Viaţa într-o lume fără arbitrii
04/03/2014 | Autor theophyle Categorii: Dosare, GeoPolitica, International |
PROLOG: Statele Unite au cerut aliatilor europeni sa impuna sanctiuni economice Rusiei ca urmare a interventiei in Crimeea, dar s-au lovit de refuzul acestora. Principalul oponent al ideii este Marea Britanie care sustine ca nu trebuie luata o astfel de masura decat in situatia in care Rusia ar prelua controlul asupra Crimeei, potrivit unui document guvernamental secret fotografiat in Downing Street si publicat de The Guardian si The Telegraph. Conform acestui document, se doreste responsabilizarea si marirea rolului ONU in Ucraina in detrimentul UE sau NATO. Documentul a fost fotografiat de catre fotograful liber profesionist Steve Back, specializat in detectarea de documente secrete guvernamentale. Documentul a fost in posesia unui functionar desemnat de premier pentru a participa la discutiile despre Ucraina din Consiliului National de Securitate, potrivit The Guardian. Documentul este prezentat si de The Thelegraph. Aduce HotNews
***
Daca o dorim sau nu globalizarea si globalitatea nu au reusit sa inlature statul national sau sa-i atenueze importanta. Probabil ca apartenenta la o natiune nu poate schimba firea umana, cel putin nu inca. Polaritatea in relatiile internationale exprima felul in care puterea este impartita si exprimata in aceste relatii. Istoria umana a cunoscut toate felurile posibile de a imparti puterea, influenta si resursele planetei intr-un anumit interval de timp istoric. De la unipolaritatea Egipteana (intre 3150 si 1285 î.Hr) la unipolaritatea Elenistica pe timpul lui Alexandru Macedon (intre 331 si 323 î.Hr) si in sfarsit la unipolaritatea reprezentata de Republica si Imperiul Roman (in perioada dintre 188 î.Hr – 395 d.Hr). Ultima perioada de unipolaritate (eu zic aparenta) a fost reprezentata de Statele Unite intre 1991 si 2001.
Bipolaritatea reprezinta impartirea puterii intre doua tabere, exact asa cum s-a intamplat pe timpul Razboiului Rece. Bipolaritatea impreuna cu arsenalul atomic au adus cea mai lunga perioada de pace din toate timpurile in Europa. Razboiele se duceau prin “ părţi proxi” si cine putea sa prospere a prosperat.
Probabil ca din 2001 lumea a intrat intr-o situatie de multipolaritate internationala, compusa din multipolaritati mondiale si regionale. Polii de putere mondiali sunt disputati de SUA, Rusia, China, UE. Nu cred ca intereseaza cititorul blogului nostru care ar fi jocurile de putere din afara Europei, deci ma voi limita la Europa.
Europa se afla in pozitia de a-si formula strategiile intr-o situatie interna si externa multipolara, impreuna cu “jucatorii mondiali” pe care partial ii are parteneri si pe teritoriul European. Majoritatea expertilor Europeni au identificat necesitatea unui trialog inter-European, eu vad mai degraba un dialog cvadruplu. Am sa explic mai departe de ce. Expertii Europeni, in special cei afiliati ECFR (European Council on Foreign Relation), au identificat trialogul intre puterile considerate Europene – UE, Rusia si Turcia. Corect, numai ca personal am identificat cateva tendinte puse bine sub preşul ultimului summiturile NATO. Intr-un document foarte serios si tehnic bine pregatit (The Spectre of a Multipolar Europe) scriu expertii de la ECFR:
A European security trialogue. Rather than setting up a new institution, the EU should call for the creation of a regular informal European security trialogue that would build on the Merkel- Medvedev idea of an EU-Russia security dialogue but expand it to include Turkey. The trialogue – which would bring together Europe’s major security powers in the same way that the G20 convenes the world’s economic ones – could meet regularly to discuss the major security issues in our continent and the overlapping neighbourhoods of its central players.
Asta ar insemna ca dna Merkel (poate impreuna cu dl Hollande) ar reprezenta UE in acest dialog fara ca opiniile Est-Europene sa fie auzite. Nu zău? Bravo!
Tot acesti autori mai scriu in ipotezele lor de lucru:
The US, which for half a century was the single most important security factor in Europe, will continue to provide a guarantee against the recurrence of major war in the continent; but increasingly it expects Europe to address other security threats on its own.
Adica contribuabilul american trebuie sa plateasca pentru dialogul intre Rusia si dna Merkel ca reprezentanta a intereselor Europene, inclusiv cele ale fostelor state comuniste. Asta nu prea va merge, in special pentru ca Obama are alte planuri si daca nu are, va fi silit de opinia publica americana sa le aiba!
Europa trebuie sa-si angajeze toate fortele economice si militare pentru a fi capabila sa-i inlocuiasca pe americani. Se poate? Nu stiu, in orice caz ar trebuie incercat!
Parerea mea este putin diferita de cea a autorilor si sunt departe de a impartasi optimismul in legatura cu noua postura post-imperiala a Rusiei. Rusia nu va adopta niciodata o postura post-imperiala. Rusii s-au considerat si se considera (indiferent daca este vorba de Rusia Ţarista sau de Rusia Comunista) urmasii Imperiului Bizantin.
Aricolul de mai sus a fost publicat in data de 03/12/2010 de catre PGA – Politeia Geopolitical Analyses, ca parte dintr-o analiza “Lumea în care traim”
Astazi autorii acestor materiale trebuie sa-si dea seama de greselile grave pe care le-au comis si eu sunt “mandru” intr-un fel pentru ca nu am cazut in capcana increderii oarbe.
EPILOG: Din nefericire, intr-o lume fara arbitrii, conflictele vor fi mai violente si mai sangeroase. Disputele vor ajunge la nivelul “gastilor de cartier” si asta este grav. Sa speram ca pana la urma lucrurile se vor aranja, nici nu doresc sa-mi inchipui altfel.
Instructiuni comentarii:
Pentru a comenta sub identitatea de pe blogul anterior TheophylePoliteia autentificati-va mai intai, apasand pe iconul corespunzator din formular. [ Ex. pentru autentificare Wordpress apasati iconul ]
Lipsesc arbitri cu putere militara dar asta nu inseamna ca nu exista arbitri deloc. Exista si chiar ei creeaza aceste crize pentru ca vor sa destabilizeze statele care nu se conforma politicilor de globalizare economica si financiara, asa cum corect s-a “scapat” Mister Cameron. De asta am vazut primavara araba si va urma anul asta primavara sovietica. Personal cred ca “se pregateste” si Turcia unde miscarile de masa inca nu si-au spus ultimul cuvant. Elvetia isi cumpara insula Sardinia de la Italieni, intre timp, ca drept dovada. Arbitrii vor sa aiba plajele lor private si gratis.
Buna seara,
Rusia se bucura de o victorie, parte dintr-un mai amplu scenariu posibil, dar foarte verosimil. “Opozitia” ruseasca propune un proiect de lege prin care tari sau regiuni pot deveni anexate, sau se pot alatura ca membri cu drepturi depline ai Federatiei Ruse. Cateva conditii trebuie insa indeplinite, printre care: 1 tara respectiva sa aiba un guvern si institutii functionale, care sa apere interesele cetatenilor sai si 2 “anexarea”/”aderarea” se face numai in urma unui referendum “democratic”. Cam in vreo doua luni legea ar putea intra in vigoare.
Ivan Nichiciuc, un deputat comunist, evocand vremurile “sovietice” ii pomeneste pe moldoveni imediat dupa rusi, zicand: “Traiam cu totii impreuna, intr-o singura tara, nimic nu ne impartea in rusi, moldoveni, uzbeki, ucrainieni. Acestia sunt fratii nostri. Rusia e o tara mare, e loc pentru toti in ea.”
Citatul e din FAZ de astazi, 04.03.2014, varianta tiparita, p2.(Friedrich Schmidt- Wie Russland größer werden kann).
A buna nu-i, daca rusii ii vad pe moldoveni, dintr-o data, frati.