Manuscrisele de la Marea Moarta – Qumran (7) Cartea lui Habacuc
18/04/2013 | Autor theophyle Categorii: Dosare, Magazin Istoric |
Cartea lui Habacuc (Habakkuk – Avacum in traducerea BOR, Habacuc in traducerea Cornilescu) este cartea a opta din cele 12 carti ale profetilor. Probabil scrisa la sfarsitul secolului al VII-lea î.Hr., imediat inaintea caderii Ierusalimului si cucerirea lui de babilobieni. Cartea este si cea mai scurta carte din Biblia Ebraica / Vechiul Testament.
Habacuc este unul din cei mai importanti profeti in teologia Eseniana, dar si in cea Crestina. Habacuc a trait probabil in perioada imediat premergatoare caderii Ierusalimului si a fost un muzician Levit, care canta in slujbele liturgice ale Templului din Ierusalim. Versetul 2:2 din cartea lui Habacuc (Avacum), sta la baza uneia din cele mai importante doctrine teologice crestine, “cei drepti traiesc intru credinta” aceasta doctrina crestina este bazata pe Habacuc (Avacum) 2:4 “Iata ca va pieri acela al carui suflet nu este pe calea cea dreapta, iar dreptul din credinta va fi viu!” (tr. BOR) sau “Iată, i s’a îngîmfat sufletul, nu este fără prihană în el; dar cel neprihănit va trăi prin credinţa lui”. (tr. Cornilescu) si reluata in Noul Testament in Epistola catre Romani 1:17, catre Galatieni 3:11, si catre Evrei 10:38. Habacuc (Avacum) va reapare in Cartea lui Daniel in versiunea crestina a Vechiului Testament.
Cartea lui Habacuc (Avacum) este compusa din 3 capitole. Primele 2, regasite si la Esenieni sunt cele autentice, cel de al treilea probabil o inserare tarzie. Comentariul Esenian a lui Habacuc (Avacum) numit si 1QpHab.
Comentariul lui Habacuc (Avacum), face parte din metoda interpretativa numita “Peşer”, aceasta metoda se bazeaza pe faptul ca textul scripturii ascunde interpretari ezoterice care pot fi descoperite prin citirea rextului textului si interpretarea lui metaforica. Aceasta tehnica a fost preluata si de invatatii (si misticii) crestini si este regasita deseori in literatura patristica. Comentariul incearca sa redea invataturile “Invatatorului cel drept” (“morē tsēdēk” – Teacher of Righteousness) intemeietorul prezumtiv al sectei Eseniene si sa-l infiereze pe demonicul “preot netrebnic” (“ha-kōhēn hā-rāš’ā” – Wicked Priest) . Sulul comentariului se refera la primele doua carti ale lui Habacuc (Avacum), a treia lipsind (vezi mai sus). Scrisul este irodian (timpul dinastiei irodiene/herodiene) aproape fara diferente fata de textul biblic actual (ebraic-masoretic), doar cu mici diferente gramaticale. Sulul (scroll) are lungimea aproximativa de 141 cm, a fost descoperit in pestera no.1, in 1947 si descifrat in totalitate in 1951.
Instructiuni comentarii:
Pentru a comenta sub identitatea de pe blogul anterior TheophylePoliteia autentificati-va mai intai, apasand pe iconul corespunzator din formular. [ Ex. pentru autentificare Wordpress apasati iconul ]
“textul scripturii ascunde interpretari ezoterice care pot fi descoperite prin citirea rextului si interpretarea lui metaforica.”
Ce inseamna citirea “rexului” ? Cum poate fi interpretat metaforic ? Presupun ca in realitate e “recitirea texului” . Din cauza febrei ? Presupun .