Mai multă friscă, vă rog!
26/08/2013 | Autor theophyle Categorii: GeoPolitica, Magazin Politic, Politeia Digest, Stiri Europene |
Articolul de mai jos a fost publicat de Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) sub titlul “Mehr Streusel, bitte!” , titlu pe care l-am tradus “Mai multa frisca, va rog” Înfiinţat în 1949, este un mare cotidian conservator – liberal fiind o preferinţă pentru oamenii de afaceri şi pentru intelectuali prin suplimentul lui literar, “Foileton”. FAZ este cel mai difuzat cotidian german în străinătate, şi are una dintre cele mai răspândite reţele de corespondenţi din lume, ceea ce-l face independent faţă de agenţiile de presă. Mic detaliu: pe prima pagină nu existau fotografii înainte de 2007. Accesul la site-ul web, care conţine între altele dosare de actualitate în “audio-book” este în mare parte cu plată. În schimb, redacţia suplimentului “Foileton” prezintă critici de noi apariţii editoriale, descărcabile gratuit. Apare la Frankfurt in limba germana. Circulaţie : 369 000. Articolul a fost semnat de Eckart Lohse, jurnalist german născut în 1963. Intră în serviciul politic al Frankfurter Allgemeine Zeitung în 1994. Din 2003, conduce biroul de la Berlin al Frankfurter Allgemeinen Sonntagszeitung (editia de werkend a lui FAZ).
***
Cine s-ar uita la Germania din cer ar avea impresia că priveşte o insulă, deşi ea se află în mijlocul continentalui. O insulă frumoasă, în care este bine să trăieşti, deşi se află în mijlocul unei mări tumultoase. Fiindcă, pe insulele vecine, treaba nu merge la fel de bine – peisajul lor este într-adevăr mai plat decât cel al Germaniei. Talazurile le mătură nestânjenite meleagurile, şi multe dintre aceste insule sunt foarte aproape de a fi înghiţite de apă. Locuitorii Germaniei văd acest lucru, sau citesc în ziare, dar celelalte insule par atât de îndepărtate încât locuitorii acestei insule unde totu-i bine nu tremură pentru frumoasa lor calitate a vieţii.
Şi este periculos: într-o bună zi, viaţa bună de pe insula Germania s-ar putea sfârşi. Nimeni nu va putea spune atunci că nu au existat semne prevestitoare sau de avertizare. Cu doisprezece ani în urmă, pe o mare insulă învecinată, în Vest, a avut loc un atac oribil, care a făcut aproape 3 000 de victime. Locuitorii insulei Germania au înţeles bine gravitatea evenimentului. Apoi s-a petrecut un eveniment similar pe o insulă în Sud-Vest, apoi iarăşi în Nord. Din nou, insularii germani au putut măsura gravitatea situaţiei. Şi la ei acasă, atentate fuseseră urzite. Dar au fost date în vileag din timp şi dejucate. Şi problema a fost repede uitată.
Câţiva ani mai târziu, un nou eveniment teribil a avut loc pe marea insulă din Vest. O bancă, pe care insulari germani pe nume Lehmann o înfiinţaseră cu mult timp în urmă, a fost luată de valuri, luând cu ea miliarde. Mulţi oameni şi-au pierdut banii pe care contau la bătrâneţi. Alte bănci au fost contaminate. Şi pe insula Germania [s-a prăbuşit o bancă].
Munţi de miliarde
Pentru un scurt moment, insularii noştri obişnuiţi cu fericirea au început să intre în panică. Ce urma oare să se întâmple cu banii lor? Sentimentul de îngrijorare s-a amplificat şi mai mult atunci când insulele vecine din Sud au trecut unele după altele prin mari greutăţi economice. Au fost deblocate fonduri germane pentru a le ajuta. Liderii insulei Germania au povestit oamenilor că aceşti bani nu erau pierduţi, că vor fi recuperaţi în întregime, şi că vor primi chiar o dobândă pentru ei. S-a încropit un grup mic de protestatari care a început să vocifereze, dar gestul a fost neînsemnat. Insularii germani s-au grăbit să alunge povestea din minţile lor. Majoritatea şi-au spus că lucrurile se vor rezolva, în timp ce munţii de miliarde invizibile se tot ridicau către bolta cerească.
Nici celelalte evenimente oribile, războaie civile şi vărsări recurente de sânge, nu deranjau cu adevărat locuitorii insulei Germania. Faptul că sudul era deja înconjurat de o regiune a lumii cutremurată până-n temelii nu reprezenta nicio problemă pentru ei. Viaţa era prea frumoasă pe insula Germania. Vremurile în care 5 locuitori din 80 nu aveau loc de muncă erau demult trecute. Acum doar 3 oameni din 80 se mai găseau în această situaţie regretabilă.
Nimeni nu a vrut să vadă că mulţi oameni abia reuşeau să trăiască din munca lor şi percepeau în tăcere un complement de venituri din partea administraţiei insulare. Nici măcar faptul că mulţi copii creşteau în precaritate şi că autorităţile insulei le răpeau până şi părinţii, de teamă că aceştia nu le puteau satisface nevoile, nu înduioşa.
Coliba şefului
La fiecare patru ani, locuitorii insulei aveau posibilitatea să aleagă un nou şef de trib. Germania este o insulă modernă. De opt ani încoace, acest şef este o femeie. Deoarece nu există niciun cuvânt pentru a desemna o femeie şef de trib, ea este numită “cancelar federal”. Şi este vârtos prinsă de funcţia sa, aşa cum o repetă ea-însăşi supuşilor săi. În câteva săptămâni, va avea loc o nouă alegere, şi doamna cancelar vrea cu orice preţ să rămână şef.
Deja cu mult timp înainte de alegeri, insularii sunt întrebaţi fără încetare ce gândesc despre ea. Deşi guvernează de mult timp, mulţi respondenţi o consideră încă eficientă. Ea este foarte apreciată, afirmă partidul din care face parte cancelarul. Pentru ca oamenii să realizeze cât de formidabilă este şefa lor, sunt afişate peste tot fotografii ale cancelarului. Doar cu ea. Lângă, se poate citi tot ce a făcut pentru insulă. Şi că soţul ei se plânge atunci când nu pune suficiente Streusel [pesmet dulce] pe Streuselkuchen, o prăjitură germană. Acesta este singurul reproş pe care îl tolerează, de fapt, cancelarul.
Angela Merkel nu este nepopulară. Dar nici adorată. Oamenii nu se prosternează la picioarele ei ca şi cum ar fi fiica unui baron din Franconia. Şi nici nu sunt împărţiţi, între pe de o parte admiratorii, pe de cealaltă criticii. Ei sunt pur şi simplu satisfăcuţi să ştie că există cineva în coliba şefului care face ceea ce vrea majoritatea, şi în rest îşi lasă supuşii în pace. Mai mult Streusel, Angela! Articolul Original in FAZ, aduce in limba romana PressEurop.
Instructiuni comentarii:
Pentru a comenta sub identitatea de pe blogul anterior TheophylePoliteia autentificati-va mai intai, apasand pe iconul corespunzator din formular. [ Ex. pentru autentificare Wordpress apasati iconul ]