Jocurile umbrelor la Bruxelles
04/10/2013 | Autor theophyle Categorii: GeoPolitica, Magazin Politic, Stiri Europene |
Capitala UE are în prezent o activitate de spionaj mai intensă decât majoritatea oraşelor din lume, aceasta fiind la acelaşi nivel ca în timpul Războiului Rece, a declarat şeful serviciului de securitate din Belgia, VSSE, Alain Winants, într-un interviu acordat publicaţiei electronice EUObserver.
“Nu vorbim despre zeci, ci despre sute, câteva sute” de ofiţeri ai serviciilor de informaţii străine şi agenţi la Bruxelles, a declarat el. “În Belgia, spionajul, spionajul rusesc şi cel al altor ţări ca China dar şi altele, este la acelaşi nivel ca în timpul Războiului Rece …
Suntem o ţară cu o enormă concentraţie de diplomaţi, oameni de afaceri, instituţii internaţionale – NATO, instituţii europene. Astfel, pentru un ofiţer de informaţii, pentru un spion, aceasta este o grădiniţă. Este locul unde trebuie să fii”, a adăugat el. Întrebat dacă ţări prietene UE, cum ar fi Israelul sau Statele Unite, fac acelaşi lucru, el a declarat:
Ar fi naiv să credeţi că doar ţări ca Rusia, China, Iran spionează”. “Este un domeniu în care diferenţa între servicii neutre, prietene sau inamice tinde să dispară, iar atunci este vorba despre protecţia potenţialului economic şi ştiinţific. În acest caz, eu cred că fiecare serviciu este în competiţie cu celelalte”, a adăugat el.
Winants a afirmat că circulă o glumă în cercurile serviciilor de informaţii potrivit căreia spionii iranienii îşi spionează în special propriii ambasadori. Dar serviciile de informaţii ruseşti sau chineze urmăresc să obţină informaţii cu valoare comercială sau politică, precum şi secrete “clasice” din domeniul apărării. El a afirmat că de obicei spionii pretind că sunt diplomaţi, jurnalişti, lobbyişti, oameni de afaceri sau studenţi. În afară de strângerea de informaţii, ei încearcă şi să influenţeze deciziile luate de oficiali UE sau NATO. Aceştia se împrietenesc cu oficialii la seminarii sau evenimente sociale în capitala UE. Personalul de securitate european foloseşte un acronim pentru tipul de persoane pe care acestea le vizează: Mice (money – bani, ideology – ideologie, compromise – compromitere, ego – egocentrism) – persoane care sunt lacome sau au datorii, care au idei radicale, care au secrete vinovate sau care vor să fie James Bond.
***
O carte foarte interesanta, scrisa de jurnalistul belgian Kristof Clerix, descopera o parte din “jocurile umbrelor” aflate la Bruxelles. Cartea este intitulata “Les services secrets étrangers en Belgique”, mai pe romaneste “Serviciile secrete străine în Belgia” ne dezvaluie noile forme ale spionajului mondial care activeaza sub acoperiri mai mult sau mai putin obscure dupa terminarea razboiului rece in capitala politica a Europei.
Kristof Clerix scrie ca Brusselles a devenit un cuib de spioni. Sfârşitul războiului rece nu numai că n-a redus activitatea serviciilor secrete străine în capitala belgiană, ci chiar a multiplicat şi diversificat activitatea şi obiectivele lor. O activitate atât de intensă încât Comisia Europeană a difuzat de curând o notă internă către responsabilii serviciilor ei, încurajându-i să ia măsuri privind tentativele repetate şi din ce în ce mai numeroase de “a obţine documentaţie confidenţială şi sensibilă” asupra activităţilor personalului Comunităţii Europene.
Nota preciza că “unele ţări, grupuri de presiune, jurnalişti şi agenţii private, caută să obţină informaţii protejate” şi că “persoane în legătură cu serviciile secrete” operează sub acoperire de “bursieri, ziarişti, funcţionari din statele membre ale Uniunii Europene (UE) din rândurile personalului Comisiei Europene şi serviciilor tehnice.”
La Bruxelles se afla cam 56 000 de diplomaţi, 15000 de lobby-işti, 1200 de jurnalişti, mii de interpreţi şi studenţi, Bruxelles este scena ideală pentru spionaj şi este şi locul unde este cel mai uşor să fii contactat de un spion fără să-ti dai seama.
În ultimii 20 de ani, Belgia a jucat un rol important pentru terorismul internaţional. “Este o ţară mică, din care este uşor de fugit, cu o comunitate mare de imigranţi musulmani “, semnalează Clerix. China este unul dintre cei mai activi noi actori din tabloul spionajului în Belgia, puternic interesată de a obţine informaţii ştiinţifice şi tehnologice, dar şi de a supraveghea problema tibetană si oponenţii ei politici si comerciali.
“Metodele au rămas aceleaşi din timpul Războiului Rece, câştigarea şi apoi exploatarea încrederii. Ceea ce s-a schimbat însă este utilizarea de noi tehnologii şi importanţa crescândă a intereselor economice”, precizează Clerix. “Din punct de vedere politic şi militar, Bruxelles este chiar mai interesant pentru spioni decât în timpul războiului rece”.
Cartea este foarte bine documentata si bineinteles este recomandata tuturor acelora care sunt interesati de politica publica si mai putin publica a forumurilor Europene. Kristof Clerix detine si un blog foarte interesant – Target Brusseles. Pentru o prima lectura incercati Pagina Securitatii.
Instructiuni comentarii:
Pentru a comenta sub identitatea de pe blogul anterior TheophylePoliteia autentificati-va mai intai, apasand pe iconul corespunzator din formular. [ Ex. pentru autentificare Wordpress apasati iconul ]
Seara buna
Maninca si spionii astia o paine . 🙂
Sa cunosti cu cel putin 48 de ore inaite , intentile prietenilor sau adversarilor e mare lucru in epoca interesului de parte (personal sau de gasca politica ) .