Iezuiţii – Societatea lui Iisus
14/03/2013 | Autor theophyle Categorii: Magazin Istoric, Magazin Politic |
Papa Francisc, ales ieri sa conduca Biserica Catolica intr-o perioada tulbure din istoria ei in general, si plina de incertitudini de multe feluri ale crestinismului apusean, este si primul papa iezuit din istoria crestinismului catolic. Am hotarat sa ofer cititorului cateva date despre acest ordin calugaresc catholic, care a avut multa influenta istorica si pe meleagurile noastre. Un Papa iezuit este fara indoiala un eveniment istoric si nu numai pentru ca ar fi o noutate, ci si pentru ca in perioada ultimilor doi papi acest ordin a intrat intr-un con de umbra, avand in vedere ca Ioan Paul al II-lea si Benedict al XVI-lea au preferat o sustinere fatisa a adversarilor lor doctrinari, Opus Dei.
***
Societatea lui Isus (Iezuiţii) este un ordin religios catholic, subordonat direct Papei. Ordinul isi are originile intr-o comunitate studenteasca a Universitatii din Paris care l-au fondat in luna august a anului 1534. Proeminent in aceasta comunitate de studenti a fost tanarul Ignaţiu de Loyola, considerat pana astazi ca fondatorul acestui ordin.
Ignacio Lopez de Loyola, fiu al unei familii nobile din Azpeitia, Ţara Bascilor, a imbratisat cariera militara. Ranit grav in razboiul Franco-Spaniol, in Batalia de la Pamplona in 1521, reuseste sa supravietuiasca lecturand o vestita lucrare a timpului – De Vita Christi. Paraseste cariera armelor si urmand exemplul Sfântului Francisc din Assisi, devine devotat credintei in Dumnezeu si dupa o viziune asemanatoare cu cea a Sfântului Francisc – a Fecioarei de Montserrat.
Intorcandu-ne la noul Papa, daca as fi stiut ca Jorge Mario Bergoglio o sa devina papa as fi putut face prinsoare ca isi va adopta numele papal de Francisc.
Ignacio Lopez de Loyola devine faimos ca autorul unei lucrari denumite Exercitii spirituale (exercitiarum spiritualium). A fost extrem de combativ în lupta împotriva Reformei protestante si a promovat Contrareforma. A fost beatificat, si apoi apoi canonizat, primind titlul de sfânt pe 12 martie 1622. Este sărbătorit în Biserica Catolică pe 31 iulie.
Aceasta congregatie condusa de Ignaţiu de Loyola se transforma la data de 27 septembrie 1540 in ordin monahal cu aprobarea papei Paul al III-lea, prin bula „Regimini militantis Ecclesiae”. Interesant de mentionat ca in afara celor trei legaminte monahale obisnuite (ascultare, castitate, sărăcie), Iezuiţii au adoptat un al patrulea legamant, cel de supunere neconditionată fată de papă. Acest al patrulea legamant i-a transformat in subiectul multor legende, unele mai mult sau mai putin adevarate, altele de-a dreptul mincinoase.
Călugării Iezuiţii s-au implicat în punerea în practică a hotărârilor Conciliului Tridentin, care a decis reformarea si curatirea de coruptie a Bisericii Catolice după evenimentele Reformei protestante. Iezuiţii au devenit varful de lancie al Contrareformei, căutând să restabilească catolicismul în multe tari care au devenit protestante (Anglia, Germania, Olanda, Ungaria, etc). În Transilvania, Iezuiţii au sprijinit biserica greco-catolica, aducând servicii, din nefericire astazi uitate, culturii transilvanene. Romanii din Transilvania au avut intotdeauna un aliat in acest ordin calugaresc. Pentru cei care nu cunosc, ar trebui sa stie ca Universitatea din Cluj a fost construita pe bazele puse de Colegiul Iezuit, dechis in oras de acest ordin. De mentionat ca unul dintre primii elevi ai acestui colegiu a fost Nicolae Pătraşcu, fiu a lui Mihai Viteazul si al doamnei Stanca, una dintre cele mai tragice figuri din istoria Romaniei, domnitor mai putin de un an si mort de foame si boli la Viena.
Astazi Iezuiţii continua sa fie reprezentantii intelectualtatii desavarsite a bisericii catolice. Acest ordin monahal a fondat in 1980 Serviciul Iezuit pentru Refugiati, activ în 40 de tări, cu scopul de a proteja si apăra drepturilor refugiatilor si persoanelor expulzate contra vointei lor, oricare ar fi cauza: conflicte, dezastre umanitare sau violarea drepturilor omului.
Pentru cei care doresc sa cunoasca mai multe propun o carte buna – “Istoria Iezuitilor” aparuta in limba romana la editura Ars Longa in 2001. O carte de istorie chiar palpitanta. Merita citita!
Instructiuni comentarii:
Pentru a comenta sub identitatea de pe blogul anterior TheophylePoliteia autentificati-va mai intai, apasand pe iconul corespunzator din formular. [ Ex. pentru autentificare Wordpress apasati iconul ]
Foarte util materialul, mai ales pt. unul ca mine pt. ca nu cunosc prea multe despre iezuiti. Cred ca mai mult legende si impresii gresite din folosirea la figurat a cuvantului “iezuit”.. Oricum, despre rolul lor in Transilvania nu stiam absolut nimic
Multumesc pentru subiectul zilei, complet, util! Multumesc pentru cartea recomandata!
Felicitari!
Sanatate si toate cele bune alaturi de cei dragi!
Servus!
Am pus cartea pe lista de aşteptare, tks prietene. 🙂
Eu am citit astazi ca proaspatul papa are in cadrul ordinuluiu iezuit titlu de general al Americii Latine, fiecare astfel de general fiind supranumit si papa negru (sau black pope). Este o informatie care merita verificata, mai ales in contextul de acum foarte cunoscutelor pentru toata lumea (partial, e drept) profetii ale sfantului Malachie.
Stimate Ciprian,
e o porcarie sinistra la fel ca multe altele. Deci pacat de timp 🙂
Un raspuns prea categoric. Deocamdata am aflat ca exista “provincial” (pentru Argentina a fost noul papa intre 1973 si 1979) si “superior general” (care se mai numeste si black pope, cu o conotatie foarte negativa, in legatura stransa cu imaginea organizatiei pe care o conduce). N-am gasit inca nimic intermediar, superior general pentru America Latina, de exemplu.
Sa retinem deocamdata ca proaspatul papa este iezuit – asta este cert – si deci subordonat actualului black pope (superior general) (sau a fost cel putin pana ieri, acum s-ar zice ca este invers, desi eu as aplica o regula exprimata de mine cam in genul ca ierarhiile – si raporturile aferente -“ascunse” sunt mai “tari” decat cele “vizibile”).
Ciprian,
hai ti-o spun pe aia dreapta.Am facut post-doc la vatican, cunosc biserica catolica si ordinul izuitilor extrem de bine. Eu sunt om de stiinta nu baba care se taraste la moaste. Punct! hai sa lasam palvrele 🙂
pai,draga theophyle,asta este parerea unuia ce a facut post-doc la Vatican despre babele ce se tarasc la moaste? aspectul acesta e vrednic de luat aminte pt ca pe fata prezentati ca plini de compasiune fata de saracii credinciosi,pa cand in realitate ii desconsiderati,le luati banii pe indulgente,moaste si alte minciuni carora le faceti reclama spre a va umple buzunarele . despre adevarata fata ce o aveti fata de protestanti ,istoria vb de la sine.
pai, draga Ana Dragomir, daca comentariul dumneavostra nu ar fi fos hilar ar fi fost jalnic de neinformat. Sa vedem:
1. Patriarhul Pisericii Ortodoxe Romane Daniel si-a facut doctoratul in teologie protestanta, citez “La data de 15 iunie 1979 își susține teza de doctorat la Facultatea de Teologie Protestantă din Strasbourg, intitulată: “Réflexion et vie chrétiennes aujourd’hui. Essai sur le rapport entre la théologie et la spiritualité”. http://ro.wikipedia.org/wiki/Patriarhul_Daniel Asta nu il transforma in protestant.
2. Babele care se tarasc si sunt incurajate de popii de tara, inculti si lacomi nu practica crestinism ortodox.
3. Iezuitii s-au luptat impotriva vanzarii de indulgente.
4. In Ardeal, marii asupritori de romani au fost protestantii, Izuiti au participat si s-au luptat activ impotriva inegalitatii si a lipsei de drepturi.
5. Marii eroi ai unirii au fost greco-catolici, toti scoliti in institutii iezuite Vezi Iuliu Maniu si in sfarsit Corneliu Coposu
Buna ziua 🙂
multumiri, o postare utila.
un articol interesant în contextul conviețuirii/colaborării dintre știință și religie, în lumea modernă 🙂
http://blogs.scientificamerican.com/the-curious-wavefunction/2013/03/13/jesuits-science-and-a-pope-with-a-chemistry-degree-a-productive-pairing/
mai ales că noul Papă are o diplomă în chimie.
Salut Camil,
multumesc pt. link.
pentru puțin 🙂
Salut,
Mă-ntreb atunci de ce nu au fost toţi, sau majoritatea Papilor din Ordinul Iezuit, şi de ce e un aşa big thing faptul că Papa Francisc este primul Papa iezuit, din moment ce acest ordin a jucat un rol atât de crucial în istoria catolicismului.
Salut Adrian,
Iezuitii s-au aflat intotdeauna pe frontul cunoasterii, Daca doresti au fost si sunt intelectualii biserici. Asta este soarta intelectualilor, nu?
theophyle, care este pozitia oficiala a Iezuitilor in raport cu Biserica Ortodoxa, in special cu cea din Romania? E interesant de stiut. Poate ca ar fi fost bine sa existe un ordin calugaresc din acesta mai bine organizat care sa faca putina ordine si in Biserica noastra, ma gandesc eu!
SAlut,
Din cate stiu eu, formal nu exista cine stie ce relatii. Iezuitii au insa activitati destul de interesante in Romania actuala, in special in Ardeal. Din 1991 se ocupa de copii dezavantajati si copiii strazi. Au din cate stiu un ONG, Concordia care face o treaba buna.
Mai multe poti citi aici: http://www.concordia.or.at/romania/