Ştiri Externe: 4 ianuarie 2014 / Reînoirea insurgenţei din Irak
04/01/2014 | Autor theophyle Categorii: International, Stiri Europene |
Revista Presei de la Deutsche Welle. Dezinteres şi interese. Între bun venit şi bun rămas e deseori un singur pas. Presa din Germania continuă şi astăzi să comenteze pe larg reacţiile stârnite de dreptul la libera circulaţie a forţei de muncă din România şi Bulgaria, intrat în vigoare în prima zi a anului. “Imigranţii, care sosesc în Germania doar pentru a beneficia de ajutorul social Hartz IV, alocaţia pentru copii şi asigurări medicale, trebuie trimişi repede înapoi acasă. Pentru a evita revenirea lor, ar trebui să ne gândim la posibila amprentare a acestora” – o declaraţie care nu linişteşte deloc spiritele şi care, deşi a fost făcută la Bruxelles, pentru cotidianul german BILD, aparţine unui mai vechi cunoscut al publicului din România, europarlamentarului conservator Elmar Brok.
În loc să se calmeze, spiritele continuă să se încingă în Germania. Dezbaterea, pornită de creştin-socialii bavarezi, este criticată de social-democrata Carola Reiman, care a declarat pentru HANDELSBLATT că discuţiile “dăunează imaginii Germaniei.”
La cuvânt s-a înscris şi noul ministru federal al agriculturii, până nu de mult şef al internelor la Berlin, creştin-socialul Hans-Peter Friedrich, care apără poziţia partidului său: “Cine doreşte ca solidaritatea europeană şi libera circulaţie a forţelor de muncă să se bucure în continuare de acceptanţă, trebuie să împiedice folosirea lor abuzivă. Nu atentăm la aceste drepturi, ci le apărăm”, a declarat Friedrich pentru DIE WELT.
La Berlin, TAZ comentează situaţia cu un titlul care spune tot: “Duşmanii romi”. În primele rânduri, autorul lămureşte situaţia: “imigranţii nu reprezintă un potenţial pericol, ci un câştig pentru bunăstarea societăţii germane. Campania CSU otrăveşte atmosfera”.
Tot în TAZ, Wiliam Totok relevă lipsa de interes a Bucureştiului şi Sofiei faţă de dezbaterile din Germania. În timp ce presa din România s-a mulţumit să prezinte într-o notă destul de ironică îngrijorarea nejustificată a englezilor care au aşteptat mii de români la graniţe şi s-au trezit cu doar câţiva, Premierul Ponta a repetat în anul 2013 că în “ultimii 20 de ani, 2 milioane de români au părăsit ţara, dintre aceştia aproape 20.000 de medici şi mulţi alţi absolvenţi de studii superioare, care lipsesc acum pe piaţa muncii din România.”
Lipsa de interes a românilor faţă de noile oportunităţi din Germania este abordată şi în interviul pe care primarul Sibiului, Klaus Johannis l-a acordat FRANKFURTER RUNDSCHAU. “Aproape nimeni nu mai emigrează. Există români care studiază în Germania şi români care lucrează acolo. Migraţia era o temă importantă la începutul anilor 90, când mulţi membri ai minorităţii germane, dar şi mulţi români au părăsit ţara. Dar acum tema nu mai este importantă. Găsesc că dezbaterea este exagerată.” Întrebat care sunt motivele acestei dezbateri, Johannis răspunde direct: “Înainte de orice, campania electorală. Anumiţi politicieni umflă subiectul şi îl abordează în mod populist”. Integral la Deutsche Welle
Germania: Merkel va forma un comitet pentru a se ocupa de problema “migraţiei sărăciei”. Cancelarul german Angela Merkel va forma un comitet pentru a se ocupa de dezbaterea aprinsă asupra aşa-numitei “migraţii a sărăciei”, a anunţat vineri purtătorul ei de cuvânt Georg Streiter, informează agenţia Xinhua. Merkel a discutat la telefon cu Sigmar Gabriel, vicecancelar şi lider al partenerului ei de coaliţie, Partidul Social Democrat din Germania /SPD/. Ei au convenit să creeze un comitet în timpul unei întâlniri a cabinetului miercurea viitoare pentru a aborda problema, a declarat Streiter presei germane. În interiorul coaliţiei de guvernare din Germania are loc o dezbatere furtunoasă după apelurile de a înăspri legile de protecţie socială în timp ce pieţele europene ale muncii s-au deschis pentru români şi bulgari. Restricţiile de pe piaţa forţei de muncă din Uniunea Europeană /UE/ impuse cetăţenilor bulgari şi români au fost ridicate miercuri, alimentând îngrijorarea în rândul unor politicieni germani asupra unui posibil aflux de “imigranţi ai sărăciei” din Europa de Est, aminteşte Xinhua. Uniunea Creştin-Socială /CSU/ din Germania, aliatul bavarez al dnei Merkel şi unul dintre cele trei partide de coaliţie, a elaborat propuneri pentru a face mai dificilă pentru “noii veniţi săraci” să pretindă beneficii de stat, potrivit rapoartelor mass-media. Partidul conservator propune ca alţi cetăţeni din UE să nu fie eligibili pentru ajutoare sociale în primele trei luni de la sosirea în Germania. Sancţiuni mai dure pentru fraudarea acestor norme, inclusiv deportarea şi refuzul unei viitoare reintrări în ţară, sunt de asemenea incluse în propuneri. Iniţiativa CSU, programată să fie discutată la o întâlnire de partid la începutul lunii ianuarie, a provocat critici masive. Membrii SPD şi ai partidelor de opoziţie au criticat propunerile ca periculos de populiste. Merkel a fost criticată pentru “tăcerea” păstrată în ultimele zile. “CSU şi SPD au o dezbatere. Cancelarul acţionează ca şi cum ea nu ar aborda problema”, a declarat Cem Ozdemir, lider al partidului Verzilor de opoziţie, pentru media. Integral la Agerpres
2013 – cei bogați s-au îmbogățit și mai mult. Cei mai bogaţi 300 de oameni din lume s-au îmbogăţit cu 524 miliarde de dolari anul trecut şi controlau la finalul anului averi de 3.700 miliarde de dolari, anunță Bloomberg. Cele mai mari creşteri au fost înregistrate în sectorul IT, cu Bill Gates în fruntea topului câştigătorilor. Averile din sectorul IT au crescut anul trecut cu 28%, iar dintre cei 300 de miliardari din top, numai 70 au înregistrat pierderi în 2013. ”Bogaţii vor continua să se îmbogăţească. Dobânzile vor rămâne la un nivel scăzut, bursele vor creşte în continuare, iar economia se va extinde cu cel puţin 2%”, comentează pentru Bloomberg miliardarul John Catsimatidis, fondatorul grupului de imobiliare şi energie Red Apple. Bill Gates, cofondator al Microsoft şi preşedinte al producătorului de software, a încheiat anul cu o avere estimată la 78,5 miliarde de dolari, în urcare cu 15,8 miliarde de dolari, fiind în acelaşi timp cel mai bogat om din lume şi cel mai mare câştigător în 2013. Acţiunile Microsoft s-au apreciat anul trecut cu 40%. Gates a beneficiat şi de creşterea valorii altor active, precum acţiunile deţinute la compania feroviară Canadian National Railway sau la producătorul de substanţe de curăţat Ecolab Inc., care au urcat cu 34%, respectiv 45%. Cea mai mare parte din averea lui Gates este controlată prin vehiculul Cascade Investments. Cofondatorul Microsoft are acţiuni la aproape 40 de companii listate la bursă şi mai multe afaceri particulare, inclusiv lanţul hotelier Four Seasons. Acţiunile la Microsoft reprezintă mai puţin de un sfert din averea sa. Al doilea mare câştigător al anului 2013 a fost miliardarul american Sheldon Adelson, fondatorul Las Vegas Sands Corp., cel mai mare operator de cazinouri din lume. Averea lui Adelson a crescut anul trecut cu 14,4 miliarde de dolari, la 37 miliarde de dolari. Acţiunile companiei sale au urcat în 2013 cu 71%. Averea mexicanului Carlos Slim, până anul trecut cel mai bogat om din lume, a continuat să scadă în 2013. El a pierdut 1,4 miliarde de dolari anul trecut, după ce Congresul mexican a adoptat o lege care vizează desființarea monopolului companiei controlate de Slim, America Movil, în sectorul telecom. Cea mai mare pierdere din 2013 a fost înregistrată de omul de afaceri brazilian Eike Batista, care şi-a pierdut averea de peste 12 miliarde de dolari. Compania sa, OGX Petroleo & Gas participacoes, a intrat în faliment în luna octombrie. În martie 2012, Batista era pe locul 8 în topul bogaţilor lumii. În prezent, cu datorii şi compania în faliment, averea lui Batista este evaluată la valori negative. Integral aduce RFI.
Aproape o mie de cazuri de gripă cu virus A H1N1 şi cinci morţi în Canada. O epidemie de gripă cu virusul A H1N1 afectează provincia Alberta din Canada. Bilanţul Ministerului Sănătăţii indică peste o mie de cazuri de îmbolnăviri de gripă cauzată de virusul A H1N1 şi cinci morţi. Sute de locuitori din provincia canadiană Alberta stau ore în şir la coadă la cele 13 centre de vaccinare pentru imunizare, din cauza epidemiei de gripă cu virus A H1N1, informează „The Globe and Mail”. Fred Horne, ministrul Sănătăţii din această provincie din vestul Canadei, a anunţat, vineri, bilanţul epidemic: aproape o mie de cazuri de îmbolnăviri şi cinci decese. „În ultimele săptămâni am observat o creştere a numărului cazurilor de gripă” în provincia Alberta şi în principal la „tineri adulţi cu o stare de sănătate bună”, a explicat ministrul într-un comunicat citat de AFP. „Din nefericire, cinci persoane internate la terapie intensivă au murit”, a deplâns Fred Horne. În total, 965 de cazuri de gripă au fost raportate de reţeaua de sănătate din Alberta, necesitând spitalizarea a 251 de persoane, potrivit bilanţului oferit de minister. Cei mai expuşi contractării virusului A H1N1 sunt persoanele cu vârste cuprinse între 20 şi 65 de ani, potrivit lui Judy MacDonald, specialist în cadrul Serviciului de Sănătate aferent zonei Calgary, cel mai mare oraş din provincia Alberta. Integral aduce Adevarul
Cel puţin 32 de civili şi 71 de combatanţi au murit în confruntările din provincia irakiană Al-Anbar. Cel puţin 32 de civili şi 71 de combatanţi Al-Qaida au fost ucişi vineri în noi confruntări între reţeaua extremistă şi triburile locale şi forţele de securitate din provincia Al-Anbar, bastion sunnit ostil premierului şiit Nuri al-Maliki. Combatanţii Statului Islamic în Irak şi în Levant (SIIL, care are legături cu Al-Qaida) controlează de joi mai multe sectoare din Ramadi (la 100 de kilometri vest de Bagdad) şi Fallouja, un oraş situat la 60 de kilometri vest de Bagdad pe care combatanţii extremişti l-au declarat “stat islamic”. Potrivit unui ofiţer de poliţie, “luptele de la Ramadi (…) erau însoţite, vineri, de o mobilizare suplimentară a Al-Qaida” în centrul oraşului, în timp ce “poliţia şi combatanţii din triburi continuă să se mobilizeze în oraş”. Televiziunea publică a anunţat că forţele speciale de contraterorism au “ucis doi lunetişti şi au ars patru vehicule care transportau terorişti” la Ramadi. Alţi zece “terorişti” au fost ucişi în oraş, a adăugat aceasta, între care comandamentul militar la Al-Anbar. La Fallouja, un colonel de poliţie a precizat că un sfert din oraş rămîne sub controlul SIIL, în timp ce forţele de securitate şi triburile controlează restul oraşului şi împrejurimile. Potrivit unei surse din cadrul Ministerului de Interne şi unui ofiţer de poliţie, cel puţin 32 de civili au fost ucişi, între care copii şi femei, iar 71 de combatanţi ai SIIL au murit în aceste lupte de la Ramadi, capitala proviniei Al-Anbar, şi Fallouja. Luptele au izbucnit luni la Ramadi, după destructurarea unei tabere a protestatarilor antiguvernamentali prezentată de Guvern drept “o ascunzătoare a Al-Qaida”. Violenţele s-au propagat apoi în oraşul apropiat Fallouja. Integral aduce Mediafax
Reţeaua Facebook, chemată la tribunal pentru acuzaţii grave de încălcare a confidenţialităţii. Reţeaua de socializare Facebook se confruntă cu un nou proces în instanţă, în urma unei plângeri colective privind acuzaţii de monitorizare a mesajelor private ale utilizatorilor, informează bbc.co.uk. Reclamanţii susţin că, în momentul în care un utilizator distribuie un link către un alt site printr-un mesaj privat, Facebook scanează profilul online al userului. Astfel, susţin reclamanţii, Facebook monitorizează în mod sistematic mesajele utilizatorilor şi profită de aceste informaţii împărtăşindu-le cu agregatorii de date, cu agenţii de publicitate şi de marketing. Reprezentanţii companiei Facebook au declarat însă că acuzaţiile sunt “fără valoare”. “Ne vom apăra viguros”, au adăugat reprezentanţii celui mai mare site de socializare din lume. Reclamanţii cer fie plata unei sume zilnice de 100 de dolari pentru fiecare zi de presupuse încălcări ale măsurilor privind protecţia datelor private, fie câte 10.000 de dolari pentru fiecare utilizator ale cărui mesaje au fost monitorizate ilegal. Procesul, intentat la începutul acestei săptămâni, citează informaţii obţinute prin cercetări independente, care arată că Facebook analizează conţinutul mesajelor private ale utilizatorilor “pentru scopuri care nu au legătură cu facilitarea transmiterii mesajului”. Aceasta nu este prima dată când reţeaua de socializare este acuzată că încalcă politicile de confidenţialitate. În septembrie anul trecut, Facebook s-a confruntat cu critici privind o propunere care viza schimbarea politicii de confidenţialitate, ce ar fi permis crearea unor anunţuri publicitare folosind numele şi fotografiile de profil ale utilizatorilor reţelei. Compania a susţinut atunci că această propunere a vrut să clarifice mai degrabă limbajul politicii sale de confidenţialitate, decât să facă schimbări semnificative legate de aceasta. În august, anul trecut, un judecător american a aprobat un acord potrivit căruia Facebook trebuia să plătească 20 de milioane de dolari pentru că a utilizat menţiunea “Îmi place”, nume şi profiluri ale utilizatorilor cu scopuri publicitare. Suma urma să fie repartizată unor grupuri care luptă pentru protejarea vieţii private pe internet, avocaţi şi utilizatorii Facebook care au depus o plângere colectivă. Acordul prevedea şi ca Facebook să-şi modifice regulamentul de funcţionare şi să ofere mai mult control utilizatorilor în ceea ce priveşte exploatarea potenţială a datelor personale în ceea ce priveşte publicitatea. Plângerea fusese depusă la începutul anului 2011, după ce Facebook a lansat programul de publicitate “Sponsored Stories”. Ziarul Financiar
Instructiuni comentarii:
Pentru a comenta sub identitatea de pe blogul anterior TheophylePoliteia autentificati-va mai intai, apasand pe iconul corespunzator din formular. [ Ex. pentru autentificare Wordpress apasati iconul ]
Salut mare scrib .
Eu stiam ca Irak nu a fost NICIODATA pacificat dupa ocupare . Mereu au fost revolte , atentate , lupte interne . Doar ca propaganda trebuia sa prezinte ca mare succes o destabilizare/infringere strategica . Exact cum face acum cu Afganistan si Libia unde luptele sint la ordinea zile , atacurile si atentatele la fel . Interventii “marete” dar care au produs exclusiv haos , inarmarea tuturor si lupta intre fractiuni sau impotriva guvernelor marioneta (ca nu au nici macar o majoranta parlamentara valabila si coerenta )
Salut Stef,
ca Siria, Irakul nu este un stat unitar, ambele sunt numai entitati formate de puterile coloniale dupa primul razboi mondial. Personal cred ca intr-un timp mediu vom vedea dezagregarea lor totala sau in cel mai bun caz formule federative. Deocamdata mult sance va curge pe apele Eufratului. 🙁
Citeam cindva , cu ani in urma ,o ipoteza de posibila dezmembrare a Irakului cu aparitia tarii Kurdistan si a unei alte parti care urma sa fie lipita Iranului .
In Libia , unii au ajuns sa ceara spaga cu arma in mana ca sa tina deschise robinetele cu petrol si gaze pentru export . 🙂
draga stefan,
se spune ca cine seamana vant – culege furtuna!