Cartea din Kells – de la Paganism la Crestinism
13/08/2013 | Autor theophyle Categorii: Magazin Istoric |
Vezi postarea despre Carteadin Kells. Cartea din Kells este o monumentala dovada a culturii unui popor. Trecerea de la religia pagana la crestinism nu a diminuat traditiile populare si legatura poporului Celt cu cultura primordiala. Interesanta este metamorfoza insemnelor stravechi care au strabatut timpul si s-au adaptat unor noi conventii. Etnogeneza Celtica isi are radacinile in Cultura Hallstatt. Cultura Hallstatt este numele convenţional al primei perioade a fierului, denumită astfel după localitatea cu acelaşi nume din Austria. Aceasta cuprinde intervalul de timp dintre secolele XII şi V î.Hr. La Congresul Internaţional de Ştiinţe Pre si Protoistorice din anul 1874, Hans Hildebrand propune impărţirea epocii fierului in doua grupuri distincte: Hallstatt si La Tene. Principala descoperire a acestei epoci este metalurgia fierului. Putem să constatăm in aceasta perioadă o generalizare a metalurgiei bronzului si mai apoi, a fierului.
Pe teritoriul Romaniei, in perioada timpurie a Hallstatt-ului, obiecte de fier au apărut la Dunărea inferioară la Babadag, Cernatu de Sus. Din punct de vedere decorativ, unul din cele mai proeminente insemne este “nodul” sau “bucla”, care apare absolut in toate obiectele de uz, ornamentele, bijuteriile, armele sau obiectele de cult. Traditia nodului se va pastra milenii, indiferent de cultura, religie sau etnie, dar nicaieri nu va fi atat de proeminenta si mai absoluta ca la Celti; nodul celtic va deveni in timp insemnul milenar al poporului celt si al urmasilor lui directi irlandezii.
Un alt motiv “European” care-si are sursele in Cultura Hallstatt este “triskelionul” sau “triskelul”, care a evoluat din neoliticul Hallstatt si pana la motivele celtice crestine. Transformarea simbolicei pagane intr-una crestina a facilitat convertirea la crestinism fara a schimba traditiile folcloristice primare.
Nodul (bucla) de tipul Triquetra (triunghi) simboliza in celtica-pagana cerul pamantul si apa, si erau insemnul zeitei Morrígan (Mor-Ríoghain) binecunoscuta din cartile cu Regele Artur si vrajitorul Merlin pe numele Morgana. Acest nod-triunghi va deveni in timp semnul trinitatii crestine Tatal-Fiul-S.Duh.
Instructiuni comentarii:
Pentru a comenta sub identitatea de pe blogul anterior TheophylePoliteia autentificati-va mai intai, apasand pe iconul corespunzator din formular. [ Ex. pentru autentificare Wordpress apasati iconul ]