Civilizaţii: Minos (Creta) – Misterul scrisului
20/04/2013 | Autor theophyle Categorii: Magazin Istoric, Ziarul de Duminica |
Cel mai vechi scris European – Creta / Linear A
Vezi postarea anterioara. Prima limba care are o istorie scrisa pe teritoriul Cretei este limba Minoică, corespunzatoare culturii cu acelasi nume. Aceasta limba a existat intre Secolele XXIV (EMIII) si XIII i.Hr. Limba Minoică este o limba logofonetica (Logophonetic), care face parte dintr-o grupa denumita astazi Eteocretana, vorbita de Minoieni, numiti de Homer, Pelasgoí (engleza- Pelasgians). Istoria acestora coboara in negurile timpurilor, ultimele teorii vorbind despre migranti originari din Egiptul antic.
Linear A a fost scrierea oficiala folosita in inscriptionarea palatelor minoice, obiectelor de cult si sigiliile descoperite de arheologul britanic Sir Arthur John Evans si publicate de el in lucrarea seminala “Scripta Minoa” (1901). In 1952 Michael Ventris a descoperit ca asa zisa derivatie din Linear A, si denumita Linear B a fost folosita drept baza alfabetului Micenian si succesorului sau Proto-Grec (numit si Cretan).
Este clar ca limba Minoică este pierduta astazi si Linear A nu poate fi descifrata decat partial (si probabil, inexact). Linear A, desi are cateva elemente care pot fi considerate indo-europene nu este o limba indo-europeana. Ca si Sumeriana nu vom sti niciodata sursele ei adevarate.
Linear A se pare ca a fost folosita intr-un abecedar complet in jurul anilor 1900–1800 i.Hr., cu toate ca este clar ca multe semne ale acestui abecedar au fost folosite cu secole in urma.
Prezumtii moderne (nu totalmente acceptate de mine) sustin posibilitatea ca Lineara A Troiana (Trojan Linear A) descoperita de germanul Heinrich Schliemann este asemanatoare cu o inscriptie descoperita in centrul Cretei. O alta asemnare a fost descoperita pe ramasitele de olarie descoperite in localitatea Lahun in Egipt, datate din timpul dinastiei a XII-a sau mai devreme, exact in perioada palatelor pe care am mentionat-o mai devreme (2100–1900 i.Hr.). Linear A a fost compusa din aproximativ 90 de hieroglife.
Una din cele mai vestite exemple de limba Minoică este discul din Phaistos. Acest disc este din argilă, lat cât o farfurie, nu mai mare decât două laturi de palme (sau 17 cm) în diametru, care a fost descoperit la Phaistos de arheologul italian Luigi Pernier iulie 1908. Pe discul din Phaistos sunt circa 241 de hieroglife pe ambele feţe ale discului. Dintre acestea, câteva au fost şterse, apoi corectate de scribul care le “ştanţa” în argilă moale, una câte una, pe măsură ce compunea textul. Sunt cam treizeci de căsuţe cu trei-patru sau chiar şase glife pe fiecare faţă.
Acestea urmează o traiectorie spirală, centripetă, în sensul acelor de ceasornic. Doar cincizeci de figuri distincte au fost folosite pentru heroglife. Ele reprezintă “obiecte concrete” iar nu idei, schiţând limpede profiluri de corpuri ori numai de capete umane, peşti, un scut, diverse plante, o bâtă, o navă, etc. Feţele au fost numite A şi B în ordinea în care au fost imprimate, deoarece prima este mai convexă şi mai “contrastată”, fiind gravată în argilă mai proaspătă, mai puţin turtită.
Deoarece discul din Phaistos este “ştanţat” cu un tipar mobil şi nu sculptat cu un calamos în chipul semnelor cuneiforme, el reprezintă una din cele mai vechi “tipărituri” cunoscute până azi. Încercări dintre cele mai fanteziste au fost făcute pentru a propune o lectură a textului său, pe diverse baze, în diferite limbi vechi, de la indo-europene la anatoliene pre-hitite, nord-semitice, etc. Ceea ce este remarcabil din punctul de vedere al datelor reale (şi nu al interpretărilor), este faptul că un număr de grupări de glife sunt în mod caracteristic aceleaşi la începutul căsuţelor. De asemenea unele glife au sau nu au o codiţă sau un fel de virgulă finală, după context. În fine, dispoziţia glifelor pare a urma considerente de înghesuire în funcţie de necesităţile de “paginaţie”, descoperite ad hoc la compunerea textului.
Creta Miceniană – Linear B
Limba miceniană a fost conservată în scrierea Linear B, compusă din aproximativ 200 de semne şi logograme silabice. Deoarece Linear B e derivat din Linear A, sistemul de scriere al unei limbi minoane nedescifrate (vezi postarea anterioara) şi, probabil, fără legătură cu greaca, acesta nu reflectă complet fonetica miceniană: grupurile consonantice trebuie să fie despărţite ortografic, iar r şi l nu sunt dezambiguizate, nici nu există o dezambiguizare pentru categoriile fonetice greceşti sonor/mut (cu excepţia dentalelor d, t) şi aspirat/neaspirat; l, m, n, r, s de la sfârşitul silabelor sunt omise.
Culegerea de texte ale epocii scrierii greceşti miceniene constă din aproape 6000 de tablete şi cioburi de lut în Linear B, de la LMII până la LHIIIB. Nu s-a găsit nici un monument cu scriere în Linear B sau transliterări în alte sisteme de scriere.
Dacă este autentică, Piatra din Kafkania (Kafkania pebble) datată secolul XVII î.Hr., ar fi cea mai veche inscripţie miceniană cunoscută, descoperita in Grecia continentalâ şi, astfel, cea mai timpurie dovadă conservată a limbii greceşti. Piatra contine textul “a-so-na / qo-ro-qa / qa-jo”, si desenul unui topor ritual micenian.
Textele de pe tablete gasite in Creta si in Grecia continentala sunt, în mare parte, liste şi inventare. Nu a supravieţuit nici o naraţie în proză, cu atât mai puţin mituri sau poezii. Însă, se pot cunoaşte multe lucruri din aceste inscripţii despre oamenii care le-au produs şi despre Perioada miceniană în ajunul aşa-zisei Epoci greceşti întunecate.
Instructiuni comentarii:
Pentru a comenta sub identitatea de pe blogul anterior TheophylePoliteia autentificati-va mai intai, apasand pe iconul corespunzator din formular. [ Ex. pentru autentificare Wordpress apasati iconul ]