Alexandru Ioan Cuza – victima reformismului ineficient
23/01/2016 | Autor Cetatean Categorii: Dosare, Editoriale, Magazin Istoric |
Publicat de †Theophyle in 24 ianuarie 2014
In anul 1999 un sondaj de opinie il propulsa pe A.I. Cuza in primul loc din galeria domitorilor ideali ai românilor secondat de Mihai Viteazul, Stefan cel Mare si Vlad Tepes. In 2013, A.I. Cuza ramne in aceasi galerie insa pe ultimul loc. Ce s-a intamplat? Mai nimic, istoriografia comunista incepe sa paleasca impreuna cu efectele ei.
Istoriografia comunistă l-a valorizat la maximum pe Cuza, propunand un conflict imagologic cu “neamțul” Carol I, si punând accentul pe reformele sociale scoase in evidenta (împroprietărirea țăranilor din 1864) și antireligioasă (secularizarea averilor mănăstirești, 1863). În anii ceaușismului sunt si mai accentuate “atitudinile demne” din politica externă ale lui Cuza, incercand sa-l prezinte ca un inaintas al diplomației extrem ambitioase si curajoase duse de „cel mai iubit fiu al poporului”.
Adevarul este, ca A.I. Cuza face parte din categoria personalităților ale căror defecte personale au umbrit mult asupra activității lor, meritorii si extrem de necesare in procesul modernizarii si europenizarii Romaniei. Cuza a fost ales într-o atmosferă de entuziasm si speranta generalizata, în ianuarie 1859, ca domn al Moldovei și apoi al Țării Românești, intrand pe poarta centrala a istoriei ca primul unificator efectiv a două provincii românești, în jurul carora se va coagula în următoarea jumătate de veac România Mare.
Oamenii care l-au insotit pe Cuza la inceputurile lui au fost urmat vizionari, reformatori adevarati, diplomati cu o multe cunostinte in Europa – (Mihail Kogălniceanu, Vasile Alecsandri, Costache Negri etc). Cu ajutorul lor si al altora, Cuza incepe o febrilă activitate reformatoare în toate domeniile: politic, militar, educațional, social, cultural. Din păcate, reformele lui Cuza, deși necesare, sunt cel mai adesea prost aplicate, uneori din rea-credință, alteori din incompetență.
Atât de trambițata improprietarire a țaranilor care ar fi trebuit să-i facă pe cei trei milioane de beneficiari stăpâni pe propriul pamant n-a rezolvat de loc problema agrară. Mărturie stau răscoalele din 1888 și mai ales cea din 1907. Gratuitatea invațamantului primar n-a dus la dispariția analfabetismului, dovadă ca, la sfarsitul celui de Al Doilea Razboi Mondial in 1945, jumătate din populația României incă suferea din pricina acestei minime lipse de educație fiind de facto analfabeti. A.I. Cuza a fost atacat de liberali că e prea conservator și de conservatori că e prea liberal, facand obiectul unor intense campanii de presă avand ca punct de plecare o viață personală agitata, existența unei camarile corupte în mijlocul careia trona amanta sa, Maria Obrenovici, despărțirea de principalii săi sfetnici, în frunte cu Kogălniceanu etc.
Această atmosferă creata in jurul domnitorului a contribuit mult la degradarea imaginii sale, la lipsa de popularitate din ultimele luni ale domniei și, implicit, la caderea sa. Au invatat liderii Romaniei actuale “lectia Cuza”, probabil ca nu, mai cunoastem noi reforme ineficiente sabotate cu rea-credinta sau de incompetență? Eu zic ca da! Poporul asta are sanse de a genera conducatori fara umbre? Poate ca da! Nu stiu cand, dar sper ca voi apuca si acele timpuri.
Nota @Cetatean: Theophyle nu a mai apucat vremurile, poate noi vom fi mai norocosi…Am postat acest articol intrucat maine este Ziua Unirii din 1859 si, in afara de discursuri sforaitoare sau plate care ni se servesc mereu, noi, poporul roman, am ramas tot precum mos Ion Roata: cu opinteala. Boierii cei mai si-au tras pensii speciale. Tara asta inca asteapta un reformator adevarat, unul care sa nu aiba “boala pe hoti” doar la nivel declarativ. Poate ca de fapt reformatorul (ca persoana) pe care il asteapta romanii este, pur si simplu, o Justitie functionala (ca institutie)!
Va reamintesc vorbele marelui patriot unionist Barbu Catargiu (asasinat miseleste sub clopotnita Mitropoliei) spuse in acele zile unioniste: “Totul pentru ţară, nimic pentru noi”. Azi, alesii neamului rad si cu dosul de inaintasii lor idealisti!
Bibliografie si citate:
Dan Falcan, Cât de importante sunt personalităţile importante ale României? Historia.ro
Instructiuni comentarii:
Pentru a comenta sub identitatea de pe blogul anterior TheophylePoliteia autentificati-va mai intai, apasand pe iconul corespunzator din formular. [ Ex. pentru autentificare Wordpress apasati iconul ]
Un fel de cuza la prezent, porcii cuplului ardelean Ioha-Ciolos platiti de cocalar:
“curaj + muiahalache”
http://www.evz.ro/dan-mihalache-2700-de-lei-pe-luna-de-la-academia-de-stiinte-ale-securitatii-nationale.html
Salut
Important pentru Romania e Voiculescu (nu Cuza) . Sa incaseze bani si cind e dupa gratii . Evident de la Latrina 3 . (oricum Voiculescu e un os dur , un paravan care ascunde o gramada de complici suspusi )
Cu complicitatea intregii clase politice , a guvernului dar si a presedintelui , aberatile in Romania sint cotidianitate .
http://www.hotnews.ro/stiri-esential-20747393-romania-curata-antena-3-plateste-chirie-tot-lui-dan-voiculescu-recuperarea-prejudiciului-60-mil-euro-din-dosarul-ica-este-blocata.htm
Domnul Diaconu spune ca de vina ar fi legislatia! Dar legislatia poate fi adaptata! De fapt nu se doreste!
Sa dperam ca va fi degrevat de aceasta greutate prin intrrea in vigoare a Legii 318/2015 pentru infiintarea, organizarea si functionarea Agentiei Nationale de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate si pentru modificarea si completarea unor acte normative
http://www.stiripesurse.ro/averile-lui-dan-voiculescu-si-ovidiu-tender-sunt-la-adapost-anaf-ul-zice-ca-nu-i-poate-executa_979723.html
grad la grad nu-si scoate ochii! 🙂
‘
Buna ziua!
La nivel inalt, puterea corupe, spunea cineva.
Si apoi, s-a format o masa de romani suficient de mare care sa poata genera un astfel de conducator fara umbre, dispus sa puna binele general inaintea binelui personal?
salutare! Nu e de vina legislatia, e de vina Tribunalul care a pus botul la plansetele lui Voiculescu, desi exista o hotarare de confiscare!
Buna seara,
ati vazut cum “sarbatoresc” “romanii verzi” ziua Unirii?
Dogaru &Co se lauda ca aduce maine in Bucuresti 25 000 de suflete nemultumite, sa protesteze aproape toata ziulica (cred ca o sa aiba baterii la fund sa le incalzeasca nadragii) , iar partidul lui Diaconu face congres si infiinteaza un fel de garda civica sa ne apere de nu stiu cine, condusa de un luptator K1.
Din pacate, ISU lui Arafat le pune bete in roate
http://www.stiripesurse.ro/acuzatii-se-incearca-stoparea-congresului-nationalistilor-ce-s-a-pus-la-cale_980083.html
@cedric
buna seara
daca ala aduna mai mult decat 1000 oameni si vor sta mai mult de 2 ore eu nu voi mai bea vin rosu(asta e tratamentul meu anticancer) doua luni
Si eu cred la fel. O sa fie un fiasco meritat!
buna, Cedric, la asa romani verzi, asa sarbatoare…maro 😀
Buna seara ,
din ciclul ce legi a mai promulgat presedintele ,desi ar fi trebuit sa fie contestate la CCR :
“La cererea organizaţiilor sindicale şi cu acordul membrilor acestora, angajatorii vor reţine şi vor vira sindicatului cotizaţia de sindicat pe statele lunare de plată.
Președintele Iohannis refuză promulgarea și trimite proiectul înapoi; consilierii prezidențiali scriu că salariul e asimilabil unui bun și e protejat ca atare de dreptul constituțional la proprietate privată, prin urmare președintele cere parlamentului să reanalizeze prevederea pentru asigurarea, citez, ”dreptului salariatului de a-și manifesta voința în mod direct și expres cu privire la veniturile sale salariale”. Legea ajunge din nou la prima cameră sesizată (Senatul) care respinge cererea de reexaminare. Ajunge apoi la Cameră; acolo comisia de resort propune modificarea textului inițial, ”acordul membrilor” devine acordul scris al fiecărui membru de sindicat. Doar că raportul comisiei nu trece la vot, cererea președintelui este considerată respinsă, pe 30 decembrie îi este trimis înapoi proiectul cu prevederea respectivă neschimbată.”
http://www.contributors.ro/administratie/justitieordine-publica/parlamentul-i%C8%99i-bate-in-continuare-joc-de-constitu%C8%9Bie-%C8%99i-de-pre%C8%99edinte/
PS consider oportun sa se angajeze un gornist la Cotroceni ……………. sau mai bine vre-o 5 , si sa dea desteptarea din jumate in jumate de ora , ca parca umbla musca tete pe acolo…si….sa se mai angajeze inca un consilier sef , ca mahalache ia un purcoi de bani pe luna ( 2.700 lei ad labam ) de la Oprea ( Academia de Stiinte ale Securitatii Nationale…
Totusi ,ce-l determina pe Johannis sa-l mentina pe antamericanul si antidemocratul convis Mihalache in apropierea sa? Te pomenesti ca-i ordin???
pps
linkul cu banii ce-i ia Mihalache ,mai jos :
http://www.comisarul.ro/politic/romania-lor/balonul-somnivor-incaseaza-bani-de-la-_682268.html
Au gasit pe acarul Paun in problema invaziei UE de catre imigranti :
‘Dacă guvernul de la Atena nu va face mai mult pentru securitatea frontierelor externe ale UE, atunci va trebui ca noi să vorbim în mod deschis de o excludere provizorie a Greciei din spaţiul Schengen’, a declarat dna Mikl-Leitner într-un interviu pentru Die Welt, potrivit AFP.
‘Dacă un stat din (spaţiul) Schengen nu-şi îndeplineşte obligaţiile, atunci nu există nicio interdicţie pentru a reflecta la aceasta’, a adăugat ministrul, calificând drept ‘mit’ ideea că ‘frontiera greco-turcă nu poate fi controlată’.
‘Răbdarea multor europeni a ajuns la limită. (…) S-a vorbit mult, acum trebuie acţionat. Este vorba de protejarea stabilităţii, ordinii, securităţii în Europa’, a insistat Johanna Mikl-Leitne
http://www.romanialibera.ro/actualitate/international/austria-ameninta-grecia-ca-poate-fi-exclusa-din-schengen-405304
In schimb,Berlinul si Ankara vor eliminarea vizelor Schengen pentru turci “pana in octombrie”
Buna seara. Eu ma intreb ce ar trebui si, mai ales, ce ar putea sa faca Grecia in conditiile date? Sa isi trimita marina sa scufunde barcile care vin din Turcia ?
A murit Elisabeta Polihroniade. Dumezeu sa o odihneasca!
Elisabeta Polihroniade
s-a nascut la 24 aprilie 1935 in București ; maestru internațional în 1960, iar din 1982 este mare maestru internațional. A fost campioană națională în 1966, 1970, 1971, 1972, 1975, 1976 și 1977. A fost și reprezentantă a României la Jocurile Olimpice.
A deținut funcțiile de director al revistei române de șah „Gambit” și de vicepreședinte al „Uniunii Internaționale a Șahului Școlar”.
Absolventa a Facultatii de Filosofie din cadrul Universității București (1960)
Dumnezeu sa o ierte !
Si chiar nu-si da nimeni demisia ? , sau pentru prostie nu se accepta ?
“Guvernul german a admis ca nu stie unde se afla aproape 600.000 de refugiati care au cerut azil in Germania, dezvaluie publicatia Daily Mail.
Potrivit unor surse citate de publicatia britanica, nu se stie unde se afla mai mult de jumatate dintre cei 1,1 milioane de refugiati care au intrat anul trecut in Germania si au cerut azil.
O prima explicatie ar fi intarzierile in procesarea solicitarilor de azil. In plus, despre acestia nu se stie prea mult, in afara de tara de origine. Ministerul german de Interne recunoaste si ca e posibil ca mare parte dintre refugiatii a caror urma s-a pierdut sa fie in oricare tara din UE.
Un grup de state UE, inclusiv Germania, insista pentru extinderea controalelor la granita in spatiul Schengen pentru a ajuta la gestionarea crizei migratiei in Europa, relateaza Reuters.
Potrivit unui articol ce va aparea duminica in cotidianul Welt am Sonntag, Austria, Belgia, Suedia si Danemarca se afla, de asemenea, printre statele care fac presiuni pentru extinderea controalelor la anumite granite in spatiul Schengen.”
http://stirileprotv.ro/stiri/criza-imigrantilor/oficial-germania-a-pierd-b-ut-urma-a-600-000-de-refugiati-e-posibil-ca-mare-parte-dintre-ei-sa-fie-in-oricare-tara-din-ue-b.html
Ar trebui sa curga cu demisii, incepand cu cancelarul in functie. Dar nu se va intampla nimic pana cand in interiorul CDU nu se va ajunge la concluzia ca ptr supravietuirea partidului trebuie inlocuita doamna Merkel.
Buna dimineata 🙂
germanii strang sau chiar scrasnesc din dinti si rabda ….nu prea pot sa iasa in strada si sa ceara oprirea celei mai idioate masuri postbelice luate de un politician.Pur si simplu trecutul ii opreste. Dar in curand ,cand le va fi afectat traiul de zi cu zi vor incepe cu miscari de protest sindicale .Altfel nu.Devine tot mai clar ca Merkel ,care se apropia de DOAMNA de FIER ,ca notorietate si-a atins limitele….pentru a nu mai folosi termenul de prostie la adresa unei doamne , preiau de la @intamplator urmatoarele : “varsta incepe sa mi joace feste”. Trecand masa de imigranti printr-un filtru , reiese ca nu prea sunt scoliti. Cel putin pentru meserii…. Si da , totusi ca 600.000 de persoane “sa nu mai fie” mi se pare o chestiune trasa rau de par. Ceva miroase urat frau Merkel.Chiar pute.
Buna seara
Si parerile mele de doi bani
A.din cate stiu ,nici inainte de 89,cand a fi in sindicat era obligatoriu,cotizatiile nu se incasau pe statul de plata/statea unul cand luai salariul si lui ii plateai cotizatia
B.Germania si aia 600 mii lipsa in evidente
Pai daca lipsesc,cum isi iau “alocatia” sau ce le o da,din ce traiesc,unde stau?pare doar o prostie de presa
C.”Grecia e de vina”tipic jigodism austriac;repet ce ziceam ieri-daca vin anul asta vreo suta de mii in romania,sa vedeti tunuri de presa si declaratii despre “incapacitatea” romaniei de ” a i integra” si ” neasigurarea unui trai decent”
Primii care vor incepe vor fi francezii,austriecii,nemtii,olandezii
Buna seara domnule @intimplator .
Cotizatia de sindicat (pe vremea RSR) se retrageau automat din salariu .
DOAR la cotizatia UTC- PCR “statea unul cand luai salariul si lui ii plateai cotizatia”.
Am fost unu din ei . 🙂 (pina in august 1989 cind am devenit “dusman al poporului” ) 🙂
In rest, perfect adevarat .
@stefan/buna seara
Asa o fi,varsta incepe sa mi joace feste/multumesc
Bună seara!
Cu tot respectul pentru Theophyle, dar cred că sunt necesare unele modeste corecții: astfel, dacă rata știutorilor de carte era de sub 10% (nu am date, dar pot demonstra, cu alte argumente) la Unirea Principatelor, și de 22 % în 1899 (după L. Colescu), cât ar fi putut să fie după nici jumătate de secol? Recensământul din 1948 dă 23,1 % analfabeți, pentru actualul teritoriu al României. Oltenia avea 29,1%, Muntenia – 24,8%, Dobrogea – 23,8%, Moldova – 25,3%, Bucovina – 16,5%, Ardeal – 17,6%, Banat – 16,1%, Crișana-Maramureș – 24%. (date provizorii, publicate de A. Golopenția și de D. C. Georgescu). Așa că nu se puteau face „minuni” în perioada respectivă… Pot reveni cu detalii, dacă este nevoie…
De „citit” pe „invers”: în 1948, România avea 76,9% știutori de carte, iar pe provincii (regiuni) istorice, situația era următoarea: Oltenia – 70,9%, Muntenia – 75,2%, Moldova – 74,7%, Bucovina – 83,5%, Ardeal – 82,4%, Banat – 83,9%, Crișana-Maramureș – 76%.
salut si merci, Paganel 🙂 Theophyle nu a vrut sa faca o cercetare sociologica, ci sa arate ca multe din reformele lui Cuza au fost ineficiente, insa istoriografia le-a catalogat ca fiind de un succes deplin!
postare noua!
http://politeia.org.ro/magazin-istoric/pierduti-in-timp-sarbatorind-unirile-dezbinarilor-noastre-3/43647/