Bijuteriile blestemate: Fabergé şi ouăle pascale ale Ţarilor (2)
20/04/2020 | Autor desy.demeter Categorii: Arta, Magazin Istoric |
Redactat de @Demeter (2014)
Astazi voi prezenta inca doua splendori de arta din aceasta colectie. Ambele prezentari sunt comemorative: Oul Faberge din 1897 – Intronarea imperiala a tarului Nicolai al II-lea din 1896; Oul Faberge din anul 1913, care comemora 300 de ani de la instaurarea dinastiei Romanovilor.
Oul Faberge din 1897 – Intronarea imperiala a tarului Nicolai al II-lea din 1896. Oul Coronation a fost realizat în atelierele Fabergé de catre Mihail Perkhin şi Wigstrom Henrik. Aceasta piesă valoroasă din istoria Rusiei a fost apoi daruita Tarinei Alexandra Feodorovna. Oul a ramas la Ermitaj, în Palatul de Iarnă din Sankt Petersburg si în diferite muzee din întreaga lume, în cadrul unor expozitii temporare. În prezent este deţinut de Viktor Vekselberg.
Oul este facut din aur, cu email galben translucid si face referire la haina de panza-de-aur, purtata de către ţarină la încoronarea ei. Acesta filigran cu benzi de aur verzui ca frunzele de dafin montate sunt insemnate la fiecare intersecţie cu un vultur imperial bicefal, de un negru opac emailat şi apoi fixat cu un diamant roz pe piept. Acest model a fost, de asemenea, luat ca model de la haina de încoronare purtata de ţarină.
Oul Faberge din 1913 – Oul tricentenar al dinastiei Romanov este realizat si el de Fabergé în 1913 pentru ţarul Nicolae al II-lea al Rusiei. Acesta a fost daruit de către Nicolae al II-lea cu ocazia sarbatorilor pascale din acel an sotiei lui, Alexandra Feodorovna. Astazi este pastrat in Muzeul Arsenalului din Kremlin.
Oul tricentenar al dinastiei Romanov este facut din aur, argint si email de culori diferite şi este incrustat cu diamante. Portretele sunt pictate pe fildeş. Exteriorul conţine optsprezece portrete ale ţarilor dinastiei Romanov. Oul este decorat cu un model de aur, cu vulturi imperiali cu doua capete, precum si de coroanele din trecutul şi prezentul Romanovilor, care incadreaza portretele ţarilor. Fiecare portret în miniatură a fost pictat de miniaturistul rus Vasili Zuiev pe fildeş şi este delimitat de diamante roz.
Alte doua oua Faberge comemorative si sunt dedicate marelui tar al Rusiei – Petru cel Mare, unul – facut in anul 1903 si altul cu ocazia centenarului razboaielor Napoleonice, in anul 1912, ambele in timpul domniei Tarului Nicolae al II-lea.
Conceput în stil rococo, Oul Petru cel Mare comemora aniversarea a doua sute de ani de la fondarea Sankt-Petersburgului, în 1703. Oul a fost realizat în roşu, verde şi galben de aur, platina, diamante, rubine, email, cristal de roca şi include portrete miniaturale de acuarela pe fildes. Invelisul oului are patru acuarele miniaturale pictate de B. Byalz. Picturile reprezintă “înainte” şi “după” cum arata Sankt Petersburgul în 1703 şi 1903.
Oul Faberge din 1912 – centenarul Razboaielor Napoleonice comemora de fapt lupta de la Borodino – prima mare ciocnire dupa ce Napoleon a intrat in Rusia. Acest ou, la fel ca toate celelalte, a fost realizat de Fabergé în 1912 pentru ţarul Nicolae al II-lea al Rusiei si daruit mamei sale ţarina-mama Maria Feodorovna. Acest ou nu a fost recuperat de rusi si este pastrat la Muzeul Metropolitan din New York ca parte din colectia fundatiei Matilda Geddings Gray.
Asa cum am mentionat, oul comemoreaza centenarul Bătăliei de la Borodino pe timpul invaziei lui Napoleon din 1812. Ou este realizat din aur galben, cu panouri de smarald, rubine şi diamante pe partea exterioara . Interiorul este căptuşit cu satin si catifea. Oul are o “surpriză”, un ecran de sase panouri miniaturale reprezentând în acuarelă sase regimente in care tarina-mama Maria Feodorovna a fost conform traditiei, colonel de onoare. Fiecare panou are pe revers monograma regală a împărăteasei văduve. Ecranul in sine este facut din smaralde translucide de culoare verde, incrustate cu diamante intr-un email alb.
Bibliografie, note si citate :
Toby Faber. Faberge’s Eggs: The Extraordinary Story of the Masterpieces That Outlived an Empire, New York: Random House, 2008.
Gerald Hill. Faberge and the Russian Master Goldsmiths, New York: Universe, 2007.
Theophyle – Rusia Imperiala de ieri si de azi – Istoria a patru familii.
Instructiuni comentarii:
Pentru a comenta sub identitatea de pe blogul anterior TheophylePoliteia autentificati-va mai intai, apasand pe iconul corespunzator din formular. [ Ex. pentru autentificare Wordpress apasati iconul ]
Hristos a inviat!
Adevarat a inviat!
Cristos a inviat!
Citesc de Pasti, ades, Maestrul si Margareta Mihail Bugakov
De fiecare data gasesc ceva nou
Acum: romanul iubirii, disperarii si nevoii de mantuire scris pe pagina 4
Intreb, ce inseamna, Fara dictionar, mantuire
Va pup
Hristos a inviat 🙂 Pace duhovniceasca si sanatate trupeasca!
Maine la amiaza revenim cu editorial moral-politic. Azi ne-am odihnit 🙂
Adevarat 🙂