2014: foaie de parcurs (1) – actualitaţi şi scenarii ipotetice
07/05/2013 | Autor theophyle Categorii: Editoriale, Magazin Politic |
Putine democratii moderne s-au aflat in situatia in care este Romania de astazi. De fapt ceea ce se intampla astazi in Romania este ciudata situatie a lipsei totale a unei alternative politice parlamentare, adica o democratie existenta de iure si inexistenta de facto.
Astazi cetateanul care nu este multumit de guvernarea puterii actuale nu are nici o alternativa fezabila de a inlatura aceasta putere pe cale democratica, prin vot in parlament sau cel putin printr-o solutie care se intrevede intr-un viitor apropiat. Opozitia, formata din 4 partide parlamentare PDL, PPDD, UDMR si Forta Civica, nu are nici o sansa sa concureze puterea sau sa cenzureze initiativele ei legislative cu absolut nimic.
Noul Parlament s-a constituit în decembrie 2012 şi de atunci zece deputaţi şi doi senatori au schimbat deja partidul din partea căruia au candidat. Toti acesti senatori si deputati apartin opozitiei si au “cazut” in mrejele ciolanului guvernamental.
PDL: Prinicipalul perdant a fost PDL-ul, care a pierdut 6 parlamentari in frunte cu vestitul Mihai Stănişoară, prim-vicepreşedinte PDL şi lider al grupului parlamentar din Camera Deputaţilor. Stănişoară a fost urmat în PNL de finul său, deputatul Ion Cupă, care era şi şeful PDL Gorj. Un alt deputat PDL, Mircea Irimie, a trecut la PC invocând „motive personale care nu pot fi dezvăluite“.
Alţi trei parlamentari care au părăsit PDL activează ca independenţi. Deputatul Mihaela Stoica şi-a depus demisia din PDL, susţinând că nu se mai regăseşte în politica pe care o face actuala conducere a partidului şi a criticat modul în care a fost organizată Convenţia Naţională Extraordinară de la sfârşitul lunii martie. Şi deputatul Valerian Vreme a demisionat din PDL acuzând strategia liderului PDL, Vasile Blaga, de a transforma partidul în unul împotriva preşedintelui Traian Băsescu. Valerian Vreme şi Mihaela Stoica tatonează deja o afiliere la Mişcarea Populară, patronată de preşedintele Traian Băsescu. Tot independent este şi un alt parlamentar care a demisionat din PDL, senatorul Leonard Cadăr. (SURSA)
Dupa lupta sinucigasa intre Blaga si Udrea, declaratia “Adio PDL, Adio PD” insotita de discreditarea a tot ce nu inseamna “oamenii Presedintelui” era mai mult decat normal ca lucrurile sa arate asa cum arata.
PPDD este in opozitia trambitata si mediatizata de gurul fondator, Dan Diaconescu. O mare parte din reprezentantii acestui partid nu prea stiu inca ce cauta acolo si cei care stiu o fac deja cu spor, afaceri! Deci a te baza pe ei ca pe o opozitie functionala este ca si cum te-ai baza pe un grup de obezi sa te reprezinte la olimpiada in proba de maraton.
UDMR sunt ceea ce au fost intotdeauna, niste lichele.
Forţa Civică este si a fost partidul sperantelor mele. Adevarat, de multe ori mi-e greu sa inteleg cam ce se intampla si mai greu sa si accept. Prefer sa cred ca sunt bolile copilariei si cu ajutorul lui Dumnezeu si a talentului lui MRU si catorva oameni foarte buni care muncesc greu la centru si in teritoriu, multe dintre probleme se vor rezolva intr-un fel sau altul. Din punct de vedere parlamentar este greu sa nu observi activitatea laborioasa a unor fruntasi ai partidului, tot din acest punct de vedere nu pot sa ma abtin din a constata lipsa clara de activitate a dlui Dan Cristian Popescu pe cele doua paliere asumate – Bucuresti si Parlament.
O alta problema mult mai amara din punctul meu de vedere este apartenenta domnilor Popescu si Craciun la “platforma sperantelor sexagenare ale liberalilor- liberi de Antonescu”. Nu ar fi cinstit fata de cititorii mei sa nu mentionez cu tristete ca anul trecut, in luna ianuarie, cand dl Popescu si dna Amelia Boros, astazi sefa “femeilor din PFC” manifestau in Piata Universitatii impotriva guvernului Boc, noi ne aflam in cealalta parte a baricadei. Cand acesti oameni au venit in Forta Civica am crezut ca este vorba de un nou inceput , din nefericire nu pot sa dau crez unor asemenea fapte si atitudini si nici sa citesc “filozofele” din adancurile gandirii dnei Boros pe FB despre “femeia liberala”. Femeile liberale cresc, gandesc si se propaga in PNL. Nu mi-as dori o metodologie asemanatoare in Forta Civica. Problema nu este in ceea ce cred dnii Popescu si Craciun, problema este ceea ce fac acesti stimati domni si repectiva doamna. Nu-i nici un bai cu “platforma liberala”, ci cu ceea ce fac pentru Forta Civica si daca valorile lor sunt compatibile cu valorile majoritatii si faptele lor contribuie la consolidarea si intarirea PFC.
Ce ne mai asteapta pana la sfarsitul anului?
Trebuie sa mentionez pentru cunostinta cititorului ca nu ma bazez pe nici un fel de informatii “secrete” din interioarele catacombelor politicii mioritice, ci numai pe informatiile publice, intelegerea actorilor politici si a modus operandi care ii caracterizeaza, logica si bineinteles multa intuitie, intr-un cuvant, speculez si eu ca tot romanul.
1. Nu cred ca pana la sfarsitul anului alianta USL se va rupe. Nu este in interesul imediat al nimanui. (a) Antonescu spera inca sa ajunga la Cotroceni si stie ca fara PSD nu are nici o sansa; (b) Este in interesul USL sa treaca o Constitutie facila intereselor lor; (c) Regionalizarea trebuie facuta conform cerintelor insistente si ultimative ale baronilor; (d) fara USL Voiculescu ar intra la puscarie mult mai facil si mai rapid.
2. Vom avea un referendum pentru o Constitutie USL la sfarsitul lunii noiembrie, inceputul lunii decembrie. Si imediat dupa aceea va trece si “regionalizarea.”
3. Probabil ca pana la iarna Miscarea Populara se va transforma in partid politic si va include fractiunea Udrea & Co.
4. PDL, sub conducerea lui Blaga, face jocurile PNL-Antonescu ca parte dintr-0 strategie de albire euro-atlantica a lui Antonescu si trecerea a PNL de la ALDE la PPE printr-o fuziune posibila dupa referendul Constitutiei USL. Aceasta strategie de deschidere a culoarului lui Antonescu in extremis si in cazul ca PSD va avea un candidat propriu ( si il va avea) este bazata si pe o tactica supementara prin care PDL va avea un candidat de paie in primul tur. Aceasta tactica a fost pusa la cale pe axa Videanu-Negoita, mai mult decat reticienti sa vada cifrele lui MRU in toate sondajele aparute in ultima luna.
Agenda este plina si timpul este scurt. Alegerile la Parlamentul European vor avea loc in luna mai 2014 sau la inceputul lunii iunie, deci startul care este de asta data de o importanta majora trebuie dat cel mai tarziu dupa referendumul la Constitutia USL.
Maine vom discuta mai pe indelete despre aceste alegeri si cum vad eu cel putin trei scenarii posibile.
Instructiuni comentarii:
Pentru a comenta sub identitatea de pe blogul anterior TheophylePoliteia autentificati-va mai intai, apasand pe iconul corespunzator din formular. [ Ex. pentru autentificare Wordpress apasati iconul ]
Bun articol 🙂
Axa Videanu-Negoita, axa looserilor (in special Negoita-PDL batut mar, prin non-combat, de Negoita-PSD) s-a reactivat in perspectiva prezidentialelor din 2014: ambii trag sa fie prezidentiabilul PDL (se sprijina unul pe altul si va renunta unul in favoarea altuia). Ambii vor sa il blocheze pe MRU sa nu beneficieze de voturile PDL. Pretul? O mana intinsa prieteneste de amicii vechi ai lui Videanu din USL pentru continuitatea afacerilor. Ale lui Videanu inusi si ale ginerelui lui Blaga (care castiga contracte cu CNADNR).
Politica e un biznis. Faci afaceri bune chiar si cu “dusmanul”. Mai ales cu “dusmanul”!
salut Citi 🙂
Multumesc. Sper sa le citesti pe toate! 🙂
nu ratez eu nimic 🙂
Cat despre Miscarea Populara, dupa ce Lazaroiu a esuat in tentativa de a incita si patrona din umbra o Alba ca Zapada politica, acuma face valuri pe Facebook incercand sa incropeasca pentru Presedinte un partid “de mase” facut de consilierii Presedintelui. Prea putin, prea tarziu. Cine s-a obisnuit sa joace la cacialma asteptand greseala adversarului nu va putea invata sa construiasca in contra-timp. Lazaroiu e esuat, saracul, in toate predictiile, nu vad de ce proiectele in care s-a bagat ar fi mai pline de succes.
Maine si poimaine sunt zile de foc la CSM: audierile celor propusi de Ponta
http://www.evz.ro/detalii/stiri/csm-tiberiu-nitu-bogdan-licu-si-codrut-olaru-sustin-miercuri-interviurile-pentru-sefia-p-1036.html
Iar dupa aceea Presedintele isi va da masura semnand sau refuzand semnarea decretelor de numire.
hai sa-i vedem si pe eroii astia 🙂
eu zic ca refuza semnarea decretelor de numire :))
Doamne ajuta,
o doresc din toata inima!
citi zice ca e o chestie extrem de dificila.
O data pus cazaciocu la minister nici nu stiu cata importanta mai are daca refuza sau nu semnarea decretelor pentru cei propusi de ponta. important e pentru ei : sa si pastreze puterea si sa nu scape ilici parchetul general pe mana altuia.
buna ziua ! trebuie luate in calcul si actualitatile subterane – de exemplu traficarea ( nu privatizare ) a ceea ce a mai ramas din resursele naturale ale Ro ( gaze , aur , cupru) . din aceasta actiune se vor cristaliza scenariile ipotetice :)) adica cine imparte .. parte isi face : de fapt isi cumpara influenta politica pentru marii politruci ( politicieni) romani atat stiu sa faca : sa-si vanda tara la bucata si sa agoniseasca bani si influenta politica . nu uit cum a fost mazilit MRU in momentul in care a inceput o actiune de privatizare transparenta in folosul acestei tari – atunci s au simtit vulturii transpartinici jigniti ca au fost scosi de masa “pomenii” . ori .. coabitarea are niste preturi , nu-i asa ? 😀
Buna ziua,
Ziggy, tu o stii pe asta cu familie mare, remunerare mica, nu?
o stiu 😀 . ai observat cu cata “transparenta” se procedeaza la “privatizarea” a ceea ce a mai ramas din avutia Ro? si pe urma isi multumesc unul altuia pentru coabitare si buna intelegere !
http://www.ziare.com/mihai-razvan-ungureanu/guvern/mru-ar-trebui-o-carte-neagra-a-opozitiei-nu-a-guvernarii-usl-1233935 sa vedem cine se supara primu : tov blaga sau doamna cu ” cel mai mare potential de crestere .
Mesajul este cred eu si ptr noi sustinatorii onesti neinregimentati politic dar care la un moment dat pot face diferenta. De cind a inceput sa dea aceste mesaje de unitate MRU a depasit profilul de lider al unui partid mic. Imi place sa cred ca are intr-adevar anvergura de om de stat care face ce TREBUIE ptr Romania in conditiile date. Cu toate greselile inceputului (chiar era nevoie ca seful FC Bucuresti sa fie fost membru PNL? Nu Bucurestiul trebuia recucerit cu oameni noi, cu un alt fel de a face politica?) MRU ramine in carti ptr prezidentiale. Mult mai important insa este ca poate fi unul dintre pilonii reconstructiei Romaniei dupa ce scapam de Guv USL..Eu cred ca putem scapa daca ne unim eforturile acum. Altfel, 10-15 de ani de Guvernare USL/vs PSD+UDMR nu mi se pare unthinkable…Cred ca asta e pericolul real: ca toate aceste partide mici inclusiv FC sa ramina in afara jocului politic chiar si in 2016.
Buna ziua,
un articol bun asa cum am fost obisnuiti 🙂
Cate unul, cate doi sau mai multi pleaca sau se ataca/invita la plecare, astfel incat pana la sfarsitul anului PDLul va fi pulbere, practic fuziunea va deveni un lucru firesc si necesar, in caz contrar vor dispare de pe harta politica.
http://www.romanialibera.ro/actualitate/politica/scandal-in-pdl-cristian-preda-invitat-sa-plece-din-partid-daca-nu-se-simte-reprezentat-de-partid-301266.html
Buna Mar.
Iata si celalalt unghi: http://www.hotnews.ro/stiri-politic-14757323-cristian-preda-iau-calcul-autosuspendarea-din-pdl-sunt-stupefiat-situatia-din-partid.htm 😉
Unghiul la 90 gr. l-am mentionat matinal, aproape matinal 😀 Sursa, RL.
PS. ai un avatar haios 😉
Ar fi de fapt 180 dar inteleg de ce-ai spus 90 😉 N-am rasfoit tot, scuze.
Il aveam in rezerva-de-cadre (cadru cu sens de poza 😛 ) dar stii ca lumea se-noieste de Pasti 😉 In aceeasi rezerva am si un BB 😛
Buna seara,
nu cred ca l-ati ascultat pe W. Branza , mai inainte, la Badin. M-a enervat asa de tare incat trebuie sa va impartasesc impresiile. Vorbise MRU, foarte civilizat, raspunzind la intrebari despre soarta dreptei si a promis ca va da un raspuns mai exact peste doua saptamani.
A comentat nemernicul de Branza care a zis ca , de obicei, el nu il asculta pe MRU dar de data asta n-a avut ce face. A declarat ca a votat impotriva guvernului MRU, (e clar ca au fost multi ca el) , ca MRU are datorii mari fata de PDL si alte chestii de acelas fel incat te intrebi daca multi PDListi gandesc la fel, ce perspective are o colaborare cu PDL?
Mi-a fost sila sa-l mai ascult, mai ales ca nimeni nu i-a dat raspunusl pe care il merita. O canalie, sluga lui Blaga!
salut Cedric,
canalia a ramas pe dinafara si asta il manca 🙂
Criza mare, remuneratie mica 🙁 Nici sobolanii nu mai manca mult raticid ptr. ca nu “mai sunt fonduri”.
Buna seara.
Foarte buna radiografia chiar daca situatia e cam “albastra”. Probabil ca se va mai “albastri” in perioada imediat urmatoare.
Impartasesc predictiile dar as avea o completare: “elogiile” prezidentiale la adresa gubernului actual pot fi complementare cu noii vicepresedinti regionali ai pedesere. Poate nu intamplator harta regiunilor are aceleasi contururi propuse in urma cu doi ani.
In planul sperantelor… dupa ’90 cam toate “aripile” si/sau “miscarile” au fost infiltrate.
salut Ken,
este albastra si o sa ramana asa pana nu se vor desprinde aplele. Inca cateva luni.
Crezi ca se vor desprinde? Cu exceptia FC, cine mai face opozitie 🙁
nimeni @Mar, chiar nimeni.
Stii bine ca pedesereaua n-are f’un ‘enteres sa limpezeasca. De fapt cred ca pe asta ai mizat pt predictia 1.
dar… la o adica, c/p si-a pregatit oamenii. Poate ceda conducerea cate unei regiuni catre asocierea “democratica” maghiara si respectiv haita nutica. Plus posturi prin adm centrala. In schimbul sustinerii gubernamentale, a noii prostitutii (implicit a regionalizarii) si a unui prezidentiabil (nu cred ca va fi chiar c/p pt simplul motiv ca-i place la Victoria). Va avea si destula sustinere externa. Unde nu este… se ocupa prezidentu. cacarelu nici nu va sti ce l-a lovit. Presupunand ca va fi treaz. Dar cel mai tare o sa ma disctreze mutrele unora precum vesteda-balarie. Iar bleaga va avea, din nou, ocazia sa faca opozitie constructiva 😛
Hristos a inviat!
Adica PSD-ul sa dea si pres’dentu si prem’eru? Ce’or sa faca cei din PNL? Crizelul e istorie, dar un altu o sa se incalzeasca la mantinela. Oare cine? Lu’ Ponta o sa-i placa si la Cotroceni, o sa vedeti!
Buna seara si sa va dea Dumnezeu o viata luminata!
Tarziu sara si eu aici,
Asa cum am mai spus, eu cred ca psd va da si pe unul si pe altul. Ce va face pnl? Pai nimic….ca doar nu or fi prosti sa plece de la guvernare. Ce va face crzel? Pai nimic pentru ca fenechiu, voiculescu & co o sa ii zica sa stea dreaq linistit ca in opozitie nu e bine, si asa crizelu’ o sa zica : “am zis ca candidatu’ usl este cel c are este celmai bine situat in sondaje?” “Am zis!” “Eu, pnl-ul, o sa ne tinem de cuvant (daca ne mai dati un post de secretar de stat) pentru ca principiile noastre sunt sacosante in vecii , vecilor – (ochi inlacrimati, declaratii de unitate, pupat)”
Buna dimineata,
Postare noua – Revista Presei – 8 Mai / CSM discută lista Ponta – Băsescu