Calendar: 136 de ani ca “naţiune de sine stătătoare”
09/05/2015 | Autor Cetatean Categorii: Editoriale, Magazin Istoric |
Redactat de †Theophyle, acum fix doi ani
La data de 9 mai 1877, ministrul de Externe al României, Mihail Kogălniceanu, anunta solemn intr-o şedinţă publică a Adunării Deputaţilor ca România este o naţiune de sine stătătoare. La 7 mai 1877, într-o adunare a Consiliului de Miniştri, dupa ce C.A. Rosetti (preşedintele Adunării Deputaţilor) a asigurat numarul de deputati necesar pentru a vota aceasta decizie, a fost luata aceasta hotarare istorica impreuna cu decizia de a nu mai plati tributul de 915 mii de lei aur catre Înalta Poartă. Suma respectiva era echivalentul aproximativ a 28 de milioane de Euro la valoarea de astazi.
Declaratia lui Mihail Kogălniceanu a fost aranjata ca raspuns a unei interpelari a deputatului jurnalist Nicolae Fleva, pe atunci deputat de Focsani, ulterior primar al Bucurestiului între anii 1884 – 1886, un politician extrem de curios si interesant, a carui istorie ciudata o puteti citi, AICI.
Fleva a intrebat “dacă Guvernul a anuntat Puterile Garante despre ruperea legăturilor de dependenţă faţă de Poartă şi, prin urmare, independenţa totală a României.” La aceasta interpelare a raspuns Mihail Kogălniceanu (ministrul de externe) în aplauzele deputaţilor, că legăturile cu Înalta Poartă fiind rupte “suntem independenţi si naţiune de sine stătătoare”, iar guvernul “va face toate cele necesare ca starea noastră de naţiune independentă să fie recunoscută de Europa”.
Dupa aplauze indelungite, Adunarea Deputatilor a votat moţiunea prin care “ia act de resbelul între România şi Imperiul Otoman, ruperea legăturilor noastre cu Înalta Poartă şi independenţa totală a României sunt oficiale si anuntate partilor“.
România anului 1877 era un stat mic, cu o suprafată de 121.000 km patrati, care avea 0 populatie de aproximativ 5 milioane de locuitori. Încă 5 milioane de români trăiau în pronvinciile istorice ocupate de imperiile vecine. La data de 16 aprilie 1877, Principatele Unite si Imperiul Rus au semnat un tratat la Bucuresti care permitea trupelor ruse să traverseze teritoriul tării în drumul spre Bulgaria, cu conditia respectării integritătii teritoriale a României. În România a fost declarată mobilizarea trupelor. Aproximativ 120.000 de soldati au fost plasati de-a lungul Dunării pentru apărarea Principatelor în fata unui eventual atac al turcilor. Imperiul Rus a declarat război Imperiului Otoman la 24 aprilie 1877, iar trupele rusesti au intrat în România pe la Ungheni, pe noul pod construit peste Prut. Incepuse Razboiul de Independenta.
Nota: Leul romanesc – la 22 aprilie 1867 este stabilită moneda națională leu, ca o monedă bimetalică cu etalonul la 5 grame de argint sau 0,3226 grame de aur și având 100 de diviziuni, numite bani. Primele monede emise au fost cele divizionare din bronz, de 1 ban, 2 bani, 5 bani și 10 bani, bătute în Anglia în 1867.
În 1868, s-a emis prima monedă românească de aur cu nominalul de 20 lei, într-un tiraj de doar 200 de exemplare, aceasta fiind considerată drept probă. Începând cu 1870 s-au emis și monede de argint cu nominalele de 50 de bani (denumite popular „băncuțe”), 1 leu și 2 lei. Începând cu 1880 s-au emis și monede de argint de 5 lei. Monedele din aur pentru circulație s-au bătut în 1883 și 1890. (SURSA)
Instructiuni comentarii:
Pentru a comenta sub identitatea de pe blogul anterior TheophylePoliteia autentificati-va mai intai, apasand pe iconul corespunzator din formular. [ Ex. pentru autentificare Wordpress apasati iconul ]
Ar fi fost interesant de reamintit care au fost condițiile negociate privind traversarea României de către trupele rusești și care au fost circumstanțele intrării în război alături de armata rusă.
salve !
tot rusii finanteaza si asta ?! nu cred!
http://www.hotnews.ro/stiri-esential-20101424-live-text-ora-16-00-proteste-masive-impotriva-despadurilor-abuzive-anuntate-bucuresti-tara.htm ?
Se zice ca orice natiune trebuie sa dea o proba din cand in cand. Cam odata la 35 de ani, apare o problema mare careia trebuie sa ii faca fata. Fara scuze si posibilitati de fuga, fiindca atunci fiecare balba are consecinte imediate care iti explodeaza in fata.
La 1877 cand au declarat Independenta a fost un astfel de moment, trecut cu succes, E bine ca sarbatorim. Da’ parca mi-ar place mai mult sa scapam de blestemul neseriozitatii si minciunii PSD si sa devenim o tara de succes, adaptata timpurilor in Europa.
.
Poate incepe ceva care sa-l trezeasca pe Iohannis:
http://www.comisarul.ro/politic/bomba/la-protestul-din-bucuresti-s-a-scandat-doar-_448509.html
In comentarii se spune ca s-a scandat si impotriva lui Ponta si a lui Verestoy, ceea ce e o noutate. Numele distinsului UDMR-ist n-a fost pomeni tde nimeni pana acum1
Amanunte si aici:
http://www.ziare.com/stiri/proteste/proteste-masive-pentru-salvarea-padurii-mii-de-oameni-au-iesit-in-strada-in-mai-multe-orase-live-1362393
buna seara si multumiri, Cedric 🙂
salutare tuturor 🙂
Ziarul de Duminica!
http://politeia.org.ro/ziarul-de-duminica/ziarul-de-duminica-10-mai/37659/