Majorităţi absolute, consensul si gândirea colectivă
26/06/2013 | Autor theophyle Categorii: Magazin Politic |
Lucrarile comisiei parlamentare pentru revizuirea Constitutiei, ineptiile aberante ale membrilor acesti comisii prezidata de Antonescu “ză madăr end ză fadăr of constitiuşăn” consiliat de Chiuariu cel isteţ, sunt rezultatul unei majorităţi absolute castigata dupa o manipulare masiva pe fundalul unei crize economice si a unor greseli de guvernare anterioare nesezizate si rezolvate intr-un timp util.
Premiza este că totusi activitatea de “reviziuire” a fost totusi gândită, am să incerc prezentarea unui probabil eşec. Gândirea de partid, total supusa grupurilor de interese, aproape impusă cu forta, este o nenorocire a politicii partizane in general si a partidelor romanesti in particular.
Irving Janis (1918 –1990), fost profesor de psihologie la Univesitatea Yale, a fost numit in al doilea razboi mondial de armata americana sa studieze moralul soldatilor americani si felul in care deciziile comandantilor le influnteaza acest moral. Dupa sfarsitul razboiului, pe baza studiilor efectuate, Janis a formulat una dintre cele mai interesante teorii ale veacului trecut (XX), “teoria gandirii colective” (Groupthink). Janis analizeaza toate esecurile politice americane de la Pearl Harbor (1941) si pana la razboiul din Vietnam (1964-67). Personal cred ca si comunismul a fost lichidat de unele influente ale acestui mod de gandire.
Gândirea colectivă este un mod de a gândi al oamenilor angajati intr-un proiect, care printr-o coeziune în grup se străduiesc sa ajunga la un consens de unanimitate (sau majoritate covarsitoare) dar fara a aprecia realist cursuri alternative de acţiune.
Problemele acestui mod de a gândi si acţiona:
- Crearea unei iluzii de invulnerabilitate care conduce la un optimism excesiv in asumarea riscurilor;
- Raţionalizarea avertismentelor care ar putea provoca formularea unor ipoteze gresite si / sau periculoase;
- Credinţa de necontestat în ideologia si / sau interesele grupului, cauzând membrilor sai ignorarea consecinţele acţiunilor lor;
- Stereotipurile pe care membrii grupului le “lipesc” celor care se opun deciziilor grupului, stereotipuri si epitete de genul: slab, rău, părtinitor, răutăcios, impotent, prost, sau …sectant!
- Presiune pentru a se conforma, adresate oricarui membru. Intrebări sau contestatii la adresa politicii de grup vor fi etichetate de acestia ca “lipsă de loialitate”;
- Cenzura automata a unor idei care se abat de la consensul grupului;
- Iluzia de unanimitate în rândul membrilor grupului, tăcerea fiind privita ca un acord.
Gândirea colectiva de genul prezentat, care poate avea simtomele enumerate mai sus, apartine, indubitabil, unui proces decizional defectuos. Actiunile grupului partizan vor impune de facto urmatoarele greseli:
- Cercetare incompletă a alternativelor;
- Formulare incompletă a obiectivelor;
- Imposibilitatea de a examina riscurile alegereii preferate;
- Imposibilitatea de a reevalua alternativele anterior respinse;
- Prejudecată in selecţia colectarii informaţiilor;
- Imposibilitatea de a elabora planuri de urgenţă.
Conceptiile gresite ale consensului fortat de acest gen de gândire, (groupthink) conceput de Irving Janis, sunt formulate in şapte moduri de prevenire:
- Liderii ar trebui să atribuie fiecărui membru rolul de “evaluator critic”. Acesta permite fiecărui membru sa-si expuna liber obiecţii şi îndoieli.
- Liderii nu ar trebui să-si exprime o opinie clara în momentul atribuirii unei misiuni unui grup.
- Organizaţia ar trebui să înfiinţeze mai multe grupuri independente, care lucrează la aceeaşi problemă.
- Toate alternativele eficiente ar trebui să fie examinate.
- Fiecare membru ar trebui să discute despre ideile de grup cu persoane de încredere din afara grupului.
- Grupul ar trebui să invite experţi în afara reuniunilor. Membrilor grupului ar trebui să li se permită să discute şi cu experţi externi.
- Cel puţin unui membru al grupului ar trebui să i se atribuie rolul de avocat al diavolului. Acesta ar trebui să fie o persoană diferită pentru fiecare şedinţă.
Biliografie si citate traduse:
Janis, Irving L. Victims of Groupthink. Boston. Houghton Mifflin Company, 1972,
David Buchanan & Andrzej Huczynski: Organisational behaviour, introductory text Prentice Hall Third Edition 1997
Surowiecki, James. The Wisdom of Crowds. New York. Doubleday, 2004
Instructiuni comentarii:
Pentru a comenta sub identitatea de pe blogul anterior TheophylePoliteia autentificati-va mai intai, apasand pe iconul corespunzator din formular. [ Ex. pentru autentificare Wordpress apasati iconul ]
pentru deloc ilustrii pretinsi constitutionali, presupunind ca vor fi citit materialul, mai probabil ca e despre ceva in chineza cu litere latine.
E genul de exercitiu imposibil de imaginat pe plaiurile mioritice, adica ma refer la un cerc cu muult mai larg decit nevolnicii aia. Si includ aici si pe multi dintre formatorii (pardon, trainerii !!) neamului.