Ştiri Externe: 1 iulie 2013 / Gigantica ureche a unchiului Sam
01/07/2013 | Autor theophyle Categorii: International, Stiri Europene |
Croaţia a aderat la Uniunea Europeană. Zeci de mii de persoane s-au strâns la Zagreb pentru a sărbători evenimentul. de mii de persoane au aclamat luni, la ora locală 0.00 (1.00, ora României), aderarea la Uniunea Europeană (UE) a ţării lor, după 22 de ani de la proclamarea independenţei faţă de fosta Iugoslavie. “Bine aţi venit în Uniunea Europeană”, a spus preşedintele Comisiei Europene (CE) Jose Manuel Barroso mulţimii reunite la Zagreb, cu puţin timp înainte ca “Oda bucuriei” a lui Beethoven – imnul UE – să consacre integrarea Croaţiei ca al 28-lea stat membru al blocului european. În discursul său, preşedintele croat Ivo Josipovici şi-a invitat compatrioţii să fie optimişti. “Să nu lăsăm norul crizei economice să ne umbrească optimismul. Criza este o provocare, o invitaţie de a face ca mâine să fie o zi mai bună decât astăzi”, a declarat el. Pe cele trei scene ridicate în piaţa centrală din Zagreb, peste 700 de artişti, cântăreţi, muzicieni şi dansatori au făcut spectacol în faţa unei mulţimi încântate. Festivităţi similare au avut loc în oraşele Split şi Dubrovnik, precum şi în Varazdin şi Riejka. La miezul nopţii, panoul de semnalizare cu inscripţia “vamă” a fost retras în mod simbolic de la punctul de frontieră cu Slovenia, singura republică fostă iugoslavă care era membră UE (2004). În acelaşi timp, un panou cu sigla UE a fost instalat la frontiera cu Serbia, ţară căreia Bruxelles-ul i-a dat vineri undă verde pentru deschiderea negocierilor de aderare. Preşedinţii tuturor ţărilor din Balcani s-au întâlnit la Zagreb. Aproximativ 100 de reprezentanţi internaţionali au asistat la sărbătoarea aderării.În afară de lideri europeni, nicio personalitate internaţională nu şi-a anunţat participarea. Absenţa cancelarului german Angela Merkel a făcut obiectul speculaţiilor în presa locală. În pofida dezminţilor Berlinului, presa croată asigură că absenţa lui Merkel este legată de refuzul Zagrebului de a extrăda un fost şef de informaţii iugoslav căutat de justiţia germană în legătură cu uciderea unui disident croat pe teritoriul german în 1983. Croaţia este primul stat care se alătură UE de la aderarea, în 2007, a României şi Bulgariei. Integral aduce Mediafax.
Proteste de amploare ale opoziţiei egiptene pentru a solicita plecarea lui Morsi. Egiptenii au ieşit în masă pe străzile din Cairo şi din provincie duminică, odată cu prima aniversare a venirii la putere a preşedintelui Mohamed Morsi, pentru a-l acuza pe acesta că guvernează numai în favoarea islamiştilor şi a-i cere să îşi dea demisia, informează AFP. Sute de mii de persoane manifestau la începutul serii în capitală, au precizat pentru agenţia franceză de presă surse din cadrul poliţiei, scandând ‘Cară-te!’ sau ‘Poporul vrea ca regimul să cadă!’. Acţiuni de protest avea loc de asemenea în numeroase oraşe de provincie în ceea ce pare a fi cea mai importantă mobilizare de la căderea lui Hosni Mubarak la începutul lui 2011. Opoziţia a făcut apel la manifestanţi să rămână în stradă până la plecarea preşedintelui Morsi. În Piaţa Tahrir din centrul Cairo, o locaţie emblematică pentru revolta împotriva lui Mubarak şi ulterior pentru multe alte adunări politice, mulţimea a venit în valuri, având în mâini cartonaşe roşii ce îi erau adresate şefului statului, provenit din rândurile Fraţilor Musulmani. ‘Este o a doua revoluţie, iar Tahrir este simbolul’, a declarat Ibrahim Hammuda, un tâmplar venit din Damietta /nord/. Manifestanţii au început de asemenea să se adune spre finalul zilei în jurul palatului prezidenţial, din cartierul Heliopolis, dar şi în alte locuri din capitală, survolată de elicoptere ale armatei. Acţiuni de contestare îndreptate împotriva lui Morsi au loc şi la Alexandria /nord/, al doilea oraş ca mărime al ţării, la Menuf şi Mahallah, în Delta Nilului, precum şi la Port-Said şi Suez, pe canalul cu acelaşi nume, şi chiar în oraşul natal al lui Morsi, Zagazig, la nord-est de Cairo. Preşedinţia a reacţionat afirmând că ‘dialogul este singura manieră pentru a ajunge la o înţelegere’ şi că este ‘deschisă pentru a lansa un veritabil şi serios dialog naţional’. Opoziţia a mai refuzat în ultimele zile oferte identice, apreciind că ele sunt făcute de faţadă. Agerpres
Activităţile de spionaj ale NSA au vizat Franţa, Italia şi Grecia. Franţa, Italia şi Grecia se numără printre cele 38 de ţinte monitorizate de Agenţia Naţională de Securitate , potrivit documentelor comunicate publicaţiei The Guardian de fostul consultant al acestei agenţii, Edward Snowden. Unul dintre documentele NSA dezvăluie activităţi de spionaj electronic ale agenţiei ce vizau ambasadele de la Washington şi reprezentanţele acestor ţări pe lângă Naţiunile Unite, a scris duminică cotidianul britanic The Guardian, notează France Presse. Tentative de ascultare au vizat ambasadele Franţei, Italiei şi Greciei de la Washington. Japonia, Mexic, Coreea de Sud, India şi Turcia au fost la rândul lor nominalizate printre ţintele operaţiunilor de supraveghere electronică, într-un document datând din 2010. Săptămânalul german Der Spiegel a afirmat anterior că NSA, acuzată că a spionat comunicaţiile mondiale prin intermediul programului Prism, a vizat birourile Uniunii Europene de la Bruxelles şi misiunea diplomatică a UE de la Washington. Delegaţia Uniunii Europene de la ONU face obiectul unei monitorizări similare, conform Der Spiegel. Conform documentelor consultate de Guardian, operaţiunea ce a vizat UE ar fi avut drept obiectiv aflarea mai multor detalii privind disensiunile dintre diferitele membre UE. Uniunea Europeană, Franţa şi Germania au cerut duminică explicaţii cu privire la suspiciunile de spionaj la adresa UE, iar Washingtonul a asigurat că va răspunde „pe canalele diplomatice” acestor solicitări. Adevarul.
Der Spiegel – Damă, Popă, As, Spion. Europa și Germania sunt ținte principale ale spionajului american derulat de National Security Agency. Milioane de date sunt colectate de americani pe teritoriu german. Dar guvernul de la Berlin este surprinzător de pasiv în această afacere. În urmă cu două săptămâni, oficialii germani agitau zâmbind stegulețe americane la poarta Brandenburg. Președintele Barack Obama ținea un discurs istoric în capitala Germaniei și toată lumea era happy-happy-joy-joy. De câteva zile însă au apărut detalii șocante în presă care atestă – conform unor documente puse la dispoziție de Edward Snowden – dimensiunile spionajului american în Europa: microfoane în reprezentanțele diplomatice europene, ascultări ale instituțiilor de la Bruxelles sau controlarea comunicațiilor a milioane de europeni, de la nimic nu pare să dea înapoi NSA. Critici nu sunt adresate însă numai americanilor. Opoziția germană trece la atac împotriva cancelarului Merkel care tace mâlc în această afacere. Sigur, e campanie electorală, dar modul așteptare e cel puțin ciudat la Berlin. Toată lumea știe că a critica America în chestiuni de securitate nu e ușor, mai ales că mai multe guverne europene profită constant de pe urma informațiilor date de Washington, dar se pune totuși întrebarea câtă reținere se mai poate manifesta după dezvăluirile recente. E greu să justifici operațiuni de asemenea amploare cu deja clasica luptă antiteroristă. Așa că niscaiva clarificări nu sunt chiar inutile. Guvernul german ar putea lua exemplu de la colegii francezi – ce se întoarce roata, nu?! La Paris, ministrul de externe a cerut deschis explicații de la americani. Comisia Europeană la fel. Pentru Angela Merkel așadar subiectul nu mai poate reprezenta o chestiune bilaterală secretă. Integral la RFI.
Happy-end dramatic pentru bugetul UE. Ore lungi de iritare şi blocaje. Marea Britanie pare a se pune de-a curmezişul bugetului UE. Şi, totuşi, miezul nopţii aduce compromisul. Chiar şi Angela Merkle părăseşte mulţumită summitul european. “Este ocazia potrivită de a face pasul spre o mai mare predictibilitate a cheltuielilor, spre creştere şi dezvoltarea pieţei muncii”, a comentat cancelara federală Angela Merkel, la sfârşitul celor opt ore de discuţii purtate la Bruxelles cu şefii de stat şi de guvern UE. Mai clar a vrut să fie preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, cel care, spre dimineaţă, a venit cu următoarea declaraţie: “În ce priveşte bugetul UE există consens absolut”. Sigur că lucrurile nu au stat atât de simplu. Premierul britanic, David Cameron, de exemplu, a ţinut cu tot dinadinsul ca Londra să nu fie nevoită să contribuie suplimentar la bugetul Uniunii. Şi, într-un final, a punctat şeful Executivului luxemburghez Jean-Claude Juncker, europenii au făcut – iarăşi – pe plac Marii Britanii. Începând din 1984, Marea Britanie contribuie mai puţin la bugetul comunitar pe motiv că primeşte mai puţin din fondul comunitar pentru agricultură. Până de curând, rabatul britanicilor se situa la 3,6 miliarde de euro anual. De data aceasta s-a decis chiar o creştere cu 200 de milioane a rabatului. Săptămâna trecută, planul de buget părea departe de a fi acceptabil pentru toţi membrii Uniunii. Parlamentul European şi Guvernele naţionale au avut mult de negociat – şi au făcut-o până în dimineaţa summitului, compromisul ivindu-se în ultimele ceasuri dinaintea întâlnirii de joi, de la Bruxelles. Până în 2020, cheltuielile Uniunii vor fi de 908 miliarde de euro, cu posibilitatea de a le extinde până la 960 de miliarde. În cifre absolute, contributorul net cel mai consistent este Germania, care oferă aproximativ nouă miliarde de euro anual. Polonia este beneficiarul net cel mai mare cu 11 miliarde de euro primiţi din bugetul de la Bruxelles. “Pactul pentru creştere nu poate funcţiona în absenţa unui fond dedicat acestei creşteri. Altfel spus, fără bani. Iar fondul nostru de creştere este tocmai bugetul comunitar. În absenţa acestui buget nu ne-am fi putut îndeplini obligaţiile în materie de creştere”, a comentat şi preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso. Aproape jumătate din cele peste 900 de miliarde de euro ar urma să plece, în următorul ciclu bugetar de şapte ani, către regiunile cu deficienţe structurale. Uniunea Europeană ar urma să sprijine autorităţile locale şi antreprenorii în creşterea investiţiilor în dezvoltarea economică. Ca şi până acum, 40% din banii comunitari se vor duce pe subvenţiile agricole. Măsurilor de combatere a şomajului în rândul tinerilor le sunt alocate şase miliarde de euro, bani ce trebuie cheltuiţi în următorii doi ani deja. Integral aduce Deutsche
Bulgarii, din nou în stradă pentru a protesta împotriva guvernului socialist. Câteva sute de locuitori ai oraşului Plovdiv (sud) au blocat pentru aproximativ o oră, astăzi, principala autostradă din Bulgaria, care leagă Sofia de portul Burgas, pentru a protesta împotriva guvernului lui Plamen Oreşarski. În acelaşi timp, peste 50 de locuitori ai Sofiei au blocat pentru scurt timp accesul spre aeroportul internaţional din capitală bulgară. Protestele din Bulgaria continuă pentru cea de-a 17-a zi consecutiv. Ca şi în zilele precedente, cele mai ample manifestaţii sunt programate pentru ora 18,30 la Sofia. O parte dintre manifestanţi intenţionează să rămână în faţa parlamentului întreaga noapte de duminică spre luni pentru a întâmpina primul răsărit al lunii iulie. De la ora 8,00, mâine, va avea loc un nou protest în faţa clădirii parlamentului, transmite Agerpres. Ministrul apărării Anghel Naidenov a declarat într-un interviu difuzat astăzi de postul de televiziune BTV că guvernul nu intenţionează să-şi depună demisia, nici acum, nici la anul. Naidenov a spus că executivul se bucură de un sprijin larg în rândul populaţiei. Câteva zeci de persoane s-au strâns în cursul zilei la Sofia pentru a-şi exprima sprijinul pentru guvernul alianţei dintre socialişti şi etnicii turci. Valul de proteste zilnice de la Sofia şi din câteva mari oraşe din Bulgaria – după o primă serie de demonstraţii, uneori violente iarna trecută – a fost declanşat de numirea, pe 14 iunie, la conducerea Agenţiei de Securitate Naţionala (DANS) a controversatului parlamentar Delian Peevski. Aduce EVZ.
Instructiuni comentarii:
Pentru a comenta sub identitatea de pe blogul anterior TheophylePoliteia autentificati-va mai intai, apasand pe iconul corespunzator din formular. [ Ex. pentru autentificare Wordpress apasati iconul ]
Buna dimineata,
tot respectul pentru bulgari!
salut mar,
da, mare merit au oamenii aia!
Ziua buna
Croatia a intrat in UE si nu are un MCV pe justitie .
buna dimineata si aici 😀 ! Astept sa apara in media si detalii despre activitatile de spionaj ale FSB impotriva UE si ce tari sunt monitorizate. a naibi chestie cum apar in presa doar “scandaluri” legate de serviciile americane .
Buna dimineata!
Manifestatii in Bulgaria… manifestatii in Brazilia… manifestatii in Turcia …. manifestatii in Egipt … ce se solicita: mai putina coruptie, mai multa transparenta, justitie sociala, etc
Pentru ce va urma asteptam globul de cristal sau pe kepler 🙂
salut miki,
nu stiu ce-i cu Kepler. Eu am sa scriu ceva astazi la pranz 🙂
Kepler: pentru comentarii/previziuni pe subiecte externe astazi se utilizeaza globul de cristal 🙂