Ştiri Externe: 15 octombrie 2013 / A început bătălia energetică a Europei
15/10/2013 | Autor theophyle Categorii: International, Stiri Europene |
Noi dezvăluiri despre activitatea NSA: Agenţia americană colectează sute de milioane de liste de contacte transmise prin e-mail. Agenţia americană de informaţii NSA colectează sute de milioane de liste de contacte ale americanilor transmise prin e-mail sau prin mesageria instant, relatează marţi Washington Post, citând documente ale fostului consultant NSA, Edward Snowden. Într-o singură zi în 2012, NSA a interceptat 444.743 de liste de contacte din e-mailurile conturilor de Yahoo!, 82.857 din conturile de Facebook, 33.697 din conturi Gmail şi 22.881 din conturile altor furnizori de mesagerie online, preciza NSA într-o prezentare publicată de către jurnalul american. Extrapolând la un an, cifrele corespund colectării a 250 de milioane de liste de contacte de e-mail pe an. Aceasta vrea să spună că milioane, chiar zeci de milioane de americani sunt vizaţi de această colectare de date, au declarat pentru cotidian doi oficiali de rang înalt din serviciile de informaţii americane. Aceste liste conţin mai multe informaţii faţă de metadatele telefonice deoarece prin e-mail se transmit de asemenea numere de telefon, adrese fizice, informaţii economice sau familiale şi uneori primele linii dintr-un mesaj. NSA interceptează aceste liste “din zbor” atunci când sunt schimbate pe Internet, mai des decât atunci când sunt “în repaus” în serverele calculatoarelor. Din această cauză, NSA nu are nevoie să notifice grupurile de Internet care adăpostesc aceste informaţii, precum Yahoo!, Google sau Facebook.Integral aduce Mediafax
Potrivit celor mai recente declaraţii, înţelegerea se lasă încă aşteptată. Aşa de pildă, preşedintele Obama a criticat o propunere a adversarilor republicani de rezolvare provizorie a problemei, afirmând că este insuficientă. Administraţia de la Casa Albă a comunicat vineri că Obama a avut o nouă discuţie telefonică cu negociatorul republican John Boehner. În cursul acelei discuţii, preşedintele i-a explicat încă o dată interlocutorului său de ce o ridicare pe termen scurt a plafonului datoriei, în combinaţie cu noi negocieri pentru votarea bugetului, nu rezolvă problemele actuale cu care SUA se confruntă. Aceasta fiindcă ţara va reajunge peste numai şase săptămâni în situaţia actuală, ba chiar mai rău, fiindcă va fi afectat şi comerţul intern în perioada dinaintea sărbătorilor de iarnă. “Nu am vrea să legăm ameninţarea intrării în incapacitate de plată, ce planează asupra noastră, cu negocierile legate de buget”, a declarat purtătorul de cuvânt al lui Obama, Jay Carney. Totodată, Casa Albă i-a criticat din nou pe republicani pentru faptul că fac din abandonarea reformei din sistemul de sănătate, iniţiată de preşedintele Obama, o precondiţie pentru votarea bugetului. Totuşi, administraţia de la Washington a dat să se înţeleagă că ar accepta, la nevoie, o ridicare pe termen scurt al plafonului datoriei, dar numai dacă măsura nu este însoţită de alte condiţii legate de buget. Integral la Deutsche Welle.
„Toamna arabă“: în Siria şi în Libia rebelii se bat între ei. La doi ani după răsturnarea dictatorului Gaddafi, foştii insurgenţi se luptă pentru controlul Libiei. În Siria, rebelii ce se opun regimului Bashar al-Assad n-au reuşit să-l doboare, dar se omoară între ei. După 42 de ani de conducere dictatorială sub regimul colonelului Muammar Gaddafi, Libia care are în acest moment un guvern de tranziţie, nu este departe de haos, notează AFP. În doi ani de la „primăvara libiană“ mii de persoane au fost ucise şi rănite, iar producţia de petrol a ţării a fost înteruptă complet timp de mai multe luni, iar acum noile autorităţi încearcă să o aducă măcar la nivelul din timpul lui Gaddafi. Provocările pentru noile autorităţi sunt mari, nu numai în ceea ce priveşte reconstrucţia, ci şi în crearea de instituţii ale statului. Zecile de mii de foşti rebeli care au participat la revolte s-au transformat acum în miliţii, cu interese proprii, care declanşează deseori ciocniri violente cu noile autoritati. Forţele armate libiene luptă să menţină sub control miliţiile tribale şi militanţii islamişti care controlează părţi ale ţării. Multiplele atentate ale grupărilor islamiste asupra unor ambasade şi reprezentanţe diplomatice occidentale din Libia au culminat, la sfârşitul săptămânii trecute, cu răpirea premierului libian Ali Zeidan, pe care acesta a calificat-o drept „tentativă de lovitură de stat“. „Nu cred că peste 100 de vehicule militare pot să încercuiască un cartier, fără să fie dat un ordin (…) Aceasta este o tentativă de lovitură de stat împotriva legitimităţii“, a declarat Zeidan, după ce a fost eliberat. Premierul a fost eliberat nevătămat, după câteva ore, dar situaţia evidenţiază instabilitatea puternică cu care se confruntă Libia după înlăturarea regimului Muammar Gaddafi. În ultimele luni, în Siria, luptele şi reglările de conturi s-au înmulţit între rebeli şi jihadişti, deşi ambele grupuri luptă împotriva regimului preşedintelui Bashar al-Assad. Opoziţia politică a ridicat tonul faţă de gruparea Statul islamic în Irak şi Levant (EIIL), format în mare parte din luptători străini, acuzându-i că au „furat revoluţia“. La sfârşitul săptămânii trecute s-au dus lupte, la Alep, în nordul ţării, între Statul islamic în Irak şi Levant (EIIL), afiliat al Al-Qaida, şi un batalion afiliat Armatei Siriene Libere (ASL), coaliţia rebelă considerată moderată şi sprijinită de statele arabe şi occidentale. Confruntările s-au soldat cu cel puţin 50 de morţi. Opoziţia siriană acuză EIIL că a renunţat la lupta împotriva regimului sirian în anumite zone pentru a se angaja în eforturile de preluare a controlului asupra sectoarelor controlate de Armata Siriană Liberă. Şi negocierile de pace de la Geneva riscă să nu aibă loc după ce, duminică, Consiliul Naţional Sirian (CNS), cea mai importantă grupare de opoziţie din Siria, a anunţat că nu va participa şi ameninţă că se va retrage din coaliţia anti-regim dacă aceasta va lua parte la reuniune. Integral aduce Adevarul.
Statele Visegrád cer UE să susţină energia nucleară. Cum? Prin ajutor de stat. Polonia, Cehia, Slovacia şi Ungaria doresc ca Uniunea Europeană să sprijine proiectele de energie nucleară, evitând reglementarea excesivă a domeniului şi permiţând acordarea ajutorului de stat pentru investiţiile în această formă de energie, a declarat premierul Viktor Orban după un summit al „Grupului de la Visegrád“. Cele patru state şi-au anunţat şi sprijinul comun pentru exploatarea gazelor de şist, convenind să organizeze luna aceasta la Budapesta un forum pe subiectul gazelor naturale, al cărui scop va fi să pună bazele unei pieţe regionale de gaze, a mai spus Orban, potrivit Reuters. Toate cele patru state sunt dependente de importurile de gaze, în special din Rusia, şi doresc să-şi diversifice mixul de energie. „Ne aşteptăm ca Uniunea Europeană să ajute, nu să împiedice, mărirea capacităţii nucleare în Europa Centrală. Sectorul nu ar trebui suprareglementat, iar chestiunea ajutorului de stat pentru investiţiile în energie ar trebui de asemenea reexaminată, deoarece considerăm că energia nucleară este discriminată la acest capitol“, a spus Orban. Premierul ungar nu a explicat la ce anume se referă. Presa internaţională a scris însă recent că Gunther Oettinger, comisarul european pentru energie, a sugerat într-o discuţie privată că centralele nucleare nu sunt fiabile, astfel că regulile europene privind ajutorul de stat ar trebui adaptate sau ocolite. Comisia va publica luna viitoare o nouă versiune a ghidului privind ajutoarele de stat pentru sectorul energetic, dar acesta nu va menţiona explicit energia nucleară. Totuşi, finanţarea centralelor nucleare nu va fi împotriva legilor UE, ci fiecare caz va trebui examinat separat. Problema finanţării publice pentru energia atomică, dar şi pentru alte forme de energie, a divizat atât executivul european, cât şi guvernele naţionale. State precum Germania şi Austria se opun acestei forme de energie, în timp ce Marea Britanie şi cele patru state Visegrád o susţin. Pe de altă parte, cererea de energie a scăzut pe continent, iar odată cu ea au scăzut şi preţurile energiei, astfel că ţările pro-nucleare găsesc cu greu dezvoltatori dispuşi să investească în centralele atomice fără ca statul să le garanteze un preţ minim al electricităţii. Ungaria intenţionează să-şi extindă unitatea existentă, dar încă nu a anunţat licitaţia publică. Grupul ceh CEZ, deţinut în majoritate de stat, vrea să construiască încă reactoare cu puterea de circa 1.200 MW la centrala de la Temelin. Integral duce Ziarul Financiar.
A început bătălia pentru gazele de şist în Europa. Două decizii luate săptămâna trecută, prima de către Parlamentul European, cealaltă de către Consiliul Constituţional al Franţei, ameninţă dezvoltarea exploatării gazelor de şist în Europa la niveluri comparabile cu cele din Statele Unite. Barierele birocratice riscă să deposedeze Europa de unul dintre cele mai promiţătoare instrumente de relansare economică. Din 2005 până în 2012, producţia de gaze naturale a crescut în Statele Unite cu 33%, iar cea de petrol cu 28%; potrivit Administraţiei pentru Informaţii privind Energia, până în 2020, producţia de petrol a Americii de Nord o va depăşi pe cea a Arabiei Saudite, ceea ce va face plauzibilă independenţa energetică a SUA. În numai şase ani, preţul gazelor naturale a scăzut de patru ori, alimentând un proces de reindustrializare a Americii unic în Occident. Potrivit unui studiu realizat de IHS Cera, citat de Les Echos, revoluţia gazelor de şist a dus la crearea a 2,1 milioane locuri de muncă, incluzând şi economia indirectă, a generat o creştere cu 118 miliarde dolari a PIB-ului şi venituri bugetare de 75 de miliarde, în vreme ce venitul gospodăriilor americane a crescut cu 1.200 de dolari. La Bucureşti, profesorul Walter Russel Mead a povestit vineri că statul Dakota de Nord, unde se petrece cea mai mare parte a revoluţiei petrolului de şist, a devenit destinaţia unei noi „goane după aur”, unde şi un muncitor modest şi fără studii poate spera să obţină o slujbă bină plătită cu 80.000 până la 100.000 de dolari pe an. Această abundenţă energetică regăsită a Americii nu a scăpat restului lumii, iar China, despre care se crede că deţine cele mai mari rezerve mondiale, a demarat recent operaţiunile de explorare. Până şi în Rusia, care deţine cele mai importante rezerve de gaze convenţionale şi unde monopolul Gazprom a descurajat cercetările privind gazele de şist, preşedintele Vladimir Putin a cerut o evaluare a resurselor în vederea unei exploatări viitoare. Integral aduce Romania Libera.
Seism cu magnitudinea 7,2 în sudul Filipinelor: Cel puţin 20 de morţi. Cel puţin 20 de persoane şi-au pierdut viaţa şi alte aproximativ 30 au fost rănite în urma puternicului seism cu magnitudinea 7,2, care a zdruncinat marţi dimineaţa Filipinele, în apropiere de zona turistică Cebu, centrul arhipelagului, relatează AFP. Cincisprezece victime s-au înregistrat la Cebu ( 320 km sud-est de Manila), a indicat Reynaldo Balidoune, purtător de cuvânt al apărării civile filipineze. Alte cinci persoane au murit în insulele vecine Bohol şi Siquijor. Cutremurul s-a produs la ora 08.12 (00.12 GMT), la o adâncime de 20 de kilometri, în regiunea Bohol, în partea centrală a Filipinelor, a anunţat Institutul de geofizică a SUA /USGS/. Seismul a fost urmat de cel puţin 20 de replici, după cum au indicat experţii Institutului filipinez de Vulcanologie şi Seismologie (FIVS). Alte noi replici sunt posibile, dar nu există riscul de valuri seismice, conform acestora. Potrivit relatărilor iniţiale, în insulele Bohol şi Cebu, unde se află şi oraşul-port cu acelaşi nume, a doua cea mai populată aglomerare urbană din arhipelag, precum şi într-un număr mare de localităţi, există probleme în alimentarea cu energie electrică. Multe şcoli din insulele vecine şi-au anulat marţi orele pentru ca autorităţile să verifice siguranţa clădirilor, în vederea evitării unor tragedii. Integral aduce Agerpres.
Instructiuni comentarii:
Pentru a comenta sub identitatea de pe blogul anterior TheophylePoliteia autentificati-va mai intai, apasand pe iconul corespunzator din formular. [ Ex. pentru autentificare Wordpress apasati iconul ]