Bibliotecile Antice (1) Preambul
03/02/2013 | Autor theophyle Categorii: Carte, Magazin Istoric, Ziarul de Duminica |
Contrar perceptiei generale Biblioteca din Alexandria (Antica, Egipt) nu a fost prima mare biblioteca antica. Biblioteca din Alexandria a fost precedata de cel putin alte trei mari biblioteci de care nici bibliofilii invederati nu prea au auzit. Pentru a facea aceasta prezentare gasesc necesara o diferentiere intre o biblioteca si o arhiva. O biblioteca este bazata pe o clasificare rationala a continutului care este in majoritatea cazurilor multidisciplinar. Exista si biblioteci cu un continut specific unei discipline, atunci clasificare se face conform ramificatiilor acestei discipline, perioadeleor chronologice sau autori de continut pastrati in aceasta biblioteca. Arhiva este in general o colectie de inscrisuri cu caracter istoric-cronologic a unor organizatii felurite.
Majoritatea bibliotecilor mari au un caracter multi-lingvistic, continand deci texte in mai multe limbi, acest caracter este insa un caracter nou si este deobste de sorginte Crestina. Crestinismul fiind o religie cu caracter universal si provenind din surse multiple din punct de vedere lingvistic a dezvoltat acest concept. In lumea antica pre-Elenistica caracterul bibliotecilor a fost mono-lingvist bazat in special pe lingua franca (preponderent comuna) a vremurilor respective. Din punctul meu de vedere o biblioteca care merita un comentariu este o biblioteca antica desoperita si descifrata cu un continut de cel putin 10 000 de titluiri diferite sau o biblioteca mentionata in surse primare – vezi postarea mea, pe blogul Paleografia – Despre Surse – O Terminologie si eventual Manuscrise – O Terminologie.
Cele mai vechi biblioteci care pot corespunde la definitia de mai sus sunt bibliotecile Mesopotamiene si cele din Asia Mica. Vom urma itinerariul spre Alexandria (Egipt), vom discuta despre Biblioteca Ulpiana a stramosului nostru Traian, vom incerca sa rezolvam istoria complicata a “Vilei Papyri” din Herculane (Italia). O discutie (sau mai multe) vom avea despre prima mare biblioteca Crestina din Caesarea Maritima (Israel) care a aprtinut primului colegiu teologic crestin, colegiu in care au functionat ca maestri Origen si Pampfil si care a continut 30000 de manuscrise, si in care au studiat Gregorie Nazianzus, Vasile ce Mare si Ieronim. In sfarsit vom discuta putin de “Casa Intelepciuni” a Academiei Gundishapur din Baghdadul Persan, intemeiata de persani in timpul Imperiului Sassanid.
Vom termina aceasta serie cu ultima biblioteca considerata de mine antica (dar care a existat pana in anul 1204 d.Hr.), biblioteca din Constantinopol fondata de Constantin cel Mare in 310-330 si arsa pana la temeli de cruciati europeni in cruciada a –IV-a. Nu au existat in istoria omeniri in ceeace priveste salbaticia si barabrismul fata de cuvantul scris mai mari decat Biserica Catolica si trimisi ei in Constantinopolul Crestin-Bizantin.
Instructiuni comentarii:
Pentru a comenta sub identitatea de pe blogul anterior TheophylePoliteia autentificati-va mai intai, apasand pe iconul corespunzator din formular. [ Ex. pentru autentificare Wordpress apasati iconul ]
Theophyle, salut! 🙂
…mulțumesc și aștept restul de “livrări” la Magazinul Istoric Politeia! 😀
multumesc. si continui ce am inceput, fw (cam pe dupa visin, da’ n-am alta solutie)
cu placere!
extrem de interesant. de-abia astept episodul bibliotecii din Constantinopol…
salut,
te asigur ca cea de la Alexandria este infinit mai interesanta 🙂
🙂 normal ca am sa citesc toate episoadele, drept pentru care te rog sa primesti multumirile mele anticipate!
Placerea este reciproca 🙂