România şi Europa de 500 de ani
30/12/2012 | Autor theophyle Categorii: Economie, Editoriale, Magazin Istoric |
Moto: ,, […] dezvoltarea economică nu este universul aberant al teoriilor şi formulelor magico-matematice, ci o problemă care angajează societăţi complexe, instituţii diverse şi, mai ales, oameni în carne şi oase”. Bogdan Murgescu
Ultimele alegeri au demonstrat cu prisosinta ca ceea ce o mica minoritate a electoratului romanesc considera important nu este de loc important pentru o mare majoritate a aceluiasi electorat. Subiecte de genul “statul de drept”, “valori si apartenenta la Uniunea Europeana”, “anticoruptie”, “securism si securisti”, “democratie si economie de piata” nu mai au nici o priza si nici nu mai pot fi subiecte majore ale unei campanii electorale. Mai mult ca oricand, relatia cu Europa a devenit evidenta si asemanatoare existentei energiei electrice in viata consumatorului casnic. Nimeni nu apreciaza practic aceasta “electricitate” pana in momentul intreruperii ei, atunci este demonstrata valoarea acestei energii in viata fiecaruia din noi.
Dupa aparitia eseului lui Lucian Boia “De ce este România altfel?” intampinat cu mult interes si viu discutat in carciumile din judetul Teleorman, devenit centru politic proeminent prin calitatea reprezentantilor lor in legislativul si executivul romanesc de dupa ultimele alegeri parlamentare, m-am gandit sa revin la o carte aparuta in 2010, carte care analiza decalajele economice ale Romaniei in perioada dintre 1500-2010. Cartea scrisa de profesorul universitar Bogdan Murgescu a aparut în colecţia “Historia” a Editurii Polirom sub titlul ”România şi Europa. Acumularea decalajelor economice (1500-2010)” si este o lucrare ampla care poate ne explica mai amanuntit “sindromul Teleorman.”
Deoarece am recenzat cartea acum doi ani (link) ma voi apleca mai detaliat asupra unei perioade mai recente pe care cartea o cuprinde. Important de mentionat ca dl Murgescu este unul dintre putinii specialisti romani în istorie economica.
Trecand peste capitolul IV al cartii profesorului Murgescu (“Epoca postbelică”), care este de fapt o analiza economica dura la adresa comunismului ceausist, vreau sa ma opresc la cele dezbatute in capitolul al V-lea numit “Epilog. România după 1989 – avatarurile integrării în Uniunea Europeană”. Dl Murgescu face prezentarea sintetica a economiei romanesti postdecembriste. Analiza dlui Murgescu este strict economica, autorul incercand sa ramana neutru, fara a propune judecati valorice referitoare la politicile economice, la modelele devalizarii economiei romanesti, la formele ilicite ale privatizarilor, creerea unei economii subterane, cu atât mai puţin la existenţa, in economie si politica, a structurilor oligarhice si totusi analiza vorbeste singura fara a fi necesara interventia sugestiva a autorului.
Dacă, în epoca tranzitiei, Romania a finalizat intr-un fel sau altul integrarea in structurile NATO si ceva mai slab in UE, din punct de vedere al functionarii statului de drept, al realizării exerciţiului democratic, România nu este relevanta, ea continuă “traditiile” interbelice ale democraţiei deficitare (coruptie, formalism institutional, limitarea exercitiului democratic etc.). După un fragil si scurt boom economic (2006-2008), extrem de prost administrat, România este, din nou, o periferie a Europei, este departe de a recupera ramanerea în urmă a economiei romaneşti, se caracterizează prin cresterea rolului agriculturii şi prin sporirea numărului de muncitori agricoli, polarizare sociala dramatica, acumulari de contradictii, pauperizarea fragilei clase de mijloc, disfunctionalitatea instituţiilor.
Deci, suferinzii de “sindromul Teleorman” vom trebui poate sa apreciem electricitatea cand va fii intrerupta cau chiar credeti ca Ponta & Co. au devenit brusc democrati si buni europeni!
P.S. Bogdan Murgescu este profesor doctor la Facultatea de Istorie din cadrul Universităţii din Bucureşti. Distins cu Premiul „Nicolae Iorga” al Academiei Române pentru lucrarea Circulaţia monetară în Ţările Române în secolul al XVI-lea (1996). Alte lucrări publicate: Istorie românească – istorie universală (600-1800) (1994), A fi istoric în anul 2000 (2000), Istoria României în texte (coordonator, 2001), Revoluţia română din decembrie 1989. Istorie şi memorie (coordonator, Polirom, 2007).
Instructiuni comentarii:
Pentru a comenta sub identitatea de pe blogul anterior TheophylePoliteia autentificati-va mai intai, apasand pe iconul corespunzator din formular. [ Ex. pentru autentificare Wordpress apasati iconul ]
Salutare tuturor.
Personal, eu consider ca este vorba de o problema de internalizare.
Unei mari parti a populatiei ii lipseste, total sau partial, acea minima ‘biblioteca’ de ‘texturi intelectuale’ necesara pentru a intelege modul in care “niste abureli ‘telectuale” ii afecteaza in existenta cotidiana.
Salut,
de 500 de ani? Adica de 500 de ani noi traim in semi-ignoranta?
Pai… Cam da.
Incercarile de creare a unei constiinte civice au fost extrem de rare, fragile si per total lipsite de efort sustinut. Dominatia turcilor, preluatori si amplificatori a celor mai mari metehne din zilele de apus ale Imperiului Roman, nu a imbunatatit situatia catusi de putin.
Buna ziua.
Referitor la dezvoltarile lui Turamba´ si ale lui badea Vasile Dancu pe tema ˝De ce e Romania altfel?˝…Tocmai ce-l vazui pe inenarabilul Sabin Gherman intr-o emisiune pe postul TransilvaniaLive..Inenarabilul sustinea (nu mai departe decat acu´ veo 10 minute´ ) ca din lecturile lui Lucian Boia a desprins concluzia ca Ro ar fi sub un fel de blestem si s-ar afla de la bun inceput intr-o inconsistenta istorica asa cum nu a mai fost nimeni niciodata pe intreaga planeta-nici mai mult nici mai putin !!! -.Wow!! O alta fata, de semn schimbat,a exceptionalismului .Adica Ro. ar fi unica pe intreaga planeta si in intreaga istorie, ar fi parcurs un Sonderweg care ridiculizeaza oricare altul.Simt enorm si vaz monstruos.
salut p si la multi ani!
Sigur blestem, pentru ca traiesc in Romania genii necunoscute la nivelul lui intelectual 😀
La multi ani Theophyle.Nu stiu de ce dar nu reusesc sa trimit comentarii mai lungi.Incerc deci sa continui comentariul pe bucati:
Acuma, io ma gandesc ca toata treaba depinde de reperul spatial si temporal, de sistemul de referinta.Ca de ce sa nu comparam Ro cu Portugalia, aceasta mica tarisoara inghesuita si care odata stapanea marile si coloniza teritorii indepartate, batandu-se parte in parte cu celelalte puteri ale vremii?Portughejii saracii, ce sa mai zica?Au fost o mare putere maritima, au avut un imperiu colonial, si acu´? Gata!
Daca luam de pilda ca origine to=0 momentul Vasco da Gama, fata de atunci Portugalia a regresat iar Ro, oricum ai lua-o, a progresat.Intre timp portughejii au pierdut un imperiu iar romanii si-au castigat si ei o tarisoara, acolo.
Saracii portugheji, ce sa faca? Ma gandesc cu compasiune, or avea ei acolo un Lucian Boia sau un Sabin Gherman care sa se intrebe de ce e Portugalia altfel, care sa caute care sunt slabiciunile si blestemele unice in Univers care i-au facut pe portugheji sa acceada la o asa trista soarta? S-or auto-stigmatiza portughejii ca n-au fost in stare, ceara ma-sii, sa mentina si ei acolo un amarat de imperiu peste mari? Daca niste romani cauta nici mai mult nici mai putin decat in buricul Universului motivele pentru niste nenorociri de-a dreptul cosmice in bovarismul lor mi-e si mila cand ma gandesc ce reprosuri isi fac intelectualii portugheji si cum se auto-flageleaza ei…
Lasand ironia la o parte, mi se pare firesc ca metoda Boia sa dea in rezultanta astfel de proiectii in simt enorm si vaz monstruos cum la inenarabilul Sabin Gherman.
P,
diferentele sociale sunt atat de mari in Romania ca nimic si nimeni nu ne poate calauzi spre un prim contract social, care nu a existat niciodata pe meleagurile noastre. Pe zi ce trece am impresia ca iluminismul nu a ajuns inca aici.
Theophyle, eu cred ca diferentele sociale sunt mult mai reduse decat in vremea cand Kogalniceanu afirma ca 2000 de boieri nu fac o natiune.
Pai, Iluminismul nu a venit niciodata in Tarile Romane. Aia e o etapa totalmente pierduta. Principatele au ‘beneficiat’ in schimb de stagnarea (transformata apoi in regres) din timpul Pax Ottomanica (Iluminismul a debutat in a doua jumatate a secolului XVII, ce coincide cu al Doilea Asediu al Vienei, punct culminant in d/evolutia Imperiului Otoman).
In – din psihologia poporului roman – Draghicescu spune ca ocupatia otomana a tarilor romane, a transformat psihologia romanului. Romanul din timpul lui Mircea si Stefan, a disparut complet , este un profil uman complet pierdut. Cele citeva sute de ani de frecus cu turcii au distrus acel profil, taciturn,curajos, -vezi profilul dacic – si l-au creat pe cel de astazi ce nu mai trebuie descris
Au @p au exact ce le trebuie ! Portughejii au un Fernando Pessoa poet, filozof , unul din cei mai mari ai secolului 20 si au si norocul unei limbi cunoscute in toata lumea.
salut doc. Ochii si urechile pe Sabin Gherman. De cele mai multe ori e foarte subtil in secesionismul sau.
Salut Cinic 🙂
Il bag in PM pe respectivul 🙂
Salutare !
Se intampla cand decizia incape in mana unor nulitati, impostori plini de tupeu, cu gura mare.
Au ajuns ministri indivizi care n-au condus in viata lor macar un atelier de confectionat piuneze.
In toate guvernarile, fara exceptie.
Rezultatul (catastrofal dpdv economic) a ros puternic din buzunarele gugustiucilor, care au votat mai intotdeauna cu “ceilalti”, sperand sa fie mai bine.
Cum intreaga clasa politica e alcatuita din habarnisti/mafioti, deceptiile n-au intarziat.
Asa cum n-or sa intarzie nici acum.
Sperante vor fi doar cand va aparea optiunea “bine” in locul “raului cel mai mic”.
PS
Nici nu va imaginati ce efecte ar avea o avarie generalizata in sistemul energetic.
N-a aparut pentru ca :
– cel putin la nivel de dispecer national/executie/exploatare au fost mentinuti profesionistii, deciziile neafectand siguranta sistemului (doar parazitand economic energia livrata);
– declinul economic s-a tradus printr-un consum redus de energie, usor de acoperit cu capacitatile existente.
Salut timi,
Eu am vorbit metaforic si tu ai completat foarte bine la propriu. Oare in politica pot fi gasiti profesionistii care mentin fluxul de energie? Cand si cum?
Salut !
Am inteles metafora.
Profesionistii exista dar nu sunt valorificati de actuala clasa politica.
Le-ar incurca interesele.
Mda, este necesar un catalizator pentru a facilita procesul. Deoarece la noi cu binele nu prea merge, intrevad niste bate!
Uita-te doar cum s-a interpretat chestia cu “managementul privat” la companiile de stat.
Edificator, din toate punctele de vedere.
Nu sunt sigur ca avem profesionisti in politica. Tzepelica se gindeste la energeticienii lui cind spune ca avem. As vrea exemple de profesionisti in politica, cu studii si practica in politica reala. Nu ii vad.
Vad ca fostul ministru Traian Igas a participat la un concurs de taiat porci si facut carnati, la Pecica.
Facut carnati, crosetat, dat cu mopul, mestecat in ceaun…
Cam asta e nivelul competentelor ministeriale in Romania. 🙁
Pai da, acum ca nu mai au ‘probleme’ pe cap, au revenit la starea lor naturala de agregare.
salut. Igas era senator (in perceptia mea, bun). A devenit ministru dupa dezertarea lui Blaga. Si cum niciun senator nu devine automat un excelent ministru si reciproca e perfect valabila (ajunge sa ne uitam la Crizel si Guzganian).
apropo diferentze sociale si ignoranzä,
aräta acum la B1 mizeria, muntzi de mizerie ce stäpanesc sectorul 5,
totzi se plangeau, dar i-au votat pe uslinosi pt. catziva lei. totzi il
ridicä in slävi pe Vanghelie pt. revelioane, dar mizeria si infectzia din
sectorul 5??????????UNDE ESTE SOCETATEA CIVILÄ??????????
Vanghelie isi umple buzunarele lui si prietenilor ce organizeazä petreceri
iar sobolani si gunoaie distrug vietzile .este strigätor la cer.
sä läsäm räutätzile, dece nu ar avea voie ,sä participe la täiat porcul?
FITILELE CONTINUÄ.asa se distrug oamenii, asa se infiltreazä ura.
@p buna ziua
comparatia cu portughezii:
a. portugalia in 74 a avut doua handicapuri: dictatura si razboaiele coloniale(angola&mozambic) care au secatuit-o;
azi ,desi in criza ,este deasupra romaniei ca pib si nivel de trai al locuitorilor ei;intr-adevar este la ” periferia” dezvoltarii europene dar e pe calea buna;dovada a mers ascendennt in ultimii 30 ani si -cu toata criza-nu e chiar atat de rau;
alt factor: portugalia nu are nici pe departe resursele romaniei-afara de pluta si fadou ,nada;
acum o discutie cu un portughez care investeste in romania-si investeste mult-martifer-( prin anul 2000-2002)
il intreb ce i-a facut sa investeasca in romania: doua motive: resursele voastre si pregatirea oamnenilor vostri,e mai buna decat a portughezilor;
concluzia mea: avem resurse,avem si oameni nu avem “cap”
p.s chestia cu ” pregatirea oamenilor” nu stiu daca mai e valabila azi ,cert nu va mai fi in viitorul apropiat
si cartea lui bmurgescu: danemarca-una din cele 4 tari comparate: s-a dezvoltat in special ca din sec xviii,au inteles ce inseamna educatia,alfabetizarea
inapoi in romania: cu un pm plagiator,cu un sistem de invatamant mentinut cu bina stiinta in derizoriu,unde credeti ca poate ajunge romania??
salut. Portugalia nu a fost comunista vreodata, asa ca n-au avut handicap moral si nici generatii indobitocite dependente de [echivalent] “Scanteia” si TV de stat.
si inca ceva despre cartea lui bmurgescu
si danemarca si irlanda -au fost impuse regului si au fost respectate;
romania si serbia(iugoslavia) celelalte doua tari tratate in lucrare ,nici prin cap nu le-a trecut vreodata asa ceva,respectarea regulilor;
@dansu a explicat ieri excelent cum e cu regulile in romania
criminala aia de fost ministru al invatamantului,ne-a aratat acum o saptamana cum e cu regulile prin romania
Reteta de condus un popor – Gâsca lui Stalin
După ce Rusia bolşevică a devenit, cu ajutorul puterilor occidentale, stăpân pe jumătate
din ţările Europei, Stalin – atotputernicul lider comunist – a convocat la Kremlin pe toţi şefii statelor răsăritene, pentru un instructaj asupra metodelor de conducere a popoarelor. Drept material didactic, fiecare participant trebuia să aducă o gâscă.
Imediat, noii conducători au procurat câte o gâscă, au pus-o la îngrăşat şi au făcut o colivie pe măsura situaţiei lor.
La data stabilită s-au adunat în sala mare a Kremlinului toţi cei invitaţi şi gâştele lor. Cu vreun sfert de oră întârziere a apărut pe uşa care ducea la tribună şi Stalin, însoţit de o gâscă slăbănoagă, fără nici un fel de colivie şi care era tot timpul cu gâtul întins la buzunarul de unde îi dădea din când în când câte un grăunte.
După ce s-au ridicat toţi în picioare şi s-au gratulat reciproc, Stalin le-a cerut să deschidă coliviile şi să dea drumul la gâşte. Acestea, când s-au simţit libere au plecat care încotro neluând seama de stăpânii lor. Singură gâsca lui Stalin a rămas credincioasă şi atentă la buzunarul din care i se dădea din când în când câte un grăunte.
În această situaţie Stalin a tras concluzia: ”Vedeţi ce se întâmplă dacă le-aţi dat mâncare pe săturate! nu vă mai recunosc. Gâsca mea, ţinută cu câteva grăunţe să nu moară de foame, este cea mai credincioasă fiinţă. La fel trebuie să vă purtaţi cu popoarele dacă vreţi să fie credincioase şi să nu vă creeze probleme.”
Cu un presedinte competent Brazilia a ajuns a sasea putere economica mondiala , Romania
cu cele mai cinstite si competente guverne a ajuns in urma Angolei si altor tari africane dar s-a instaurat democratia originala a Tov Iliescu si se va adeveri USL ca Urmeaza Saracia Lucie
http://economie.hotnews.ro/stiri-cariere-12077975-spaniolii-ajuns-noii-romani-portughezii-grecii-fug-europa-brazilia-devine-noul-paradis-emigrantilor-concurenta-visul-american-exodul-somerilor
Cel mai mare omorator de rusi nu a fos Hitler, ci Stalin. Politicienii rusi se hranesc cu cadavrele predecesorilor lor doar pentru a le fura stafeta. Poporul rus isi perpetueaza in acest mod conducatorii cu tendinte genocidiare. Sunt si rusii altfel, nu numai romanii? Sunt rusii la fel cu romanii?
eroare de interpretare. Corect zise Trotki: “comunistii au mereu nevoie de un dusman. Daca nu-l au, il inventeaza, ca sa nu-i intrebe multimea de ce nu e paradisul promis”. Nu cumva PCR a distrus mai multi romani decat WWII?
pe blogul dlui. MITACHE , are o postare bine documentatä despre
“incursiunile” SÄFTOAICEI, f. bine scris.
Stie cineva, este vreo legatura intre Bogdan Murgescu si Costin Murgescu sau este doar o coincidenta de nume?
Probabil. Numele lui este Bogdan Costin MURGESCU.
@p
este nepotul lui costin murgescu
@observator 2
articol de ” vacanta de stiri”
brazilia este o oligarhie/
pan la urma romanii s-ar adapta acolo: ” sefii politici” le vor da ceva,
Brazilia deja a iesit la lumina, intamplator. Nu contest ca e o “democratie” de tip sud-american. Oligarhii lor s-au dovesit mai intelepti decat altii. Sau daca vrei or fi despoti-luminati 😉 Barajul i-a scos din foame. Idem Paraguayul. Care a devenit primul exportator mondial de energie. 14.000 megawatti. Prin comparatie potentialul energtic natural al ro a fost candva estimat la 16.000 megawatti.
Va salut de seara!
Sindrom nesindrom… in opinia mea cele mai bune repere sunt:
– inceput de sec XIX in lume se-nfaptuia revolutia industriala
– 1907 romanii se rasculau impotriva sclavagismului
… iar dac-ar fi sa fiu cum imi zicea ieri Theophyle as spune ca taierea buleftricii ar avea efecte benefice in contextul actual. Cel putin in ceea ce priveste nociva influenta a televuvuzelelor 😛
Buna Ken 🙂
Buna seara 🙂
Romania de 500 de ani? Nici o problema se rezolva ultimii 65 de ani! La RRA se sarbatoreste abdicarea regelui, invitati avocatul casei regale si reprez. protocolului. Am auzit cea mai mare aberatie, citez aprox. din av. CR – “din pct. de vedere al Casei Regale, Romania este o monarhie deoarece prin prisma Constitutiei din 1923”.
Am senzatia ca se reancalzeste supa si se incearca “marea cu degetul” prin prisma revizuirii Constitutieie si a dorintei de a asigura puteri nelimitate Parlamentului 🙁
Seara buna mar.
Care parlament? Cred ca te referi la marea adunare nationala 😉
Ups, am uitat ca avem MAN-ul 🙁 Dar este unul trist, ptr. ca lipseste Patriarhul
Lipseste deocamdata. Stai sa vezi cum sare berbecali cu propunerea ca toate umerasele de sutana si patrafire aurite sa devina senatori de drept. Pe viata.
daca Brazilia sta asa de bine economoic de ce majoritatea locurilor de munca din Spania sint sudaci,probabil au negocieri intre state, nici-odata un sudac nu o sa fie mai bun decit un romin la munca, sudacii sint mult mai falsi si mai lenti si mai putin inteligenti decit romanii,singurul lucru care ne apropiaza este saracia avem aceleasi ideei in a rewolva un lucru deteriorat, spaniolii au dus-o f. bine timp de 30 de ani, obiectele de uz casnic care se deteriorau se aruncau si isi cumparau altele noi,in timp ce noi si sudacii le reparam,iar spaniolii care iasa afara la munca sint ajutati de catre stat se iasa cu contracte in regula, nu ca romanii pina cind sa intram in UE,te plimbai pe strada in salopeta sa nu te opreasca politia sa iti ceara actele,acum cei care am ramas cu drept de munca si daca nu iti termini somajul sau ajutorul de somaj,si gasesti munca te duci si muncesti si renunti la somaj,etc,si multi dintre noi mergem pe ideea cu durere in suflet nu mai merge in SPANIA,ne cautam alta tara adoptiva si in ROMANIA NU NE INTOARCEM,AM INVATAT DIN MERS CE INSEAMNA CA CETATEAN SIMPLU AL UNEI TARI SA FII RESPECTAT IN TARA ADOPTIVA,LA MULTI ANI SI UN AN NOU FERICIT SI MULTA SANATATE SI PUTERE DE MUNCA O SA TREACA APA MULTA CUM ZICEA TATAL MEU PINA CIND ROMANII S-OR DESTEPTA,si axi vorbii la telefon cu o prietena si imi zisa ca nu au votat ca sint apolitici,mai nou asta se poarta in tara,si durerea mare este ca multi au copii afara si pot sa faca o comparatie intre tari dar pur si simplu le este bine asa,si vorba lui OLDI va iubesc pe totri patriotii.
Salut 🙂
Sunt atat de multi apolitici in tara asta ca USL-ul a castigat alegerile cu 60%
Cred ca 2013 va fi cu surprize si presiuni mari ptr. instaurarea monarhiei 🙁 A aparut o alinta care vrea referendum, se pare ca sunt multi care au prestat in ianuarie la Universitate.
Salut mar 🙂
Nici o sansa 🙂 Cel putin asa cred eu!
@taiss la 7.27 a nuntat b” viitorul romaniei”
cel putin doua generatii de stagnare in cel mai bun caz,involutie cel mai probabil
cand iti pleaca ce are mai competitiv tara asta ,greu se reface ” aluatul”
@kenwood 6.51
si rusia s-a ” scos la lumina”
a lua ca model brazilia pentru romania e la fel cum ne popvestea nu stiu care( iliescu?) ca romania trebuie sa urmeze sistemul suedez..
cum poti imita brazilia-economic-cand tara se bazeaza pe defrisare salbatica a padurii amazoniene-la fel a facut si filip cu spania,cand si-a facut armada – si exploatare a resurselor;
ce face brazilia daca us sau eu nu mai importa din cauza crizei ?china? n-as crede,deja a colonizat africa;
intr-o lume care e deja postindustriala ,modelul brazilian nu mai e valabil;era in anii 50-60
Brazilia are rezerve de petrol in ocean in apele ei teritoriale. E acolo petrol mai mult decit au toate emiratele arabe la un loc. Problema este ca trebuie forat la mare adincime. Dar exista tehnologie,
Nu mai plingeti Brazilia ,,,,,, 🙂
….
altceva:
Platformele de foraj americane costa 1- 2 miliarde de dolari bucata, si au cea mai inalta tehnologie posibila pe care americanii o tin pentru ei si nu o dau la altii 🙂 Tehnologia la forare este mai avansata decit tehnologia spatiala……
…..
Stai ca nu propuneam “modelul” brazilian. Iar daca n-as sti c-ai incercat un spirit prin asocierea cu iliciescu as fi fost tentat s-o iau drept injuratura 😛 Era doar o comparatie. Si chiar asa. Pana si Suedia si-a revizuit socialismul. Cu reforme capitaliste. Dar daca vrei un exemplu din sud poftim: Albania.
Si inca ceva: defrisarea salbatica a padurii amazoniene s-a facut in zonele care au fost ulterior inundate.
@intamplator
˝comparatia cu portughezii:˝
Buna seara.Chestie de etalonaj…Depinde care sunt comparabilele..Simpla comparatie a Portugaliei cu Ro indica regresia primeia..Pentru ca o comparatie sa fie relevanta ar trebui ca Portocalia sa aiba comparabile puterile competitoare din epoca de apogeu.
˝portugalia in 74 a avut doua handicapuri: dictatura si razboaiele coloniale˝
In cazul Ro e mai dramatic.Spre deosebire de Portugalia care a pierdut niste razboaie zonale Ro a pierdut doua razboaie mondiale:WW II si Razboiul Rece.Pierderea unui razboi nu e o simpla vorba.In general consecintele sunt pierderea de populatie, de resurse, de piete de desfacere, de teritorii.
˝a lua ca model brazilia pentru romania˝
Ironia face ca sa fi fost oarecum invers, Brazilia a urmat in parte teoriile unuia din Ro, Mihail Manoilescu, mult studiat in scolile lor economice si tinut la mare cinste pana in ziua de azi.Unul dintre discipolii lui Manoilescu a fost Costin Murgescu, legendarul bunic (daca bunic ii este) al lui Bogdan Murgescu.
In rest ascensiunea Braziliei era oarecum previzibila doar citind in trendul demografic..A cunoscut o tranzitie demografica fulminanta.Combinat cu resursele pe care le are chestia se traduce in castig de putere.
Nu’sh daca ascedenta demografica e suficienta. Ma-ntreb ce s-o intampla atunci cand staborul suprem al conationationalilor va decide ca e vremea sa-si tina copiii la scoala 😛
Buna Dimineata,
Postare noua – Revista Presei 31 decembrie / Sfârşit de an !