Facsimile celebre (6): Codex Aureus de la Lorsch
07/09/2013 | Autor theophyle Categorii: Dosare, Magazin Istoric, Ziarul de Duminica |
Codex Aureus este cunoscut şi sub numele de Evangheliarul de la Lorsch, după numele mănăstirii Lorsch situată în Germania, în apropierea graniţei cu Belgia. În catalogul bibliotecii de manuscrise rare, aflată în mănăstire, este înregistrat sub denumirea: Evanghelium pictum cum auro habens tabulas eburneas (Evanghelie pictată cu aur având legătură din tăbliţe de fildeş).
Textul integral al manuscrisului are 238 foi şi Tetraevanghelul (adică evangheliile lui Matei, Marcu, Luca şi Ioan din Noul Testament). Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia, filiala Bibliotecii Naţionale, deţine prima parte a Tetraevanghelului (respectiv evangheliile lui Matei şi Marcu), 111 foi, cealaltă parte cu evangheliile lui Luca şi Ioan (124 foi) se află în proprietatea Bibliotecii Apostolice Vatican din Roma (Pal. lat. 50). Coperţile 1 şi 4 lucrate în plăcuţe de fildeş se află la Londra şi Roma. Aşadar acest manuscris de o valoare ştiinţifică şi artistică unică este dezmembrat în 4 părţi, care se află în 3 ţări.
***
Facsimila Verlag
“Codex Aureus de la Lorsch” a fost reconstituit temporar în expoziţia din Aachen, unde s-a realizat o ediţie bibliofilă facsimilată, care ajută la cercetarea integrală a codicelui şi implicit a artei grafice carolingiene: Das Lorscher Evangheliar. Einleitung von Wolfgang Braunfels. Prestel Verlag Munchen [1967]. Format in folio, pe hârtie satinată. Ediţia reproduce în policromie 54 pagini, şi 422 sunt facsimilate. Editia cuprinde 4 părţi : Fragmentul I cu textul de la Batthyaneum, fragmentul II de la Biblioteca Apostolică Vatican, coperta 1 după originalul din Londra şi coperta 4 după originalul din Roma.
Stiu ca exista o editie mai noua insa Verlag a vandut-o pe toata si nu exista nimic pe piata. Aceasta noua editie a fost scoasa in cu prilejul unei noi expoziţii la Museumszentrum Lorsch (iunie – iulie 1999) şi la Muzeul Diecezan Arhiepiscopal din Paderborn (iulie – noiembrie, 1999). Editia noua este mult superiora celei din 1967 prin avansarea tehnicii de reproducere foto (utilizarea camerelor digitale).
***
Istoria Manuscrisului
Acest vechi manuscris latin a fost realizat din porunca împăratului Carol cel Mare (742-814). În anul 806 împăratul, încheind expediţiile militare de cucerire, s-a dedicat proiectelor culturale, ajutat de mari intelectuali ai epocii. La curtea imperială din Aachen a întemeiat Schola Palatina, unde se studia gramatica, retorica, greaca, muzica şi scrierea caligrafică. La îndemnul savantului Alcuin a reformat lectura textelor bisericeşti şi a impus transcrierea în formă artistică a cărţilor religioase şi juridice. Influenţa Orientului bizantin îmbinat cu Occidentul creştin de inspiraţie anglo-saxonă şi-a pus amprenta pe specificul naţional franc de la curtea lui Carol cel Mare.
În anul 1555, principele Frederic de Hessen a preluat manuscrisul în propria-i bibliotecă din Heidelberg. În anul 1622, în timpul războiului de 30 de ani, oraşul Heidelberg a fost asediat, biblioteca imperială ajungând forţat la prinţul Bavariei, Maximilian. Se presupune că un soldat a rupt manuscrisul în două – în vederea comercializării. Fragmentul I a fost găsit la Viena, în biblioteca arhiepiscopului Christofor Migazzi, cardinalul oraşului şi fragmentul II la biblioteca Vaticanului. În anul 1785 Ignaţiu Batthyany, episcopul Transilvaniei a cumpărat pe multi bani întreaga bibliotecă a cardinalului. Aşa a ajuns fragmentul I din Codex Aureus în proprietatea Bibliotecii Batthyaneum din Alba Iulia, întemeiată în anul 1786 de marele cărturar şi bibliofil, episcopul Batthyany. Legătura din piele a fragmentului I aflat în România a fost realizată ulterior (sfârşitul secolului al XVIII-lea)
Bibliografie:
Walther, Ingo F. and Norbert Wolf. Codices Illustres: The world’s most famous illuminated manuscripts, 400 to 1600. Köln, Taschen, 2005.
Instructiuni comentarii:
Pentru a comenta sub identitatea de pe blogul anterior TheophylePoliteia autentificati-va mai intai, apasand pe iconul corespunzator din formular. [ Ex. pentru autentificare Wordpress apasati iconul ]