Barbarii (4) “Germanicii 3” – Gepizii “ardeleni”
22/03/2013 | Autor theophyle Categorii: Magazin Istoric |
Gepizii sunt “stramosii” ardelenilor. Doua lucruri “interesante”. Toponimul Ardeal se trage de la marele conducator Gepid, Ardaric (probabil mort prin 460 d. Hr.), care dupa moartea lui Attila in 453, se rascoala impotriva Hunilor, ii invinge in batalia de la Nedao , in Panonia si pune fundatiile unui regat Gepid in Transilvania zilelor noastre – de la curbura vestica a Carpatilor si pana la raul Tisa. Acest regat va dainui cam 200 de ani (475-675) si va fi unul din cele mai importante entitati statale ale istoriei est-europene, care de facto va cristaliza istoria Bizantina pe aceste locuri. Al doilea lucru interesant ar fi etimologia numelui acestui popor “Gepizii”, denumire cu care i-au botezat Romanii, ei considerandu-se “Giflas“. Iordanes, in vestita lui lucrare pe care am aminitit-o (si pe care in sfarsit am gasit-o in traducere engleza la Universitatea din Calgary, si care trebuie sa o mentionez ca una din cele mai bune si specializate in aceasta perioada istorica, aici), “gaseste” etimologia Gepizilor, numindu-i Gepanta (care ar inseamna – cei inceti sau mai “molcomi”) lucru caracteristic ardelenilor pana in zilele noastre.
Primul rege gepid care este inregistrat in istoria scrisa a fost Fastida, cam pe la 250 d.Hr, exact in perioada cand acesti nobili “barbari” germanici s-au aşezat în nordul Daciei, după retragerea aureliană (271 d.Hr). Asa cum am mentionat mai sus, după invazia hunilor, (375 – 453) gepizii devin împreună cu ostrogoţii, vasalii lui Attila. După moartea acestuia, gepizii s-au revoltat împotriva foştilor lor seniori – hunii. Aici avem o poveste extrem de interesanta, poate pentru prima data prin aceste regiuni: avem un exemplu de real-politik – gepizii negociaza cu romanii si primesc consimtamantul lor de a coloniza ceea ce numim noi astazi Ardealul si Banatul. Prezența lor în aceste zone, atestată de marile așezări (ca acelea de la Morești pe Mureș, judeţul Mureș, Șeica Mică, judeţul Sibiu). Longevivul regat al gepizilor in Transilvania (475-675 d.Hr) a fost interpretat de unii istorici ca „restabilire” a raporturilor federale ale Daciei cu Imperiul Roman de Rasarit.
Stăpânirea gepizilor s-a extins asupra părţii centrale a Daciei postromane până la Olt şi Carpaţii răsăriteni, parte care fusese cel mai mult romanizată în timpul dominaţiei romane, în timp ce partea de la est de Olt şi în afara arcului carpatic s-a aflat după retragerea hunilor preponderent sub influenţă slavă. Exceptând Dacia, unde îşi aveau capitala regală, gepizii şi-au extins structurile politice şi asupra teritoriului de lângă Sirmium şi Singidunum în dreapta Dunării, care fusese teritoriu ostrogot. Asadar pentru 200 de ani gepizii au oprit influenta Slavilor in regiune. Va place, nu?
În secolul al VII-lea, scriitorii bizantini mai foloseau încă pentru zona Oltenia-Banat – Crisana numele de Gepidia. Ultima menţionare a gepizilor a fost făcută în secolul al IX-lea, când încă mai exista un rest de populaţie gepidă, care a supravieţuit ca popor supus avarilor. Despre regatul Gepido-Avar vom discuta si maine. Trebuie sa subliniez ca Gepizii sunt “barbarii” mei preferati si va voi povesti in curand si de ce.
Etichete: 2013, Barbarii, Dacia Gotilor, Gepizii, Magazin Istoric, Migratiile Popoarelor, Popoarele Germanice
Instructiuni comentarii:
Pentru a comenta sub identitatea de pe blogul anterior TheophylePoliteia autentificati-va mai intai, apasand pe iconul corespunzator din formular. [ Ex. pentru autentificare Wordpress apasati iconul ]
În sfârşit un articol bun despre gepizi! Aştept şi continuările! E loc de poveşti cât încape!
buna seara;bun tot serialul
poti sa clarifici originea denumirii ” ardeal”?
eu unul am citit ca vine de la ” erdely” =padure in ungureste;s-ar lega cu denumirea ” transilvania”
multumesc
salut intamplator,
sunt cam 5-6 etimologi. Eu o prefer etimologia germanica (Gepida), cea care numeste regiunea dupa numele regelui cel mai mare pe care l-a avut regiunea Ardaric, rege care a dispersat triburile hunice, a stabilit un regat care a rezistat 200 si ceva de ani si a permis transferul “linistit” a puterii de la Roma la Constantinopol. Nu stiu daca acest rege si-a dat numele regiuni, cred insa ca ar meria-o. Gepizii imi sunt foarte dragi pentru ca ei sunt veriga dintre germanici si latini
@theo
inca odata, multumesc
Cu placere. Ai aici un fragment din bibliografia pe care o folosesc ca sa intelegi de ce eu consider acest moment din istoria locurilor ca moment important in etnogeneza noastra (cel putin al ardelenilor)
uimitor & fascinant;
cat de putine lucruri stiam!
ale naibii ” stereotipuri”/ce scrii tu ma duce doar la o concluzie=” back to school”
Draa intamplator,
am fost mintiti in toate felurile in aproape toate domeniile 🙁 De ce nu am fi fost mintiti in istoria noastra, atat cat este cunoscuta 🙁
Multumesc pentru seriile etimologice. Astept cu nerabdare informatiile viitoare despre regatul gepid – avar si despre gepizi.
O seara frumoasa alaturi de cei dragi.
Buna seara Paula,
cu placere 🙂
m-ai lasat paf. Nu stiam nimic despre partea asta.a istoriei. O singura rugaminte: MAI MULT:
suntem mintiti amice, suntem mintiti de foarte mult timp 🙁 O sa fie si mai mult!
abia aştept continuarea
mi se pare al naibii de incorect într-un fel: până azi nu ştiam nimic de Ardaric şi de victoria lui împotriba hunilor, dar de Aetius ştie orice persoană rezonabil instruită
nu e clar din hartă, capitala lor e în zona Apahidei?
Şi mă gândesc la o ucronie (istorie alternaivă). Cum ar fi fost de n-ar fi existat Aradric, iar Europa de est şi “Mitteleuropa”. Ne-ar fi fost mai bine sau nu?
Desigur întrebarea nu-i chiar corectă, atunci nu am fi existat “noi” ar fi fost alte combinaţii genetice …
Totuşi mi se pare uluitor cum de a rezistat limba latină după atâtea valuri: ostrogoţi, huni, gepizi, avari, slavi …
completare “cum ar fi fost de n-ar fi existat Aradric, iar Europa de est şi “Mitteleuropa ar fi fost un mare stat hun”
sau “hunificat”
Cred ca este cam mult sa spui ca gepizii sunt stramosii ardelenilor, ca si cum numai ei ar fi stramosii ardelenilor. Mai degraba este vorba de resturi de populatie gepida care au ramas in Ardeal si au fost asimilate de populatia bastinasa. Oricum in numar foarte mic fata de marea masa a populatiei daco-romane. Dovada este numarul foarte mic de cuvinte de origine gepida si numarul nu prea mare de indivizi cu parul mai mult sau mai deschis la culoare si cu trasaturi faciale germanice. Desi ardelenii, in general, au tenul mai deschis decat oltenii si muntenii, totusi majoritatea ardelenilor nu prea au trasaturi germanice. Asta o poate vedea oricine. Cei mai multi ardeleni sunt mai mult bruneti si sateni. Blond-roscatii si satenii deschisi sunt mai putini la numar. Asta iarasi se poate vedea. Deci este o exagerare sa afirmi ca gepizii au adus un aport asa de mare la geneza ardelenilor. Au adus, dar mult mai putin decat afirma unii in scrierile lor. Asta nu trebuie sa supere pe nimeni.
gepaida. adica getii cei inceti. ei au ajuns pana in nordul poloniei de unde vor reveni inapoi insa nu la marea neagra ci in ardeal.
iordanes ii includea si pe gepizi si vandali in randul neamului getic
defapt perioada tarzie a antichitatii cat si inceputul evului mediu se va cladi in multe tari pe aportul getilor. in tari precum: spania (regatul vizigot), italia (regatul ostrogot), nordul africii (vandalii), sud-estul frantei (regatul vizigot), panonia (ungaria) (ostrogoti, gepizi). de altfel sfarsitul antichitatii nu inseamna altceva decat batalia finaia intre geti si imp roman. din aceasta confruntare iesind getii cei victoriosi. ei supunand in cele din urma roma si intemeind regatul cu capitala la ravenna.
cum spunea insusi gotul isidor din seviilla. “insusi roma invingatoare a multor popoare a trebuit sa slujeasca supusa si sa primeasca jugul triumfului getic”
A venit randul gepizilor, printre primele popoare , as zice triburi migratoare, care s-au stabilit pentru o perioada de timp in interiorul arcului carpatic ; toate astea s-au predat succint la scoala, de la Spiru Haret incoace, mai putin din anii’90.
Ardarich nu a dat numele Ardealului ( ar fi fost chiar culmea succesului sa ramana in toponomie numele unui necunoscut trecator germanic, aliat loial al lui Attila si care a ocupat in principal Bazinul Panonic si fasia vestica fostei Dacii Traiane), in conditiile in care fondul lexical al lb. romane nu retine nici macar un singur cuvant germanic vechi ( gepid, gotic, vandal).
Ardeal, alaturi de Ardennes (muntii), Ardea (localitate langa Roma, existenta din antichitate), alte cuvinte din lb. latina si iata, chiar Arderich,este un cuvant format pe baza unei radacini lexicale stravechi, indo-europena, iar Erdeli este ceea ce s-a inteles din lexemul Ardeal de catre vorbitori, in principal, de fino-ugrica,limba non-indo-europeana, cuvant care ulterior preluarii putea fi explicat dupa cum iti doreai.
Oricum, imi pare o straduinta speculativa excesiva sa se explice generalizat caracteristici ale firii ardelenilor prin amprenta gepizilor, acum “stramosi” ai ardelenilor, mai ales ca din escavatiile arheologice nu rezulta ca gepizii au locuit vreodata impreuna cu autohtonii si nu stim ce s-a ales de ei dupa infrangerea din partea longobarzilor si avarilor ( poate au ramas,poate au murit in lupta, poate au fugit imediat spre Constantinopol, poate s-au luat dupa slavi si au plecat tot in sud, poate…)
gotii si gepizii au fost feti nordici veniti din lituania si gotland
Am o nelamurire. In acest articol ne vorbiti despre regatul gepizilor de 200 de ani din Transilvania, intre 475 si 675. In alt articol, respectiv Barbarii 8 Avarii, ni se spune ca in anul 567, avarii cuceresc regatul gepizior si pana in anul 573 au construit un imens imperiu care cuprindea si Transilvania, pe care o stapaneau. Cum sa interpretez atunci perioada dintre 573 si 675? Transilvania facea parte inca din regatul gepid sau din imperiul avar? Gepizii au stapanit Transilvania 100 de ani sau 200 de ani?
Dupa moartea ultimului rege gepid, Kunimund, aprox. 560, regentul gepizilor este deja un avar si posesiunile gepizilor sunt vasale avarilor dar neocupate de ei, daca doriti se poate discuta de un regat gepido-avar. In 610-611, avarii, impreună cu longobarzii,cuceresc toata peninsula Balcanica si ataca Bizantzul. Majoritate avarilor migreaza spre sud ramanand doar aceasta entitate gepido-avara. Slavii se rascoală in 623-624 si cuceresc aproape toate posesiunile avare exact in acelasi timp apare inca un migrator turcic (ungurii zic ca au fost secuii – au am alte pareri), care impreuna cu slavii lighideaza prin 675 tot ce a ramas din aceasta entitate. Teoria este destul de contraversata numita “teoria dublei cuceriri” sau in “kettős honfoglalás”. Pentru mine total inacceptabila.