“10 şi 10” cu Mirela Praisler
02/12/2012 | Autor theophyle Categorii: Magazin Politic |
10 intrebari si 10 raspunsuri. Intrebarile ne apartin, raspunsurile le asteptam de la personalitati de dreapta, care au hotarat sa se implice activ in politica romaneasca. Majoritatea personalitatilor nu sunt politicieni si nu au practicat o politica activa pana astazi. Parte din ei vor candida la alegerile din 2012, o alta parte vor activa la ele indirect, participand la efortul general pentru a obtine cele mai bune rezultate posibile. Deci – “10 si 10”, cu dna Mirela Praisler!
***
Prof. Mirela Praisler este Profesor conducator de doctorat, Departementul de Chimie, Fizica si Mediu, Facultatea de Stiinte si Mediu la Universitatea „Dunarea de Jos” din Galati.
Dna Praisler este Prorector, Cercetarea stiintifica si relatii internationale (19.10.2006 – 20.02.2012), membru al Senatului Universitatii si membru al Consiliului universitatii pentru studii universitare de doctorat. Mirela Presler si-a obtinut doctoratul la Facultatea de Fizica la Universitatea Bucuresti.
Prof. Mirela Praisler este candidata ARD (Forta Civica) in colegiul 8 la Camera Deputatilor in Galati. Parerea noastra – un om de care clasa politica ar avea nevoie mare.
***
Politeia: Ce ne puteti spune despre viata dumneavostra inainte de ‘89/ Copilarie, adolescenta, familie?
Mirela Praisler: M-am nascut in Galati, in 1961, intr-o familie pe care azi o numim multiculturala, cuvant cu o conotatie usor exotica. Atfel de familii insa erau un lucru obisnuit in Galatiul care altadata era un oras atat de cosmopolit. Din partea tatii, bunicul a fost neamt, bunica grecoaica. Din partea mamii, razesi din Vrancea. In familie au dominat valorile reusitei prin munca si ca atare ma definesc in aceasta campanie electorala cu sloganul „corect, temeinic, nemteste”.
Intre 1974-76 am plecat in Algeria, parintii lucrand ca si cooperanti tehnici: mama – profesor universitar, iar tatal meu – singurul medic veterinar pe o raza de 1000 de Km…Acolo am invatat la liceul francez Lycee Pasteur din Oran, care era la vremea aceea o micro-versiune a Organizatiei Natiunilor Unite: copii de toate nationalitatile, veniti ca si mine cu parintii din cele mai diverse tari. Acesti doi ani au fost in primul rand o lectie de toleranta: am invatat ca nimeni nu detine adevarul absolut, ca diferentele culturale nu se judeca in „bune” sau „rele” – cel mai important este ca fiecare sa aiba dreptul la optiune. Am avut astfel si ocazia sa invat atat franceza cat si engleza foarte bine, lucru care, in opinia mea, a fost esential pentru cariera mea academica ulterioara.
Intoarsa in tara, am terminat Liceul „Vasile Alecsandri” din Galati –sectia matematica –fizica. Datorita reusitelor la Olimpiadele de fizica (obtinute fara meditatii…), m-am indreptat spre Facultatea de Fizica a Universitatii Bucuresti, desi cochetam si cu ideea de a urma Medicina. Viata insa mi-a permis sa lucrez in ambele domenii: cand am terminat facultatea, avand a doua medie pe tara, am avut dubla repartitie si am inceput sa lucrez la Institutul de Cercetari Chimico-farmaceutice din Bucuresti (Sectia de analize fizico-chimice). Desi in 1987 am dat concurs si am devenit asistent universitar la Universitatea „Dunarea de Jos” din Galati, m-am inscris la doctorat tot la Universitatea Bucuresti si am devenit doctor in Optica si Spectroscopie prezentand in teza noi aplicatii analitice dezvoltate pentru domeniul toxicologiei.
Pentru a-mi forma competente conexe, insa dupa parerea mea necesare in cariera academica, am concurat si obtinut o bursa in cadrul programului Ron Brown (United States Information Agency) pentru cursuri de Master in Stiintele Educatiei la Universitatea din Toledo, Ohio (1996-1997). Teza de dizertatie am elaborat-o in domeniul Managementului educational universitar si am primit calificativul „summa cum laude”.
Lucrand in toxicologie analitica computationala (chemometrie), domeniu de granita putin dezvoltat in Romania, odata lansat Acordul bilateral Romania – Flandra, am depus un proiect de cercetare dedicat dezvoltarii unui sistem expert pentru identificarea automata a drogurilor. Proiectul a fost selectat si astfel am lucrat ca director de proiect timp de 3 ani (1998-2000) la Universitatea din Ghent si la Universitatea Libera din Bruxelles (sectia flamanda). Datorita rezultatelor spectaculoase obtinute, din cele 10 proiecte finantate prin acord, proiectul nostru a fost singurul care a primit finantare pentru inca 3 ani (2000-2003).
Am continuat sa dezvolt aplicatia, in prezent fiind responsabil institutional in cadrul unui proiect de cercetare finantat prin programul FP7 al CE si colaborand cu specialisti din alte 9 mari universitati europene. Utilizarea sistemului este recomandata de Interpol si de DEA US Drug Enforcement Administration (Drug Enforcement Administration, Office of Forensic Sciences Washington, D.C). Un numar de 76 de articole publicate in cele mai importante reviste stiintifice internationale fac referire la rezultatele obtinute prin utilizarea sistemului expert (vezi figura de mai jos). Mai multe detalii pot fi obtinute prin consultarea acestui link.
Politeia: Cum vedeti dumneavoastra clasa politica actuala? Difera de cea de acum 10 –15-20 de ani? Credeti ca am progresat?
Mirela Praisler: Din păcate, “politicienii” înşişi au întreţinut cu multă grijă „mitul” că implicarea activă în politică este ceva murdar, înjositor… tocmai cu scopul, cred eu, de a-i îndepărta, de a-i descuraja pe cei care sunt „altfel”. Se ştie că notorietatea unei persoane cântăreşte greu în selectarea candidaturii sale. Prea rar am văzut partide care să aducă din timp la cunoştinţa alegătorilor şi alte persoane decât „titularii”. Şi uite aşa mulţi oameni de calitate au fost îndepărtaţi din corpul de candidaţi, fluturându-li-se, la momentul oportun, rezultatul unor sondaje făcute… înainte de campania electorală. ARD si Forta civica in special sunt intr-adevar de apreciat ca nu au acceptat compromisuri legate de calitatea candidatilor, chiar cu riscul unui procent mai mic de voturi datorat unei notorietati mai reduse a unor candidati.
Altfel spus, imi doresc sa ajung deputat FC, NU”politician”.
Politeia: De ce ati hotarat sa intrati in viata politica activa?
Mirela Praisler: Am dat toate detaliile privind vizibilitatea rezultatelor mele pentru a sublinia ca nu caloriferul este cel mai bun ambasador al Romaniei. Cele relatate mai sus NU sunt o exceptie. Avem sute de astfel de povesti de succes. Problema tarii noastre este ca strainatatea le cunoaste si le apreciaza mai mult decat societatea romaneasca.
Imi doresc ca toate aceste forte latente sa-si faca vocea auzita si in viata publica. Rigurozitatea, expertiza si onestitatea intelectuala pot fi o arma impotriva imposturii, a legilor scrise intr-un mod interpretabil, a dispretului fata de statul de drept si, nu in ultimul rand, a lipsei de viziune europeana. Activez adesea ca expert – evaluator de proiecte la CE. Inteleg prea bine cat ne costa aventurierii politici.
Politeia: Inteleg ca sunteti un om de dreapta, ce inseamna pentru dumneavoastra dreapta in Romania anului 2012?
Mirela Praisler: Statul de drept. Cresterea nivelului de trai prin promovarea domeniilor performante, aducatoare de valoare adaugata consistenta („industriile creative” promovate de programul ARD si „societatea cunoasterii” promovata de CE). O societate educata, care sa ajunga sa fie convinsa ca reusita prin munca este solutia durabila si nu istetimea demonstrata in cumularea unui numar fascinant de tipuri de ajutoare sociale.
Suntem mulţi care gândim la fel. E vorba de mulţimea tăcută, care munceşte mult şi vorbeşte mai puţin. E vorba de cei care nu aşteaptă norocul, ci fac ca lucrurile să se întâmple. E vorba de întreprinzătorul care dimineaţa ajunge primul, iar seara pleacă ultimul de la firmă, precum şi de angajaţii care fac echipă cu el, care fac lucrurile să meargă… E vorba de bugetarul care nu tremură la gândul schimbărilor politice, pentru că ştie că e competent şi că e nevoie de el. E vorba de pensionarul care înţelege că va avea o pensie decentă numai dacă cei tineri au locuri de muncă, dacă se poate în domenii performante, bine plătite, care să echilibreze fondul de pensii.
Politeia: Cunoasteti bine problemele colegiului dumneavoastra? Aveti un program practic pentru electoratul colegiului?
Mirela Praisler: Candidez in Colegiul 8, Galati, pentru Camera Deputatilor. În ultimii 20 de ani, Galaţiul a fost ţinut într-un con de umbră. La fiecare alegeri ne-am mirat de declinul permanent al oraşului şi al regiunii. Aşa cum oficialităţile locale se miră în fiecare iarnă că zăpada cade şi pe drumuri, aşa şi noi, la fiecare patru ani, descoperim cu aceeaşi ingenuitate că suntem o zonă monoindustrială şi că acest lucru nu e bun. Şi rămânem la stadiul de constatare.
Proiectul meu pentru viitorul mandat este legat de problema regionalizarii. Am credinta ca Romania nu-si mai poate permite amanarea stabilirii euroregiunilor României si aplicarea cu adevarat a principiului subsidiaritatii. Sunt convinsa ca imbunatatirea legislatiei pentru a obtine o crestere rapida a absorbtiei fondurilor europene in cadrul politicilor europene de coeziune este solutia la nivel national. Initiative legislative care sa stimuleze proiectele legate de politicile UE cu privire la buna vecinatate – cu Moldova si Ucraina in cazul Galatiului – sunt solutia la nivel regional. O infrastructura imbunatatita prin efort public va deveni motorul investitiilor private si in consecinta va avea loc o „returnare” a fondurilor publice investite in zona. Cu avantajul, rar mentionat, ca investitia initiala poate avea loc cu fonduri europene, iar veniturile generate ulterior sunt incasari nete ale bugetului national sau local.
Inainte de a ma angrena in acest demers, mi-am pus intrebarea: voi avea eu capacitatea de a contribui la relansarea economica a zonei? Eu cred ca da. Atuul meu este experienţa profesională. Am propus şi am susţinut mai multe iniţiative legislative pentru relansare economică a Galaţiului şi a regiunii noastre. Vă dau un exemplu: când am devenit prorector al Universităţii „Dunărea de Jos” din Galaţi, am avut responsabilitatea proiectelor de cercetare (2006-2012). La momentul preluării mandatului, suma bugetelor proiectelor de cercetare din universitate era de aproape 30 de miliarde de lei (vechi). Într-un an, valoarea a crescut de 3 ori, la 100 de miliarde şi după încă un an – de 5 ori, la 157 de miliarde. Am devenit cu adevărat performanţi! Nu am derulat numai eu proiecte. Numărul colegilor care au adus astfel plus-valoare instituţiei şi comunităţii a crescut exponenţial. Am reuşit să creez mediul propice pentru a pune în valoare potenţialul universitar. Sper sa am ocazia cat de curand să pot da veşti la fel de bune despre Galaţi, în calitate de parlamentar.
Politeia: Galati este considerat un “judet rosu” – aveti o explicatie de ce?
Mirela Praisler: Mă întreb dacă nu cumva a existat o „conspiraţie” locală în acest sens, Galaţiul fiind cunoscut intr-adevar ca „judetul roşu”. O populaţie pauperizată este mai uşor de manipulat, mai uşor de ameninţat cu retragerea ajutoarelor sociale. Sărăcia facilitează votul dat pentru o sacoşă de alimente. Omul e fericit că a rezolvat problema zilei de azi, fără să se gândească ce va face până la următoarele alegeri. In ceea ce priveste colegiul in care candidez, in ultimele trei legislaturi acesta a fost reprezentat in Camera Deputatilor de d-nul Ciuca, acum contra-candidatul meu din partea PC in cadrul USL. Dumnealui este cunoscut mai ales prin faptul ca a fost multa vreme purtatorul de cuvant al PC si al d-lui Voiculescu. Sau prin cazul Boldea. Se leaga lucrurile, nu-i asa?
Politeia: Care sunt relatiile cu partenerul majoritar, ma refer la PD-L si cum colaborati cu ei ?
Mirela Praisler: ARD este singura alianţă electorală formată din partide cu aceleaşi convingeri, având ca atare un program de guvernare coerent. E singura alianţă electorală credibilă. USL pretinde că este fidel unei doctrine, dar aglutinează orice formaţiuni politice, voturi să aducă. Rezultatul? Programul propus este un amalgam de măsuri contradictorii.
Repet, sunt convinsa ca Romania nu-si mai poate permite aventuri politice. Cred ca trebuie sa ne concentram asupra punctelor comune ale partidelor din ARD si sa privim diversitatea ca pe un plus.
Politeia: Ce se va intampla cu cariera academica daca o sa reusiti sa va alegeti ca parlamentar?
Mirela Praisler: Ca profesor universitar am norma de 7 ore / saptamana. Legea imi permite sa-mi continui cariera academica si cred ca aceasta va fi optiunea mea. Nu exista un barometru mai bun al realitatii decat contactul cu noua generatie de oameni activi.
Cat priveste activitatea de cercetare stiintifica, am avut intotdeauna placerea de a ma inconjura de oameni performanti si ca atare am colegi care pot prelua cu succes proiectele pe care le derulez. Sa adaug insa ca un brainstorming in momentele cheie ale unei etape de derulare a proiectelor imi va face intotdeauna placere.
Politeia: Ce se va intampla cu cariera politica daca (Doamne fereste) nu veti reusi sa va alegeti la prima candidatura?
Mirela Praisler: Acest lucru nu va afecta cu nimic implicarea mea. Nu am ajuns la convingeri de dreapta cu ocazia acestor alegeri. Sunt cunoscută pentru principiile mele. Chiar daca voi pierde acum o batalie, important este sa castigam razboiul.
Politeia: De ce ati hotarat sa deveniti membra in Forta Civica si cum credeti ca trebuie sa evolueze partidul dupa alegeri?
Mirela Praisler: Evenimentele din ultimele luni m-au determinat sa devin membra in Forta Civica. Imi doresc ca prezenta FC in Parlament sa permita formarea unui grup parlamentar care sa promoveze politici inteligente, cu un impact temeinic evaluat si totodata indraznete.
Multumesc si deocamdata mult succes, sper sa mai discutam!
Instructiuni comentarii:
Pentru a comenta sub identitatea de pe blogul anterior TheophylePoliteia autentificati-va mai intai, apasand pe iconul corespunzator din formular. [ Ex. pentru autentificare Wordpress apasati iconul ]
Salutare !
Vine frigul.
Cu siguranta, un puternic “argument” de dreapta. 🙂
Salut timi 🙂
In nici un caz! Frigul a fost intotdeauna de stanga 😀
Buna seara!
Mult succes!
Bravo d-nei Profesor!
Buna seara,
felicitari pentru un astfel de candidat si la cat mai multi asemeni doamnei profesor in FC.
Ii doresc din tot sufletul succes!
Mult succes doamna Praisler :).
Sper ca in campania dumneavoastra aratati oamenilor ce inseamna un doctorat obtinut prin munca si continuat prin activitate stiintifica, si un doctorat copiat. Vreau sa spun, aveti argumente comparative cu Ponta si Andronescu si eu sper ca le folositi din plin.
Buna seara 🙂
Giorgia,
Chiar merita. E un om serios!
Sa-i amintim lui Ponta, poate a uitat de-atata fericire si fluieraturi:
Seful BCE, catre zona euro: Nu am iesit din criza, lasati basmele in urma
http://www.ziare.com/bce/mario-draghi/seful-bce-catre-zona-euro-nu-am-iesit-din-criza-lasati-basmele-in-urma-1204918
Buna seara Giorgia,
in orice scenariu el o sa se bucure de multe fluieraturi!
Seara buna 🙂
felicitari si multa bafta 🙂 Sper ca sa bifam un deputat de o alta factura si deschidere la Galati, un oras pe care am ajuns sa-l “vizitez” aproape lunar de un an de zile. Si da, este un oras rosu cu extrem de multe probleme 🙁
Ziua buna oameni buni, gazde primitoare, megiesii de asemenea (ca sunt de dreapta 🙂 )
Deci MRU apare la B1 diseara la ora 9. Asta este foarte bine. S-a schimbat ceva in mintea lu’ Blaga?
buna eugeni,
Da o sa-l vedem la b1!
Cred ca pe Blaga l-a luat un pic teama. Cred ca si-a dat seama ca o poate incurca nasol cu sa zisa prieteie cu pnl-ul si “adevaratii liberali ca Tariceanu, Orban, Frunzaverde :). Cred ca a aflat ca nimeni din pnl nu va da cioara din mana pe vrabia de pe gard….
Saraca Androneasca!! Victima politica si complot international (G/M)
Garantez ca nu se va urni din fruntea ministerului, ba va vrea bis dupa alegeri.
Adevarat victima 🙁 Codoi pentru eternitate!
Doamne, ce gura are> E ca un animal incoltit care musca.
MRU i-ar putea explica foarte bine despre ce e vorba, ca ziaristii n use pricep, dar el trebuie sa taca pt. ca se interpreetaza ca are ceva cu ea.
E o japitza ordinara ca tot neamul ei de USListi!
o hahalera din neamul lui codoi!!!
Cedric, poporul comenteaza, aici 🙂
http://politeia.org.ro/editorial-opinii/ziarul-de-duminica-2-decembrie-2012/2136/
bunä,
hai , cä m,-am enervat.
androneasca este o infectä comunistä, o jigodie din haita rosie,
a reusit sä enerveze cred milioane de oameni.
inadmisibil ce escroacä, repeta ca un animal aceias scheläläialä.
fereascä dumnezeu, sä vinä astia la guvernare.
MRU, rämane un mare domn, romanii ar trebuii sä-si dea seama
ce dferentzä existä intr-un intelectual adevärat si vagabondul plagiator Ponta.
mda
din pacate,ca de obicei,romanii isi dau seama ,de obicei,mai tarziu decat trebuie/
ca tot a fost ziua nationala,daca nu era o “englezoaica”care nu stie sa piarda (REGINA MARIA)greu de spus cum ar fi fost azi tara ” cu care ne mandrim”