voturi respinge Basescu” deoarece as fi complicat si mai tare discutia. Un raspuns brut ar fi: multe. Un raspuns nuantat ar fi “mai putine ca acum un an”. Un raspuns rabinic am dat deja: suficient de multe incat MP sa fie plafonata in cel mai bun caz la cateva procente peste scorul potential al lui TB. Sa fie clar: nici un Presedinte cu 2 mandate nu se mai poate prezenta drept salvatorul patriei, reformatorul poliiticii si steaua in ascensiune in urmatorii 20 de ani care trage un partid. Pana si cel mai dur “basist” va trebui sa admita ca Presedintele Romaniei (poate fi el oricine, nu doar Basescu), cu bagajul lui de fapte bune dar si cu tampeniile facute in mod senin sau pervers are un potential limitat de locomotiva care trage un partidulet. Acest partidulet va fi tras pana la un punct, dincolo de care partidul va trebui sa stea pe propriile picioare si, mai ales, sa creasca dincolo de bazinul nostaligicilor Presedintelui (oricare ar fi el). Acum: cat poate creste un partid etichetat ca “partidul lui Basescu”? Sa nu ne hazardam la cifre, ci sa reflectam pe termen lung. Poate fi el prima forta politica a “dreptei”? Asta numai un ageamiu o poate crede. Sau un “basist” care nu a iesit niciodata intr-un sat din Romania.
Repet, miza “dreptei” nu e canibalizarea interna si migratia de la un partid la altul in interirul unui tort de 25-28-30, ci atragerea de noi votanti.
“Partidul lui Basescu” va avea mereu de luptat cu stereotipurile si bagajul rau al lui Basescu (nu isi poate asuma doar partea buna a mostenirii, care e suficienta, insa care vine la pachet cu the dark side alimentata de Basescu din orgoliu, calcul pervers si auto-suficienta). Ori, evident, aici exista limitari de netrecut. E bine ca “basistii” duri sa faca conclavuri vesele, forumuri active, miscari populare, campanii cu staif, intiative cu zvac, luari de cuvant meseriase, critici la rupere, insa oricat de tare s-ar imbarbata membrii MP pe moment, vine o clipa cand au de facut, ca partid si ca oameni politici individuali, un bilant si au de decis ce fac cu mostanirea si umbla lui Basescu. Azi aceasta decizie pare foarte indepartare si MP se hraneste din cresterea de popularitate a lui TB. Insa cand dupa un numar de cicluri electorale, partidul va vedea ca ramane mereu plafonat la un nivel pentru ca in mentalul electoral este etichetat iremediabil ca “partidul lui Basescu” si nu atrage, de aceea, electorat care nu este neaparat “basist”, se pune intrebarea: iesim din statutul de vehicul electoral care ajuta fostul Presedinte sa isi indeplineasca niste tinte punctuale sau ramanem pe veci asa?
De aceea miza e termen lung nu e cat ia MP la europarlamentare sau cat ia FC la europarlamentare sau daca se face dreapta unita (cu PDL) sau daca PNTCD scapa odata de frictiuni. Nu miza sistemica e: cum naiba sa atragi electorat care nu e neapaat “basist”, care nu e neaparat votant al lui MRU, care nu e “taranist”, care nu e “liberal”. Miza pentru TOATE partidele de dreapta e atragerea oamenilor dincolo de gargara cu pioneze si de politica facuta cu sacosa. Miza e sa atragi cetateni (adica oameni cu constiinta civica) votanti, nu votanti pur si simplu.
Momentan, PDL nu mai are nimic de ofertat si nu poate merge decat in jos. MP se hraneste din resuscitarea bazinului de “basisti” duri care sunt dezamagiti de PDL si care inca mai asteapta minuni de la TB. FC este supus inca unui baraj mediatic, din motiv de prezumtiva candidatura a lui MRU la prezidentiale. PNTCD nu exista, de fapt, ca electorat real, ci doar ca o constructie politica si ideologica goala. Dupa ce fiecare din aceste partide isi va atinge cifra minima de votanti (reali sau potentiali) care sa le confere un sentiment de “siguranta” va urma intrebarea: ce facem ca sa crestem? Ei, acolo vor incepe problemele adevarate si nici Lazaroiu cu predictiile ale neindeplinite nu va mai putea evita dilema politica existentiala.
cam atat cu analiza politica pe azi 🙂 Va spun noapte buna si pe maine 🙂
Noapte buna Citi 🙂
poate a fost cam prea “politic” pentru o astfel de zi de sarbatoare, insa m-a starnit comentariul Ioanei Ene si nevoia de a reflecta:
– la un anumit tip de critica pe care numai MRU in poate exercita la adresa la lui Ponta
– la limitarile inexorabile ale unui partid care se vrea “partidul lui Basescu”
– la nevoia atragerii de electorat care sa voteza dreapta din spirit civic si patriotism (fara a fi deci neaparat de dreapta ca auto-evaluare politica).
Trebuia sa fi pastrat comentariile pentru alte vremuri, mai in septembrie, insa daca asa s-a nimerit… 🙂
Buna seara,
Nu,nu trebuie lasate pentru la toamna. Insa ar trebui puse toate intrebarile. de ex: citi oameni vor veni catre MRU in spatele lui Bogdan Duca, Lilick si Diana Tusa? In cazul meu stiu sigur ca proxima mentionare a IRL ma indeparteaza definitiv de FC.
PS Mi-am adus aminte ca intr-o poza pe Facebook a FC sect. (2 sau 3, nu mai retin) aparea si Toma Roman Jr. in spatele lui Lilick.
Buna dimineata
Postare noua – Revista Presei –16 August / Guvernarea cu minciuni şi vacante prelungite