Civilizaţii: Cecenii (2) confederaţia clanurilor
28/03/2014 | Autor theophyle Categorii: GeoPolitica, Magazin Istoric |
Organizarea tribala unita printr-o confederatie strabate veacurile din timpurile cele mai stravechi si pana astazi. Fiecare clan, Teipe, depune juramant de credinta natiunii cecene. In ultimii 2000 de ani nu este cunoscut nici macar un singur caz in care un Teipe a tradat alianta nationala. Indivizii care au facut-o au incalcat cele mai sfinte cutume fiind declarati in afara clanului si a natiunii, incalcand legile nescrise ale codului cecen, asa zisele Adat. Cei care incalca legea tradand pot fi urmariti si ucisi fara judecata.
Cele peste 100 de clanuri, Teipe, sunt unite in 9 Tukum (Tukkhum). Uniunea este de obicei geografica, dar are la baza si traditii familiale, adica clanuri care s-au despartit pentru a imbogati stratificarea genetica si a anula marile probleme generate de imperecherea intre rudele de sange.
Cele 9 tukum sunt – Akkhi, Malkhi, Nokhchmakhkakhoi, Orstkhoi (Arshtkhoy), Terloi, Chanti, Cheberloi (Chebarloi), Sharoi, Shotoi. Cele 9 federatii de clanuri alcatuiesc impreuna natiunea cecena – Kham. Clanurile au o conducere militara reprezentata de un conducator unic – Byacha. Tukumul este condus de un “sfat” de batrani in care sunt reprezentate toate clanurile tukumului.
Voi incerca in urmatorul articol sa discut mai pe larg de aceasta structura unica a societatii cecene si de ce popor aminteste, popor care a avut o structura sociala asemanatoare milenii in urma.
Daca structura etnica straveche a cecenilor este omogena in majoritatea ei, poporul cecen include si clanuri care etnic sunt diferiti dar, care prin traditie (Yakh), s-au alaturat confederatiei tribale cecene. Vorbim de o perioada de mii de ani. Spre exemplu clanul Zhugti este de origine evreiasca si s-a alaturat natiunii cecene dupa primul exil (Babilonian) in secolul al IV-lea i.Hr. Alte clanuri, de exemplu, Ardaloi, Batsoi, Chartoi, Gurzhii, Mekhaloi si Shoi sunt de origine georgiana; Arseloi si Ors sunt de origine rusa si Gezloi de origine Tatara. Toti cei enumerati si altii sunt parte din confederatia clanurilor (Teipe) si parte din natiunea cecena.
Islamul original adoptat de ceceni a fost Sufismul (tashawu), sau aici, cea mai sofisticata si mai blânda forma a islamului din toate timpurile. Din nefericire, dupa caderea URSS au patruns in regiune misionarii sauditi, care au introdus wahabismul –cea mai extremista si represiva forma a islamului.
Omul perfect si codul de onoare cecen
Omul perfect, numit la ceceni Nohala (Nokhchallah), este omul care trebuie sa respecte datinile tribului, sa-si apere familia si sa-i protejeze pe batrani, femei (in special cele vaduve) si copii. Nohala este o traditie care se transmite din tata in fiu si implica curaj pana la sfidarea mortii, rabdare, loialitate, comportament politicos si un grad ridicat de cunoastere a armelor traditionale, pumnalul caucazian Kindjal si a sabiei Sashk (dar si a armamentului modern). Limba cecena este singura limba cunoscuta care nu contine termenii: umilinta, nehotarare, cersetorie sau adulatie.
Nokhchallah obliga ca nici un cecen sa nu aiba conflicte cu un nemusulman. Conform acestei reguli, este de preferat sa ramai certat cu un musulman, deoarece la Judecata de Apoi, cand vor fi judecate toate neamurile in functie de religia lor, este mai usor sa te intalnesti cu el in locul de adunare al sufletelor musulmane, decat sa cauti sufletul unui crestin, evreu sau budist pentru a-ti cere iertare.
Al doilea articol dintr-un serial de inca doua articole viitoare.
Bibliografie, note si citate:
- A. Suleimanov, Toponimia Checheno-Ingushetii, Checheno-Ingushskoe Book Publishers, Grozny, 198
- CA&CC Press, Sweden, 1998-2014 – Mayrbek Vachagaev, Chechen Society Today: Myths And Reality
- Jaimoukha, A., The Chechens: A Handbook, London and New York: Routledge, 2005.
Instructiuni comentarii:
Pentru a comenta sub identitatea de pe blogul anterior TheophylePoliteia autentificati-va mai intai, apasand pe iconul corespunzator din formular. [ Ex. pentru autentificare Wordpress apasati iconul ]
ce bine este sa fii informat! Cu cat stii mai bine pe cineva cu atat gasesti motive sa il respecti. multumesc
uimitor cand intalnesti popoare din astea mici sa iti dai seama pe cate cai complet diferite o poate lua spiritul uman.
Nu s-ar putea face o comparatie cu Bascii ? Eventual, adãugând Lituanieni si Albanezi.
S-ar putea deduce niste elemente de ajutor pentru explicitarea unor “insule dacice” (ferestre de eroziune, le zic eu) de prin Bârgaiele Bistritei, Apuseni, Guganu, Oas…
Sunt evidente – caracteristicile antropomorfe, persistenta unor obiceiuri si reguli de conduitã aparte, particularitãti lingvistice (dacã nu chiar o limbã de tip “incerte sedis”) samd.
Cred cã simplificatoarea manierã indo-europeanã, general-civilizatoare si atotcâstigãtoare – e “pripitã”