Pierduți în timp: sărbătorind unirile dezbinărilor noastre
24/01/2016 | Autor Cetatean Categorii: Editoriale, Magazin Istoric |
Redactat de †Theophyle acum doi ani
Unirea mica (cea pe care o sarbatorim astazi) si Unirea mare (cea pe care am serbat-o pe 1 decembrie) a ultimului an au fost prilejul unor huiduieli si inghionteli reciproce ca numai zile de sarbatoare nu putea fi numite. Cred ca a venit timpul ca sa avem doua zile in care sarbatorim unirea si doua zile pentru a sarbatori dezbinarea. Putem desemna zilele dezbinarii pe 2 decembrie si 25 ianuarie, cu tot fastul necesar, inclusiv miile de portii de fasole cu carnati traditionali. Propun ca in zilele respective sa putem protesta cum dorim si huidui pe adversarii politici, care vor fi obligati sa asiste la aceste festivitati.
Nu stiu cat de uniti am fost in ultimul veac, stiu insa cat suntem noi de uniti in ultimele decenii. Aproape ca de mult timp nu s-au gasit tinte comune in afara sportului (si acolo cu greu si pe perioade limitate), in care tot poporul asta sa fie unit si sa doreasca acelasi lucru.
Nu exista un tablou mai reprezentativ al “Unirii Principatelor” ca tabloul lui Theodor Aman “Proclamarea Unirii”. Uitati-va la tablou si ganditi-va cat de multa “unire” reprezinta el? Vedeti personajele, majoritatea identificabile si de stanga si de dreapta mesei, uitati-va la popi si reflectati la evenimentele dezbinarii de astazi.
Dragi cititori, tara asta a avut mai mult de un profet (Caragiale); in felul lui si Aman a fost profet. Romania va dainui 1000 de ani, nimic nu ne poate distruge – nici macar noi insine. Problemele se vor rezolva, independent de ceea ce facem sau nu facem noi. Bineinteles ca nota de plata o sa fie platita de ce care trudesc ca sa plateasca miile de portii cu fasole si carnati impartite de Nichita, Vanghelie sau toti primarii rosii!
Am avut o sarbatoare frumoasa astazi? Ne-am dat mainile? Nu, in nici un caz. Nu am avut cum – mana tinea o piatra!
Ponta poti sa fi sigur ca de ce iti este frica nu o sa scapi, a inceput numaratoarea inversa!
***
Nota @Cetatean. Am readus acest articol din mai multe motive. In primul rand, pentru a arata ca desi nu a mai apucat vremurile, Theophyle a avut dreptate: Ponta nu a scapat. Acum doi ani ii scria lui Cedric, referindu-se la viitorul esec al lui Ponta la prezidentiale: “de obicei am “mana buna” – 8 din 10 tot nimeresc eu ?. A avut dreptate!
In al doilea rand, articolul este in continuare actual pentru starea societatii noastre. Desi ne consideram o natiune unitara, suntem de fapt dezbinati. Fiecare grup, grupuscul si grupulet trage cenusa pe turta lui, in detrimentul celorlalti. Uitati-va la modul in care se cer sau se acorda, de catre politicieni, favoruri legislative sau mariri de salarii. Nu mai vorbesc de marea dezbinare intre politicieni si electorat. Anul asta e an electoral, politicienii se gudura pe langa noi si ne ling mainile, insa abia asteapta sa ne muste cu sete a doua zi dupa alageri. Deja ne-au muscat de picior, ca maidanezii, cand si-au facut iarasi pensii speciale. Ne vor musca si de maini, dupa ce ii vom fi votat (la locale si parlamemtare).
In al treilea rand, articolul reaminteste ca avem doua zile ale Unirii (ca nicaieri in lume) si ca Unirea in sine a fost prilej de galceava, iar nu de concordie si armonie. Si azi se resimte in mentalitatea romanului de rand o mefianta la adresa confratelui dintr-o alta regiune. Povesti si ziceri despre “prostia”, sau “lentoarea” unuia sau altuia sunt la ordinea zilei. Toti se uita la capra vecinului si nimeni la a lui proprie! Deh, sindromul Unirii. Daca tot suntem frati, hai sa ne batem sau sa e invidiem.
E mai unit poporul asta, cu o Diaspora de 5 milioane de romani, decat era pe vremea lui mos Ion Roata?!
Instructiuni comentarii:
Pentru a comenta sub identitatea de pe blogul anterior TheophylePoliteia autentificati-va mai intai, apasand pe iconul corespunzator din formular. [ Ex. pentru autentificare Wordpress apasati iconul ]
Buna dimineata. Stau si ma intreb,oare ce ar mai fi scris Theophyle despre onor clasa politica actuala si ce ar mai fi prezis despre EU??? La cata dreptate a avut pana acuma…..
Buna dimineata prieteni. Cred ca Theo ar fi fost sceptic privind sansele UE de a continua in forma de acum si chiar in orice forma.
buna dimineata
macar noi avem doua “uniri”
e oricum mai bine decat la sarbi care au ca zi nationala,disparitia statului
si..
Daca ti se pare ca patria ta te ignora, incearca, macar odata, sa nu platesti taxele…
Hai sa dam mana cu mana
Cei cu inima romana,
Sa-nvartim hora fratiei
Pe pamantul Romaniei!
Buna dimineata 🙂
intotdeauna langa un ziditor, ctitor ,unionist se lipeste o iuda…
Si iata ca in buna “traditie” astazi se va scanda si altceva si se vor auzi fluieraturi si huiduieli. Sper ca protagonistii sa se abtina la a huidui ,cel putin cand se va intona imnul de stat. Cine sunt cei ce poate au si huiduit ; de data aceasta sunt cei ce spun ca au avut onoarea sa fie militari,iar acum sunt in retragere. Culmea,un pretins istoric ( ?? ) a planificat,in calitate de lider de sindicat ,o zi a huiduielilor ASTAZI 24 IANUARIE !
Cat de mult ii pasa “liderului ” si “membrilor ” de semnificatia acestei zile? Ce mesaj trimite acel colonel copiilor si nepotilor? Ca este in regula ca de 24 ianuarie sa fluieri si sa huidui ??
Probabil ca diseara vor incinge hora la o fotosinteza a zilei…
Mesajul lui †Theophyle este 100% actual :
“Am avut o sarbatoare frumoasa astazi? Ne-am dat mainile? Nu, in nici un caz. Nu am avut cum – mana tinea o piatra!”
Buna dimineata,
Ce bine ai facut, city, ca ai pus articolul lui Theophyle! Mi-l aduc aminte , parca l-am citit ieri.
M-a impresionat in mod deosebit ca Theophyle mi-a deschis ochii asupra scenei din tabloul lui Aman (il privisem fara sa remarc adevarul exprimat), iar previziunea asupra viitorului lui Ponta am acceptat-o cu speranta pt. ca Theophyle era prea sigur pe ce sustinea si mi-am zis ca stie el ceva!
Bună ziua,
Mulțumim, Citi, pentru excelentul articol scris de Theophyle – Domnul să-l aibă în pază! Și cu această ocazie m-am „luminat” și eu în legătură cu câtă „unire” se vede în tabloul lui Amman!…
De la Iași, „orașul celor trei Uniri”*, în primul rând, nu despre Unirea Principatelor, ci despre frații basarabeni, uitați (și complet neînțeleși) de România:
http://www.ziare.com/europa/moldova/la-chisinau-romania-devine-o-tara-ca-oricare-alta-vina-noastra-1405556
Ioana Ene Dogioiu:
„Cum adica sa protestezi alaturi de Dodon si Usatii impotriva “pro-europenilor”? Cum adica sa vrei anticipate cand pro-rusii stau bine in sondaje? Asa ceva!!!!
Din lumea noastra comoda, in care salariul mediu este cam dublul unui salariu bun de la , uimirile noastre sofisticate nu pot intelege realitatea unei tari flamande in cel mai propriu sens al cuvantului, asa cum Romania nu a fost poate nici pe vremea lui Ceasescu, si disperate.
Cei care am mai fost pe acolo am calcat doar in Chisinau. Si acum imi amintesc aterizarea parca intr-o lume din alt secol pe care am resimtit-o dupa ce am parasit aeroportul din Capitala Moldovei. O lume intunecata si saraca, trista si incarcata.
Dar acesta este spatiul lor de opulenta. Cand iesi din Chisinau, in orasele si satele prapadite din restul tarii, notiunile de saracie, mizerie, foame, lipsa de sanse depasesc dimensiunile pe care mintea noastra de occidentali, in comparatie cu ei, nu le pot concepe pur si simplu.
Acolo, in profunzimile unei tari ingrozitor de paupere, criteriile geopolitice nu au nicio valoare. Nu faci geopolitica atunci cand esti mort de foame. Pentru ei singurul deziderat e sa aiba ce sa pune maine pe masa, restul sunt filosofii sterpe. Au inteles in numar mai mare si mai repede decat noi ca intre farfuria lor, intre viitorul copiilor si coruptie este o legatura directa. De asta protesteaza impotriva coruptiei. Asta e dusmanul care ii distruge si, din pacate, el nu mai are ideologie.
Si ei mai stiu ca acest guvern, pe care noi incercam sa li-l indesam pe gat ca pro-european, ca ultima sansa, ii apartine lui Plahotniuc, european cum sunt eu popa catolic, despre care ei stiu bine ceea ce noi minimalizam, ca este esenta coruptiei in tara lor, despre care ei stiu ceea ce noi preferam sa ignoram, ca isi bazeaza puterea pe toate formele de crima organziata cu putinta, pe teroare si santaj.
Albul si negrul lor sunt altele decat ale noastre pentru ei. Deoarece ei, spre deosebire de noi, sunt intr-o situatie limita.”
* Iașii sunt „orașul celor trei Uniri” și am să explic de ce:
1. În mai 1600, Mihai Viteazul a devenit domn și al Moldovei, după ce, în noiembrie 1599, ca domn al Țării Românești, a fost recunoscut, la Alba Iulia, ca principe al Transilvaniei. Ceremonia de încoronare a domnitorului, ca domn al celor trei țări, s-a desfășurat la Iași;
2. În 1859, în 5 ianuarie (stil vechi)/17 ianuarie (stil nou), Adunarea Electivă a Moldovei, întrunită în sala numită „La Elefant” a actualului Muzeu de Științe Naturale (există și azi, pe Bulevardul Independenței), l-a ales pe colonelul Alexandru Ioan Cuza, ca domn al Moldovei. Pe 24 ianuarie/5 februarie 1859 , Adunarea Electivă a Țării Românești l-a ales tot pe Cuza (și la presiunea străzii, în jurul clădirii unde s-a desfășurat ședința fiind o mulțime de bucureșteni);
3. În 27 Martie/9 Aprilie 1918, Sfatul Țării din Chișinău a proclamat Unirea Republicii Democratice Moldovenești (Basarabia) cu Regatul României. La 15/28 Noiembrie, același an, la Cernăuți, Congresul General al Bucovinei a votat Unirea acestei regiuni cu România. Delegațiile din Basarabia și Bucovina care au adus Regelui Ferdinand actele de Unire s-au deplasat la Iași, unde se găseau, în refugiu, autoritățile statului român. Regele a revenit în București, de unde nemții ocupanți se retrăgeau, abia la 18 Noiembrie/1 Decembrie 1918, când, tot la Alba Iulia, s-a votat Unirea cu Țara a Transilvaniei, Banatului și „părților ungurene” (Crișana, Sătmar și Maramureș).
Ar fi o discuție legată (și) de (in)utilitatea sărbătoririi zilei de 24 ianuarie la Iași. Dacă Adunarea Electivă a Moldovei l-a ales pe Cuza pe 5/17 ianuarie, de ce nu stau politicienii noștri la București pe 24 ianuarie, că atunci Cuza a fost ales domn în capitala Țării Românești!? Și, legat de 24 ianuarie, de ce Unirea Principatelor se serbează după data pe stil vechi, iar Unirea din 1918, după data pe stil nou (1 Decembrie)? Unde e regula?
Iar legat de această zi a Unirii Principatelor, indiferent de ziua în care ar trebui marcată, mai am un link, dar îl voi da separat (știu că nu se pot da două link-uri în același comentariu). Scuze dacă-s „bolovănos” (azi, cu atâta „aglomerație” de somități politice în „dulșele târg al Ieșilor”/„orașul celor șapte coline”, ar trebui să fiu „bucuros”, că ne „bagă și pe noi cineva în seamă”!) și pentru faptul că m-am cam… lungit! 🙂
Și al doilea link, cu un articol al lui Ioan Stanomir, de pe Contributors:
http://www.contributors.ro/reactie-rapida/24-ianuarie-descentralizare-cetatenie-patriotism/?cfcc
Ioan Stanomir:
„Unirea a dat naştere unui stat român care a mizat, constant şi programatic, pe centralizare. Statul român, calchiat pe model francez iacobin şi bonapartist, nu a avut nici un fel de înţelegere pentru diversitatea pe care o garantează autentica autonomie locală. El a ţintit spre uniformizare şi centralizare, ca parte a proiectului de constituire a unei identităţi naţionale monolitice.
De aceea, soarta Moldovei în anii de după Mica Unire anticipează tratamentul care va fi rezervat şi noilor provincii în anii de după 1918. Viziunea policentrică, care ar fi permis alocarea echilibrată de resurse şi negocierea raţională a dezvoltării, nu a fost cu adevărat luată în considerare. 1859 este, simultan, momentul auroral al unei generaţii de oameni politici din Moldova, dar şi debutul seriei istorice de decădere al provinciei lor, spre a relua notaţiile lui A. D. Xenopol de la început de secol XX. Iaşiul a devenit un oraş de provincie ca oricare altul. Spiritul moldovean a fost confruntat cu hemoragia de cadre şi de inteligenţe spre Bucureşti. România se confunda cu centrul. Pentru cei de dincolo, pentru cei din margine, nu exista decât perspectiva rataşării la noua locomotivă istorică. Pledoaria junimistă a lui P. P. Carp a recuperat exact acest nivel ignorat al autonomiei locale. Cetăţenia nu se poate cristaliza decât prin exerciţiul libertăţilor şi al bunei guvernări.”
E bine că, uite, cineva „din Capitală” recunoaște că Moldovei (și Iașilor) li s-a luat, după Unirea de la 1859, aproape tot… Că am devenit o periferie, din ce în ce mai ignorată, mai uitată a României, după ce tocmai noi i-am dat naștere, acestei Românii!… Și, dacă ne uităm la știrile date la tembelizor (de pildă, la Revelionul din 2016, au încăput, din Moldova, doar câteva secunde despre Revelionul în Moldova, e drept de la Iași), la numărul „fabulos” de kilometri de autostradă existenți în Moldova (0 = ZERO!!!), mai că-ți vine să te întrebi, ca român moldovean, „ce să mai caut eu într-o asemenea țară, dacă ea mă ignoră???”! Și aș putea zice mai multe, că amărăciunea, năduful, supărarea îs mari aici, la noi, în Moldova, dar… mai bine mă opresc aici! Așa, poate se va înțelege de ce, Moldova, în sens larg (cu tot cu Basarabia), este marginalizată, iar despre ce se întâmplă peste Prut – ori nu ne interesează (nu vorbesc de Politeia, fiindcă subiectul este prezent aici, ci de societatea românească, în general), ori tratăm subiectul cu superioritate, condescendență și neînțelegere totală… 🙁
Salutare.
Din pacate, Moldova anului 1859 avea o pozitie defavorabila comparativ cu Muntenia. Anul 1812 a inceput slabirea si decaderea Moldovei in raport cu Muntenia, prin raptul mizerabil al jumatate din glia si oamenii ei de catre muscalii hulpavi (tautologie, stiu) ai lui Alexandru I.
Ziua buna
Ies (din nou) la demonstratie “patriotii” natiunii .
http://adevarul.ro/news/politica/militarii-rezerva-ies-strada-protestul-loc-piata-victoriei-1_56a46f7337115986c6d622d6/index.html
-Dupa ce ca au pensi din tinerete (la varste de 40-45 de ani ) si mult mai mari decit la restul palmasilor , (media pensilor lor depaseste 2.200 lei lunar dar avem si mega pensionati militari cu 8.000 lei pensie in mana pe luna ) nesimtirea in uniforma a ajuns groteasca .
NU EXISAT ASA CEVA IN ALTE TARI . 🙁 🙁
buna ziua
sa va spun ce am vazut in piata victoriei/bucuresti,intre orele 12 15 12 30 /24 01.2016
– deschis pentru circulatie numai sensul lascar catargiu-piata aviatorilor/restul-kiseleff,traversarea pietei,inchise
-pentru cine cunoaste zona,”demonstrantii”erau adunati in jumatatea dinspre antipa/ocupau psatiul unde stau de regula masinile de politie,ala pe care nu se circula/atat si nimic mai mult
I-am numarat/cum? am numarat 100 si apoi am multiplicat,mi-au iesit 1200
e greu sa-i numeri ca au aplicat povata bancului”mai rasfirati,baieti mai rasfirati”-spatii mari intre ei
as zice ca erau intre 1000-1500
si acum “surpriza”/cand eram acolo vorbea un revolutionary,care cerea demisia guvernului pe motiv de acordare de pensii celor “cu rol nu stiu cum la revolutie”dadea exemplu pe scaletchi,pe gelu voican
de unde concluzia mea: in piata pare sa fie “calaii” si “victimele”cerand la unison demisia guvernului
extrapoland cu ce e la Chisinau,as zice ca “sindicatul”lui dogaru ca si organizatia aia de revolutionary sunt sponsorizati de moscova
n-ar strica sri-ul sa se uite putin prin conturile lor
salut , dogarii au avut intalniri repetate cu dughinistii lui putin . ultima a fost prin decembrie , la bucuresti . la care srL va referiti … ala care a permis unui rosofon ca plathoniuc sa aiba cetatenie roman ( dubla identitate ) ? 😀
@cedric
buna ziua
am fost in piata victoriei sa vad daca intrerup sau nu “tratamentul anticancer”
nu,sunt mult sub 2000
Buna ziua @intamplator,
chiar vroiam sa va scriu ca “trtamentul’ nu e in pericol! Eu, mai temator, n-am vrut sa-mi risc doza zilnica de cafea , inclusiv pe cea decaf, asa ca n-am pariat.
Am auzit la tv ca sunt aprox. 1500 de nefericiti care ingheata, cica “pt. a protesta si pt. a aduce un omagiu inaintasilor care au facut unirea”. Halal combinatie, sa fie de capu’ lui Dogaru!
@cedric
Repet,combinatia “dogari-revolutionari” coroborat cu combinatia de la chisinau imi confirma ca si astia de la bucuresti si aia de la chisinau sunt “teleghidati”de rusi
Ce e “imbucurator”:fsb nu se ridica la inaltimea kgb
washington times zice ca rusii sunt pregatiti sa renunte la Ucraina de Est, in schimbul retragerii sanctiunilor.
@macgregor
Washington times e un fel de daily mail britanic sau evz romanesc
om vedea.
Si astia si-au ales ziua de 24 ianuarie:
http://www.stiripesurse.ro/primul-congres-al-noului-prm-ce-isi-propun-oamenii-lui-bogdan-diaconu-video_980141.html
“La congres au participat şi reprezentanţi ai celorlalte partide din România, dar de departe cea mai importantă prezenţă este cea a reprezentaţilor Ambasadei Federaţiei Ruse la Bucureşti, precum şi a amabasadei Republicii Populare Chineze la Bucureşti.”
Mai sa fie!
Lasati dle,cat e jobbik si tokes,e bine sa fie contrapondere
Sa fie, da’ ce cauta rusii si chinezii? Sau orice ocazie e buna sa-si bage coada!
Daca nu ne facem noi partid, isi fac altii.
Buna ziua! 🙂
Vorbi KJ:
http://www.hotnews.ro/stiri-politic-20748791-klaus-iohannis-ideea-alegerilor-primarilor-doua-tururi-scrutin-este-foarte-buna.htm
Presedintele Klaus Iohannis a declarat duminica, la Iasi, ca ideea alegerilor pentru functia de primar in doua tururi de scrutin este foarte buna, el adaugand ca schimbarea legii actuale depinde de partidele parlamentare si de Guvern si le doreste acestora sa gaseasca “cea mai inteleapta solutie”, transmite Agerpres.
UPDATE: Ciolos spune ca in privinta alegerilor pentru primari in doua tururi studiaza toate variantele posibile
prompteristi !
ce mai lege aplica astia…
http://adevarul.ro/locale/vaslui/cum-s-a-petrecut-cea-mai-odioasa-crima-moldova-macelarita-sot-20-lovituri-cutit-le-a-cerut-politistilor-zadar-apere-1_56a4d83f37115986c6d8ec69/index.html
Stiti cumva daca maine se da sentinta in recursul lui Dragnea?
Parca mi-a ramas data de 25 ianuarie!
buna seara 🙂
Cedric, se reiau dezbaterile pe 29 ianuarie, insa seintinta finala e inca departe!
Buna,
mersi pt. raspuns dar imi pare rau ca nu se termina odata. Poate exista sansa sa nu-l mai vedem!
Seara buna,
off topic! o emisiune deosebit de interesanta pe B1. Reprezentantii dissporei, votul prin corespondenta si alte probleme cu care se confrunta
m-am uitat, dar n-am mai putut s-o suport pe madam Pralong si am schimbat postul.
a fost prinsa cu minciunica, pacat. tipul din State a facut-o pulbere, cel din Spania i-a aplicat lovitura de gratie si i-a luat glasul. Pur si simplu a fost penibila, a incercat sa-l scoata vinovat pe cel mic, Tomac si pe Orcan.
Ma bucur daca a primit ce trebuie. E o prefacuta cu pretentii.
http://www.romanul.eu/apucaturi-comuniste-la-ambasada-romaniei-din-madrid/#axzz3y74h3fEl
buna dimineata!
http://politeia.org.ro/stiri-revista-presei/revista-presei-25-ianuarie-daca-furi-si-esti-deputat-treci-drept-un-haiduc/43655/