Europa: 9 Martie 2013 / “Prima Pagină”
09/03/2013 | Autor theophyle Categorii: Stiri Europene |
Republica Cehă. “Cel care soseşte la Castel”
Miloš Zeman, ales preşedinte al Republicii Cehe la 26 ianuarie, va fi oficial învestit în 8 martie, cu ocazia unei ceremonii la Castelul Praga.
După “intelectualul Václav Havel şi ideologul Václav Klaus, soseşte pragmaticul experimentat”, constată Hospodářské noviny.
Cotidianul economic speră ca “eurofederalistul” Miloš Zeman va permite Republicii Cehe să redevină un actor important în sânul UE. Articolul original în Hospodářské noviny.
Croaţia-Slovenia. “În sfârşit! Obstacolele sunt ridicate. În 114 zile vom fi în UE”
În 7 martie, Zagreb şi Ljubljana au semnat un acord asupra contenciosului bancar care le opune de 20 de ani deja, ceea ce ar trebui să permită Croaţiei intrarea în UE, în 1 iulie 2013, după cum a fost prevăzut.
Potrivit memorandumului pe care şefii de guvern ai celor două ţări trebuie să îl semneze în 11 martie la Ljubljana, negocierile asupra acestei neînţelegeri financiare vor continua sub egida Băncii de reglementări internaţionale, la Basel (Elveţia). Croaţia s-a angajat, în ceea ce o priveşte, să renunţe la urmărirea juridică începută împotriva băncii slovene Ljubljanska Banka.
Parlamentul sloven ar trebui să ratifice până la sfârşitul lunii martie tratatul de aderare a Croaţiei la UE. 21 din 27 de ţări au făcut-o deja. Articolul original în Jutarnji List
Marea Britanie. “Preţul răzbunării”
Fostul ministru liberal-democrat, Chris Huhne şi fosta sa soţie, riscă o pedeapsă cu închisoarea pentru pervertirea cursului justiţiei, minţind referitor la cine conducea în realitatea maşina cu viteză mare.
Vicky Pryce [joc de cuvinte; “price”: preţ, în engleză] a spus că ar fi condus BMW-ul lui Huhne când a fost prinsă în 2003 cu exces de viteză, pentru a evita ca ministrul să-şi piardă carnetul de conducere, dar apoi şi-a schimbat declaraţia, când ministrul a abandonat-o pentru o altă femeie.
Huhne a acceptat amenda şi a demisionat. Fosta sa soţie sa a negat acuzaţiile, spunând că Huhne a forţat-o să-şi asume vina, dar a fost condamnată pe 7 martie. Articolul original în The Daily Telegraph
Irlanda. “BCE cere Coaliţiei să intensifice reformele din sectorul bancar”
Guvernul trebuie să sporească ritmul reformelor bancare, a spus preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi pe 7 martie, în timp ce noi date financiare referitoare la Irlanda au arătat că ipotecile pentru 23 500 de proprietăţi nu au fost plătite de mai bine de doi ani.
Draghi a felicitat Irlanda pentru reformele economice dar a spus că nu s-au făcut reforme suficiente în sectorul bancar.
Comentariile au venit la doar câteva zile după ce cei 27 de miniştri ai Finanţelor au aprobat un plan de a amâna plata a unor împrumuturi ale Irlandei de aproximativ 40 de miliarde de euro. Articolul original în The Irish Times
Italia. “Unipol, Berlusconi condamnat”
Silvio Berlusconi a fost condamnat la un an de închisoare pe 7 martie pentru că a publicat în unul din ziarele sale o parte a unei investigaţii confidenţiale referitoare la rolul Partidului Democrat (PD) în achiziţionarea băncii BNL de Unipol – o companie de asigurări apropiată de PD – în 2005.
Este puţin probabil ca fostul premier italian să meargă la închisoare pentru că termenul va expira în septembrie, dar a denunţat încă o dată “persecutarea” sa de judecători şi a promis “un răspuns dur”.
Este doar una dintre seriile de acuzaţii legale înfruntate de liderul conservator. Berlusconi va pierde audierea din 8 martie la un proces legat de prostituţie cu minore, cunoscut drept scandalul “Ruby” după numele unei presupuse prostituate adolescente, spunând că are conjunctivită. Articolul original în La Repubblica
Ungaria. Fidesz este sub blocadă
Mai multe zeci de manifestanţi au ocupat joi curtea sediului Fidesz, partidul conservator aflat la putere, pentru a protesta astfel împotriva noilor modificări ale Constituţiei. Fără a pătrunde totuşi în clădirea propriu-zisă.
Parlamentul trebuie să se pronunţe în 11 martie asupra unor schimbări ale Legii fundamentale, care înlocuieşte din 1 ianuarie 2012 vechea Constituţie – e pentru a patra oară în doi ani că apar noi modificări.
Guvernul lui Viktor Orbán consideră că este vorba de amenajări tehnice, în timp ce, pentru manifestanţi, acest “al patrulea amendament” ameninţă democraţia.
Cu cea de-a patra modificare a Constituţiei, Ungaria şi-a atras deja fulgere din partea Comisiei Europene, a Parlamentului European şi al Consiliului Europei. O manifestaţie a opoziţiei este prevăzută pentru sâmbătă, în faţa Parlamentului. Articolul original în Népszabadság. Aduce PressEurop
Instructiuni comentarii:
Pentru a comenta sub identitatea de pe blogul anterior TheophylePoliteia autentificati-va mai intai, apasand pe iconul corespunzator din formular. [ Ex. pentru autentificare Wordpress apasati iconul ]