O istorie a scrisului (5) – istoria scrisă în piatră
26/10/2013 | Autor theophyle Categorii: Dosare, Magazin Istoric, Ziarul de Duminica |
Stela este un monument de marimi diferite deobicei antic, insa folosit si in Evul Mediu cu caracter comemorativ, în formă de coloană, pilastru sau placa sculptata sau pictata. Etimologia cuvantului este Greaca (sing. stēlē, pl. stēlai) in limba Engleza ca si in Limba Romana cuvantul a fost adaptat Romana: stela-stele, in Engleza: stela- steles. Majoritatea stelelor sunt alcătuite dintr-un singur bloc de piatră şi purtând de obicei inscripţii sau sculpturi. Sunt si Stele care sunt construite si din alte materiale. Stele importante din punct de vedere arheologic-istoric-epigrafic:
Stela din Aksum – este o stela din cele mai inalte din lume are 33 de metri si este contra balansata de alti 2.5 metri in pamant, minumentul cantareste 520 de tone. Aceasta stela a fost ridicata in Imperiul Axumit (proto-Etiopian) si este inscriptionata cu nume regilor si nobililor axumiti. Stela este pre-crestina si dateaza din 300-500 d.Hr.
Stela lui Naram Sin din Acad (Akkad). Naram Sin a fost nepotul lui Saragon cel Mare 2190 – 2154 î.Hr. Stela a fost gasita in saitul din Suza, probabil luata ca prada de Elamiti, se afla la muzeul Louvre din Paris.
Codul lui Hamurabi. Inscriptionat pe o stela datata aproximativ 1760 î.Hr si aceasta importanta stela se afla la muzeul Louvre din Paris, sursa fiind asemanatoare la ceeace am mentionat mai sus. Elamiti probabil colectionau totul, probabil ca francezii si englezii secolelor 19-20.
Stela lui Merneptah. Stela ridicata de Merneptah faraon al Egiptului (1213-1203 î.Hr) importanta ei consta prin faptul ca pentru prima oara in istorie este pomenit numele Israel.
Stela lui Mesha Regele Moabitilor (cunsoscuta si sub numele “Piatra Moabita”). Descoperita in localitatea Dibhan (Iordania), biblicul oras Dibon in care este pomenit pentru prima data numel Dumnezeului Ebraic (YHVE) si numele casei regale fondata de regele David (DVD). Aceasta Stela a fost datata in secolul 9 î.Hr.
Stela Rosetta (Cunoscuta si sub numele Piatra din Rosetta) este stela din granit negru, are formă rectangulară, cu 3 inscripţii în 3 scrieri diferite, hieroglifică, demotică şi greacă. A fost descoperită în anul 1799, în oraşul egiptean Rosetta (araba Rashid), situat în delta Nilului, în apropierea Mării Mediterana, datând din anul 195 î.Hr., din timpul regelui Ptolemeu V. Folosind inscripţiile pietrei din Rosetta, Jean-François Champollion a reuşit să identifice metoda de traducere a scrierii hieroglifice.
Instructiuni comentarii:
Pentru a comenta sub identitatea de pe blogul anterior TheophylePoliteia autentificati-va mai intai, apasand pe iconul corespunzator din formular. [ Ex. pentru autentificare Wordpress apasati iconul ]
Grozav articol!
E pacat insa ca mai toata lumea trece cu vederea contributia lui Thomas Young la descifrarea scrierii hieroglifice. Biografia omului astuia este suficienta pentru a te descuraja de la absolut orice intreprindere intelectuale pe care ai vrea sa o faci in viata. Iata de exemplul titlul ultimei carti despre Thomas Young:
“The Last Man Who Knew Everything: Thomas Young, the Anonymous Polymath Who Proved Newton Wrong, Explained How We See, Cured the Sick and Deciphered the Rosetta Stone” de Robinson Andrew
🙂