Manuscrise celebre: Harta lui Piri Reis
22/11/2013 | Autor theophyle Categorii: Magazin Istoric |
Harta “Piri Reis” a fost descoperita la 9 octombrie 1929 de catre filologul si teologulu german Gustav Adolf Deissmann ( 1866-1937 ). Deissmann a fost invitat de Ministerul turc al Educației pentru a inventaria si a publica eventual un Catalog de documente si obiecte ne-islamice care se aflau in biblioteca Palatului Topkapi. La cererea Deissmann de a căuta în palat si in alte parti decat biblioteca palatului, directorul bibliotecii, Halil Edhem ( 1861-1938 ) i-a predat cateva pachete pe care reusise să le găsească ignorate in diferite incaperi ale palatului. Bineinteles ca istoriografia turca il transforma pe Halil Edhem in mare istoric si descoperitorul hartii, fara a mentiona ca cel care a descoperit aceast fabulos manuscript este de fapt filologul german
Dându-și seama că harta ar putea de o importanta unica , Deissmann o preda orientalistului Paul Kahle care o identifica ca hartă desenată de Piri Reis. Descoperirea a provocat o senzație internațională , avand in vederea ca aceasta harta a fost singura copie existenta a lumii noi in afara hartii lui Cristofor Columb (1451-1506) , fiind si singura harta din secolul al XVI-lea , care a arata tramurile Americii de Sud în poziția corectă în raport cu Africa si Europa.
Piri Reis (1465-1554) pe numele lui complet [Hadji] Muhiddin Piri [Ibn Hadji Mehmed] purtand titlui de reis, adica capitan naval. Piri Reis a devenit in timp amiral al flotei otomane, fiind insa geograf și cartograf. Piri Reis s-a născut în Gallipoli pe coasta Mării Egee a Turciei. El este cunoscut în primul rând pentru hărțile și diagramele adunate în lucrarea Kitab-i lui Bahriye (Carte de navigație), o carte care conține informații detaliate cu privire la navigație, precum și diagramele extrem de precise care descriu porturile și orașele importante ale Mării Mediterane. Astazi, descoperirea lui Deissmann depaseste cu mult valoarea cartii initiale ale amiralului otoman, de mentionat ca Harta “Piri Reis” nu a facut parte din Kitab-i lui Bahriye.
Harta continea semnele specifice folosite de italieni si portughezi în ghidurile navigatiei, era lucrata în noua culori cu parti aurite si era de asemenea împodobita cu figuri de plante, animale, nave, personaje alegorice. Piri Reis, care se iscalise pe harta mentionându-si predecesorii, „fiul lui Hagi Mehmet si nepotul lui Kemal Reis” si adaugase locul si data hartii: orasul Gelibolu din Dardanele, luna muharem, anul 919 hegira islamica (data musulmana), adica perioada 9 martie – 7 aprilie 1513.
Jumătate din hartă care a supraviețuit prezintă coastele de vest din Europa și Africa de Nord, dar și coasta Braziliei, cu o exactitate buna, avand in vedere faptului ca vorbim de anul 1513. Diferite insule din Oceanul Atlantic, inclusiv Insulele Azore și Insulele Canare sunt reprezentate, precum și insula mitiologică Antillia și, posibil, Japonia.
A fost prezentata sultanului Selim I in 1517. In legenda hartii, Piri Reis a inscris faptul ca harta a fost elaborata pe baza a 20 de grafice si mappae mundi. Conform lui Piri, aceste harti includeau opt harti ptolemaice facute in vremea lui Alexandru Macedon, o harta araba a Indiei, patru harti portugheze noi ale Sindh, Pakistan si o harta a lui Christopher Columb al Indiilor de Vest.
Se presupune, conform unor surse credibile, ca Piri Reis cunoscuse o harta a lui Cristofor Columb sau, în cel mai rau caz avusese date precise despre aceasta. Majoritatea surselor inclina sa creada ca aceasta harta sau una asemanatoare au apartinul unchilui sau Kemal, care, în 1501, ar fi jefuit lânga Valencia cateva nave spaniole care se întorceau încarcate din Indii. Alternativa fiind, o copie a hartii lui Columb trimisa în 1498 din insula Espagñola în Spania, episcopului Juan Rodrigo da Fonseca, presedintele Consiliului Indiilor si ea capturata de pirati si vanduta otomanilor.
Instructiuni comentarii:
Pentru a comenta sub identitatea de pe blogul anterior TheophylePoliteia autentificati-va mai intai, apasand pe iconul corespunzator din formular. [ Ex. pentru autentificare Wordpress apasati iconul ]