Clădiri celebre: Capela Sixtină (Cappella Sistina) 1 / 2
09/02/2014 | Autor theophyle Categorii: Arta, Magazin Istoric, Ziarul de Duminica |
Capela Sixtină (Cappella Sistina) a fost construită între anii 1472 – 1483, în timpul pontificatului Papei Sixtus al IV-lea la dreapta Bazilicii Sfântul Petru. Arhitectura Capelei aparţine lui Baccio Pontelli (Bartolomeo 1450 – 1492), iar lucrările de construcţie au fost executate sub supravegherea lui Giovannino de Dolci intre anii 1473 – 1481.
Capela are o formă dreptunghiulară, măsurând 41 metri lungime şi 13,5 metri lăţime, corespunzând – conform tradiţiei biblice – dimensiunilor Templului lui Solomon. Înălţimea este de 21 metri, plafonul este în formă de boltă, pereţii laterali au 12 ferestre, iar pardoseala este din mozaic policrom de marmură.
Capela are două părţi: una mai mare, împreună cu altarul, care este rezervată ceremoniilor religioase şi alta mai mică pentru credincioşi. În timpul solemnităţilor mai importante, pereţii laterali sunt acoperiţi cu tapiţerii executate de Rafael.
Actuala locatie a capelei se afla pe locul alteia, mai vechi, numita Cappella Maggiore, care exista in acest loc cu trei sau patru secole inaintea constructiei actualei.
Picturile de pe pereţii laterali au fost executate de cei mai mari artişti ai timpului: Pietro Perugino, Sandro Botticelli, Ghirlandaio, Rosselli, Signorelli şi de ajutoarele lor, printre care Pinturicchio, Pietro di Cosimo şi Bartolomeo della Gatta. Subiectele sunt teme de istorie religioasă, selecţionate după conceptul medieval de împărţire a istoriei lumii în trei epoci: prima de la Facerea lumii la darea Celor zece porunci, a doua de la Moise până la naşterea lui Isus Cristos, a treia fiind epoca creştinismului.
În 1508, Papa Iuliu al II-lea i-a încredinţat lui Michelangelo pictarea plafonului, care iniţial reprezenta un cer albastru cu stele aurii. Executarea acestei lucrări a durat patru ani din 1508 pana in 1512.
Primul serviciu religios a fost celebrat la 9 august 1483 şi a fost dedicat Înălţării Fecioarei Maria.
Operele de pe peretele de sud al capelei, numit si “Povestea lui Moise” (Storie di Mosè) pictat intre anii 1481-1482. Acest perete include operele urmatoare: Pietro Perugino “Partenza di Mosè per l’Egitto” ; Sandro Botticelli “Prove di Mosè”; Ghirlandaio ”Passaggio del Mar Rosso”; Cosimo Rosselli “Discesa dal monte Sinai”; Sandro Botticelli “Punizione dei ribelli”; Luca Signorelli si Bartolomeo della Gatta “Testamento e morte di Mosè”
Michelangelo
În 1508, Michelangelo incepe pictarea plafonului, executarea acestei lucrări durand patru ani (1508-1512). Michelangelo ar fi trebuit să picteze figurile celor 12 apostoli, dar când lucrarea a fost terminata cuprindea peste 3.000 de figuri pe o suprafaţă de aproape 500 de metri pătraţi. Giorgio Vasari povesteşte: “Aflând că vor fi descoperite frescele, s-a adunat toată suflarea să privească picturile, rămânând cu toţii muţi de încântare.” Frescele au fost sfinţite cu ocazia sărbătorii Tuturor Sfinţilor, în anul 1512. Bolta pictata are uriasa dimensiune de 4093×1341 cm.
În anul 1535, Michelangelo începe pictarea peretelui de deasupra altarului la cererea Papei Paul al III-lea, cu tema “Judecata de Apoi” (Giudizio Universale), pe care o termină după şase ani, în 1541. Pictura are dimensiunea de 1370 cm × 1200 cm. Tema capătă dimensiuni uriaşe, fresca înfăţişează figuri şi scene pline de groază, reflectând propria reprezentare a artistului, care trecea pe atunci printr-o dureroasă criză de credinţă.
La 31 octombrie 1541, Papa Paul al III-lea dezveleşte “Judecata de Apoi” (Giudizio Universale). Feţele bisericeşti rămân stupefiate la vederea atâtor corpuri goale, fără nici o acoperire, în cea mai importantă biserică a creştinătăţii. Artistul este învinuit de imoralitate, obscenitate şi blasfemie. Cardinalul Carafa organizează o campanie numita “Campagna delle foglie di fico” (“Campania frunzelor de viţă“) pentru acoperirea organelor genitale. Această acţiune va avea loc după moartea lui Michelangelo şi va fi executată de unul din ajutoarele sale, Daniele da Voltera.
Aveti mai jos asezarea picturilor pe aceasta bolta. In postarea de astazi am hotarat sa redau o parte dintre profetii si sibilele pictate. Lipsesc numai doua poze – a profetului Iona si a sibilei Cumane. Ambele portrete sunt extrem de ciudate si le voi posta intr-un alt articol, in care voi incerca sa descriu si cateva lucruri mai speciale. Ambele portrete se inscriu la acest capitol.
Oracolele Sibilice
Oracolele Sibilice (numite si oracolele pseudo-sibilice) sunt o colectie de scrieri cu de predictie (oracol) scrise in limba greaca in versuri hexametrice atribuite Sibilelor prezicătoare din mitologia romana. Oracolele originale au fost distruse de incendiul care a avut loc in templul lui Jupiter la Roma in anul 83 i.Hr. In anul 76 i.Hr. Senatul Roman a ordonat trimiterea unor soli in toata lumea cunoscuta pentru a redescoperi aceste oracole. Probabil ca romanii au reusit sa alcatuiasca o colectie asemanatoare celei distruse si care probabil a existat pana la inceputul secolului 5 d.Hr. Ultima data cand aceste oracole au fost vazute a fost anul 405 d.Hr.
Pseudo-Sibiliene nu sunt acele oracole pagane, dar sunt atribuite acelorasi sibile (prezicătoare) despre care se vorbeste in cele originale. Aceste oracole au fost extrem de populare la inceputurile crestinismului si sunt deseori citate in scrierile patristice ale lui Teofil, patriarhul Antiohiei (ca. 180 d.Hr),Clement din Alexandria (ca. 200 d.Hr), Lactantius (ca. 305), siAugustine (ca. 400 d.Hr).
Colectia Sibilica este extrem de valoroasa pentru continutul, informatiile si interpretarile gnostice, ebraice si crestine in contextul mitologiei grecesi si ale religiilor de mistere (cultele iniţiatice) existente la inceputurile crestinismului. Influenta lor asupra Apocalipsei Sf. Ioan din Noul Testament este clara si putem intalni fraze intregi asemanatoare. Colectia a fost compusa original din 14 carti dintre care s-au pastrat numai 12. Cartile XIII si XIV probabil sunt mai tarzii, probabil adaugate in evul mediu tarziu, fara nici o legatura probabila cu cartile XIII si XIV din antichitate. Un articol integral despre aceste Oracole poate fi citit AICI.
Instructiuni comentarii:
Pentru a comenta sub identitatea de pe blogul anterior TheophylePoliteia autentificati-va mai intai, apasand pe iconul corespunzator din formular. [ Ex. pentru autentificare Wordpress apasati iconul ]