Facsimile celebre (3): Manuscrisele de la Qumran
09/08/2013 | Autor theophyle Categorii: Dosare, Magazin Istoric |
Editie Facsimilă – Generalitati
Facsimilul (din Latina fac simile, “make like”) este o copie sau o reproducere a unei carti, manuscris sau al oricarui document, care are o valoare stiintifica, culturala sau religioasa. Aceasta copie trebuie sa fie 100% exacta fata de originalul reprodus, incluzand si defectele sau degradarea acestuia. Fara aceasta tehnica, probabil ca studiul documentelor nu ar fi fost posibil. In unele cazuri, din cauza lipsei materialelor de scris originale, ele pot fi schimbate cu materiale moderne care au aceleasi calitati si facute special pentru o editie respectiva a unui original. Facsimilele sunt facute in special pentru cercetarea stiintifica academica, dar si pentru o comercializare bibliofila. De obicei, editiile Bibliofile sunt produse in cantitati limitate si numerotate, de obicei mai mici de 1000 de bucati. Preturile de pornire incep de la 300 USD si pot ajunge la 100000 USD. Aceste editii bibliofile au o piata constanta, si uneori dupa epuizarea cantitatii initiale, preturile pot atinge sume fantastice, desi aceste editii sunt de fapt replici sau reproduceri. In unele cazuri exista si re-imprimari, adica editii noi, care intodeauna, desi pot fi mai calitative din cauza diferentelor tehnologice, au preturile mai mici decat cele initiale.
Elementele importante ale unei editii facsimile sunt: (1) Codicologia (codicology) care se ocupa de detaliile externe ale materialelor folosite pentru a ajunge la o maxima asemanare dintre replica si original. De exemplu: marimea colilor din care se taie paginile, calitatea lor, greutatea si culoarea. Aceasta codicologie se ocupa si cu redarea exacta a semnelor scribale care au fost folosite; (2) Papirologia care se ocupa cu specificul hartiei, marimea paginilor (nu intodeauna identica si exacta la toate paginile) cantitatea de pH, adica aciditatea sau alkalinitatea existenta in hartie; (3) Colorificarea care se ocupa cu procedeul prin care se ajunge la culoarea originala, acest procedeu poate include zeci de diferentieri coloristice pana la prima “proba” (proof) care poate fi urmata (si este deobicei) de pana la 4 probe pentru a ajunge la maximul de exactitate; (4) Tratamentul metalelor pretioase – in unele editii facsimile este nevoie de laminarea cu aur sau argint a unor suprafete inainte de imprimare. In cazurile in care exista text imprimat pe foite de aur sau argint acestea sunt aplicate inainte de imprimare, iluminarea miniaturilor dupa imprimare este facuta prin metodele cvsi-originale cu ajutorul pensulei si prin suflarea uniforma a prafului de aur sau argint. Pentru a reda patina arigntului, acesta trece un proces de oxidare care poate reda exact patina originala; (5) Imprimarea care se face (in zilele noastre) prin litografie ofset (Offset Lithography). Dupa imprimarea numarului necesar, toate materialele necesare pentru tiparirea editiei, inclusiv hartia sunt distruse.
Ediţia facsimilă “Manuscrisele de la Qumran”
Note: Vezi articolele despre aceste manuscrise
Dupa un amar de vreme a iesit in sfarsit editia facsimila a 3 din cele 4 manuscrise mari care au fost descoperite la Qumran intre anii 1947 – 1951. Din nefericire “Sulul Templului “ cel mai important manuscris nu a fost inclus in aceasta editie. Editia este extrem de limitata, numai 28 de copii, la un pret exorbitant de 60.000 de USD copia. Poveste acestei editii este si ea fascinanta. Pe 1 noiembrie 2007, trebuia sa aiba loc o expozitie la Seul in Coreea de Sud, unde erau asteptati aproape 2 milioane de viziatori, din cauze necunoscute (mie), Israelieni au refuzat transportatea manuscriselor. Coreeni au hotarat sa produca copii facsimile a unor copii autentificate din aceste manuscrise. Editia a iesit reusita din majoritatea punctelor de vedere, totusi nefiind facute pe baza originaleleor a fost intr-un fel compromisa. Editia a fost produsa pe baza pe baza fotografiilor originale facute in 1947 de John Trever(tanar doctorant pe atunci, astazi decedat) fiind pastrate astazi la Centrul de Manuscrise Biblice din Clermont (Ancient Biblical Manuscript Center in Claremont, California). Fotocopiile au fost scanate in Italia la Milano si produse sub supravegherea Bibliotecii Centrale a Britaniei (British Library). Trei seturi au fost date Coreenilor celelete (25) au fost puse la dispozitia cumparatorilor publici si particulari.
Desi editia este la nivelul unei Editii Facsimile, ea nu este o editie facsimila pentru ca nu a fost produsa din originale. Sunt prezente in aceasta editie urmatoarele documente : 1QIsa – The Great Isaiah Scroll: 695 x 27cm, 1QS – The Manual of Discipline: 186 x 25cm, 1QpHab – The Pesher to Habakkuk: partea centrala 143 x 14cm, alte fragmente 10 x 14cm, 4Q109 –Qohelet fragmente: 14.5 x 19cm, 4Q162 – Pesher Isaiah-b fragment: 23 x 11.5cm , 4Q175 –Testimonia fragment: 13.6 x 22.7cm (am pastrat titulatura originala si consacrata in limba engleza)
Imprimarea s-a facut pe pergament vegetal extrem de asemanator cu cel animal (original). Bineinteles au fost reproduse toate legaturile intre fragmentele care compun intregul manuscris in felul care a fost gasite in originale. Defectele, omisiunile si degradarea au fost si ele “refacute”.
Am avut ocazia sa vad aceasta editie, este exceptionala, si totusi greu de a fi considerata facismila, inca odata din lipsa originalului. Nu face banul desi s-au chetuit sume enorme de o produce. Copiile mele pe hartie sau digitale sunt la fel de bune si de rare.
[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=7dufYK712fU&feature=related]
[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=xi-tS7iDQ4U&feature=related]
[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=fG7qnVCFWPY&feature=related]
Instructiuni comentarii:
Pentru a comenta sub identitatea de pe blogul anterior TheophylePoliteia autentificati-va mai intai, apasand pe iconul corespunzator din formular. [ Ex. pentru autentificare Wordpress apasati iconul ]