Europa: 8 Aprilie 2013 / FAZ: „Împărţeală netransparentă de funcţii”
08/04/2013 | Autor theophyle Categorii: Stiri Europene |
Revista Presei de la RFI
Le Monde. Coreea de Nord ar pregăti un nou test nuclear. Informația publicată inițial de un cotidian sudcoreean a fost confirmată de ministrul reunificării de la Seoul. Aparent e vorba de mișcări de trupe nordcoreene care ar sugera pregătiri pentru un nou tir balistic și pentru un test nuclear subteran.
Mai multe detalii nu a vrut ministrul sudcoreean să ofere. Presa din peninsulă afirmă că e vorba despre mișcări suspecte de trupe și echipament în jurul bazei de teste nucleare de la Punggye-ri. Surse oficiale sudcoreene citate de presă declară că situația este monitorizată îndeaproape. Deocamdată nu este clar dacă e vorba într-adevăr despre un nou test nuclear sau despre o manevră de intimidare și de sporire a presiunii asupra SUA și a Coreii de Sud.
Phenianul a decis săptămâna trecută să amplaseze două rachete cu rază medie de acțiune pe coasta sa de est. Această mișcare ar putea prevesti un nou test balistic sau ar putea fi un alt mijloc de presiune. Coreea de Nord dorește concesiuni din partea Washingtonului în ceea ce privește programul său nuclear civil și relaxarea sancțiunilor impuse de ONU. În mod teoretic, raza de acțiune de 3000km a acestor rachete înseamnă o posibilă lovitură în Coreea de Sud sau chiar Japonia. Dacă încărcătura explozivă este mai ușoară, motoarele ar putea atinge insula Guam unde sunt staționați 6000 de militari americani. Japonia a intrat în alertă duminică, distrugătoarele sale fiind amplasate în zone în care să poată intercepta un eventual tir nordcoreean cu rachete. SUA, în schimb, îndeamnă la calm și nu pun foarte mare preț pe amenințările de la Phenian.
Der Spiegel. Aparentă armonie, întâlnire dificilă. Angela Merkel și Vladimir Putin au deschis împreună târgul industrial de la Hanovra. Dar vizita președintelui rus la Berlin nu e doar una de afaceri. Opinia publică germană este revoltată de raziile efectuate de poliția rusă la sediile fundațiilor germane din Rusia.
Și pe lângă aceste tensiuni, unde mai pui că Putin a ajuns și cu întârziere… Dar odată reuniți cei doi lideri europeni, zâmbetele erau afișate cu ostentație. Președintele Federației Ruse a vorbit despre întărirea relațiilor economice bilaterale. Cancelarul german a zis ceva și de afaceri, dar nu numai. Cooperarea bilaterală funcționează cel mai bine atunci când societatea civilă este activă. E important ca ONG-urile să primească o șansă, a spus Merkel și a cules aplauze de la auditoriu. Putin nu a vrut să vorbeasă despre acest subiect.
Mărul discordiei este o lege care obligă fundațiile finanțate din străinătate să se declare agenți străini. În cuvintele lui Putin e cam așa: nu interzicem fundațiile, dar acestea trebuie să admită că depun activități politice în Rusia și că primesc bani din afară. Au existat și proteste la Hanovra, dar Vladimir Putin nu a fost impresionat de 350 de activiști.
BBC News. Timpul pentru negocierile iraniene e limitat. Secretarul de Stat american, John Kerry, a avertizat că negocierile în chestiunea programului nuclear iranian nu pot dura la nesfârșit. Declarația șefului diplomației americane a venit la debutul unui turneu în Orientul Mijlociu, Europa și Asia.
La discuții în Istanbul, Kerry a cerut Israelului și Turciei să reia în totalitate relațiile diplomatice. Mai târziu, Kerry a discutat cu președintele Autorității Palestiniene, Mahmoud Abbas, la Ramallah, despre relansarea procesului de pace între israelieni și palestinieni. Detalii despre aceste convorbiri nu au fost date publicității. Kerry va avea întâlniri cu premierul palestinian Salam Fayyad și cu președintele israelian Shimon Peres astăzi. Mâine va purta discuții cu premierul israelian Benjamin Netanyahu. Secretarul de Stat a precizat în problema iraniană că președintele Obama este hotărât să continue procesul diplomatic în ciuda alegerilor din iunie din această țară care ar complica negocierile. După runda de negocieri de la finele săptămânii trecute, desfășurate în Kazahstan la Almaty în formatul 5+1, comunitatea internațională nu a ajuns la o înțelegere cu Teheranul. Deocamdată nu a fost programată o nouă discuție. RFI
Revista Presei de la Deutsche Welle
Pe lângă situaţia Coreii, alarmantă din cauza imprevizibilităţii liderilor comunişti şi necesitatea combaterii “oazelor” fiscale, presa germană abordează şi problemele româneşti.
„Politica premierului Ponta de distribuire a funcţiilor de şefi ai procurorilor DNA şi ai Parchetului general a suscitat nemulţumirea partenerilor săi de coaliţie şi ai Comisiei Europene”, nota vineri, textual, Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Un articol semnat în ziarul din Frankfurt de Karl-Peter Schwarz sub titlul „Împărţeală netransparentă de funcţii” relevă că, prin desemnarea Laurei Codruţa Kövesi, premierul nu s-a mulţumit să-şi bruscheze partenerii din alianţă. Ponta „şi-a încălcat şi angajamentele faţă de Comisia Europeană, care-i solicitase adoptarea de proceduri transparente în selecţia şefilor procuraturilor”.
Autorul afirmă că „una din realizările majore ale preşedintelui Traian Băsescu a fost tocmai eliberarea justiţiei de ingerinţele politice aflate la ordinea zilei în epoca lui Adrian Năstase” . Textul ziarului din Frankfurt aminteşte de tentativa suspendării lui Băsescu în vara anului trecut şi de cel mai „fierbinte litigiu” de atunci, numirea şefilor magistraţilor însărcinaţi să combată corupţia.
Articolul evocă, între altele, susţinerea obţinută de Daniel Morar şi de Laura Codruţa Kövesi din partea Comisiei Europene când au fost defăimaţi ca „lachei ai lui Băsescu” şi de rezistenţa oficialilor de la Bruxelles, rezistenţă „care a împiedicat preluarea de către USL a controlului asupra funcţiilor cheie din justiţie”.
Concomitent, Karl-Peter Schwarz explică în ce anume ar consta o procedură regulamentară de promovare în funcţii, care ar reclama de pildă, în opinia sa, “o ofertă publică”. Cititorii cotidianului sunt informaţi despre selecţia candidaţilor de către ministrul justiţiei, despre avizarea lor de către CSM şi aprobarea numirilor de către preşedinte, precum şi despre preluarea de către premier, a funcţiei deţinute până de curând de Mona Pivniceru. Or, potrivit ziaristului, „se bănuieşte că Ponta vrea să scape cât mai grabnic de Morar spre a deschide guvernului poarta influenţării procuraturii generale”.
Autorul mai relevă că „Morar e considerat incoruptibil şi a avut un succes extraordinar în urmărirea politicienilor corupţi”. Concomitent, ziaristul îşi lămureşte cititorii, reliefând că “Laura Codruţa Kövesi n-are experienţă în combaterea corupţiei”, desemnarea ei fiind “un compromis” cu Băsescu, „din partea căruia Ponta speră să obţină astfel acordul pentru întregul său pachet de numiri”.
După ce menţionează acuzaţiile partenerilor premierului din USL, potrivit cărora Ponta s-ar fi făcut vinovat pentru că n-a aruncat peste bord „justiţia lui Băsescu”, şi consemnează instigările lui Antonescu împotriva acordului de coabitare dintre preşedinte şi primul ministru, ziaristul din Frankfurt se opreşte asupra opţiunilor şefului statului. „Pentru preşedinte miza e mare. Dacă (Băsescu) aprobă (numirile lui Ponta) se va expune reproşului că, în interesul coabitării, a compromis independenţa justiţiei”.
Belicoasele ameninţări proferate de Coreea de Nord stîrnesc îngrijorarea analiştilor. În aceeaşi măsură, ei manifestă scepticism faţă de proaspăt încheiatul acord internaţional de control al armamentului.
Despre iad se spune că ar fi pavat cu intenţii bune. Dar nu numai de aceea este puţin probabil ca noul acord internaţional privind controlul armelor, elaborat cu cele mai bune intenţii, să facă lumea mai bună, mai puţin bîntuită de războaie şi conflicte armate.
Anual în lume sunt vîndute arme în valoare de peste 70 de miliarde de dolari, notează FRANKFURTER RUNDSCHAU. Producţia acestor mijloace de distrugere, aducătoare de moarte şi suferinţe şi comercializarea lor sunt, însă, rentabile. Şi din această pricină, probabil că în calea unei eficiente regularizări a traficului de arme, stau nu numai interese politice ci şi economice, dă de înţeles ziarul citat.
Este atunci noul acord doar un tigru de mucava, deşi, aşa cum admite ziarul rus KOMMERSANT, el reprezintă cea mai amplă iniţiativă din ultimul deceniu şi jumătate de a controla la nivel global comerţul cu arme? Cum rămîne însă cu traficul ilegal de armament, pentru a cărui combatere lipseşte deocamdată un instrument eficient? Acelaşi ziar ridică problema fără a-i oferi un răspuns. In schimb, gazeta aminteşte că actualul acord nu dispune nici el de mecanismele necesare spre a controla respectarea lui şi a penaliza abaterile.
Printr-un absurd contrast, comerţul cu banane, cafea şi grîne este reglementat prin munţi de documente, semnalează ziarul columbian EL TIEMPO. Dar ce contează, de vreme ce numeroase puteri vor ignora noul acord, iar lobby-ul industriei americane de armament a anunţat că-l va şi combate, aşa încît ratificarea în Senat este orice altceva decît sigură, avertizează THE INDEPENDENT, întrevăzînd şi efectul nedorit al noii înţelegeri: comerţul cu arme se va desfăşura şi mai intens în clandestinitate.Deutsche Welle
Instructiuni comentarii:
Pentru a comenta sub identitatea de pe blogul anterior TheophylePoliteia autentificati-va mai intai, apasand pe iconul corespunzator din formular. [ Ex. pentru autentificare Wordpress apasati iconul ]
…deocamdată observ că SUA și Coreea de Sud au căzut de acord să mai amâne exercițiile tactice, probabil ca să se lase loc și negocierii oferite prin intermediul Elveției care și-a oferit bunele oficii… În fine, sunt tare curios să văd (la sfârșitul lui mai), la „fața locului”, adică în Coreea de Sud, nu chiar în… nord 🙂 ce se întâmplă…
Salut,
parerea mea, nimic. Se vor reintoarce la afacerile normale dupa un tratat care o sa fie incalcat peste 2-3 ani. Poate in cel mai rau caz se vor trage si ceva salve spre insulele dud-coreene, la fel ca in anii trecuti.
buna dimineata si aici ! ” Ponta „şi-a încălcat şi angajamentele faţă de Comisia Europeană, care-i solicitase adoptarea de proceduri transparente în selecţia şefilor procuraturilor”.” — foarte adevarat. pentru cei care vad doar de azi pe maine si incearca sa gaseasca o scuza dl presedinte chiar si cand nu e cazul le propun urmatorul lucru : sa-si imagineze ce se a intampla daca usl va da si presedintele – un ministru uslamist va propune iar presedintele uslamist va numi procurorii. csm in acel moment devine o agentie de stiri care da avize pozitive sau negative in aceasta privinta. Daniel Morar a vazut pe termen lung care este riscul si de aceea a si vorbit .am dreptate Theophyle? 🙁
Buna Dimineata,
Sigur ca ai! Aici trebuia sa se dea o batalie serioasa, erau toate argumentele!
astia merg pe principiul : cine castiga ia tot . ceea ce nu are nicio legatura cu democratia.sa-si imaginezii cei care sustin in orb orice decizie cam ce se poate intampla daca un nebun ajunge presedinte si isi pune un ministru al justitiei obedient. daca presedintele nu era de acord se mergea frumos pe cerintele UE sa se faca o selectie transparenta si poate ca mai multi profesionisti din DNA ar fi candidat sa ocupe postul. macar pierdeau cu fruntea sus daca era vorba despre vreo alta manarie la mijloc.