Figuri sinistre şi geneza ticaloşiei sindicale
05/08/2013 | Autor theophyle Categorii: Dosare, Magazin Politic |
Miscarea sindicala de pana in 1989 insemna peste 7,5 milioane de romani care cotizau luna de luna pentru sporirea averii detinute de UGSR. Sindicatul „comunist” avea in conturi 4,7 miliarde lei, la BNR si Bancorex. La cursul dolarului de atunci, insemna nici mai mult, nici mai putin de 313 milioane de dolari. La aceasta suma se adauga un patrimoniu impresionant: 51 de case de cultura, 19 cluburi sindicale, 17 case de odihna si tratament, 34 de sedii, 291 de apartamente si 19 garsoniere, 37 de garaje cu 89 de boxe, 344 de baze sportive si 8 unitati anexe. Banii au fost „retrasi” din conturi, locuintele s-au „vandut”, bazele sportive si garajele au fost „retrocedate”, iar multe dintre hotelurile din statiuni au ajuns la „patroni”.
Averea sindicatelor s-a format in timp, avand ca sursa principala cotizatia membrilor, apoi diferite donatii ale unor persoane fizice, asociatii sau prin transmiterea de la stat catre sindicate a unor imobile. De asemenea, in perioada 1965-1979 au fost recunoscute ca surse de completare a patrimoniului veniturile din activitati cultural-artistice, taxele de frecventa la diferite cercuri si cursuri aplicative, precum si unele genuri de subventii si contributii. Nu trebuie uitate nici fondurile rezultate din incasarile caselor de odihna.
Dupa revolutia din ‘89n Reprezentantii UGSR, organizatie care avea peste 7,5 milioane de membri, au fost sfatuiti sa mearga pe ideea pluralismului. La data de 25 decembrie 1989 este constituit oficial Comitetul National Provizoriu pentru Organizarea Sindicatelor Libere din Romania (CNPOSLR), care destituie conducerea UGSR si isi asuma responsabilitatea reorganizarii miscarii sindicale.
Mai tarziu, in martie 1990, ia nastere Confederatia Nationala a Sindicatelor Libere din Romania (CNSLR). Trebuie precizat ca aceasta noua structura sindicala a luat fiinta pornind de la zero, neavand niciun patrimoniu. In acelasi an, in luna iunie, se organizeaza un congres in urma caruia un tanar de 30 de ani, pe nume Victor Ciorbea, este propulsat in functia de presedinte al CNSLR. Pe plan extern, lucrurile erau destul de complicate. Un exemplu este Polonia, unde liderul sindicatului Solidaritatea, Lech Walesa, a fost ales in fruntea tarii. In Romania, frica de multime nu trecuse inca. Faptul ca sindicatele se puteau mobiliza pentru a face sau desface guverne i-a facut pe oamenii politici sa le priveasca diferit.
O alta figura reprezentativa pentru miscarea sindicala este Miron Mitrea. Pornind de la „munca de jos”, chiar din randul soferilor (de aici si porecla „Manivela”), acesta infiinteaza Confederatia Sindicatelor Independente Fratia (CSI Fratia). Intre timp, ia nastere si Confederatia Nationala a Sindicatelor Cartel Alfa, condusa de Bogdan Hossu. Acesta a parasit CNSLR in momentul in care a realizat ca nu are nicio sansa in fata lui Ciorbea pentru sefia acestei structuri.
De la acest moment putem discuta de pluralism sindical, avand in vedere ca trei confederatii aparusera in nici jumatate de an. Desi Uniunea Generala a Sindicatelor din Romania nu fost desfiintata de drept nici pana astazi, fiecare dintre aceste organizatii a avut pretentii de „mostenitoare” si a revendicat cate o „bucatica” din patrimoniul detinut de organizatia amintita.
Aici se termina geneza sindicalismului romanesc si apar figurile sinistre, de genul Petcu&Co., afiliati multora din oligarhii rosii, adevaratii asupritori ai omului care munceste pentru un salariu. Vom discuta intr-o postare viitoare despre Petcu & Co. Pentru cei care doresc sa cunoasca mai multe despre geneza sindicalismului romanesc, propun un articol de referinta (aici). Articol care mi-a furnizat si mie datele pe care le-am citat in acest articol. Lectura complementara recomandata “Top 100 spăgi date în România”
Instructiuni comentarii:
Pentru a comenta sub identitatea de pe blogul anterior TheophylePoliteia autentificati-va mai intai, apasand pe iconul corespunzator din formular. [ Ex. pentru autentificare Wordpress apasati iconul ]
sindicalisme: nu m-am inscris veci in vreunul dintre sindicatele aparute ca ciupercutele dupa 90, tot asteptind sa vad care cu se maninca;
Dar au avut grija altii – n-am idee cine-or fi – sa ma bage, fara sa ma intrebe daca vreau la sindicat or macar sa ma avertizeze, asa ca m-am trezit membra SANITAS ! + infinit – io fiind asa, mai medic de felul meu; N-am nimic cu asistentii/ele medicali/e, unii/le sunt de toata isprava (ca si colegii, de altfel)
ce-oi cauta acolo, nu stiu, destul ca am facut cereri peste cereri sa ma scot afara, la care nu mi-a raspuns nimeni.
Dar cotizatia merge inainte, intre 45 si 60 de lei pe luna. Si asta sunt doar je; ca mine, presupun ca toata populatia medicala din Romanica. Bine, mai putin medicii de familie, care-s stat in stat. Va dati seama ce de banet se aduna ? Si mai am o apasare: cum de nu se scandalizeaza onor corpul medical, pen’ca este un abuz. Adica doar inca un abuz ?
salut,
nici o sansa! Ai nu te vor pe tine iti doresc numai cotizatia 🙁
salut ! 2, 3 anchete daca se faceau in legatura cu praduirea patrimoniului ugsr … astazi juma’ din psd era la gherla.
Salut,
pacat ca nu s-au facut. Parerea mea, niciodata nu este prea tarziu.