Bijuteriile blestemate: Fabergé şi ouăle pascale ale Ţarilor (1)
19/04/2020 | Autor desy.demeter Categorii: Arta, Esoterica, Magazin Istoric |
Redactat de @Demeter (Reluare din 2014)
Celebre ouă Faberge au fost create la sfârşitul secolului al XIX-lea si începutul secolului al XX-lea pe baza unei cereri facute de ţarii Alexandru al-III-lea şi Nicolai al-II-lea. Aceste opere de arta in miniatura, din metale pretioase incrustate cu pietre, sunt o minune de măiestrie si o adevarata comoara artistică. Create de bijutierul Carl Fabergé, în Sankt Petersburg, cele mai multe dintre aceste opere de artă au fost pierdute, distruse sau luate din Rusia.
Oul Fabergé este unul dintre miile de ouă bijuterii făcute de Casa de Fabergé intre 1885 – 1917. Cele mai multe au fost ouă miniaturale, care au fost populare cadouri la sarbatorile pascale. Aceste bijuterii au fost purtate pe un lanţ la gât.
Cele mai celebre ouă produse de Fabergé au fost si cele mai mari realizate pentru Alexandru al III-lea şi Nicolae al II-lea ai Rusiei; acestea sunt adesea denumite în continuare oua Faberge imperiale. Faberge a creat 50 de asemenea oua, numai 42 au supravietuit. Alte două ouă, Constellation şi Kareliană, au fost planificate pentru 1918, dar nu au fost facute pentru ca Nicolae al II-lea şi familia sa au fost asasinaţi în acel an (Nicolae a abdicat un an înainte). Şapte oua mari au fost facute pentru familia Kelch de la Moscova.
Primul ou Fabergé a fost creat pentru ţarul Alexandru al III-lea al Rusiei, care a dorit să-i ofere soţiei sale, ţarina Maria Fedorovna, în 1885, un ou de Paşte, dar si pentru a sărbători a 20-a aniversare a logodnei lor. Se crede că inspiraţia ţarului pentru acest original cadou a fost un ou deţinut de mătuşa tarinei Maria, Prinţesa Marie Wilhelmine a Danemarcei, care în copilăria tarinei i-a captivat imaginatia cu povesti despre acest ou.
Primul ou cunoscut sub numele simplu “de ou de găină” (hen) a fost creat din aur, invelit in email alb opac, care simula coaja oului si se deschidea pentru a dezvalui continutul unui gălbenuş de ou de aur galben mat. Acesta la rândul său se deschidea pentru a dezvalui un mic pui de gaina din aur multicolor. Si gainusa se deschidea dezvaluind conţinutul – o replică de diamant a coroanei imperiale, suspendată cu un mic pandantiv de rubin. Din păcate, aceste ultimele două surprize s-au pierdut.
Am sa incerc sa redau cele mai frumoase piese din aceasta sublima comoara. Cel mai frumos ou facut in perioada tarului Alexandru al III-lea a fost “oul Caucazului”, parerea mea si a unei parti a expertilor de specialitate. Acest ou nu a fost recuperat de rusi si este pastrat la Muzeul Metropolitan din New York ca parte din colectia fundatiei Matilda Geddings Gray. De mentionat ca acest ou nu face parte din colectiile muzeului, dar este pastrat si expus de acest muzeu. Oul Caucazului a fost realizat de bijutierul rus M. Perchin, sub supravegherea germanului Peter Carl Fabergé, in atelierul lui din Rusia.
Oul Caucazului a fost realizat din aur galben si multicolor, argint, rubin emailat, incrustat cu diamante, , platină, fildes, perle şi picturi tempera pe fildeş. Oul prezinta cabană de vânătoare imperiala din Abastumani, în Caucaz, unde Marele Duce George si-a petrecut cea mai mare a vietii lui dupa ce a fost diagnosticat cu tuberculoză. Miniaturile au fost semnate de către Krijitski, cel mai mare miniaturist rus la secolului al XIX-lea. Miniaturile sunt vizibile prin deschiderea a patru mici uşi din jurul oului. Fiecare usa are o cifră de diamant formând anul 1893. În spatele capacului rabatabil de la partea de sus este un portret al Marelui Duce, în uniforma lui navala.
O alta capodopera este fara indoiala Oul Palatului Alexandru. Oul a fost comandat de tarul Nicolae al II-lea drept cadou de Paşte pentru soţia sa, Alexandra Feodorovna. Acesta este pastrat în Muzeul Arsenalului din Kremlin.
Oul Palatului Alexander este realizat din nefrita (silicat) siberiana, diamante, aur, rubine şi picturi în miniatură de tempera pe fildeş. Oul conţine cinci portrete in miniatura ale copiilor lui Nicolae al II-lea şi împărăteasa Alexandra: Olga, Tatiana, Maria şi Anastasia şi tareviciul Alexie. Fixate in partea de sus a fiecarui portret este un diamant, cu monograma initialelor numelor fiecarui copil. Pe verso fiecarui portret, vizibil doar din interiorul oului, este data de naştere a copiilor.
Primul articol din serial!
Bibliografie, note si citate:
Toby Faber. Faberge’s Eggs: The Extraordinary Story of the Masterpieces That Outlived an Empire, New York: Random House, 2008.
Gerald Hill. Faberge and the Russian Master Goldsmiths, New York: Universe, 2007.
Theophyle – Rusia Imperiala de ieri si de azi – Istoria a patru familii.
Instructiuni comentarii:
Pentru a comenta sub identitatea de pe blogul anterior TheophylePoliteia autentificati-va mai intai, apasand pe iconul corespunzator din formular. [ Ex. pentru autentificare Wordpress apasati iconul ]
“Replică dură a ziarului german Bild pentru președintele Chinei: Dacă laboratoarele voastre ar fi la fel de sigure ca închisorile politice, n-ar mai fi existat coronavirus/ Puterea ta se prăbușește, China este țara care a infectat lumea, asta este moștenirea ta politică
….1. Conduceți prin control. Nu ai fi președinte fără control. Monitorizezi totul, fiecare cetățean, dar refuzi să monitorizezi piețele umede, bolnave, din țara ta.
Închideți toate ziarele și siteurile critice la regulile voastre, dar nu și tarabele unde se vinde supa de liliac. Nu numai că îți supraveghezi populația, dar o pui și în pericol și, odată cu ea și restul lumii.
2. Controlul este o negare a libertății. Iar o națiune care nu este liberă, nu este creativă. O națiune care nu este inovativă nu inventează nimic. De aceea ți-ai transformat țara în campioană mondială la furtul de proprietate intelectuală.
China se îmbogățește cu invențiile altora, în loc să aibă propriile invenții. Motivul pentru care China nu inovează și inventează este că tu nu îi lași pe tinerii din țara ta să gândească liber. Cel mai răsunător export din China (pe care nimeni nu voia să îl primească, dar care a făcut înconjurul lumii) este Coronavirusul.
3. Tu, guvernul tău și oamenii tăi de știință trebuia să știți de mult că virusul Corona este extrem de infecțios, dar, în schimb, ați lăsat lumea în beznă în această privință. Experții tăi de top nu au răspuns când cercetători occidentali au cerut să știe ce se întâmplă în Wuhan. Erai prea mândru și prea naționalist pentru a spune adevărul, pe care îl percepeai ca pe o rușine națională.
4. Ziarul “Washington Post” a scris că laboratoarele tale din Wuhan au cercetat coronavirusul în lilieci, dar fără să mențină cele mai înalte standarde de siguranță. De ce nu sunt laboratoarele tale toxice la fel de sigure ca închisorile pentru prizonierii politici?
Ai vrea să explici asta văduvelor, fiicelor, fiilor, soților, părinților victimelor coronavirusului din toată lumea?
5. În țara ta, cetățenii șoptesc despre tine. Puterea ta se prăbușește. Ai creat o Chină necontrolabilă, netransparentă. Înainte de apariția coronavirus, China era cunoscută drept o țară care supraveghează. Acum, China este cunoscută ca țara care supraveghează și care a infectat lumea cu o boală mortală. Aceasta este moștenirea ta politică.
Ambasada ta îmi spune că eu nu trăiesc după “prietenia tradițională a cetățenilor noștri”. Cred că tu consideri o mare “prietenie” atunci când trimiți, în mod generos, măști în toată lumea. Aceasta nu este prietenie, aș numi-o imperialism ascuns în spatele unui zâmbet – un cal troian.,,,”
https://www.g4media.ro/replica-dura-a-redactorului-sef-de-la-ziarul-german-bild-pentru-presedintele-chinei-daca-laboratoarele-voastre-ar-fi-la-fel-de-sigure-ca-inchisorile-politice-n-ar-mai-fi-existat-coronavirus-puterea.html
Hristos a învia!
Adevarat a Inviat! 🙂
Adevărat a înviat!
Adevarat a inviat!
https://www.hotnews.ro/stiri-coronavirus-23876031-vicepresedinte-comisia-europeana-vera-jourova-coronavirus-china-india.htm
„Vicepreşedintele Comisiei Europene Vera Jourova a denunţat duminică „dependenţa morbidă” a Uniunii Europene faţă de China şi de India în materie de produse medicale, scoasă la iveală de criza coronavirusului, transmite AFP, citat de Agerpres.
„Această criză a dezvăluit dependenţa noastră morbidă de China şi de India în materie de produse farmaceutice”, a declarat Vera Jourova în cursul unei dezbateri la televiziunea publică cehă.
„Este ceva ce ne face vulnerabili şi trebuie să-i răspundem printr-o schimbare radicală”, a mai spus comisarul ceh, responsabil cu valorile şi transparenţa.
„Vom trece în revistă lanţurile (de aprovizionare), vom încerca să diversificăm şi, la modul ideal, să producem cât de mult este posibil în Europa”, a subliniat ea.
”Aceasta este o mare lecţie pe care am învăţat-o”, a dat asigurări vicepreşedinta CE.
Potrivit Verei Jourova, executivul comunitar va elabora până la finalul lunii un plan strategic în materie, pe care îl va înainta Parlamentului European şi liderilor statelor membre ale Uniunii.”
Cum ucide Covid
https://www.sciencemag.org/news/2020/04/how-does-coronavirus-kill-clinicians-trace-ferocious-rampage-through-body-brain-toes
Oameni ai strazii… infectati la foarte greu, dar asimptomatici… “excelenti” transmitatori…
Cumva de asteptat.
https://www.boston25news.com/news/cdc-reviewing-stunning-universal-testing-results-boston-homeless-shelter/Z253TFBO6RG4HCUAARBO4YWO64/
“…Fiecare comunitate are o manifestare, fiecare comunitate are un focar, fiecare localitate are o transmitere locală mai ușoară sau mai accentuată…” Intr-adevar, asa trebuie privit ucigasul covid.
Avem noroc ca sunt oameni aproape de butoane care inteleg fenomenul nou in apartitie si derulare, capabili sa invete de la o zi la alta din numere; oameni care pot sa anticipeze corect.
https://www.g4media.ro/nelu-tataru-fiecare-comunitate-are-un-focar-fiecare-localitate-are-o-transmitere-locala-inca-avem-o-crestere-lenta-este-un-moment-care-ne-pregateste-pentru-viitorul-acestei-natiuni.html
Calculata in ultimele 24 ore, viteza medie orara de moarte covid in Romania a ajuns din nou la 1.250 morti / ora, a doua valoare ca marime inregistrata de la inceputul fenomenului in Romania. O accelerare a acestei morti, in ultima zi.
Bună seara!
Din nefericire este începutul 🙁
https://www.hotnews.ro/stiri-esential-23876285-bataie-sacele-politie-19-aprilie.htm
https://www.hotnews.ro/stiri-coronavirus-23876390-video-prahova-conflict-cartierul-mimiu-din-ploiesti-intervenit-politisti-jandarmi-luptatori-sas.htm
https://www.hotnews.ro/stiri-esential-23876360-petrecere-rahova-injuraturi-politie-mascati-provocare-live-facebook.htm