Democraţie sau tirania majorităţii (3)
19/12/2012 | Autor theophyle Categorii: Editoriale, Magazin Politic |
Informatia nu este cunoastere, desi cunoasterea presupune informatie.
Vezi postarile anterioarea (prima si a doua). Mecanismul celor care vor democratia prin referendum presupune urmatorul traseu: intensitatea participarii – interes – atentie – informare – cunoastere. Acest traseu nu este parcurs prea frecvent. Dimpotriva, el tinde a fi bruiat de un alt traseu, care asociaza atitudinile extremiste cu intensitatea participarii (astfel, promovand intensitatea participarii, se legitimeaza si mai mult pozitiile extremiste, cele care incita si mai mult populatia sa participe). Prin urmare, intensitatea cu care sunt sustinute problemele controversate tinde sa corespunda cu extremismul.
De altfel, parlamentarismul (derivat din democratia reprezentativa, electorala) este mecanismul cel mai eficient, de-a lungul istoriei, de limitare a extremismului, prin indoiala. Se prezinta argumente, pro si contra, se discuta variante de compromis, se evidentiaza complexitatea si multitudinea de aspecte ale problemelor controversate si, in acest fel, se elimina certitudinea specifica extremistilor. Populatiei ajunge sa i se ceara, prin referendumuri repetate, sa ia decizii pe baza unei competente pe care nu e obligatoriu sa o aiba. In democratia reprezentativa insa, opiniei publice i se cere ceea ce aceasta este in masura sa ofere.
J.J. Rousseau spunea ca e nevoie de o regula care sa echilibreze nevoia de rapiditate cu seriozitatea problemei discutate. Multi promotori ai democratiei spun ca regula majoritatii este cea mai buna. Un rezultat al exploatarii acestei reguli arata insa ca formula este destinata esecului daca nu indeplineste anume conditii. Deficientele regulii majoritatii sunt mult prea serioase pentru a fi neglijate. In acelasi timp insa, trebuie precizat ca nici nu exista alternative mai viabile pentru aceasta regula. Putem concluziona ca cea mai buna regula pentru deciziile colective, inclusiv pentru Romania contemporana, poate fi statuata dupa o evaluare atenta a conditiilor specifice spatiului in care regula va fi aplicata. Adica, dupa o dezbatere serioasa care, in prezent, nu are inca loc.
Bibliografie, surse si citate:
Articolul a fost publicat in ziarul meu / ZDD- Ziarul de Duminica (2008-9)
Institutul Pro 02 Aprilie 2006/ Under GNU License
Publicat si pe blogul meu doctrinar la data de 1 iulie 2010
Instructiuni comentarii:
Pentru a comenta sub identitatea de pe blogul anterior TheophylePoliteia autentificati-va mai intai, apasand pe iconul corespunzator din formular. [ Ex. pentru autentificare Wordpress apasati iconul ]