Huntington: “Ordinea politica a societatilor în schimbare”
12/07/2013 | Autor theophyle Categorii: Carte, Magazin Politic |
Samuel Phillips Huntington (1927-2008) fost un politolog american, cunoscut pentru teza sa referitoare la ciocnirea civilizațiilor dar si pentru alte carti fundamentale. Samuel P. Huntington, s-a impus pe plan mondial, în 1993, când a publicat “Ciocnirea civilizațiilor și refacerea ordinii mondiale“. O altă carte fundamentală, “Ordinea politică a societăților în schimbare” o recenzam mai jos.
În ultimii ani a predat la John M. Olin Institute for Strategic Studies al Universității Harvard și a fost consilier al Departamentului de Stat (Ministerul de Externe) al SUA. În anul 1993 a publicat în revista Foreign Affairs studiul intitulat ” Ciocnirea civilizațiilor și refacerea ordinii mondiale”, care a provocat o amplă dezbatere. Tezele lui Huntington contrazic pe cele ale lui Francis Fukuyama, exprimate în 1991, care preconizau succesul global al democrației liberale după sfârșitul Războiului Rece. (Sursa:Wikipedia)
***
Motto: “Cea mai importantă diferenta politica între state nu priveste forma lor de guvernare, ci gradul lor de guvernare”. Samuel Huntington
“Ordinea politica a societatilor în schimbare” este o carte aparuta in 1968, in care Huntington se ocupa de schimbările sistemelor și instituțiilor politice, influentate de schimbarile sociale si tehnologice, care nu permit adaptarea eficienta la vechile sisteme si institutii. Huntington susține că aceste modificări sunt cauzate de tensiuni în cadrul sistemului politic și social impuse de rapiditatea evenimentelor.
Huntington critică teoria modernizării, susținând că argumentul acestei teorii cu privire la schimbările economice și dezvoltării ca fiind factorii principali responsabili pentru crearea unor sisteme politice stabile, democratice, este greșit. Huntington sustine ca modernizarea sociala si economica poate produce disparitia vechilor modele de autoritate si alterarea institutiilor politice existente. Disparitia vechilor modele si alterarea institutiilor nu creaza in mod obligatoriu noi modele de autoritate sau alte institutii politice, dar creaza o cerinta imperioasa de innoire a lor, in virtutea largirii constiintei si participarii politice.
Huntington susține că scopul în sine este un obiectiv crucial în țările în curs de dezvoltare cu slabe traditii democratice. Huntington ataca argumentul că modernitatea creaza stabilitate. Modernitatea si modernizarea sunt de fapt factori de instabilitate, provocate de urbanizarea excesiva, așteptările tot mai mari ale majoritatilor populare din cauza alfabetizarii, educației și răspândirea a multor mesaje superficiale sau neintelese suficient de catre mass-media.
Vidul de putere si de autoritate poate fi umplut temporar de o conducere carismatica sau de o forta autoritara (armata, servicii secrete, etc.) . Dar numai organizatia politica il poate definitiva. Fie ca elitele existente intra in competitie unele cu altele pentru organizarea maselor prin sistemul politic existent, fie ca elite disidente le organizează pentru rasturnarea acestui sistem. Intr-o lume de acest gen, cine organizeaza politica, va stapani si viitorul.
Cred ca aceasta carte a lui Samuel Huntington este mult mai actuala astazi decat la timpul in care a fost scrisa.Va recomand citirea atenta a acestei carti extrem de actuale. Cartea a aparut in Editura Polirom in 1999, Traducere de Horatiu Stamatin. 432 de pagini.
Instructiuni comentarii:
Pentru a comenta sub identitatea de pe blogul anterior TheophylePoliteia autentificati-va mai intai, apasand pe iconul corespunzator din formular. [ Ex. pentru autentificare Wordpress apasati iconul ]