Ştiri Externe: 15 noiembrie 2013 / Papa Francisc a devenit „o ţintă a mafiei”
15/11/2013 | Autor theophyle Categorii: International, Stiri Europene |
UE avertizează Ucraina în privinţa acordului de asociere. Emisarul european Aleksander Kwasniewski a avertizat joi Ucraina că asocierea cu UE ar putea fi amânată pe termen “nedeterminat” în cazul în care cele două părţi nu vor semna un acord la summitul de la Vilnius, care va avea loc la sfârşitul lunii noiembrie. Emisarul european şi fostul preşedinte polonez Aleksander Kwasniewski a explicat că situaţia nu va mai fi la fel de favorabilă pentru Ucraina în anii următori, a doua zi după ce o şedinţă extraordinară a Parlamentului ucrainean s-a încheiat fără să fie supus la vot proiectul de lege care i-ar fi permis opozantei încarcerate Iulia Timoşenko să plece în străinătate. Eliberarea fostului premier este cerută de europeni în vederea semnării acordului de asociere, prevăzută la summitul Parteneriatului Estic care va avea loc la Vilnius, în perioada 28-29 noiembrie. Kwasniewski a declarat pentru agenţia ucraineană Unian că asocierea Ucrainei la UE va fi amânată pe termen “nedeterminat” dacă acordul nu va fi semnat la Vilnius. În plus, incertitudinea a fost sporită de un demers al unor deputaţi şi reprezentanţi ai mediului de afaceri ucraineni care i-au solicitat în această săptămână preşedintelui Viktor Ianukovici să amâne cu un an semnarea acordului de asociere cu UE, argumentând că au nevoie de timp pentru a se familiariza cu cerinţele europene. “Se poate pronostica, în mod sigur, că în următorii doi ani nimeni nu se va mai ocupa de asocierea cu Ucraina”, a subliniat Kwasniewski, evocând alegerile europene, dar şi alegerile prezidenţiale ucrainene din 2015. “După aceşti doi ani, situaţia va fi altfel, nu neapărat mai bună, poate mai rea” decât cea din prezent, a spus el. Data de 13 noiembrie era considerată un termen limită pentru Ucraina în vederea rezolvării cazului Iulia Timoşenko, fostul premier şi contracandidata lui Ianukovici la alegerile prezidenţiale din 2010, care ispăşeşte o pedeapsă de şapte ani de închisoare pentru abuz de putere. Integral aduce Mediafax.
SUA: Preşedintele anunţă concesii în privinţa controversatului sistem de asigurări medicale ‘Obamacare’. Preşedintele SUA Barack Obama le-a dat asigurări joi americanilor în pericol să rămână fără asigurări medicale că i-a ‘auzit clar’ şi a anunţat lansarea unei soluţii administrative care îi va ajuta să-şi păstreze poliţele, informează AFP, Reuters şi AP. Surse de la Casa Albă au indicat anterior pentru presă că şeful statului se pregăteşte să anunţe o concesie menită să reglementeze problema americanilor ale căror poliţe de sănătate expiră drept urmare a reformei sistemului. Administraţia le va adresa astfel inspectorilor de asigurări din state o scrisoare care va specifica faptul că actualele poliţe vândute clienţilor existenţi nu vor fi considerate neconforme cu noua lege, în 2014. Soluţia administrativă anunţată de liderul de la Casa Albă ar urma să le permită milioanelor de asiguraţi din momentul de faţă să-şi prelungească încă un an contractele ameninţate de reziliere pentru că titularii nu mai răspund noilor criterii cerute de lege. Această schimbare nu va necesita acordul Congresului, a menţionat pentru AFP un senator democrat.Anunţul prezidenţial constituie o concesie majoră pentru adversarii ‘Obamacare’, votată în 2010 şi din care un pilon central a intrat în vigoare în octombrie, dar cu uriaşe dificultăţi tehnice. Integral aduce Agerpres.
Papa Francisc a devenit „o ţintă a mafiei” din Italia. Cruciada Papei Francisc împotriva corupţiei l-a transformat într-o posibilă ţintă a clanurilor mafiote din Italia, a avertizat unul dintre principalii procurori din ţară. Nicola Gratteri, procuror italian specializat în urmărirea grupărilor mafiote, a spus miercuri că iniţiativa pontifului Francisc de a aduce transparenţă în activităţile Băncii Vaticanului i-a făcut „agitaţi şi nervoşi” pe mafioţii care încheie afaceri ilegale cu prelaţii catolici. Magistratul a spus cotidianului italian „Il Fatto Quotidiano” că „Papa Francisc desfiinţează centre de putere economică din Vatican”. „Dacă şefii mafioţi ar putea să-l împiedice, nu ar ezita. Nu sunt sigur dacă grupurile de crimă organizată au puterea de a face ceva, dar cu siguranţă se gândesc la asta”, a conchis procurorul. Papa Francisc, pontif care promovează o „biserică umilă”, a luat măsuri pentru a reforma Banca Vaticanului, instituţie bănuită că antrenează un circuit internaţional de spălare a banilor. Ultima intervenţie a pontifului a avut loc la începutul acestei săptămâni, când a predicat un mesaj împotriva corupţiei. Pontiful a citat pasaje din Biblie care avertizau că păcătoşii vor fi aruncaţi în mare cu o piatră legată la gât. „Mafioţii care investesc, care spală banii, care deţin astfel adevărata putere, sunt mafioţii care s-au îmbogăţit de-a lungul anilor datorită înţelegerii sale cu biserica”, a explicat Gratteri, adăugând că „aceştii sunt oamenii care încep să devină tot mai nervoşi”. Procurorul i-a criticat pe episcopii şi preoţii catolici din sudul ţării care au relaţii apropiate cu mafioţii şi care le apără faptele. „Preoţii fac în continuare şefilor mafioţi şi beau împreună câte o cafea, ceea ce oferă infractorilor putere şi legitimitate”, a explicat Gratteri. Integral aduce Adevarul.
Germania – între invidie şi pericolul de penalizare. Excedentele comerciale ale Germaniei, criticate de autorităţile europene, au fost primite cu rezerve de presa germană. Unii comentatori resping interpretările potrivit cărora Germania ar fi vinovată de criza din ţările sud-europene, alţii, dimpotrivă, cred că Berlinul a provocat criza şi, ca atare, ar trebui sancţionat. Comisia Europeană a criticat ieri Germania din cauza excedentului comercial prea ridicat. Cu alte cuvinte pentru exportul prea mare, în comparaţie cu importul. Excedentele germane au depăşit cu 1,2 procente cele 6 la sută din Produsul Intern Brut, admise şi stabilite în baza reglementărilor europene. Oare chiar dăunează forţa exporturilor germane economiei europene, se întreabă astăzi mai mulţi comentatori şi analişti, după ce critici la adresa modelului economic promovat de guvernul federal au fost formulate, recent, în Statele Unite, şi miercuri de către Comisia Europeană.„Nu criticăm Germania ca putere economică, competitivă, sau pentru performanţele în domeniul exportului”, a subliniat comisarul european Olli Rehn la Bruxelles. Dimpotrivă, l-a secondat şeful Comisiei, José Manuel Barroso: „Ne-am dori mai multe Germanii în Europa”. Ceea ce trebuie clarificat este dacă excedentele prejudiciază celelalte economii naţionale ale ţărilor Uniunii Europene. Potrivit Comisiei Europene, excedentul german are repercusiuni negative asupra stabilităţii UE. „Faptul că se vorbeşte doar despre excedente, este un deficit, unul structural şi politic“, comentează astăzi supărat ziarul „Börsen-Zeitung“. „Ideea de a dirija economia naţională de la Bruxelles în vederea impunerii unor măsuri se va dovedi sterpă cînd unele ţări vor fi supuse unor verificări percepute ca un soi de tribunal public.” Ziarul conservator „Die Welt” este şi mai vehement, sugerînd că aprecierile critice formulate la Bruxelles ar exprima doar într-o formă voalată un sentiment de invidie. „Critica faţă de excedentul comercial al Republicii Federale”, scrie „Die Welt” textual, „poate fi înţeleasă cu uşurinţă ca o replică din care se desprinde invidia faţă de succesul exportului . Germaniei Federale, care face parte din tradiţiile unei naţiuni industriale. Criticînd excedentul exporturilor germane, prin punerea pe acelaşi plan cu deficitele cronice ale ţărilor de criză din sud, Comisia Europeană nu le face acestor state un serviciu politic.” Integral la RFI
Revenirea economiilor din Europa de Est surprinde prin forţă, iar Germania dă o palmă celor care-i critică politicile economice. Toate statele vecine României şi membre ale UE au înregistrat creşteri ecomomice în cel de-al treilea trimestru, Polonia, cea mai rezistentă economie europeană, surprinzând cu cel mai puternic avans din mai mult de un an, Bulgaria cu revenirea în teritoriul pozitiv în pofida turbulenţelor politice, iar Ungaria cu ritmul accelerării. Economia poloneză, cea mai mare din regiune şi singura din UE care nu a intrat în recesiune în timpul şi după criza economică globală, a crescut cu aproape 2% în trimestrul III, comparativ cu perioada similară a anului trecut, ritm – neajustat la efectele sezoniere – care a surprins analiştii. Avansul vine în condiţiile îmbunătăţirii cererii de pe pieţele externe şi creşterii cheltuielilor populaţiei, scrie Bloomberg. Avansul a depăşit estimarea de 1,6% a celor 36 de analişti chestionaţi de agenţia americană de ştiri. Banca centrală poloneză s-a angajat săptămâna trecută să menţină dobânda de politică monetară la minimul record până la mijlocul anului viitor sau chiar mai mult pentru a susţine revenirea „modestă“ din cea mai „gravă“ încetinire din ultimii zece ani. „Se pare că economia a accelerat datorită consumului privat mai puternic şi stabilizării sau chiar îmbunătăţirii investiţiilor fixe“, a explicat Piotr Kalisz, analist la Citigroup. Raportat la trimestrul anterior, economia poloneză a crescut cu 0,6%.[…] Economia germană, cea mai mare din Europa, a crescut cu 0,3% în al treilea trimestru, faţă de cele trei luni anterioare, în linie cu aşteptările, iar biroul federal de statistică a contracarat criticile aduse de Bruxelles şi de Washington. Franţa, economia vecină, a raportat date dezamăgitoare, cu PIB-ul în scădere cu 0,1%, subliniind nevoia unor reforme economice cuprinzătoare, scrie CNBC. Biroul de statistică german a explicat că avansul economiei reflectă mai degrabă cererea internă şi mai puţin exporturile, dând astfel o lovitură criticilor care spun că Berlinul nu face suficient pentru a încuraja populaţia să cumpere mai mult din import pentru a stimula creşterea în restul Europei. Integral in Ziarul Financiar
Revista Presei de la Deutsche Welle. Europa de la stânga la dreapta. Subiectele de interes românesc au revenit în forţă în coloanele ziarelor occidentale. Şi nu e vorba doar de chestiuni economice precum decizia guvernului Ponta de a spori taxele, abordată pe larg în “Die Presse”… Din cotidianul conservator de la Viena aflăm că, spre deosebire de alte companii, marile concerne austriece n-au de gând, deocamdată, să-şi retragă marile investiţii din România din cauza politicii fiscale a premierului Ponta. Care-şi susţine opţiunea afirmând între altele că „România nu poate fi un El Dorado pentru toţi”, că el n-a inventat vreo taxă nouă şi n-a introdus impozite care n-ar exista şi în alte ţări. Reiese că premierul consideră că n-ar mai putea face altfel rost de bani, întrucât nu-şi poate împovăra suplimentar votanţii, luându-le din pensii şi salarii. Concomitent, Die Presse subliniază pe de o parte că noile taxe vor împovăra îndeosebi concernele energetice, iar pe de alta că, în România, „economia creşte, dar prea lent” pentru reducerea şomajului în masă. Pentru aplanarea acestui şomaj enorm ar trebui să se înregistreze o creştere dublă faţă de cea actuală, de 2,5 la sută, relevă ziarul vienez. La rândul său, “Die Welt” publică un amplu atrticol semnat de Boris Kalnoky despre spectaculoasele proteste în masă ale secuilor. Reportajul său din Sfântu Gheorghe informează între altele despre lanţul uman, lung de 53 de kilometri, format de o sută de mii de oameni întru obţinerea autonomiei pentru ţinuturile secuieşti şi evitării unui proiect de regionalizare care le inspiră teamă. Autorul scoate în evidenţă şi contenciosul politic apărut pe această temă între Bucureşti şi Budapesta, dat fiind că partidele politice din cele două ţări sunt unanime doar în privinţa susţinerii secuilor, de către cele ungureşti, respectiv a opoziţiei faţă de revendicările lor, în cazul formaţiunilor româneşti. Merită semnalat şi un articol despre romi din România şi alte state europene care trăiesc în capitala Germaniei în condiţii extrem de precare, articol apărut în “Tagespiegel” din Berlin. Integral la Deutsche Welle.
Instructiuni comentarii:
Pentru a comenta sub identitatea de pe blogul anterior TheophylePoliteia autentificati-va mai intai, apasand pe iconul corespunzator din formular. [ Ex. pentru autentificare Wordpress apasati iconul ]