Europa: 6 decembrie 2012 / Sinuciderea ambasadorului sârb
06/12/2012 | Autor theophyle Categorii: Stiri Europene |
Previziunile economice pentru 2013: un an în care „default“ va fi cuvântul de ordine, iar cheltuielile cu protecţia socială vor fi măcinate de austeritate. Dacă în 2012 în Europa cuvântul de ordine a fost “austeritate”, în 2013 cel mai temut cuvânt va fi “default”. Va fi atât de temut încât nimeni nu va vrea să-l folosească. Termeni precum “iertare” sau “ajustare” îl vor înlocui. Pentru SUA, ţară care spre deosebire de Europa s-a ferit de austeritate, anul viitor va aduce un pas în plus la ralansarea economică. China, de asemenea, se va reîntâlni cu avansul cu care a uimit în ultimii ani întreaga lume. Acestea sunt o parte din prognozele, moderate, ale analiştilor, oamenilor de afaceri şi băncilor. Sunt însă şi previziuni mai sumbre. Grecia va juca şi anul viitor rolul eroului principal al “tragediei” din zona euro. Acest stat falimentar nu va putea supravieţui financiar fără ca guvernele europene şi Banca Centrală Europeană să o “ierte”, să-i şteargă o parte din datoriile pe care le deţin, scrie CNBC. Printr-un astfel de default mascat datoria uriaşă a Greciei va putea fi redusă suficient astfel încât Atena să aibă suficient spaţiu de manevră pentru atingerea ţintelor bugetare şi de datorii stabilite de creditorii internaţionali. Problema ar fi că după de Grecia obţine astfel de concesii, alte state cu probleme precum Irlanda, Portugalia, Spania şi Italia vor cere cu siguranţă condiţii asemănătoare. Pornite în cursa austerităţii, pentru a demonstra că sunt serioase cu promisiunile de reducere a deficitelor bugetare statele europene va trebui să ajusteze pensiile din sectorul public, în cele mai multe cazuri printre cele mai generoase din lume. De asemenea, guvernele vor fi mai stricte cu colectarea taxelor şi impozitelor şi în lupta cu evaziunea fiscală, luptă care deja a căpătat amploare anul acesta. O parte din cei care pierd lupta vor contempla şi ei perspectiva incapacităţii de plată, a defaultului. Integral in Ziarul Financiar.
Revista Presei de la Deutsche Welle. Criză şi corupţie. Mai toate ziarele germane scriu pe prima pagină că nici o altă ţară europeană nu este mai coruptă ca Grecia, făcând trimitere la raportul privind Indicele de Percepţie a Corupţiei, întocmit de Transparency International
Anul acesta, România ocupă locul 66, alături de Arabia Saudită şi Kuweit, situându-se în faţa Bulgariei, care ocupă locul 75.
Citând clasamentul Transparency, Die Welt scrie că “în nici o altă ţară europeană, corupţia nu este mai răspândită ca în Grecia. Obţinând doar 36 de puncte din cele 100 posibile, Grecia, masiv îndatorată, ocupă ultimul loc în Europa în ceea ce priveşte indicele corupţiei, iar la nivel mondial împarte locul 94 cu Columbia”, scrie ziarul german în ediţia sa online.
La rândul său, ziarul elveţian Neue Zürcher Zeitung remarcă faptul că “la nivel mondial, Finlanda şi Danemarca sunt exemplare, fiind cele mai incoruptibile ţări din lume”. Acest fapt se datorează faptului că “instituţiile publice din cele două state nordice au o politică foarte bună de informare publică, la fel fiind şi conduita angajaţiilor lor”, scrie Neue Zürcher Zeitung, citând organizaţia Transparency Internaţional.
În acelaşi clasament, Germania, care a obţinut 79 de puncte, ocupă locul 9 la nivel european şi 13 la nivel mondial, nivelul de percepţie a corupţiei fiind mai scăzut ca în Statele Unite (locul 19) şi Franţa (locul 22), mai scriu ziarele sus-citate.
Referindu-se la realegerea Angelei Merkel în fruntea formaţiunii creştin-democrate (CDU), Frankfurter Allgemeine Zeitung constată că “Merkel a devenit de neînlocuit în CDU. Partidul n-a mai arătat atât de puternic de foarte multă vreme. Când însă aura strălucitoare a cancelarei va pieri, se va vedea clar cât de gol este palierul de conducere al creştin-democraţilor”, crede FAZ.
Din Austria, cotidianul Der Standard scrie: “Cine priveşte şi ascultă cu mai mare atenţie ceea ce se întâmplă în CDU, va observa şi problemele din interiorul Uniunii, care pierde teren în marile oraşe şi nu are un concept de luptă împotriva pauperităţii. Mulţi în acest partid se bazează în ultima vreme prea mult pe strălucirea Angelei Merkel”, conchide ziarul austriac.
Un alt subiect prezent în presa occidentală este decizia NATO de a staţiona rachete de tip Patriot în Turcia.
Süddeutsche Zeitung opinează că “Alianţa Nord-Atlantică nu este pregătită să intervină propriu-zis. La nivelul UE, propunerile Franţei şi Marii Britanii de a susţine cu armament forţele potrivnice guvernului sirian au eşuat. În plus, multe ţări membre NATO nu cred că pot fi găsiţi parteneri de încredere, atât din punct de vedere militar, cât şi politic, cu care să se poată colabora. Deocamdată, Alianţei nu-i rămâne decât să spere că avertismentele vor avea efect şi că nu se va afla în situaţia în care este nevoită să intervină în Siria”, scrie Süddeutsche Zeitung.
În aceeaşi cheie analizează situaţia din Siria şi ziarul sloven Delo, care scrie că “este improbabil ca Siria să aibă curajul de a ataca o ţară membră NATO. Abordarea Turciei poate fi înţeleasă, graniţa turco-siriană este lungă de 900km, iar Assad este imprevizibil”, cred comentatorii sloveni. Deutsche Welle
Tristeţe la NATO după sinuciderea ambasadorului sârb. La Bruxelles domneşte mai departe mirarea şi tristeţea după gestul inexplicabil al ambasadorului sârb la NATO, Branislav Milinkovici , care s-a sinucis marţi seară, 4 decembrie, la aeroportul din Bruxelles. Secretarul general NATO a trimis o scrisoare de condoleanţe soţiei ambasadorului. Colegii de la NATO şi toţi cei care l-au cunoscut pe Branislav Milinkovici se declară şocaţi şi nu îşi explică gestul acestuia. Miercuri, 5 decembrie, la Bruxelles unde continuă reuniunea miniştrilor de externe NATO, Secretarul general al Aliantei Anders Fogh Rasmussen a adus un tribut memoriei ambasadorului sârb. “Era un adevărat atuu pentru ţara lui şi va fi foarte regretat aici la NATO”, a spus Rasmussen care a evocat dinamismul, profesionalismul şi extrema dedicaţie a lui Milinkovici. Rasmussen a trimis miercuri seară o scrisoare de condoleanţe soţiei ambasadorului. Incidentul s-a petrecut marti seara când Branislav Milinkovici se afla la aeroportul din Bruxelles dar, contrar a ceea ce s-a crezut, el nu aştepta o delegaţie sârbă care se deplasa la ministeriala NATO. Se pare că oficialii sârbi pe care-i acompania veniseră la dialogul sârbo-kosovar desfasurat marti seara la Bruxelles si organizat de UE. În jurul orei 18, Milinkovici s-a aruncat de pe clădirea parkingului VIP care deserveste aeroportul Zaventem, iar echipele medicale chemate de urgenţă nu l-au putut reanima. Parchetul belgian a deschis o anchetă pe care a şi închis-o miercuri seara, trăgînd concluzia ca este vorba despre o sinucidere. Branislav Milinkovici , in vârsta de 52 de ani, se afla la Bruxelles din 2004 iar in 2009 a fost numit ambasadorul Serbiei la NATO. El era căsătorit si avea un copil. RFI
Topul Forbes 2012: Cei mai puternici oameni din lume. Forbes a publicat, vineri, clasamentul celor mai puternici oameni din lume, “cei 71 care contează cel mai mult”, preşedintele american Barack Obama figurând în fruntea celor mai influente personalităţi. Preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, Papa Benedict al XVI-lea şi fondatorul Facebook, Mark Zuckerberg, se află în topul Forbes al celor mai puternici oameni din lume. Clasamentul realizat de Forbes a luat în calcul patru variabile în funcţie de care s-a “măsurat” puterea: numărul de persoane influenţate, resursele financiare controlate de fiecare personalitate inclusă în clasament, exercitarea influenţei respectivei personalităţi în domenii multiple şi, desigur, utilizarea puterii de care dispune. Preşedintele american a fost desemnat, pentru al doilea an la rând, cel mai puternic om din lume, fiind câştigătorul decisiv în cadrul alegerilor electorale din Statele Unite. Deşi se confruntă cu o serie de provocări serioase, în special de natură economică, Obama este, potrivit Forbes, “liderul singurei superputeri economice şi culturale”. Angela Merkel a obţinut cea de-a doua poziţie în clasamentul Forbes al celor mai puternici oameni din lume, deoarece “poartă pe umeri” rezolvarea crizei din zona euro şi a propus o serie de măsuri de austeritate drept soluţie pentru redresarea economică a ţărilor din Uniunea Europeană. Preşedintele rus, Vladimir Putin, ocupă locul al treilea, iar Bill Gates şi Papa Benedict al XVI-lea se situează pe locurile patru, respectiv cinci în clasamentul anual realizat de Forbes. Mark Zuckerberg este una dintre cele mai tinere persoane incluse în top şi, deşi anul trecut a obţinut un scor mai bun, încă se află pe locul 25 în clasament. Există şi membri noi pe listă, inclusiv cofondatorul LinkedIn, Reid Hoffman. Un altul este Elon Musk, antreprenorul din spatele PayPal şi Tesla Motors. Integral in Adevarul
Instructiuni comentarii:
Pentru a comenta sub identitatea de pe blogul anterior TheophylePoliteia autentificati-va mai intai, apasand pe iconul corespunzator din formular. [ Ex. pentru autentificare Wordpress apasati iconul ]
Dumnezeu sa il odihneasca in pace si condoleantze familiei indurerate!
Buna Dimineata,
Amin!
Oare de ce a apelat la un astfel de gest si mai ales locul ???? Mare tristetze cand se ajunge intr-un astfel de punct, Dumnezeu sa-l ierte!