Civilizaţii: Poporul Ainu
13/05/2013 | Autor theophyle Categorii: Magazin Istoric |
Ainu este un grup etnic nativ al părții de nord a Japoniei. Majoritatea lor traiesc astazi in Hokkaido si in insulele Kurile, astazi in stapanirea Federatiei Ruse. Această populație este diferită atât de populația cât și de civilizația niponă, dar fiind aproape complet asimilată de cea din urmă, în prezent populația ainu este formată din aproximativ 20.000 de membri. Originea acestei civilizații este controversată, pe această temă existând numeroase teorii. Una din aceste teorii se referă la originea Ainu ca fiind una provenită din rasa mongoloidă, deci caucazieni, întrucât nativii Ainu sunt înalți, bărbații au obiceiul de a purta bărbi, iar râul ocupă un loc important în tradiția acestora. Oricum ar fi, nici una din aceste teorii nu a putut fi verificată în întregime. Structura scheletului, a craniului, a expresiei faciale, caracteristicile ochilor, fac din acești controversați ainu o categorie aparte ce nu poate fi încadrată în nici o tipologie.
Ceea ce îi face atât de misterioși în ochii etnologilor este tocmai originea lor necunoscută și trăsăturile genetice atipice. Dacă unii cercetători afirmă ca ei sunt descendenții străvechii populații numită „jomon”, populație preistorică datată acum 10.000 de ani din care ar fi evoluat japonezii de astăzi, o altă parte este de părere că originile ainu pot merge în timp până acum circa 35.000 – 40.000 de ani, în timpul ultimei mari glaciațiuni care a unit insulele nipone de Asia. Există încă o legendă ainu care spune ca „ainu au apărut cu sute de mii de ani înainte ca Fii Soarelui să o faca”
Testele genetice efectuate asupra localnicilor au arătat că aceștia au legături comune cu locuitorii Japoniei, dar mulți dintre ei au și conexiuni genetice cu populațiile din Rusia, Tibet, Mongolia, Coreea sau Alaska. Ceea ce îi deosebește însă de aceste grupuri etnice este aspectul lor. Fizionomia nativilor ainu amintește, mai degrabă, de cea a amerindienilor, sau a caucazienilor. Aceasta populatie ar fi migrat spre Australia dar și spre sudul Asiei și apoi în Japonia cu multe mii de ani în urmă.
Cercetări genetice recente sugerează că ainii au legături cu populațiile tungusică, altaică și uralică din Siberia. Pe data de 6 iunie 2008 Dieta japoneză a adoptat o rezoluție bipartită prin care guvernul japonez recunoaște ainu ca fiind populație nativă a Japoniei și cheamă la o încheiere a discriminării acestui grup etnic. Rezoluția a recunoscut populația ainu ca fiind indigenă, cu o limbă, religie și cultură distincte. Deși rezoluția este semnificativă din punct de vedere istoric, Hideaki Uemura, profesor la Universitatea Keisen din Tokio și specialist în drepturile popoarelor indigene, susține că rezoluția este „slabă” în sensul recunoașterii faptelor istorice întrucât populația ainu a fost „forțată” să devină japoneză în primul rând.
Începând cu prima parte a erei Meiji, ainii au renunțat tot mai mult (de bună voie uneori, dar mai mult forțat) la modul de viață tradițional, și au început să se apuce de cultivarea pământului, de pescuitul comercial etc. fiind tot mai mult asimilați în societatea japoneză modernă.
Cu toate că limba ainu nu are un sistem de scriere propriu, există o tradiție culturală orală bogată, care include cântece, poeme epice (yukar) și povestiri în proză sau poezie. Credința religioasă a populației ainu se centrează asupra existenței unei alte lumi compusă din spiritelor tuturor obiectelor și ale ființelor care au existat înainte, ele fiind controlate de aceleași forțe spirituale (kamuy) care controlează și universul vizibil; vântul, ploaia, grindina, și mai ales focul (ape-huchi). Ainii cred că rugăciunile către aceste spirite sunt transmise cu ajutorul unor bețe cu ciucuri (inaw) folosite de șamani.
P.S. Despre ceea ce se intampla astazi (adica acum 2 ani) cu acest popor va invit sa cititi un articol interesant pe care l-am publicat pe Contributors – Povestea unor insule şi tragedia unui popor
Bibliografie, note si citate:
Situl Muzeului Ainu din Shiraoi
Blogul de Istorie – O Istorie a Japoniei – 1
Blogul de Istorie – O Istorie a Japoniei 8 (final)
Wikipedia under GNU licence
Instructiuni comentarii:
Pentru a comenta sub identitatea de pe blogul anterior TheophylePoliteia autentificati-va mai intai, apasand pe iconul corespunzator din formular. [ Ex. pentru autentificare Wordpress apasati iconul ]
Multumesc pentru subiectul zilei. Fascinant! La origine cuvantul ainu ar insemna om. Sunt catalogati ca “fosti aborigeni” ai japoniei. Muzica ainilor este asemanatoare amerindienilor, imitand animalele si sunetele naturii, acompaniidu-se de batutul palmelor. Sunt folosite doua instrumente unul cu 2-5 coarde care se ciupesc si se numesc tonkori, iar altul asemanator drambei numit mukkuri.
In cultura ainu nu gasim alfabet, toata literatura se transmite din generatie in generatie pe cale orala si contine povesti, legende, experienta si morala de zi cu zi,
Buna Ziua,
Cu placere 🙂
Buna ziua Theo! Sper sa nu gresesc, dar parca istoria poporului ainu seamana cu cel al amerindienilor. Cultura si civilizatia ainilor fiind distrusa de poporul japonez, asa cum amerindienii au fost napastuiti de americani si decimati, fortati sa-si paraseasca teritoriile native. Cred ca din aceasta cauza si asemanarea culturii, muzicii si traditiilor sunt asemanatoare. De fapt fiind considerati “aborigeni” ei trimit un mesaj ancestral prin cultura lor. Foarte interesant si fascinant de studiat acest subiect ca paralela intre cele doua civilizatii.
Da, Paula asta este tragedia culturala a popoarelor mici. Daca nu te starpesc fizic – te asimileaza 🙁
Este foarte trist si adevarat! Mesajul lor transmis este ca un “apel”, ca un “S.O.S” a ceea ce se intampla cu aceste civilizatii mici, dar cu traditie ancestrala puternica din punct de vedere al mesajului spiritual. De ce spun acest lucru? Simplu: modul de viata traditional (totul din mijlocul naturii: pescuit, vanat, cules), cultura, religia, muzica.
Cel mai dureros este faptul ca civilizatia ainu era un pericol pentru poporul nipon, denumiti emishi. Astfel imparatul nipon kammu, in scopul de a cuceri partea de nord a insulei honshu in cele trei batalii purtate in anii 789, 794 si 801, a avut un impact cu final negativ asupra poporului ainu. prima batalie fiind o infrangere pentru niponi, dar ultima fiind o victorie a armatei nipone, armata poporului ainu predandu-se, fiind decimata.
Este mult de povestit si dureros. Exact cum ai spus: “aceasta este tragedia popoarelor mici. daca nu te starpesc fizic – te asimileaza”.
Acelasi lucru si pentru ameridieni. Mi-ar placea in postarile viitoare sa avem un subiect de tratat: “paralela intre tragedia popoarelor mici: ainu si amerindieni” (ptr. inceput).
Multumesc pentru subiectul zilei si pentru promtitudinea raspunsului.
O zi frumoasa si racoroasa alaturi de cei dragi.
http://ro.wikipedia.org/wiki/Cronologia_%C3%AEmp%C4%83ra%C8%9Bilor_Japoniei
Multumesc Paula, o cunosc. Sunt cateva greseli in wiki