Ştiri Externe: 14 noiembrie 2013 / Corupţia ameninţă democraţiile din Europa Centrală şi de Est
14/11/2013 | Autor theophyle Categorii: International, Stiri Europene |
Diplomaţia SUA: Corupţia ameninţă democraţiile din Europa Centrală şi de Est. Încrederea popoarelor în guvernele lor alese se erodează. “În momentul în care noi ne străduim să depăşim vechea ură şi să definitivăm harta democratică a Europei, trebuie să neutralizăm o altă otravă, care ameninţă multe democraţii tinere europene: corupţia”, a declarat noul secretar de Stat adjunct pentru Europa, Victoria Nuland. “Încrederea popoarelor în guvernele lor alese se erodează în Europa Centrală şi de Est pentru că alegătorii cred că liderii lor răspund mai întâi propriilor interese înaintea celor ale poporului”, a continuat diplomatul, într-un discurs susţinut în faţa centrului de reflecţie Atlantic Council din Washington. “Corupţia ucide în mod periculos visurile democratice”, a anunţat Nuland, afirmând că “în Europa şi în Eurasia, calitatea democraţiei şi statului de drept este profund inegală”. Ea a citat “momentul istoric” cu care se confruntă Ucraina, R.Moldova şi Georgia, care trebuie să semneze un acord de asociere cu UE în cursul summitului Parteneriatului Estic de la Vilnius, din 28 şi 29 noiembrie. “Statele Unite salută alegerea europeană a acestor trei naţiuni”, a insistat Victoria Nuland, fostă ambasadoare a Statelor Unite la NATO la Bruxelles, înainte de a fi purtătoare de cuvânt a Departamentului de Stat, până în primăvară. Dar Kievul s-a îndepărtat, miercuri, de acest acord de asociere cu UE şi nu ia nicio decizie care să permită plecarea în străinătate a opozantei încarcerate Iulia Timoşenko, în timp ce europenii continuă să spere că va fi eliberată până la sfârşitul lunii. Integral aduce Mediafax.
Două partide naţionaliste din Franţa şi Olanda încheie o alianţă ‘istorică’ împotriva Uniunii Europene. Preşedintele partidului francez Frontul Naţional, Marine Le Pen, şi liderul extremei drepte olandeze Geert Wilders au încheiat, miercuri, la Haga, o alianţă calificată drept ‘istorică’ în perspectiva alegerilor europene din mai 2014, transmite AFP. În pofida evidentelor divergenţe de opinie asupra anumitor subiecte, iniţiatorii alianţei îşi doresc o coalizare a mişcărilor eurosceptice în scopul formării unui grup în Parlamentul European capabil să-şi facă auzită vocea pe continent, după alegerile din mai 2014, iar în acest fel să ‘elibereze’ respectivele ţări ale Uniunii Europene. ‘Astăzi este o zi istorică’, a declarat Marine Le Pen, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Haga alături de Wilders. La rândul său, liderul extremei drepte olandeze a calificat UE drept un ‘stat nazist’, subliniind că încheierea alianţe marchează ‘începutul eliberării de acest monstru numit Bruxelles’. Wilders a spus că speră că şi alte partide ‘cu idei similare’ se vor alătura acestei iniţiative, după alegeri. ‘Noi, bătrâni naţiuni europene, obligate să cerem permisiunea Bruxelles-ului pentru orice (…) trebuie să regăsim suveranitatea teritorială, suveranitatea monetară, suveranitatea bugetară’, a spus şefa Frontului Naţional. Întrebaţi de presă cum vor depăşi evidentele divergenţe de opinie pe anumite teme, Marine Le Pen, fiica fondatorului Frontului Naţional, Jean-Marie Le Pen, a răspuns: ‘Nici într-o căsnicie nu este obligatoriu să gândim o mie la sută acelaşi lucru’. La rândul său, Wilders, un pro-Israel convins, a declarat întrebat ce crede despre antisemitismul lui Jean-Marie Le Pen: ‘Marine este şefa!’. Geert Wilders doreşte interzicerea Coranului pe care l-a comparat deja cu ‘Mein Kampf’ al lui Adolf Hitler.[…] Grupul preconizat de Le Pen şi Wilders ar putea include formaţiunea Vlaams Belang din Belgia, Liga Nordului din Italia, Alternativa pentru Germania (AfD) şi Partidul Libertăţii austriac, dar şi şi alte partide din Europa de Nord. Cei doi au exclus însă o asociere cu partidul ungar Jobbik şi cu alţi deputaţi naţionalişti slovaci, români şi bulgari, cu toţii acuzaţi de derivă rasistă. Integral aduce Agerpres.
Revista Presei de la Deutsche Welle. Vox populi. Noi mere ale discordiei apar pe masa negocierilor pentru formarea marii coaliţii guvernamentale de la Berlin. Ultimul dintre acestea este plebiscitul ca expresie a democraţiei directe. Rezervele manifestate în Germania faţă de diversele forme ale democraţiei directe se datorează unor nefaste experienţe istorice. Umbra acestora pare a se proiecta şi asupra rezervelor pe care le au creştin-democraţii faţă de înscrierea temei în agenda negocierilor. Aceasta deşi de 60 de ani, în Legea Fundamentală a Republicii Federale stă scris că puterea statului se află în mîinile poporului atrage atenţia DIE TAGESZEITUNG. Ziarul menţionează că în pofida acestei stipulări oficiale, politicienii nu au încredere în popor, care în anumite împrejurări ar comite erori grave. Ceea ce este posibil dar nu se întîmplă. Fiindcă cetăţenii au demonstrat deja în repetate rînduri, prin referendumurile organizate la nivel comunal sau de land, că sunt mai isteţi şi mai pricepuţi decît cred politicienii. Este însă cît se poate de limpede că un plebiscit se poate solda cu rezultate nedorite de clasa politică, ceea ce nu poate fi un argument împotriva democraţiei directe. Or, conchide comentatorul, referendumul repolitizează republica.Şi nu numai atît ci face imposibilă evitarea unui plebiscit atunci cînd în cauză se află subiecte vitale cum ar fi, scrie FRANKFURTER ALLGEMEINE ZEITUNG, integrarea europeană, centralismul european sau primirea Turciei în UE.DER TAGESPIEGEL face o disociere între temele de importanţă locală şi cele mult mai complexe, naţionale şi supranaţionale. Cine vrea să implementeze referendumul să înceapă cu situaţiile concrete, bunăoară alimentarea cu energie electrică şi costurile acesteia. Cît despre chestiunile europene, acestea sunt într-atît de complicate încît este preferabil să fie lăsate pe seama experţilor, conchide ziarul berlinez. Referendumurile eşuate din Franţa şi Olanda privind Constituţia Europeană au demonstrat că temele europene pot deveni mai lesne decît cele naţionale, prizonierele unor polemici şi ale unei false informări, atrage atenţia BADISCHE ZEITUNG. Integral la Deutsche Welle.
Strategia marilor retaileri din Ungaria după interzicerea mallurilor: ne micşorăm. Retailerii din Ungaria s-au adaptat interdicţiei date de guvern de a construi noi mari centre comerciale dezvoltând reţele mai mari de magazine mici, iar clienţii par că preferă proximitatea şi nu mărimea, scrie Budapest Business Journal. Guvernul ungar condus de premierul Viktor Orban a interzis în 2011 construcţia de noi centre de cumpărături mai mari de 300 de metri pătraţi sub raţionamentul că aproape 70% din cifra de afaceri a sectorului de retail le revine companiilor mari, de obicei internaţionale care reprezintă doar 1% din firmele de comerţ cu amănuntul. Jucătorii din retail au criticat planul susţinând că sprijină competitorii locali, mai mici.Retailerii s-au adaptat deschizând magazine mici şi mai apropiate de clienţi. „Peste tot în regiune, inclusiv în Ungaria, este clar că scade apetitul pentru reţelele de hipermarketuri, iar un număr tot mai mare de cumpărători se orientează către magazinele cu preţuri de discount sau spre unităţile specializate mai mici“, se arată într-un comunicat al departamentului de presă al Tesco-Global. Modificarea strategiei este evidentă în cazul Tesco, cel mai mare grup britanic de retail, prezent în Ungaria la început doar prin hipermarketuri. Pe parcurs, compania şi-a dezvoltat o reţea de unităţi mici sub brandul Tesco Express. Competitorul ungar CBA s-a extins agresiv în ultimii ani prin achiziţii şi deschideri de magazine noi. Prin această strategie compania a ajuns să aibă şi câte cinci magazine într-un singur cartier şi nu există indicii că ofensiva se va sfârşi curând. „Intenţionăm să continuăm pe calea pe care am început şi vom deschide zeci de magazine noi în viitorul apropiat“, a anunţat CBA. Ministrul economiei Mihály Varga a declarat în iunie că nu intenţionează să ridice restricţiile, menţionând nevoia de a proteja comercianţii locali de concurenţa multinaţionalelor. Ziarrul Financiar
Diplomaţii europeni cred că Ucraina va da ţeapă Uniunii Europene. Diplomaţii UE au renunţat la speranţa că Ucraina va semna acordul de asociere şi pe cel de liber schimb, la summit-ul Parteneriatului Estic de la Vilnius ce va avea loc la sfârşitul acestei luni . Această percepţie vine mai ales după ce autorităţile ucrainene l-au arestat, luni, pentru violenţă conjugală, pe Serghei Vlasenko, avocatul fostului premier Iulia Timoşenko. Măsura a venit cu 48 ore înainte ca misiunea Parlamentului European să dea un verdict final asupra acuzaţiei că Ucraina ar practica o „justiţie selectivă“. Avocatul Vlasenko a declarat pentru EUobserver că „autorităţile de la Kiev au activat cazul lui ca un alt exemplu strălucit de justiţie selectivă“ . El a spus că au făcut acest lucru pentru a forţa UE să dea un verdict negativ, ajutându-l astfel pe preşedintele ucrainean,Viktor Ianukovici, să nu cadă asupa lui vina pentru eşecul Ucrainei la summit-ul de Vilnius . „ Nu am nici o îndoială. Ianukovici a decis să nu semneze tratatul … În plus, acest lucru îi permite să spună : ne-am făcut toate temele, am adoptat o mulţime de legi pro europene, cu excepţia cazului în care au fost motivate politic“.Jocul dublu al preşedintelui Ianukovici Şi un diplomat UE, care a dorit să-şi păstreze anonimatul, are aceeaşi părere. „ Suntem siguri că Ucraina nu va semna“, a spus el. „Cazul Vlasenko este conceput pentru a influenţa raportul Parlamentului UE . În acest fel , ucrainenii încearcă să provoace UE să tragă primul foc şi dă dea vina pe noi pentru eşec“. El a adăugat că Ianukovici va veni , probabil, la Vilnius pentru a semna unele acorduri minore, cum ar fi cel pentru un spaţiu aerian comun cu UE , care să permită bilete de avion ieftine de avion între oraşele europene şi cele ucraineane şi în scopul de a menţine în viaţă relaţiile cu UE. Diplomatul mai spune că Ianukovici este puţin probabil să opteze să se alăture Uniunii Vamale formată din Rusia, Belarus, Kazahstan, Armenia. Integral la Adevarul.
Le Figaro: Prefecții francezi sună alarma. Un document confidențial obținut de cotidianul francez, mai exact un raport pe care prefecții îl elaborează în mod regulat pentru autoritățile de la Paris, arată că societatea franceză este crispată, înfuriată și în prag de exasperare. Sinteza prefecților francezi a fost transmisă pe data de 25 octombrie autorităților centrale de la Paris și este o descriere a climatului social și economic din regiunile țării. Raportul este realizat în fiecare lună la comanda secretariatului general al ministerului de interne și adresat celor mai înalte autorități ale statului, inclusiv Palatul Elysee. În mod normal, limbajul folosit este unul reținut și tehnic, cum a fost cazul în 27 septembrie, la penultimul raport al prefecților. De data aceasta însă, editarea limbajului fie a fost uitată, ceea ce este improbabil, fie autorii au decis că situația este atât de gravă încât cuvintele dure sunt o necesitate. Observațiile prefecților descriu o societate crispată, în prag de exasperare și înfuriată. Oficialii regionali observă că discursul antifiscal, adică împotriva plății impozitelor, este generalizat în mediul de afaceri, dar mai ales în ceea ce privește contribuabilii individuali. Unii pun la îndoială legitimitatea impozitelor, oamenii de afaceri se întreabă de ce sunt taxele atât de mari încât împiedică dezvoltarea. Franța se confruntă cu un amestec de nemulțumire latentă și resemnare care provoacă izbucniri de furie spontane, neașezate în structuri de organizare. Cererile sunt din ce în ce mai mult exprimate în afara contextului sindical, ceea ce duce la manifestări radicale. Prefecții cer autorităților centrale permisiunea de a modifica unele prevederi legale astfel încât să poată dezamorsa situația. Pentru că, spun liderii regionali, climatul de pesimism și de sfidare alimentează discursul extremist pe fondul neputinței autorităților publice. Integral la RFI
Instructiuni comentarii:
Pentru a comenta sub identitatea de pe blogul anterior TheophylePoliteia autentificati-va mai intai, apasand pe iconul corespunzator din formular. [ Ex. pentru autentificare Wordpress apasati iconul ]
nesemnarea de catre ucraina a tratatului cu EU,e un semn prost,foarte prost;
alianta ” anti EU” e un alt semn foarte prost
toata situatia incepe sa semene al naibii de bine cu anii 20-30 din secolul trecut
posibil vor urma,aliante militare formale,ca cele ” informale” s-ar putea sa existe deja
inseamna ca rusii castiga 🙁
Pe termen lung rusii nu au castigat niciodata pentru ca ideologia/tactica lor, a pumnului in gura, a santajului, a manipularii, este mai slaba decat ideologia democratica si a valorilor.
Este simplu, pot avea victorii de etapa dar la sfarsitul razboiului cei care il pierd sunt ei.
Ar fi excelent daca victoriile lor temporare ar fi mai putine dar asa-i teoria probabilitatilor: o data ei, de doua ori noi… fiecare cu sansele pe care le are provenite din fundamentele actiunilor fiecaruia.
in 2000 de ani s-a demonstrat ca democratia este mai buna decat dictatura si ca dictatura nu castiga pe termen lung. Depinde doar ce inseamna acest “lung” in termeni cuantificabili.
Totul se rezuma la zicala “You can’t keep a good man down.” sau “Poti minti o persoana o viata, pe toti o vreme, dar nu-i poti minti mereu pe toti”
foarte adevarat, dar complica treburile intr-o perioada extrem de dificila!
Buna ziua,
Dupa cum se vede din articolele de mai sus, Europa si SUA au momentan alte probleme, interne, mai arzatoare si mai importante de rezolvat decat sa sprijine statele din Europa Centrala si de Est, cat si noile potentiale aderente la EU si NATO ca sa scape de rusi. De asta au rusii castig de cauza, momentan, asa cum bine arata Mircea. Va veni foarte curand si randul rusilor sa aiba probleme interne si atunci poate vom vedea un nou colaps, ca cel din 1991, poate de data asta definitiv. Asa vom scapa si noi romanii de banditii nostri politici, si ceilalti est-europeni de ai lor. Eu preconizez ca momentul e aproape, poate chiar la anul. Doamne-ajuta!!