Europa: 8 ianuarie 2013 / cifre şi ingrijorări
08/01/2013 | Autor theophyle Categorii: Stiri Europene |
Drama industriei auto europene. În cifre. Analiștii Morgan Stanley estimează că finalul anului 2012 a prins uzinele de asamblare de autoturisme din Europa cu stocuri de aproape patru milioane de vehicule. Asta în timp ce vânzările anuale de pe continent abia depășesc 13 milioane de unități. Faptul că majoritatea europenilor nu mai sunt dispuși să cumpere mașini nu este un secret pentru nimeni. Sau, cel puțin, așa ar trebui dacă avem în vedere că debutul crizei vânzărilor a avut loc cu mai bine de patru ani în urmă. Ciudat, doar marii producători „par” să nu vadă realitatea crudă și asamblează sute de mii de mașini pe care sunt conștienți că nu le vor putea vinde prea curând. Dacă cifra de 4 milioane de unități, avansată de analiștii Morgan Stanley este corectă, asta ar însemna că stocul actual din Europa ar putea ajunge pentru 84 de zile de vânzări. Pentru comparație, stocurile uzinelor din Statele Unite ar ajunge pentru cel mult 70 de zile, iar cele din Brazilia și China pentru 44, respectiv, 40 de zile. În aceste condiții este greu de înțeles de ce companiile nu au mai anunțat, precum în anii trecuți, opriri temporare ale producției în luna decembrie. Nici pentru ianuarie nu au fost făcute publice prea multe zile de stopare a producției pentru a echilibra producția cu cererea. Din nefericire, încetineala cu care producătorii reacționează la condițiile de pe piață generează problem majore. Unele chiar mai rele decât stoparea temporară a lucrului. Asta pentru că acumularea de stocuri din prezent va forța, în opinia celor de la Morgan Stanley, o reducere cu 13% a numărului de unități asamblate în primul trimestru din 2013. Iar situația dificilă în care se află uzinele auto europene nu pare a avea un final fericit pe termen scurt. În ciuda măsurilor drastice –menite să reducă supracapacitatea – anuțate de anumiți producători, nicio uzină de asamblare majoră nu ăși va închide porțile în 2013. Oricât de greu de acceptat ar fi un asemenea plan, scăderea cererii de pe piețe, împreună cu majorarea producției la uzinele din Asia și America de Sud, au foșțat companii precum PSA Peugeot – Citroen, Ford sau Opel să anunțe închideri de facilitate de producție. Nicio fabrică nu va înceta însă producția în 2013 ceea ce înseamnă că pe parcursul acestui an stocurile vor continua să se acumuleze și să pună presiune și pe evoluția din anul viitor. Uzina PSA din Aulnay va fi închisă în 2014. La fel și cea a trei uzine Ford din Belgia și Mara Britanie, în timp ce Opel va opri definitiv producția de la Bochum în 2016. Integral in Capital.
Rusia îşi modernizează armata. Încet, încet, forţele armate ruse îşi schimbă armamentul de producţie sovietică şi trece la unul nou, care să facă faţă noilor realităţi. Flota de submarine a Rusiei se afla într-o situaţie destul de dificilă, ceea ce i-a determinat pe liderii ruşi să declanşeze un nou program de dezvoltare a unor noi tipuri de submersibile şi rachete nucleare. Principalul submarin purtător de rachete din proiectul 955 Borei, K-535 Iuri Dolgoruki, a cărui construcţie a durat nu mai puţin de 17 ani, a fost dat în exploatare. Cel de-al doilea submarin, K-550 Aleksandr Nevski, a primit şi el botezul luptei. Testarea celui de-al treilea submersibil, Vladimir Monomah, a cărui construcţie durat aproape opt ani, va începe luna aceasta. Aceasta este o navă de generaţia a patra de submarine strategice. Deplasarea este de 24 de mii de tone, fiind echipat cu 16 lansatoare de rachete balistice intercontinentale cu bază pe mare R-30 Bulava-30 şi cu 6 tuburi de lansare a torpilelor de 533 mm. În iulie 2013 va fi lansată racheta balistică Bulava de pe primul submarin rusesc produs în serie, „Aleksandr Nevski”. Lansarea rachetei fusese planificată pentru luna noiembrie a anului trecut, dar termenul a fost amânat din cauza necesităţii de a revizui sistemul automatizat de control de luptă al forţelor strategice nucleare maritime. Anul acesta vor intra în dotarea armatei ruse şi noi categorii de rachete balistice intercontinentale cu combustibil solid. În primul rând, este vorba despre RS-24 Yars. Racheta are şase focoase nucleare, cu câte 150 de kilotone de TNT fiecare. În perspectivă, grupul mobil va cuprinde două tipuri de rachete. Este vorba despre Topol-M, rachetă intercontinentală cu un singur focus. Până la sfârşitul anului 2020, Rusia şi-a propus ca în dotarea Forţelor Navale să intre 14 submarine cu 244 de instalaţii de lansare. Flota aeriană ar trebui să dispună de circa 80 de bombardiere strategice, fiecare cu o focoasă nucleară, după cum este stabilit în Tratatul START-3. Integral in Adevarul.
Irlanda de Nord: luptă pentru arborarea drapelului britanic. Protestanţii demonstrează în continuare la Belfast împotriva deciziei Consiliului Municipal, de a nu mai lăsa arborat în permanenţă drapelul britanic, Union Jack, pe clădirile publice. Demonstraţiile nu sunt eminamente paşnice. La capătul protestelor predominant paşnice ale loyaliştilor pro-britanici, desfăşurate sâmbătă seară la Belfast, capitala Irlandei de Nord, s-au înregistrat din nou ciocniri. Aproximativ 100 de demonstranţi furioşi au atacat forţele de ordine cu pietre, sticle şi artificii. Poliţiştii au ripostat cu tunuri de apă şi gloanţe de cauciuc, operând şi numeroase arestări. Se pare că demonstranţii au tras focuri de armă asupra poliţiştilor. Cert este că un protestatar în vârstă de 38 de ani a fost reţinut pentru tentativă de omor, iar autorităţile cercetează relatări ale unor martori, potrivit cărora s-ar fi tras mai multe focuri în direcţia forţelor de securitate, soldate cu rănirea a cel puţin un poliţist. Este vorba de a treia noapte succesiv în care au loc ciocniri. Până acum au fost răniţi cel puţin nouă poliţişti. Arestate au fost 18 persoane. Loyaliştii protestanţi demonstrează împotriva deciziei luate de majoritatea catolică din Consiliul Municipal al Belfastului, de a nu mai lăsa arborat permanent steagul britanic pe clădirile publice, ci numai în 17 zile de sărbătoare pe cuprinsul unui an. Loyaliştii protestanţi minoritari vor ca Irlanda de Nord să rămână provincie britanică şi se opun unificării cu Republica Irlanda vecină. Integral la Deutsche Welle
Silvio Berlusconi – ministru al Economiei. Silvio Berlusconi şi-a prezentat luni intenţiile în privinţa alegerilor electorale de la sfârşitul lunii februarie. În caz de victorie: liderul formaţiunii sale politice Poporul Libertăţii – PdL – Angelino Alfano, va fi propus ca prim ministru, iar el – Berlusconi va ocupa locul de ministrul al Economie, în vreme ce aliatul său Roberto Maroni – liderul Ligii Nordului va candida pentru funcţia de guvernator al regiunii Lombardia, cea mai bogată şi dezvoltată regiune din Italia. Toate acestea desigur dacă va câştiga coaliţia de centru-dreapta. Anunţul a fost făcut chair de Silvio Berlusconi după o noapte de negocieri între Poporul Libertăţii (PdL, de centru-dreapta) şi mişcarea populistã de dreapta Liga Nordului. Fostul prim ministru a mai subliniat că el va decide toate funcţiile, în caz de victorie, inclusiv propunerea pentru alegerea unui nou şef al statului, dat fiind ca în luna mai va expira mandatul pe şapte ani al actualului preşedinte al Republicii Italiene, Giorgio Napolitano. Potrivit ultimelor sondaje, PdL este creditat cu aproximativ 20% din preferinţele de vot ale electoratului italian, în vreme ce coaliţia de centru-stânga condusã de liderul Partidului Democrat (PD), Pierluigi Bersani ar putea obţine peste 30% din voturi. Pe lângă alegerile legislative de la 24 şi 25 februarie, în trei regiuni din Italia, în urma demisiei executivelor locale, implicate în scandaluri de corupţie izbucnite la sfârşitul anului 2012, se vor desfãşura şi alegeri regionale. Este vorba de regiunile Lombardia, din partea de nord a Italiei, Lazio, din partea de centru şi Molise din sudul Peninsulei.Integral la RFI.
Banca centrală a Poloniei anunţă sfârşitul austerităţii şi se laudă cu o încetinire „perfectă“când economiile altora se prăbuşesc. Ce conţine reţeta succesului polonez? Polonia, cea mai mare economie est-europeană şi singura din UE care a evitat recesiunea de la începutul crizei, sfidează iar criza, cu banca centrală anunţând că a venit timpul sfârşitului austerităţii. Iar într-un moment în care zona euro şi alte părţi din Uniune apasă pe pedala reformelor şi reducerilor de cheltuieli şi se pregătesc de impactul recesiunii, oficialii polonezi se laudă cu o “încetinire perfectă” în locul unei prăbuşiri. Polonia şi-a redus deficitul bugetar cu mai mult de patru puncte procentuale în doi ani, iar una din urmări este că avansul economic a încetinit dramatic, la doar 1,4% în cel de-al treilea trimestru al anului trecut, în condiţiile în care cererea internă scade în tandem cu criza din zona euro, cea mai mare piaţă pentru exporturile poloneze, scrie Financial Times. “Dar ritmul consolidării bugetare încetineşte, ceea ce va aduce economiei aer de respirat. Nu încurajăm ministerul de finanţe să continue cu consolidarea fiscală excesivă”, a declarat pentru publicaţia britanică guvernatorul băncii centrale Marek Belka. Deficitul bugetar al Poloniei s-a cifrat la aproape 8% din PIB în 2010, umflat de criză şi de creşterea substanţială a cheltuielilor necesare pentru a absorbi fondurile structurale europene. Deficitul a ajuns, la sfârşitul anului trecut, probabil la 3,4% din PIB. Spre deosebire de ţări din zona euro precum Grecia şi Portugalia, Polonia nu se luptă să-şi recâştige credibilitatea pe pieţele financiare. Costurile de finanţare ale statului european au ajuns în ultimele săptămâni la niveluri reduse record. De asemenea, deşi creşterea economică încetineşte, economia nu se confruntă cu dezechilibre periculoase. Datoria publică şi cea a sectorului privat nu sunt excesiv de mari, sistemul bancar este solid, iar şomajul, deşi în creştere, nu este o problemă catastrofală. “Nu dansăm de bucurie, dar pot să spun că am obţinut o încetinire perfectă. Nu vedem niciun fel de prăbuşire”, a spus Belka, atrăgând atenţia că o “recesiune tehnică” este improbabilă pentru Polonia. Acest stat este singurul din UE care a evitat recesiunea în ultimii 20 de ani. “Bineînţeles, 2013 va fi dificil, dar credem că în acest an economia va începe să-şi revină”, a mai spus guvernatorul. Integral in Ziarul Financiar
Instructiuni comentarii:
Pentru a comenta sub identitatea de pe blogul anterior TheophylePoliteia autentificati-va mai intai, apasand pe iconul corespunzator din formular. [ Ex. pentru autentificare Wordpress apasati iconul ]